Zoznam francúzskych kráľovien a cisárovien

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Frauen-Trachtenbuch 003.jpg

Zoznam francúzskych kráľovien a cisárovien zahŕňa manželky panovníkov Francúzskeho kráľovstva, ktorým patril titul kráľovná. Tieto ženy nevládli (niektoré boli regentkami za svoje neplnoleté deti) a len stáli po boku svojich manželov. Pre prehľadnosť sú kráľovné radené podľa vládnucich dynastií, ku ktorým patrili ich manželia.

Po rozdelení Franskej ríše Verdunskou zmluvou v roku 843 medzi synov Ľudovíta Pobožného – Lotara I., Ľudovíta II. Nemca a Karola II. Holého, vznikli tri kráľovstvá. Západná časť Franskej ríše, neskoršie Francúzske kráľovstvo, pripadla najmladšiemu Karolovi. Po smrti posledného kráľa z dynastie Karolovcov, bezdetného Ľudovíta V. v roku 987, nastúpil na francúzsky trón Hugo Kapet, pochádzajúci z rodu Robertovco, ktorý je po ňom neskôr nazývaný Kapetovci a ktorý vo Francúzsku vládol osem storočí.

Na francúzskom kráľovskom tróne sa vystriedali tieto vládnuce dynastie:

Manželky kráľov z dynastie Karolovcov (843 – 986)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel
Ermentruda kralovna.jpg Ermentruda Orléanska 823 – 869 842 842 – 869 Karol II. Holý
RichildaofProvence.jpg Richilda z Provensalska asi 845 – 910 870 870 – 877 Karol II. Holý
Adéla z Frioul 850/53 – 901 875 877 – 879 Ľudovít II. Koktavý
Richardis Ahalolfingerovci asi 840 – 894/96 862 822 – 888 Karol III. Tlstý
Théodorada z Troyes 868 – 903 885 888 – 898 Odo I.
Frederuna Immendingerovci 887 – 917 907 907 – 917 Karol III. Prostý
Edwiga z Wessexu 902 – po 955 919 919 – 923 Karol III.
Beatrix z Vermandois Karolovci asi 880 – po 931 895 922 – 923 Róbert I.
Ema Francúzska Róbertovci 894 – 934 921 923 – 934 Rudolf I.
Gerberga Saská Luidolfovci asi 913 – 969 939 939 – 954 Ľudovít IV.
Ema Talianska asi 948 – po 988 966 966 – 986 Lothar I.

