Západ (Trenčín)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Západ je rozlohou najväčšia mestská časť Trenčína. Leží na celom pravom brehu rieky Váh na prietoku mestom. Samotná časť je ešte rozčlenená na nasledujúce časti:

Väčšina jej častí, boli pôvodne samostatnými obcami, ktoré boli k mestu pričlenené v priebehu 2. polovice 20. storočia, po výstavbe betónového cestného mosta.

Je tu koncentrovaná významná časť priemyslu mesta, v súčasnosti je vo výstavbe trenčiansky priemyselný park, sídlo tu majú firmy ako Old Herold, Ozeta, VOD-EKO, NAZA či mäsovýroba Ilavský, sídli tu tiež SAD Trenčín, ktorá zabezpečuje prímestskú dopravu v okrese. V mestskej časti je kompletná občianska vybavenosť, sídlia tu školy, nákupné strediská, zastúpené sú tu aj iné služby- kaderníctva, zdravotné strediská, kultúrne domy. V časti Zlatovce sídli tzv. Detské mestečko, prvé zariadenie náhradnej výchovy rodinného typu v bývalom Československu.

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Mestská časť má výhodnú dopravnú polohu zabezpečenú diaľničným privádzačom diaľnice D1, mestskou časťou ide aj prieťah štátnej cesty I/61 a II/507. So zvyškom mesta ju spájajú dva cestné a jeden železničný most. V súčasnosti sa stavia druhý železničný most, ktorý by mal nahradiť pôvodný.

V mestskej časti je železničná stanica Zlatovce, depo tu má SAD Trenčín.

Súradnice: 48°53′53″S 18°01′20″V / 48,897985°S 18,022299°V / 48.897985; 18.022299