Zobor (folklórny súbor)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Folklórny súbor ZOBOR
[[File:
stred]]
folklórny súbor
Založenie 1956
Vedúci
Kontakt Slovenská poľnohospodárska univerzita
Tr. A. Hlinku 2
949 01 Nitra
Krajina Slovensko Slovensko
URL fszobor.sk

Folklórny súbor ZOBOR bol založený v roku 1956, jeho zriaďovateľom je Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre. FS ZOBOR tvorí ľudová hudba, dievčenská spevácka skupina a tanečný súbor. Členmi týchto zložiek sú v prevažnej miere študenti oboch nitrianskych univerzít. Kmeňová dramaturgická línia súboru sa od roku 1996 orientuje na spracovanie pôvodného folklórneho materiálu z okolia Nitry a z tekovskej oblasti formou tematických blokov a je doplnená o programové čísla komornejšieho charakteru z iných kultúrnych oblastí Slovenska, ktoré tvoria samostatný program.

FS ZOBOR uskutočnil počas svojej existencie stovky vystúpení doma a v zahraničí (Európa, Ázia, Severná Amerika), zúčastňuje sa folklórnych prehliadok, súťaží a slávností regionálneho i celoslovenského charakteru a organizačne sa podieľa na príprave tradičných podujatí adresovaných hlavne akademickej folklórnej obci, akými sú napr. Akademická Nitra, Univerzitné dni, či v minuolosti Akademický folklórny večer, Vianočné pastorále a pod.

V posledných rokoch k najvýznamnejším zahraničným reprezentačným aktivitám patria vystúpenia na celosvetovej výstave EXPO 98 v Lisabone a EXPO 2000 v Hannoveri, z domácich podujatí udelenie cien na Celoštátnej súťažnej prehliadke programových blokov 2000 v Liptovskom Hrádku, na Akademickom Zvolene 1999 a 2001, udelenie ceny na medzinárodnom súťažnom folklórnom festivale vo Wisle v Poľsku (Dni kultúry Beskydských Goralov) v roku 2003 a predovšetkým titul laureáta festivalu Akademická Nitra 2002 a Akademický Zvolen 2009.

Ľudová hudba FS ZOBOR[upraviť | upraviť zdroj]

Ľudová hudba folklórneho súboru ZOBOR prechádzala počas existencie súboru výraznými zmenami, pričom jej umelecké smerovanie vždy určovali osobnosti spomedzi jednotlivých interpretov. Nositeľmi zmien boli v prevažnej miere primáši ľudovej hudby, ktorí do repertoáru a charakteru hudby vnášali interpretačné nuansy osvojené fungovaním vo svojich domácich regiónoch. Svojim umeleckým vnímaním a vyspelými interpretačnými schopnosťami tak dotvárali a čiastočne i formovali obraz nitrianskej ľudovej hudby.

Okrem niekoľkých rokov tvoril základ kapely cimbal a okolo neho tradičné cimbalovkové zoskupenie prvých a druhých huslí, kontry a kontrabasu. Toto bolo v niektorých generáciách bežne dopĺňané dychovými nástrojmi (klarinet, tárogató, fagot), violončelom a akordeónom (gombíkovým, alebo klávesovým).

Jednotlivé generácie ľudovej hudby FS ZOBOR možno najlepšie ohraničiť účinkovaním jej primášov, ktorí tradične súboru venovali viac než štúdiom stanovených 5 rokov.

Primáši[upraviť | upraviť zdroj]

  • roky 1956 – 1962 – Ján Harazín
  • roky 1962 – 1968 – Gabriel Karvay
  • roky 1968 – 1978 – Marián Járek
  • roky 1978 – 1984 – Karol Fialka
  • roky 1984 – 1988 – Jaroslav Harazín, Viliam Hubinský
  • roky 1988 – 1998 – Viliam Hubinský
  • roky 1998 – 1999 – Marián Kramár
  • roky 1999 – 2008 – Miroslav Sekereš
  • roky 2008 – 2013 – Ondrej Cibi Hlaváč
  • roky 2013 – 2023 – Ján Gordulič

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]