Dlhé väzy chrbtice

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Zadný pozdĺžny väz)

Dlhé väzy chrbtice sú dlhé väzivové pruhy, ktoré prebiehajú pozdĺžne po jej povrchu a prekračujú viacero stavcov. Ich hlavnou funkciou je spevnenie chrbtice.


  • Predný pozdĺžny väz - ligamentum longitudinale anterius:

Tento dlhý väz prebieha po predných okrajoch tiel stavcov od predného oblúka atlasu až na krížovú kosť. Pevne prilieha k periostu tiel stavcov, slabšie k prednému okraju medzistavcových platničiek. Kaudálnym pokračovaním tohto väzu je predný krížovokostrčový väz - ligamentum sacrococcygeum anterius, ktorý prebieha po prednej ploche krížovej kosti a kostrče.

  • Zadný pozdĺžny väz - ligamentum longitudinale posterius:

Tento dlhý väz prebieha po zadných okrajoch tiel stavcov (teda po prednej stene chrbticového kanála, v ktorom sa nachádza miecha a jej obaly) od záhlavnej kosti až po krížovú kosť. Na rozdiel od predchádzajúceho väzu prilieha pevnejšie k zadnému okraju medzistavcových platničiek, ako kperiostu tiel stavcov. Kaudálnym pokračovaním tohto väzu je zadný hlboký krížovokostrčový väz - ligamentum sacrococcygeum posterius profundum, ktorý prebieha po prednej ploche canalis sacralis krížovej kosti po zadnej strane tiel stavcov kostrče.

  • Zadný povrchový krížovokostrčový väz - ligamentum sacrococcygeum posterius superficiale

Tento väz sa tiahne v strednej čiare po zadnom povrchu krížovej kosti od crista sacralis mediana cez cornua sacralia na cornua coccygea kostrče. Uzatvára hiatus sacralis.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]