Zoznam chemikov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je abecedný zoznam slávnych chemikov:

A[upraviť | upraviť zdroj]

A
Meno Rok narodenia a úmrtia Štát Povolanie Poznámka
Emil Abderhalden 18771950 Švajčiarsko biochemik a fyziológ objaviteľ Tehotenského testu
Richard Wilhelm Heinrich Abegg 18691910 Nemec fyzikálny chemik
Peter Agre 1949 Spojené štáty biológ a chemik nositeľ Nobelovej ceny za chémiu
Georgius Agricola 14901555 Nemecko lekárnik a chemik nazývaný "otcom mineralológie"
Arthur Aikin 17731854 Anglicko chemik a geológ
Kurt Alder 19021958 Nemecko chemik nositeľ Nobelovej ceny za chémiu
Christian Boehmer Anfinsen 19161995 Spojené štáty biochemik nositeľ Nobelovej ceny za chémiu
Richard Anschütz 18521937 Nemecko chemik
Johan August Arfwedson 17921841 Švédsko chemik objaviteľ lítia
Svante Arrhenius 18591927 Švédsko chemik a fyzik nositeľ Nobelovej ceny za chémiu
Francis William Aston 18771945 Spojené kráľovstvo chemik a fyzik nositeľ Nobelovej ceny za chémiu
Carl Auer von Welsbach 18581929 Rakúsko chemik a vynálezca
Amedeo Avogadro 17761856 Taliansko chemik a fyzik

B[upraviť | upraviť zdroj]

B
Meno Rok narodenia a úmrtia Štát Povolanie Poznámka
Leo Hendrik Baekeland 18631944 chemik
Neil Bartlett 1932 - Spojené kráľovstvo chemik
Antoine Baumé 17281804 Francúzsko chemik
Carl Josef Bayer 18471904 chemik
Ernst Otto Beckmann 18531923 chemik
Friedrich Konrad Beilstein 18381906 Nemecko chemik
Claude Louis Berthollet 17481822 Francúzsko chemik a lekár
Jöns Jakob Berzelius 17791848 Švédsko chemik
Arthur Birch 19151995 Austrália organický chemik
Joseph Black 17281799 Škótsko fyzik a chemik
Max Bodenstein 18711942 chemik
Niels Henrick David Bohr 18851962 dánsko fyzik nositeľ Nobelovej ceny za fyziku
Ludwig Boltzmann 18441906 chemik
Carl Bosch 18721940 Nemecko chemik
Johann Friedrich Böttger 16821719 alchemik
Henri Braconnot 17801855 Francúzsko chemik a farmaceut
Hennig Brand 16301692 chemik
Georg Brandt 16941768 chemik
Johannes Nicolaus Brønsted 18791947 dánsko chemik
Herbert Charles Brown 19122004 chemik nositeľ Nobelovej ceny za chémiu
Eduard Buchner 18601917 Nemecko biochemik nositeľ Nobelovej ceny za chémiu
Robert Wilhelm Bunsen 18111899 Nemecko chemik
Adolf Butenandt 19031995 chemik
Aleksandr Michajlowitsch Butlerow 18281886 chemik
Hazel Gladys Bishopová 19061998 Spojené štáty chemička

C[upraviť | upraviť zdroj]

D[upraviť | upraviť zdroj]

E[upraviť | upraviť zdroj]

F[upraviť | upraviť zdroj]

G[upraviť | upraviť zdroj]

H[upraviť | upraviť zdroj]

I[upraviť | upraviť zdroj]

J[upraviť | upraviť zdroj]

K[upraviť | upraviť zdroj]

L[upraviť | upraviť zdroj]

M[upraviť | upraviť zdroj]

N[upraviť | upraviť zdroj]

O[upraviť | upraviť zdroj]

P[upraviť | upraviť zdroj]

Q[upraviť | upraviť zdroj]

R[upraviť | upraviť zdroj]

S[upraviť | upraviť zdroj]

T[upraviť | upraviť zdroj]

U[upraviť | upraviť zdroj]

V[upraviť | upraviť zdroj]

W[upraviť | upraviť zdroj]

W
Meno Rok narodenia a úmrtia Národnosť Povolanie Poznámka
John Ernest Walker
Otto Wallach 18471931 Nemec chemik nositeľ Nobelovej ceny za chémiu
Alfred Werner 18661919 Nemec chemik nositeľ Nobelovej ceny za chémiu
Heinrich Otto Wieland 18771957 Nemec chemik nositeľ Nobelovej ceny za chémiu
Harvey W. Wiley 18441930 Američan chemik
Friedrich Woehler 18001882 Nemec chemik
William Hyde Wollaston 17661828 Angličan chemik
Robert B. Woodward 19171979 nositeľ Nobelovej ceny za chémiu
Kurt Wüthrich 1938 - nositeľ Nobelovej ceny za chémiu
Charles Adolphe Wurtz 18171884

Y[upraviť | upraviť zdroj]

Y
Meno Rok narodenia a úmrtia Národnosť Povolanie Poznámka
Sabir Junusov 19091995 Uzbek chemik

Z[upraviť | upraviť zdroj]

Z
Meno Rok narodenia a úmrtia Národnosť Povolanie Poznámka
Nikolaj Dmitrijevič Zelinskij 18611953 Rus chemik jeden zo zakladateľov teórie organickej katalýzy
Ahmed Hassan Zewail 1946 Egypťan chemik nositeľ Nobelovej ceny za chémiu
Karl Ziegler 18981973 Nemec chemik nositeľ Nobelovej ceny za chémiu
Richard Adolf Zsigmondy 18651929 Rakúšan chemik nositeľ Nobelovej ceny za chémiu