Zoznam hlavných miest

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Zoznam hlavných miest štátov a závislých území v abecednom poradí:

Hlavné mesto Štát

A[upraviť | upraviť zdroj]

Abidjan Pobrežie Slonoviny Pobrežie Slonoviny (administratívne)
Abú Zabí Spojené arabské emiráty Spojené arabské emiráty
Abuja Nigéria Nigéria
Adamstown Pitcairnove ostrovy Pitcairnove ostrovy
Addis Abeba Etiópia Etiópia
Akkra Ghana Ghana
Alofi Niue Niue
Alžír Alžírsko Alžírsko
Ammán Jordánsko Jordánsko
Amsterdam Holandsko Holandsko (oficiálne)
Andorra Andorra Andorra
Ankara Turecko Turecko
Antananarivo Madagaskar Madagaskar
Apia Samoa Samoa
Ašchabad Turkménsko Turkménsko
Asmara Eritrea Eritrea
Astana Kazachstan Kazachstan
Asunción Paraguaj Paraguaj
Atény Grécko Grécko
Avarua Cookove ostrovy Cookove ostrovy

B[upraviť | upraviť zdroj]

Bagdad Irak Irak
Bairiki Kiribati Kiribati
Baku Azerbajdžan Azerbajdžan
Bamako Mali Mali
Bandar Seri Begawan Brunej Brunej
Bangkok Thajsko Thajsko
Bangui Stredoafrická republika Stredoafrická republika
Banjul Gambia Gambia
Bantam Kokosové ostrovy Kokosové ostrovy
Basse-Terre Guadeloupe Guadeloupe
Basseterre Svätý Krištof a Nevis Svätý Krištof a Nevis
Bejrút Libanon Libanon
Belfast Severné Írsko Severné Írsko
Belehrad Srbsko Srbsko
Belmopan Belize Belize
Berlín Nemecko Nemecko
Bern Švajčiarsko Švajčiarsko
Biškek Kirgizsko Kirgizsko
Bissau Guinea-Bissau Guinea-Bissau
Bloemfontein Južná Afrika Južná Afrika (súd)
Bogota Kolumbia Kolumbia
Brades Montserrat Montserrat
Bratislava Slovensko Slovensko
Brazília Brazília Brazília
Brazzaville Kongo Kongo
Bridgetown Barbados Barbados
Brusel Belgicko Belgicko
Budapešť Maďarsko Maďarsko
Buenos Aires Argentína Argentína
Bujumbura Burundi Burundi
Bukurešť Rumunsko Rumunsko

C[upraviť | upraviť zdroj]

Canberra Austrália Austrália
Caracas Venezuela Venezuela
Cardiff Wales Wales
Castries Svätá Lucia Svätá Lucia
Cayenne Francúzska Guyana Francúzska Guyana
Cchinvali Južné Osetsko Južné Osetsko
Cockburn Town Turks a Caicos Turks a Caicos
Cotonou Benin Benin (de facto)

D[upraviť | upraviť zdroj]

Dakar Senegal Senegal
Dalap-Uliga-Darrit Marshallove ostrovy Marshallove ostrovy
Damask Sýria Sýria
Dar es Salám Tanzánia Tanzánia (administratívne)
Dauhá Katar Katar
Dháka Bangladéš Bangladéš
Dili Východný Timor Východný Timor
Dodoma Tanzánia Tanzánia (oficiálne)
Dublin Írsko Írsko
Dušanbe Tadžikistan Tadžikistan
Džibuti Džibutsko Džibutsko

E[upraviť | upraviť zdroj]

Edinburgh Škótsko Škótsko
Edinburgh of the Seven Seas Tristan da Cunha Tristan da Cunha
El-Aaiún Západná Sahara Západná Sahara

F[upraviť | upraviť zdroj]

Fort-de-France Martinik Martinik
Freetown Sierra Leone Sierra Leone
Funchal Madeira Madeira

G[upraviť | upraviť zdroj]

Gaborone Botswana Botswana
Garapan Severné Mariány Severné Mariány
George Town Kajmanie ostrovy Kajmanie ostrovy
Georgetown Guyana Guyana
Georgetown Ascension Ascension
Gibraltár Gibraltár Gibraltár
Grytviken Južná Georgia a Južné Sandwichove ostrovy Južná Georgia a Južné Sandwichove ostrovy
Guatemala Guatemala Guatemala

H[upraviť | upraviť zdroj]

Haag Holandsko Holandsko (administratívne)
Hagåtña Guam Guam
Hamilton Bermudy Bermudy
Hanoj Vietnam Vietnam
Harare Zimbabwe Zimbabwe
Havana Kuba Kuba
Helsinki Fínsko Fínsko
Honiara Šalamúnove ostrovy Šalamúnove ostrovy

CH[upraviť | upraviť zdroj]

Charlotte Amalie Americké Panenské ostrovy Americké Panenské ostrovy
Chartúm Sudán Sudán

I[upraviť | upraviť zdroj]

Islamabad Pakistan Pakistan

J[upraviť | upraviť zdroj]

