Zaria

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Štart modulu Zaria
Modul Zaria

Zaria (po slovensky „zore“) alebo FGB je prvý vypustený modul stanice ISS. Spolu s modulom Zvezda tvorí kľúčovú časť ruského segmentu stanice. Štart modulu oproti plánu meškal dva roky a americká strana musela zaistiť jeho kompletné financovanie. Na obežnú dráhu ho vyniesla ruská trojstupňová nosná raketa Proton dňa 20. novembra 1998. Moduly podobnej konštrukcie sa úspešne používali už ako súčasť staníc Saľut 6, Saľut 7, vojenskej stanice Almaz a naposledy stanice Mir.

Modul je vybavený dvoma hlavnými motormi a stabilizáciu zaisťuje 24 pomocných motorčekov. Palivo je dopĺňané zásobovacími loďami Progress a skladuje sa v šestnástich nádržiach, do ktorých sa ho zmestí až šesť ton. Elektrickú energiu zabezpečuje dvojica slnečných panelov s rozpätím 24,4 m a povrchom 28 m2. Modul disponuje tromi spojovacími uzlami, z ktorých dva v osi modulu sú trvale použité pre pripojenie ruského obytného modulu Zvezda a amerického spojovacieho modulu Unity.

Význam tohto modulu v priebehu stavby stanice postupne klesal, pretože jeho funkcie prebrali špecializovanejšie moduly. Stabilizáciu stanice prevzal americký modul CMGs ktorého gyroskopy značne šetria zásoby paliva. O zvyšovanie obežnej dráhy sa v priebehu stavby stanice starali americké raketoplány alebo nákladné lode Progress, ktoré zabezpečujú zvyšovanie dráhy aj v súčasnosti. Slnečné panely modulu Zaria boli stiahnuté, pretože prekážali ostatným častiam stanice a dostatok energie dodávajú veľkoplošné slnečné panely v americkej časti stanice.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Zaria