Zápisník jednej lásky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Toto je článok o knihe Zápisník jednej lásky od autora Nicholasa Sparksa a rovnomennom filme ktorý bol nakrútený podľa tejto knihy.

Zápisník jednej lásky
Originálny názov The Notebook
Žáner romantický
Dĺžka 115 minút
Štát USA
Pôvodný jazyk anglicky
Rok 2004
Filmový štáb
Réžia Nick Cassavetes
Scenár Nicholas Sparks (kniha)
Jan Sardi
Jeremy Leven
Produkcia New Line Cinema
Hudba Aaron Zigman
Kamera Robert Fraisse
Herecké obsadenie

Zápisník jednej lásky (z angl. orig. The Notebook) je názov románu amerického spisovateľa Nicholasa Sparksa z r. 1996, podľa ktorej bol v r. 2004 nakrútený rovnomenný romantický film.

Zápletka[upraviť | upraviť zdroj]

Dej je zasadený do súčasného domovu sociálnej starostlivosti. Starší muž menom Noah, prezývaný "Duke", začína čítať príbeh jednej lásky zo svojho zápisníku svojej žene Allie, ktorá trpí Alzheimerovou demenciou v treťom štádiu. Kým sa jej demencia zhoršila, Allie zapísala do zápisníku svoj a Noahov príbeh. Dala mu ho s inštrukciami, aby jej ho čítal v dňoch keď si nebude nič pamätať, s prísľubom, že spomienky sa jej určite vrátia, keď jej bude Noah ich príbeh čítať.

Film/kniha začína 6. júna 1940. 17-ročná Allie Hamiltonová, jediné dieťa bohatého vlastníka plantáží, a jej kamarátka, Sara, trávia večer na miestnom karnevale v Seabrooku, v Južnej Karolíne; na tomto mieste Noah Calhoun, vidiecky chlapec, ktorý je so svojim kamarátom, Finnom, po prvýkrát vidí Allie. Noah sa do Allie okamžite beznádejne zamiluje a opakovane ju žiada o rande, čo ona vždy hravo odmietne. Noah sa zavesí na ruské kolo a povie Allie, že sa pustí ak s ním nepôjde von. Avšak Allie Noahovi rozopne opasok a nechá ho visieť z ruského kola len v spodnej bielizni a tričku. Čoskoro "náhodou" spolu strávia večer v kine s Finnom a Sarou. Počas polnočnej prechádzky prázdnym Seabrookom, Noah zisťuje aký presne naplánovaný bol Allien život so všetkými povinnosťami a aktivitami. Vidí však aj jej hlbšiu stránku, stránku, ktorá túži po voľnosti a to sa mu páči. Vtedy po prvýkrát zaznie pieseň "I'll Be Seeing You", keď spolu tancujú na ulici.

Noah a Allie spolu strávia rozprávkové leto. Allie býva so svojimi rodičmi, Johnom a Anne Hamiltonovými, ktorí sú v Seabrooku len na leto. Allin otec, milionár z juhu, sa zdá byť v pohode, čo sa týka vzťahu Allie a Noaha, chichúňa sa keď sa Allie raz vráti domov neskoro v noci, takmer sa smeje ako hovorí "Oh chlapče!" keď sa ospravedlňujú za to že boli v noci mimo Allinho domu. Noah žije len s otcom, Frankom Calhounom. Frank je Allie nadšený a pravidelne ju pozýva k nim domov na tanec alebo palacinky. Allina mama nie je taká nadšená. V jednu noc, týždeň pred Alliným plánovaným odchodom, Allie a Noah idú do opusteného domu menom "The Windsor Plantation". Noah jej povie, že dúfa, že raz ten dom kúpi a Allie ho donúti sľúbiť, že dom bude potom biely, s modrými okenicami, veľkou terasou a izbou s výhľadom na jazero, aby mohla maľovať. Tam sa Allie a Noah po prvýkrát pokúsia spolu milovať. Nervózna Allie Noaha stále prerušuje a keď už sa zdá, že konečne nadišiel ten správny okamih, preruší ich Finn so správou, že Allini rodičia vyslali každého policajta v meste hľadať ju. Keď sa vrátia do domu, Allini rodičia jej zakážu stretávať sa s Noahom, Allie sa potom s Noahom vonku poháda a rozhodnú sa rozísť. Allie svoje rozhodnutie okamžite oľutuje, ale Noah odchádza preč. Na druhý deň ráno Allina mama povie, že odchádzajú domov hneď v ten deň a nie až budúci týždeň. Allie sa zúfalo snaží nájsť Noaha, ale je donútená odísť bez rozlúčky. Hamiltonovci potom pošlú Allie do New Yorku, kde začne chodiť na Sarah Lawrence. Noah, zničený z odlúčenia od Allie, začne písať každý deň jeden list po celý rok, ale nedostane žiadnu odpoveď, pretože Allina mama pred ňou listy schováva. Nemajú na výber, musia sa vo svojich životoch pohnúť ďalej. Allie naďalej chodí do školy, kým Noah a Finn sa zapíšu na vojnu a bojujú v Európe pod generálom Pattonom. Finn je zabitý v boji. Medzitým sa z Allie stane ošetrovateľka ranených vojakov. Tam sa stretáva s Lonom Hammondom Jr. Allie s ním trávi veľa času a nakoniec sa spolu zasnúbia, na radosť Alliných rodičov, keďže Lon je bohatý.

