Zlatná (prítok Popradu)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Zlatná je potok na hornom Spiši, preteká územím okresu Kežmarok.[1] Je to pravostranný prítok Popradu, má dĺžku 5,9 km a je tokom IV. rádu.

Priebeh toku[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení v Levočských vrchoch, v podcelku Levočská vrchovina, v časti Ľubické predhorie[2], na východnom svahu Zlatého vrchu (821,7 m n. m.) v nadmorskej výške okolo 810 m n. m. Od prameňa tečie juhozápadným smerom, pričom sa výraznejšie vlní, sprava priberá prítok z juhozápadného svahu Zlatého vrchu, stáča sa na západ a zľava priberá prítok spod kóty 759,5 m. Ďalej priberá krátky ľavostranný prítok (660,0 m n. m.) a pokračuje severozápadným smerom. Z pravej strany potom priberá svoj najdlhší prítok zo severozápadného svahu Zlatého vrchu, stáča sa viac na západoseverozápad, opäť sa výraznejšie vlní a zľava priberá krátky prítok. Ďalej napája malú vodnú nádrž, do ktorej sprava ústi prítok spod kóty 659,9 m, vstupuje do Popradskej kotliny, na severnom okraji mesta Kežmarok a južne od Strážok ústi v nadmorskej výške cca 618 m n. m. do Popradu.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2022-12-25]. Dostupné online.
  2. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2022-12-25]. Dostupné online.
  3. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-12-25]. Dostupné online.