Manželky kráľov z dynastie Kapetovcov (987 – 1328)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel
Adelaide of Aquitaine.jpg Adela Akvitánska Poitiers asi 947 – 1004 970 987 – 996 Hugo Kapet
Zuzana Talianska Burgund-Ivrea asi 937 – 1003 988 – 989 996 – 996 Robert II.
Bertha of Burgundy.jpg Berta Burgundská Welfovia asi 952 – asi 1035 996 996 – 1000 Robert II.
Constancie z Provence.jpg Konštancia z Arles Rod grófov z Arles 937 – 1034 1003 1003 – 1031 Róbert II.
Matilda Fríska asi 1024 – 1044 1034 1034 – 1044 Henrich I.
Anne de Kiev autograph 2.jpg Anna Kyjevská Rurikovci asi 1024 – 1075 1051 1051 – 1060 Henrich I.
Bertha of Holland.jpg Berta Holandská asi 1055 – 1094 1072 1072 – 1092 Filip I.
Bertrade-montfort2.jpg Bertrada z Monfortu Monfort asi 1070 – 1117 1092 1092 – 1108 Filip I.
Adelaidesavojska.jpg Adela Savojská Savojská dynastia 1092 – 1154 1115 1115 – 1137 Ľudovít VI.
AlienordAquitaine.jpg Eleonóra Akvitánska Poitiers 1122 – 1204 1137 1137 – 1152 Ľudovít VII.
Constance Castile odLouise7.jpg Konštancia Kastílska Dynastia kráľov Kastílie 1141 – 1160 1154 1154 – 1160
Korunovaná v roku 1154
Ľudovít VII.
AdelaChampagn.jpg Adela zo Champagne Rod grófov z Blois asi 1140 – 1206 1164 1164 – 1180 Ľudovít VII.
IsabelladeHainault.jpg Izabela Henegávska Rod flanderských grófov 1170 – 1190 1180 1180 – 1190
Korunovaná 29. mája 1180
Filip II. August
Ingeborg of Denmark.jpg Ingeborg Dánska Dynastia Valdemarov 1175 – 1236 1193 1193 – 1193
Korunovaná 25. augusta 1193
Filip II. August
AnezkaMeranska.jpg Anežka Meránska Andechsovia 1175 – 1201 1196 1196 – 1200 Filip II. August
Ingeborg of Denmark.jpg Ingeborg Dánska Dynastia Valdemarov 1175 – 1236 1193 1200 – 1223 Filip II. August
Blanche of Castile.jpg Blanka Kastílska Dynastia kráľov Kastílie 1188 – 1252 1200 1223 – 1226
Korunovaná 6. augusta 1223
Ľudovít VIII.
Denkmal für Ludwig IX. von Frankreich, Ludwigkirchplatz, Berlin-Schöneberg.jpg Margaréta Provensálska asi 1221 – 1295 1234 1234 – 1270 Ľudovít IX.
Isabela Aragonie.jpg Izabela Aragónska 1247 – 1271 1262 1270 – 1271
Nekorunovaná
Filip III.
MariaofBrabant.jpg Mária Brabantská 1254 – 1321 1274 1274 – 1285
Korunovaná 24. júna 1275
Filip III.
JoanINavarre.gif Jana I. Navarrská Rod grófov z Blois asi 1271 – 1305 1284 1285 – 1305 Filip IV.
MargueriteBourgogne.gif Margaréta Burgundská Burgundskí 1290 – 1315 1305 1314 – 1315
Nekorunovaná
Ľudovít X.
Clémence d'Anjou.jpg Klementína z Anjou Anjouovci 1293 – 1328 1315 1315 – 1316
Korunovaná 24. augusta 1315
Ľudovít X.
Joan II of Burgundy.jpg Jana II. Burgundská Rod burgundských grófov 1291 – 1330 1307 1316 – 1322 Filip V.
Blason comte fr Nevers.svg Blanka Burgundská Rod burgundských grófov asi 1296 – 1326 1308 1322 – 1322
Nekorunovaná
Karol IV.
MarieLuxembourg.jpg Mária Luxemburská Luxemburgovci 1304 – 1324 1322 1322 – 1324
Korunovaná 15. mája 1323
Karol IV.
Jeanne d'Évreux.jpg Jana z Évreux Rod de Évreux 1310 – 1371 1325 1325 – 1328
Korunovaná 11. mája 1326
Karol IV.
Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel

Manželky kráľov z dynastie Kapetovcov, Valoisovci (1328 – 1498)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel
JanaBurgundska2.jpg Jana Burgundská Burgundskí 1293 – 1348 1313 1328 – 1348
korunovaná
27. mája 1328
Filip VI.
Armoiries Evreux Navarre.png Blanka Navarrská Evreux-Navarra asi 1330 – 1398 1349 – 1350 1349/50 – 1350
nekorunovaná
Filip VI.
Jana I.jpg Jana I. z Auvergne Auvergne 1326 – 1360 1349 1350 – 1360
korunovaná
26. septembra 1350
Ján II.
Jeanne de Bourbon.jpg Jana Bourbonská Bourbonovci 1338 – 1378 1350 1364 – 1378
korunovaná,
19. mája 1364
Karol V.
Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel
Isabeau de Baviere (detail).jpg Izabela Bavorská Wittelsbachovci asi 1370 – 1435 1385 1385 – 1422
korunovaná 1389
Karol VI.
Marie danjou.jpg Mária z Anjou Valois-Anjou asi 1401 – 1463 1422 1422 – 1461 Karol VII.
CharlottevSavoie.jpg Šarlota Savojská Savojskí asi 1440 – 1483 1451 1461 – 1483 Ľudovít XI.
Anne de Bretagne-Jean Bourdichon.jpg Anna Bretónska Bretónsko 1477 – 1514 1491 1491 – 1498
korunovaná
8. februára 1492
Karol VIII.

Manželky kráľov z dynastia Kapetovcov, Valoisovci-Orléans (1498 – 1515)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel
Joan of Valois Queen of France.jpg Jana Francúzska Valoisovci 1464 – 1505 1476 1498 – 1498
nekorunovaná, manželstvo bolo zrušené
Ľudovít XII.
Anne de Bretagne-Jean Bourdichon.jpg Anna Bretónska Bretónsko 1477 – 1514 1499 1499 – 1514
korunovaná
18. novembra 1502
Ľudovít XII.
Mary Tudor and Charles Brandon.jpg Mária Tudorová Tudorovci 1496 – 1533 1514 1514 – 1515
korunovaná
5. novembra 1514
Ľudovít XII.

