Základná škola (Krásno nad Kysucou, Mládežnícka 1343)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Základná škola Krásno nad Kysucou (alebo Základná škola Mládežnícka Krásno nad Kysucou) je základná škola nachádzajúca sa na sídlisku Struhy v meste Krásno nad Kysucou. Svojou veľkosťou a vybavením je najväčšou základnou školou v regióne Kysúc. V súčasnosti funguje ako jediná základná škola do deviateho ročníka v meste.

História školy[upraviť | upraviť zdroj]

Po zrušení vyučovania v Rímskokatolíckej ľudovej škole (založenej v roku 1865) sa Trenčianska župa rozhodla postaviť novú Štátnu ľudovú školu neďaleko centra obce.Ministerstvo školstva Uhorska s týmto návrhom súhlasilo a tak sa s výstavbou školy začalo v roku 1911.

Škola v Krásne nad Kysucou - Ústredí bola postavená rovnako ako školy v Kalinove a u Michálka v roku 1913. Prvá budova školy mala pôvodne iba 6 tried a 1 učebňu. Slúžila dovtedy dokým sa nepostavila hlavná 2- podlažná budova v roku 1915. Zároveň v tom istom roku pre učiteľov školy otvorili malý 2- podlažný domček hneď vedľa hlavnej budovy. V škole sa učilo maďarsky až do roku 1919 dokým sa Krásno nestalo súčasťou novozaloženej- nástupníckej Československej republiky. Práve odvtedy sa už mohli deti učiť po slovensky a škola sa rozširovala. Do 30. rokov sa podarilo ešte otvoriť nové učebne a nové triedy. V roku 1943 po takmer päť ročnej výstavbe otvorili nový pavilón školy- Hasičský dom, ktorý celú 2. svetovú vojnu slúžil ako ubytovanie pre vojakov Wehrmachtu a neskôr ako ubytovanie pre vojská Červenej armády. Po vojne sa v škole opäť začalo učiť a to v obnovených priestoroch. Nový 2 podlažný pavilón začal slúžiť pre 1. stupeň a staré budovy boli pre 2. stupeň. Škola sa stala treťou meštianskou školou na Kysuciach, po Čadci a Kysuckom Novom Meste. V roku 1948 sa v škole vzdelávalo už vyše 800 detí. Neustály problém s miestom v škole a čoraz väčšie nároky pre telocvičňu vyžadovali aby sa rozhodlo, či škola bude stále v Ústredí, alebo sa nepresunie na sever mesta, do novej štvrte s predmestiami a sídliskom. Keďže problémy pretrvávali, rozhodli sa až v 60. rokoch, že škola sa presunie do Horného Krásna a nebude už ďalej slúžiť svojmu účelu v Dolnom Krásne. Tak v roku 1965 pripravili prvé plány na výstavbu novej školy na budovanom sídlisku Struhy. Zároveň bola v projektoch zahrňovaná aj stavba učiteľskej bytovky, ktorá mala poskytnúť budúcim učiteľom ZDŠ 20 bytov. Štát s výstavbou novej školy začal v roku 1966. Prácu našli mnohí žiaci ako brigádnici, na stavbe školy sa podieľali aj členovia SZM. Prvé dva pavilóny dokončili v roku 1968, jedáleň spolu s telocvičňou v roku 1970 a hádzanové ihrisko s tenisovými kurtmi v roku 1971. Nová škola bola slávnostne otvorená v roku 1970, učiteľská bytovka v roku 1969. V roku 1975 začal na prízemí jedálne pôsobiť Školský klub detí a materská škola. V roku 1980 boli v najväčšom pavilóne B otvorené nové učebne. V tom istom roku sa rozšírila aj telocvičňa. V roku 1986 sa pripravili plány na výstavbu nového pavilónu C, ktorý sa dokončil v roku 1989 a poskytol priestor pre Spoločenskú miestnosť a 14 učební pre žiakov 2. stupňa (1989 – 2006). Od roku 2006 pavilón slúži výhradne pre žiakov 1. stupňa. V 90. rokoch škola dostala nové počítače, postavená bola posilňovacia miestnosť, zrušená bola materská škola. V roku 2002 škola prešla do vlastníctva mesta Krásno nad Kysucou a v roku 2006 bol zateplený Pavilón B. Celková rekonštrukcia a otvorenie multifunkčného ihriska ako aj zateplenie, nadstavba a modernizácia budov a priestorov bola dokončená v roku 2010. Nadstavbou Dielenskej budovy a Jedálne sa otvorili nové učebne cudzích jazykov a Školská knižnica.

V roku 2001 bola premiestnená Dievčenská stredná odborná škola z Čadce do Krásna. V Krásne sídlila do roku 2005 v budove bývalej Štátnej Ľudovej školy, až potom bola premiestnená naspäť do Čadce.