Keď sa Noah vráti domov z vojny, zistí, že jeho otec predal ich dom a kúpil Noahovi Windsor Plantation. Po čase Noahov otec zomrie. Keď Noah ide do mesta vybaviť stavebné povolenie, uvidí Allie objímať Lona a rozhodne sa prestavať svoj dom snov pre Allie. On a Allie ho navštívili pred rokmi a on jej sľúbil, že ho raz prestavia. Noah drie o dušu, verí, že ak dom prestavia, Allie sa k nemu vráti. Noah má milenecký vzťah s vojnovou vdovou Marthou Shawovou. Ktorej odpovie, keď sa ho spýta čo od nej chce, keď koľkokrát s ním hovorí a Noah ako keby nebol prítomný že chcel by jej dať všetko čo chce aj svoju dušu, ale tá je prázdna.

Pri skúšaní svadobných šiat sa Allie dočíta v novinách o tom, že Noah dokončil dom a omdlie. Povie Lonovi, že už nemaľuje, a že potrebuje na chvíľku vypadnúť preč. Rozhodne sa navštíviť Noaha v Seabrooku a strávia spolu nejaký čas, rozprávajú sa o tom, čo sa v ich životoch dialo. Oveľa neskôr príde za Noahom Martha Shawová. Noah stojí vo dverách a ona pochopí, že tam nie je sám. Spozná sa s Allie, ktorá o nej vie. Keď sa spolu porozprávajú, vyjde Noah s Marthou von a letmým bozkom sa rozlúčia, predtým ešte Martha povie Noahovi, že Allie je úžasná. Noah pozve Allie na návštevu aj na druhý deň a plavia sa spolu na člne. Po chvíľke Allie konfrontuje Noaha a povie "Prečo si mi nenapísal? Prečo? Pre mňa nebol koniec, čakala som na teba 7 rokov. Ale teraz už je príliš neskoro." Všetky emócie vyjdú na povrch, keď Allie prizná, že Noahovu stratu nikdy neprekonala. Noah odpovie, "Napísal som ti 365 listov. Písal som ti každý deň celý rok." Noah vykričí všetky svoje pocity "Nebol koniec, stále nie je koniec!" Nakoniec sa Noah a Allie surovo pobozkajú a on ju odnesie hore do svojej izby, kde sa vášnivo milujú.

Po dvojdňovej aférke Allie zisťuje, že Noah jej ohľadne domu splnil všetky želania, dokonca postavil izbu s výhľadom na jazero, aby mohla maľovať. Anne Hamiltonová prichádza za dcérou a zisťuje, čo sa stalo. Anne Allie varuje, že Lon niečo tuší o jej aktivitách v Seabrooku a je na ceste za ňou. Anne a Allie sa spolu idú previezť autom a matka dcére vysvetlí, ako sa pred tým než si zobrala Johna, zaľúbila do muža, ktorý nebol z jej sociálnej vrstvy. Privezie Allie späť k domu, povie jej, že dúfa, že sa rozhodne správne a podá jej tých 365 listov, čo jej Noah pred siedmimi rokmi napísal. Noah a Allie sa rozprávajú a pohádajú, Noah sa jej neustále pýta, čo vlastne od života chce. Allie potom opúšťa nešťastného Noaha a vráti sa do hotela, kde povie Lonovi, čo sa stalo s Noahom.

Film sa potom vráti späť k starému páru, a Allie sa pýta Dukea koho si Allie vybrala. Sama si uvedomí odpoveď a scéna sa rýchlo vráti späť do minulosti, kde Allie znovu prichádza za Noahom a znovuzídení sa objímu. Allie si zrazu vybaví svoju minulosť a s Noahom spolu radostne strávia krátku intímnu chvíľku, Allie potom znovu utrpí "výpadok" a spanikári. Psychiater jej musí pichnúť sedatívum. Noah sa na to nedokáže dívať a skolabuje. Na druhý deň ráno nájdu Noaha v posteli v bezvedomí (po scéne s Allie dostal srdcový infarkt) a prevezú ho do nemocnice, ale neskôr sa vráti do domova sociálnej starostlivosti. V noci príde za Allie do izby a ona si znova spomenie. Rozprávajú sa a Allie sa ho spýta, či si myslí, že ich ich láska dokáže vziať preč spolu, na čo Noah odpovie, "Myslím, že naša láska dokáže všetko, čo budeme chcieť." Zaspia držiac sa za ruky a keď ráno príde do izby sestrička, zistí, že Allie aj Noah zomreli.

Kniha, literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Nicholas Sparks: Zápisník jednej lásky, Ikar, 2004, ISBN 80-551-0892-7

Film[upraviť | upraviť zdroj]

Filmová adaptácia románu mala premiéru 25. júna 2004. Režíroval ho Rowlandovej syn, Nick Cassavetes. K filmu vyšiel na CD aj soundtrack - The Notebook, vydalo ho - New Line Records.

Základné informácie[upraviť | upraviť zdroj]

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Postava Herec/Herečka
Noah "Duke" Calhoun James Garner
Allie Hamilton Gena Rowlands
NoahCalhoun (v mladšomm veku) Ryan Gosling
Allie Hamilton (v mladšom veku) Rachel McAdamsová
Frank Calhoun (otec Noaha) Sam Shepard
Anne Hamilton (matka Allie) Joan Allen
John Hamilton (otec Allie) David Thorntons
Lon Hammond Jr. James Marsden
Fin (kamarát Noaha) Kevin Connolly
Zdravotná sestra Ester Starletta DuPois
Martha Shaw (milenka Noaha) Jamie Anne Allman

Album[upraviť | upraviť zdroj]

Tracklist:

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Kniha[upraviť | upraviť zdroj]

Film[upraviť | upraviť zdroj]