Zoznam NHL draftovaných jednotiek

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Alexandr Ovečkin, jednotka draftu roka 2004

NHL Draft je volné, systematické vyberanie hráčov klubmi National Hockey League. Tento draft sa koná každý rok po dvoch alebo troch mesiacoch po závere sezóny. Počas draftu si kluby vyberajú amatérskych hráčov z juniorských alebo európskych hokejových líg. Draftovaný hráč od roku 1969 musí mať medzi 17-20 rokov a žiadny zápas v NHL. V roku 2011 bolo draftovaných celkovo 211 hráčov. Aktuálna jednotka draftu je Ryan Nugent-Hopkins, ktorého si vybral kanadský klub Edmonton Oilers.

Celkovo bolo vybratých 48 jednotiek vstupného draftu NHL. Z týchto, okrem 11 hráčov, boli z Kanady. Najviac výberov jednotiek mali Montreal Canadiens. Medzi rokmi 1963-1980 bral Montreal zakaždým hráča s prvej päťky. Najviac jednotiek boli s London Knights, a to 5. Osem hráčov získalo Calder Memorial Trophy, a päť hráčov je v hokejovej sieny slávy. Celkovo bolo draftovaných s prvého miesta až 38 hráčov s Kanady a len päť z Európy.


Zoznam draftovaných jednotiek[upraviť | upraviť zdroj]

Key
 ^  víťaz Calder Memorial Trophy
 *  člen hokejovej siene slávy
 #  víťaz Calder Memorial Trophy a člen hokejovej siene slávy
 ¤  nikdy nenastúpil na zápas National Hockey League
Draft Tím Hráči Nár. Pozícia Mládežnícky tím Liga
1963 Montreal Canadiens Garry Monahan Kanada Kanada Útočník St. Michael's Juveniles  —
1964 Detroit Red Wings Claude Gauthier ¤ Kanada Kanada Útočník Comite des jeunes (Rosemont)
1965 New York Rangers André Veilleux ¤ Kanada Kanada Útočník Montreal Jr. B
1966 Boston Bruins Barry Gibbs Kanada Kanada Obranca Estevan Bruins SJHL
1967 Los Angeles Kings Rick Pagnutti ¤ Kanada Kanada Obranca Garson Native Sons NOHA
1968 Montreal Canadiens Michel Plasse Kanada Kanada Brankár Drummondville Rangers QMJHL
1969 Montreal Canadiens Réjean Houle Kanada Kanada Útočník Montreal Junior Canadiens OHA
1970 Buffalo Sabres Gilbert Perreault # Kanada Kanada Útočník Montreal Junior Canadiens OHA
1971 Montreal Canadiens Guy Lafleur * Kanada Kanada Útočník Quebec Remparts QMJHL
1972 New York Islanders Billy Harris Kanada Kanada Útočník Peterborough Petes OHA
1973 New York Islanders Denis Potvin # Kanada Kanada Obranca Ottawa 67's OHA
1974 Washington Capitals Greg Joly Kanada Kanada Obranca Regina Pats WCHL
1975 Philadelphia Flyers Mel Bridgman Kanada Kanada Útočník Victoria Cougars WCHL
1976 Washington Capitals Rick Green Kanada Kanada Obranca London Knights OHA
1977 Detroit Red Wings Dale McCourt Kanada Kanada Útočník Hamilton Fincups OHA
1978 Minnesota North Stars Bobby Smith ^ Kanada Kanada Útočník Ottawa 67's OHA
1979 Colorado Rockies Rob Ramage Kanada Kanada Obranca London Knights OHA
1980 Montreal Canadiens Doug Wickenheiser Kanada Kanada Útočník Regina Pats WHL
1981 Winnipeg Jets Dale Hawerchuk # Kanada Kanada Útočník Cornwall Royals QMJHL
1982 Boston Bruins Gord Kluzak Kanada Kanada Obranca Billings Bighorns WHL
1983 Minnesota North Stars Brian Lawton USA USA Útočník Mount Saint Charles Academy
1984 Pittsburgh Penguins Mario Lemieux # Kanada Kanada Útočník Laval Voisins QMJHL
1985 Toronto Maple Leafs Wendel Clark Kanada Kanada Útočník Saskatoon Blades WHL
1986 Detroit Red Wings Joe Murphy Kanada Kanada Útočník Michigan State CCHA
1987 Buffalo Sabres Pierre Turgeon Kanada Kanada Útočník Granby Bisons QMJHL
1988 Minnesota North Stars Mike Modano USA USA Útočník Prince Albert Raiders WHL
1989 Quebec Nordiques Mats Sundin Švédsko Švédsko Útočník Nacka HK Švédsko
1990 Quebec Nordiques Owen Nolan Kanada Kanada Útočník Cornwall Royals OHL
1991 Quebec Nordiques Eric Lindros Kanada Kanada Útočník Oshawa Generals OHL
1992 Tampa Bay Lightning Roman Hamrlík Česko-Slovensko Česko-Slovensko Obranca HC Zlin Československo
1993 Ottawa Senators Alexandre Daigle Kanada Kanada Útočník Victoriaville Tigres QMJHL
1994 Florida Panthers Ed Jovanovski Kanada Kanada Obranca Windsor Spitfires OHL
1995 Ottawa Senators Bryan Berard ^ USA USA Obranca Detroit Junior Red Wings OHL
1996 Ottawa Senators Chris Phillips Kanada Kanada Obranca Prince Albert Raiders WHL
1997 Boston Bruins Joe Thornton Kanada Kanada Útočník Sault Ste. Marie Greyhounds OHL
1998 Tampa Bay Lightning Vincent Lecavalier Kanada Kanada Útočník Rimouski Océanic QMJHL
1999 Atlanta Thrashers Patrik Štefan Česko Česká republika Útočník Long Beach Ice Dogs IHL
2000 New York Islanders Rick DiPietro USA USA Brankár Boston University Hockey East
2001 Atlanta Thrashers Ilia Kovalčuk Rusko Rusko Útočník Spartak Moskva Rusko
2002 Columbus Blue Jackets Rick Nash Kanada Kanada Útočník London Knights OHL
2003 Pittsburgh Penguins Marc-Andre Fleury Kanada Kanada Brankár Cape Breton Screaming Eagles QMJHL
2004 Washington Capitals Alexandr Ovečkin ^ Rusko Rusko Útočník Dinamo Moskva Rusko
2005 Pittsburgh Penguins Sidney Crosby Kanada Kanada Útočník Rimouski Océanic QMJHL
2006 St. Louis Blues Erik Johnson USA USA Obranca United States NTDP
2007 Chicago Blackhawks Patrick Kane ^ USA USA Útočník London Knights OHL
2008 Tampa Bay Lightning Steven Stamkos Kanada Kanada Útočník Sarnia Sting OHL
2009 New York Islanders John Tavares Kanada Kanada Útočník London Knights OHL
2010 Edmonton Oilers Taylor Hall Kanada Kanada Útočník Windsor Spitfires OHL
2011 Edmonton Oilers Ryan Nugent-Hopkins Kanada Kanada Útočník Red Deer Rebels WHL
2012 Edmonton Oilers Nail Yakupov Rusko Rusko Útočník Sarnia Sting OHL