Súčasná škola[upraviť | upraviť zdroj]

Svojou veľkosťou a počtom žiakov je to najväčšia základná škola v regióne Kysúc. V areáli základnej školy sa nachádza basketbalové ihrisko, hádzanové ihrisko, multifunkčné ihrisko s umelou trávou, tenisové kurty a posilňovňa. Žiakom sú k dispozícii aj moderná školská knižnica vybudovaná na nadstavenom treťom podlaží budovy školskej jedálne a moderné učebne cudzích jazykov na nadstavenom druhom podlaží budovy dielní. Škola má dohromady 56 pedagogických a nepedagogických zamestnancov. Školu navštevuje k 1. januáru 2016 262 žiakov 1. stupňa a 347 žiakov 2. stupňa, dohromady 609 žiakov. Sučastným riaditeľom školy je Mgr. Vladimír Targoš.

História v číslach[upraviť | upraviť zdroj]

1911- Uhorsko pripravilo plány pre výstavbu troch nových škôl maďarského jazyka v Trenčianskej župe, v regióne Kysuce, v obci Krásznó.

1913- dostavanie prvej školskej budovy a slávnostné otvorenie novej školy v ústredí. (Dnešná budova slúži ako Veterinárna ambulancia)

1919- v škole sa už prestalo učiť maďarsky, učilo sa slovensky, v nových priestoroch a už v novej poschodovej budove, v starej budove ostali učebne a v starých triedach začala pôsobiť školská jedáleň.

1927- škola dostala nový názov Štátna Ľudová škola v Krásne nad Kysucou-ústredí

1933- škola dokončila ďalšie priestory na prvom poschodí a žiaci sa mohli učiť v nových triedach. Riaditeľ školy uvažuje o výstavbe novej budove pre deti 1. stupňa školskej dochádzky, plány na výstavbu boli hotové v roku 1936 a s výstavbou sa začalo v roku 1939.

1943- slávnostné otvorenie novej budovy školy pre 1.-5. ročník (dnešná ZUŠ Krásno nad Kysucou), týmto sa škola stáva treťou meštianskou školou po Kysuckom Novom Meste a Čadci.

1944- Po vypuknutí SNP sa v obci usídlila časť vojsk skupiny Junck smerujúcich na Žilinu. Nemeckí vojaci sa ubytovali v novej budove Hasičského domu, kde boli ubytovaní až do jari 1945- Po vytlačení Nemcov obec obsadila časť vojsk ukrajinského frontu Červenej armády, ktoré sa ubytovali v priestoroch školy na dobu pol roka.

1948- Po vojne boli priestory školy opravené a začali sa znova využívať na výučbu. V tomto období však komunisti vyhrali voľby, bol nastolený totalitný režim a zanikla rímskokatolícka ľudová škola v ústredí. (1865)

1960- štátna reforma školstva, škola sa premenovala na Základnú deväťročnú školu v Krásne nad Kysucou

1965- "Základná deväťročná škola v ústredí končí", vyhlásil riaditeľ školy Anton Šugho pri stretnutí učiteľov v škole. Pripravené boli nové plány na výstavbu novej, väčšej školy v novej štvrti v severnej časti obce. Dôvodom tohto rozhodnutia nezhody v škole, keďže škola nemala telocvičňu a počet žiakov stále rástol. Po dohode s ministerstvom školstva a štátom sa rozhodlo, že nová škola bude stáť a stará škola bude využitá pre Ľudovú školu umenia. Na stavbe novej školy si brigádu našli nielen žiaci ale aj členovia SZM. Okrem školy postavili aj 5-poschodovú učiteľskú bytovku s 20 bytmi pre učiteľov školy.

1968- slávnostné otvorenie novej školy Karola Pagáča pri sídlisku 1. Máj. Otvorený bol nový trojpodlažný pavilón s 15 triedami, nové dielne, nový pavilón s dvoma podlažiami- sídlo riaditeľa školy.

1970- dokončila sa výstavba školskej jedálne s materskou školou a telocvične. Pred pavilónom A vytvorili z asfaltu hádzanové ihrisko.

1971- otvorili sa antukové tenisové kurty vedľa hádzanového ihriska.

1975- pri ZDŠ Karola Pagáča založili Školský klub detí pre deti 1. stupňa ZDŠ. ŠKD pôsobí dodnes.

1980- bola zrekonštruovaná školská jedáleň a boli otvorené nové učebne v pavilóne B a v pavilóne A.

1986- Vzhľadom na veľký počet žiakov sa rozhodlo vedenie školy začať výstavbu veľkého pavilónu v blízkosti telocvične.

1987- začalo sa s výstavbou nového pavilónu C.

1989- slávnostné otvorenie nového pavilónu s 10 triedami, 3 učebňami, kuchyňou a malou telocvičňou s posilňovňou.

1993- škola sa premenovala na Základnú školu Krásno nad Kysucou, škola kúpila nové počítače.

2002- škola je od roku 2002 pod samosprávou mesta Krásno nad Kysucou

2008- škola dostala nový názov podľa ulice na ktorej sa nachádza- Základná škola Mládežnícka ul. Krásno nad Kysucou

2009- začala modernizácia školy, zateplenie pavilónov, telocvične, školskej jedálne, kúpenie nových počítačov, zmodernizovanie tried, výstavba nového ihriska s umelým povrchom, nadstavba dielní a školskej jedálne.

2010- ukončenie modernizácie školy.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 49°23′47″S 18°49′53″V / 49,396445°S 18,831454°V / 49.396445; 18.831454