Zaplavenie pražskej zoo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pražská zoo

Zaplavenie pražskej zoo bola prírodná katastrofa, ktorá sa odohrala v polovici augusta 2002, keď strednú Európu postihli rozsiahle povodne. Značné škody utrpelo i hlavné mesto Česka Praha. Zaplavené bolo centrum mesta, metro a aj zoologická záhrada. Pražská zoo sa nachádza v mestskej časti Troja, priamo pri rieke Vltava.

Evakuácia zvierat[upraviť | upraviť zdroj]

13. augusta 2002 začala veľká evakuácia zvierat. Rozvodnená Vltava zatopila celú spodnú časť areálu a pracovníci museli previezť do bezpečia viac ako 1000 zvierat. Mnohé z nich bolo nutné pred transportom uspať. Napr. uspaté gorily previezli na člne. Pomoc poskytli aj iné zoologické záhrady.

Niektoré z evakuovaných zvierat boli umiestnené do vyššie položených priestorov zoo, ale mnohé boli odvezené preč z Prahy do iných zoologických záhrad v Česku a Poľsku (Zoo Dvůr Králové n. L., Zoo Olomouc, Zoo Lešná, Zoo Liberec, Zoo Brno, Zoo Plzeň, Zoo Ústí n. L., Zoo Ostrava, Zoo Jihlava, Zoo Opole (Poľsko)) alebo do súkromného chovu. Mnohé zvieratá sa späť do Prahy vrátili veľmi rýchlo, niektoré po dlhšej dobe a ostatné ostali navždy vo svojich nových domovoch mimo Prahu.

Úmrtia zvierat[upraviť | upraviť zdroj]

Povodne a evakuáciu neprežilo celkovo 134 zvierat. Väčšinu z nich tvorili vtáky, ktoré nezvládli stres z evakuácie. Najviac mediálne sledované osudy boli útek tuleňa Gastona a utratenie slona Kadíry.

Gastonov útek[upraviť | upraviť zdroj]

Gaston

Keď Vltava zaplavila areál zoo, štyrom tuleňom sa podarilo utiecť. Jedna samica sa vrátila, ďalším dvom sa podarilo odplávať do iných českých miest (Kralupy nad Vltavou a Dolní Beřkovice). Najďalej sa podarilo dostať dvanásťročnému samcovi Gastonovi. Po Vltave a Labe sa dostal až do Nemecka. Českým záchranárom sa ho nepodarilo chytiť, aj keď jeho pohyb sledovali a kŕmili ho. Po niekoľkodňovej púti ho nakoniec odchytili nemeckí záchranári. Preplával niekoľko sto kilometrov. Český tím si poňho prišiel, ale Gaston nakoniec blízko nemecko-českej hranice na následky vyčerpania a stresu uhynul.

Slon Kádira[upraviť | upraviť zdroj]

Samec slona prišiel do Prahy ako dvojročný zo Srí Lanky. V čase povodní sa nepodarilo slona evakuovať. Všetky pokusy o záchrannú akciu boli neúčinné. Zvyšujúca sa hladina vody a hrozba, že vystrašený a agresívny slon utečie z areálu, nakoniec donútili záchranárov slona zastreliť. Podobný osud stretol aj hrošicu Lentilku. Tiež hrozilo, že utečie a niekoho napadne alebo dokonca zabije.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]