Zoznam chemických prvkov podľa mena

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je zoznam chemických prvkov zoradených podľa mena.

Slovenský názov prvku (latinský názov prvku) Značka Protónové číslo Rel. at. hmotnosť Skupina Perióda
A
aktínium (actinium) Ac 89 [227] aktinoidy 7
amerícium (americium) Am 95 [243] aktinoidy 7
antimón (stibium) Sb 51 121,760 15 5
argón (argon) Ar 18 39,948 18 3
arzén (arsenicum) As 33 74,92160 15 4
astát (astatium) At 85 [210] 17 6
B
bárium (baryum) Ba 56 137,327 2 6
berkélium (berkelium) Bk 97 [247] aktinoidy 7
berýlium (beryllium) Be 4 9,012182 2 2
bizmut (bismuthum) Bi 83 208,98040 15 6
bohrium (bohrium) Bh 107 [264] 7 7
bór (borum) B 5 10,811 13 2
bróm (bromum) Br 35 79,904 17 4
C
cér (cerium) Ce 58 140,116 lantanoidy 6
cézium (cesium) Cs 55 132,9054519 1 6
cín (stannum) Sn 50 118,710 14 5
curium (curium) Cm 96 [247] aktinoidy 7
D
darmstadtium (darmstadtium) Ds 110 [271] 10 7
draslík (kalium) K 19 39,0983 1 4
dubnium (dubnium) Db 105 [262] 5 7
dusík (nitrogenium) N 7 14,0067 15 2
dysprózium (dysprosium) Dy 66 162,500 lantanoidy 6
E
einsteinium (einsteinium) Es 99 [252] aktinoidy 7
erbium (erbium) Er 68 167,259 lantanoidy 6
európium (europium) Eu 63 151,964 lantanoidy 6
F
fermium (fermium) Fm 100 [257] aktinoidy 7
fluór (fluorum) F 9 18,9984032 17 2
fosfor (phosphorus) P 15 30,973762 15 3
francium (francium) Fr 87 [223] 1 7
G
gadolínium (gadolinium) Gd 64 157,25 lantanoidy 6
gálium (gallium) Ga 31 69,723 13 4
germánium (germanium) Ge 32 72,64 14 4
H
hafnium (hafnium) Hf 72 178,49 4 6
hassium (hassium) Hs 108 [277] 8 7
hélium (helium) He 2 4,002602 18 1
hliník (aluminium) Al 13 26,9815386 13 3
holmium (holmium) Ho 67 164,93032 lantanoidy 6
horčík (magnesium) Mg 12 24,3050 2 3
Ch
chlór (chlorum) Cl 17 35,453 17 3
chróm (chromium) Cr 24 51,9961 6 4
I
indium (indium) In 49 114,818 13 5
irídium (iridium) Ir 77 192,217 9 6
J
jód (iodium) I 53 126,90447 17 5
K
kadmium (cadmium) Cd 48 112,411 12 5
kobalt (cobaltum) Co 27 58,933195 9 4
kalifornium (californium) Cf 98 [251] aktinoidy 7
kopernikium (copernicium) Cn 112 [285] 12 7
kremík (silicium) Si 14 28,0855 14 3
kryptón (krypton) Kr 36 83,798 18 4
kyslík (oxygenium) O 8 15,9994 16 2
L
lantán (lanthanum) La 57 138,90547 lantanoidy 6
lawrencium (laurencium) Lr 103 [262] aktinoidy 7
lítium (lithium) Li 3 6,941 1 2
lutécium (lutetium) Lu 71 174,967 lantanoidy 6
M
mangán (manganum) Mn 25 54,938045 7 4
meď (cuprum) Cu 29 63,546 11 4
meitnerium (meitnerium) Mt 109 [268] 9 7
mendelevium (mendelevium) Md 101 [258] aktinoidy 7
molybdén (molybdenum) Mo 42 95,94 6 5
N
neodým (neodymium) Nd 60 144,242 lantanoidy 6
neón (neon) Ne 10 20,1797 18 2
neptúnium (neptunium) Np 93 [237] aktinoidy 7
nikel (niccolum) Ni 28 58,6934 10 4
niób (niobum) Nb 41 92,90638 5 5
nobelium (nobelium) No 102 [259] aktinoidy 7
O
olovo (plumbum) Pb 82 207,2 17 6
ortuť (hydrargyrum) Hg 80 200,59 12 6
osmium (osmium) Os 76 190,23 8 6
P
paládium (palladium) Pd 46 106,42 10 5
platina (platinum) Pt 78 195,084 10 6
plutónium (plutonium) Pu 94 [244] aktinoidy 7
polónium (polonium) Po 84 [210] 16 6
prazeodým (praseodymium) Pr 59 140,90765 lantanoidy 6
prométium (promethium) Pm 61 [145] lantanoidy 6
protaktínium (protactinium) Pa 91 231,03588 aktinoidy 7
R
radón (radon) Rn 86 [220] 18 6
rádium (radium) Ra 88 [226] 2 7
rénium (rhenium) Re 75 186,207 7 6
roentgenium (roentgenium) Rg 111 [272] 11 7
ródium (rhodium) Rh 45 102,90550 9 5
rubídium (rubidium) Rb 37 85,4678 1 5
ruténium (ruthenium) Ru 44 101,07 8 5
rutherfordium (rutherfordium) Rf 104 [261] 4 7
S
samárium (samarium) Sm 62 150,36 lantanoidy 6
seaborgium (seaborgium) Sg 106 [266] 6 7
selén (selenium) Se 34 78,96 16 4
síra (sulfur) S 16 32,065 16 3
skandium (scandium) Sc 21 44,955912 3 4
sodík (natrium) Na 11 22,98976928 1 3
striebro (argentum) Ag 47 107,8682 11 5
stroncium (strontium) Sr 38 87,62 2 5
T
tantal (tantalum) Ta 73 180,94788 5 6
tálium (thallium) Tl 81 204,3833 13 6
technécium (technetium) Tc 43 [98] 7 5
telúr (tellurium) Te 52 127,60 16 5
terbium (terbium) Tb 65 158,92535 lantanoidy 6
titán (titanium) Ti 22 47,867 4 4
tórium (thorium) Th 90 232,03806 aktinoidy 7
túlium (thulium) Tm 69 168,93421 lantanoidy 6
U
uhlík (carboneum) C 6 12,0107 14 2
urán (uranium) U 92 238,02891 aktinoidy 7
V
vanád (vanadium) V 23 50,9415 5 4
vápnik (calcium) Ca 20 40,078 2 4
vodík (hydrogenium) H 1 1,00794 1 1
volfrám (wolframium) W 74 183,84 6 6
X
xenón (xenon) Xe 54 131,293 18 5
Y
yterbium (ytterbium) Yb 70 173,04 lantanoidy 6
ytrium (yttrium) Y 39 88,90585 3 5
Z
zinok (zincum) Zn 30 65,409 12 4
zirkónium (zirconium) Zr 40 91,224 4 5
zlato (aurum) Au 79 196,966569 11 6
železo (ferrum) Fe 26 55,845 8 4

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]