Manželky kráľov z dynastie Kapetovcov, Valoisovci-Angoulême (1515 – 1589)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel
Claude-de-France1.jpg Klaudia Francúzska Valoisovci 1499 – 1524 1514 1515 – 1524
korunovaná
10. mája 1517
František I.
Joos van Cleve 003.jpg Eleonóra Habsburská Španielski Habsburgovci 1498 – 1588 1530 1530 – 1547
korunovaná
5. marca 1532
František I.
Catherine de medicis.jpg Katarína Medicejská Medicejskí 1519 – 1589 1533 1547 – 1559
korunovaná
10. júna 1549
Henrich II.
Mary Stuart French Marriage.jpg Mária Stuartová Stuartovci 1542 – 1587 1558 1559 – 1560
nekorunovaná,
pretože bola vládnucou kráľovnou škótskou
František II.
Elisabeth of Austria France1.jpg Alžbeta Habsburská Habsburgovci 1554 – 1592 1570 1570 – 1574
korunovaná
25. marca 1571
Karol IX.
Louise de Lorraine.jpg Lujza Lotrinská Lotrinskí 1553 – 1601 1575 1575 – 1589
nekorunovaná
Henrich III.

Manželky kráľov z dynastie Kapetovcov, Bourbonovci-Vendôme (1589 – 1792, 1814 – 1830)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel
MargaretevonValois02.jpg Margaréta Valois Valoisovci 1553 – 1615 1572 1589 – 1599
nekorunovaná
Henrich IV.
MariadeMedici06.jpg Mária Medicejská Medicejskí 1573 – 1642 1600 1600 – 1610
korunovaná
13. mája 1610
Henrich IV.
AnnaofAustria01.jpg Anna Rakúska Španielski Habsburgovci 1601 – 1666 1615 1615 – 1643
nekorunovaná
Ľudovít XIII.
Queen marie therese france.jpg Mária Terézia Habsburská Španielski Habsburgovci 1638 – 1683 1660 1660 – 1683
nekorunovaná
Ľudovít XIV.
Francoise Aubigne 1.jpg Françoise d'Aubigné
morganatická manželka
1635 – 1719 1685 (1685 – 1715) Ľudovít XIV.
MarieLeszczynska.jpg Mária Leszczyńska Leszczyński 1703 – 1768 1725 1725 – 1768
nekorunovaná
Ľudovít XV.
Marie-Antoinette, 1775 - Musée Antoine Lécuyer.jpg Mária Antoinetta Habsburgovci 1755 – 1793 1770 1774 – 1792
nekorunovaná
Ľudovít XVI.
LuiseMariaGuiseppavonSavoyen.jpg Mária Jozefína Savojská Savojskí 1753 – 1810 1771 1795 – 1810
nekorunovaná
Ľudovít XVIII.

Manželky cisára Napoleona I., Dynastia Bonapartovcov (1804 – 1814)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Cisárovnou od – do Manžel
Josephine de Beauharnais, Keizerin der Fransen.jpg Cisárovná Jozefína De la Pagerie 1763 – 1814 1796 1804 – 1810
korunovaná
2. decembra 1804
Napoleon I.
Rados Marie-Louise d'Autriche.jpg Mária Lujza Habsbursko-lotrinská Habsburgovci 1791 – 1841 1810 1810 – 1814
asi nekorunovaná
Napoleon I.

Manželky kráľov z dynastie Kapetovcov, Bourbonovci-Vendôme (1830 – 1830)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel
Madame Royale5.jpg Mária Terézia Bourbonská Bourbonovci 1778 – 1851 1799 1830 – 1830
"kráľovnou len 20 minút"
Ľudovít XIX.

Manželky kráľov z dynastie Kapetovcov, Bourbonovci-Orléans (1830 – 1848)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel
Marie-Amélie de Bourbon 1.JPG Mária Amália Neapolsko-sicílska Sicílski Bourbonovci 1782 – 1866 1809 1830 – 1848
nekorunovaná
Ľudovít Filip

Manželka posledného cisára Napoleona III. z dynastie Bonapartovcov (1852 – 1870)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Cisárovnou od – do Manžel
Empress Eugenie.jpg Eugénia de Montijo Montijo 1826 – 1920 1853 1853 – 1870
nekorunovaná
Napoleon III.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam francouzských královen a císařoven na českej Wikipédii.