Zámok Krásný Dvůr

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zámok Krásný Dvůr
Zámok
Zámok Krásný Dvůr
Štát Česko Česko
Kraj Ústecký kraj
Okres Okres Louny
Obec Krásný Dvůr
Súradnice 50°15′06″S 13°22′13″V / 50,25167°S 13,37028°V / 50.25167; 13.37028
Štýl barok
Prvá pís. zmienka 1295
Pre verejnosť prístupný verejnosti
Na mape Česka
Na mape Česka
Na mape Česka
Wikimedia Commons: Krásný Dvůr Castle
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Zámok Krásný Dvůr je barokový zámok ležiaci v rovnomennej obci v Ústeckom kraji v okrese Louny. Je obklopený rozsiahlym parkom pochádzajúcim z konca 18. storočia, jedným z najkrajších v Čechách.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá písomná zmienka o Krásnom Dvoře pochádza z roku 1295 v súvislosti s majiteľom Vilémom z Krásného Dvora. Ďalší z majiteľov Václav Pětipeský z Chýš začal v miestach dnešného zámku budovať tzv. Hornú tvrdzu, túto stavbu však už nikdy nedokončil. V roku 1547 bol popravený ako jeden z vinníkov odboja proti Ferdinandovi I. V stavbe pokračoval až ďalší z majiteľov, Jan ml. Mašťovský z Kolovrat, ktorý v 16. storočí tvrdzu prestaval na renesančnú vilu. Tá tvorí základ pôdorysu dnešného zámku dodnes.

V roku 1649 zámok kúpil Heřman Černín z Chudenic, tomuto rodu zámok patril až do roku 1939. Do konca 17. storočia zámok chátral. František Josef Černín zámok prestaval v rokoch 1720 – 1724 do barokovej podoby podľa návrhu architekta F. M. Kaňku. Černínovi na stavbe zámku veľmi záležalo, neustále návrhy upravoval, v roku 1722 dokonca niektoré zo stavieb nechal strhnúť, pretože nezodpovedali jeho predstavám. Kamenárske práce zaisťoval Matěj Merkl z Petrohradu, miestny tesársky majster Merkl.

V rokoch 1788 – 1793 záhradný architekt Rudolf Födisch upravil pôvodnú bažantnicu o rozlohe 96 ha na prírodný anglický park. V parku bolo postavených veľa drobných stavieb ako Panov templ, osemboký čínsky pavilón, Červená horáreň, vyhliadková veža so sochou generála Karla Schwarzenberka.

Za druhej svetovej vojny zámok slúžil ako úrad a istý čas aj ako rekreačné stredisko Joachima von Ribbentropa. Po oslobodení bol zámok štábom sovietskej armády, potom patril ministerstvu poľnohospodárstva, a potom národnej kultúrnej komisii. Už v päťdesiatych rokoch bol zámok sprístupnený verejnosti.

V roku 1989 tu režisér Jiří Menzel natočil film Konec starých časů podľa románu Vladislava Vančuru.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnosti je zámok i park prístupný verejnosti. V zámku je pre verejnosť otvorených 18 miestností, využíva sa aj na usporadúvanie koncertov alebo svadieb.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Pavel HUŠEK: Zámecký park Krásný Dvůr. Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Ústí nad Labem. Ústí nad Labem 2006, 1. vydání, ISBN 80-85036-32-0, 40 strán.
  • Květa KŘÍŽOVÁ, Vilém LORENC, Bořivoj LŮŽEK, Josef RUBLIČ, Stanislav TALAVÁNI, Karel TŘÍSKA, Pavel KOUKAL: Státní zámek Krásný Dvůr. Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Ústí nad Labem. Ústí nad Labem 2004, 1. vydání, ISBN 80-85036-26-6, 24 strán.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Krásný Dvůr (zámek) na českej Wikipédii.