Jakarta Indonézia Indonézia
Jamestown Svätá Helena Svätá Helena
Jerevan Arménsko Arménsko
Jeruzalem Izrael Izrael (neuznaný OSN)

K[upraviť | upraviť zdroj]

Kábul Afganistan Afganistan
Káhira Egypt Egypt
Kampala Uganda Uganda
Kapské Mesto Južná Afrika Južná Afrika (legislatívne)
Káthmandu Nepál Nepál
Kigali Rwanda Rwanda
Kingston Jamajka Jamajka
Kingstown Svätý Vincent a Grenadíny Svätý Vincent a Grenadíny
Kinshasa Kongo Kongo (býv. Zair)
Kišiňov Moldavsko Moldavsko
Kodaň Dánsko Dánsko
Kolombo Srí Lanka Srí Lanka (oficiálne)
Konakry Guinea Guinea
Koror Palau Palau
Kotte (Sri Jayawardenepura) Srí Lanka Srí Lanka (legislatíva a súd)
Kuala Lumpur Malajzia Malajzia (legislatívne)
Kuvajt Kuvajt Kuvajt
Kyjev Ukrajina Ukrajina

L[upraviť | upraviť zdroj]

Las Palmas de Gran Canaria Kanárske ostrovy
La Paz Bolívia (administratívne)
Libreville Gabon
Lilongwe Malawi
Lima Peru
Lisabon Portugalsko
Lobamba Svazijsko (sídlo kráľa a parlamentu)
Lomé Togo
Londýn Spojené kráľovstvo
Luanda Angola
Lusaka Zambia
Luxemburg Luxembursko

Ľ[upraviť | upraviť zdroj]

Ľubľana Slovinsko

M[upraviť | upraviť zdroj]

Madrid Španielsko
Malabo Rovníková Guinea
Male Maldivy
Mamoudzou Mayotte
Managua Nikaragua
Manáma Bahrajn
Manila Filipíny
Maputo Mozambik
Mariehamn Alandy
Maseru Lesotho
Mata-Utu Wallis a Futuna
Maskat Omán
Mbabane Svazijsko (administratívne)
Mexiko Mexiko
Minsk Bielorusko
Mogadišo Somálsko
Monako Monako
Monrovia Libéria
Montevideo Uruguaj
Moroni Komory
Moskva Rusko

N[upraviť | upraviť zdroj]

N’Djamena Čad
Naí Dillí (New Delhi) India
Nairobi Keňa
Nassau Bahamy
Neipyijto Mjanmarsko
Niamey Niger
Nikózia Cyprus
Nouakchott Mauritánia
Nouméa Nová Kaledónia
Nuku’alofa Tonga
Nuuk Grónsko

O[upraviť | upraviť zdroj]

Oranjestad Aruba
Oslo Nórsko
Ottawa Kanada
Ouagadougou Burkina

P[upraviť | upraviť zdroj]

Pago Pago Americká Samoa
Palikir Mikronézia
Panama Panama
Papeete Francúzska Polynézia
Paramaribo Surinam
Paríž Francúzsko
Peking Čína
Phnom Pénh Kambodža
Pchjongjang Kórejská ľudovodemokratická republika
Plymouth Montserrat
Podgorica Čierna Hora
Port Luis Maurícius
Port Moresby Papua-Nová Guinea
Port of Spain Trinidad a Tobago
Port-au-Prince Haiti
Porto-Novo Benin (oficiálne)
Praha Česko
Praia Kapverdy
Pretória Južná Afrika (oficiálne)
Putrajaya Malajzia (administratívne)

Q[upraviť | upraviť zdroj]

Quito Ekvádor

R[upraviť | upraviť zdroj]

Rabat Maroko
Reykjavík Island
Riga Lotyšsko
Rijád Saudská Arábia
Rím Taliansko
Road Town Britské Panenské ostrovy
Roseau Dominika

S[upraviť | upraviť zdroj]

Saint-Denis Réunion
Saint George’s Grenada
Saint John’s Antigua a Barbuda
San José Kostarika
San Maríno San Maríno
San Salvador Salvádor
Saná Jemen
Santa Cruz de Tenerife Kanárske ostrovy
Santiago Čile
Santo Domingo Dominikánska republika
Sarajevo Bosna a Hercegovina
Svätý Tomáš Svätý Tomáš a Princov ostrov
Singapur Singapur
Skopje Macedónsko
Sofia Bulharsko
Soul Kórejská republika
Stanley Falklandy
Štokholm Švédsko
Suchumi Abcházsko
Sucre Bolívia (oficiálne)
Suva Fidži

T[upraviť | upraviť zdroj]

Tallinn Estónsko
Taškent Uzbekistan
Tbilisi Gruzínsko
Tegucigalpa Honduras
Teherán Irán
Thimphu Bhután
The Valley Anguilla
Tchaj-pej Taiwan
Tirana Albánsko
Tiraspol Podnestersko
Tokio Japonsko
Tórshavn Faerské ostrovy
Tripolis Líbya
Tunis Tunisko

U[upraviť | upraviť zdroj]

Ulanbátar Mongolsko

V[upraviť | upraviť zdroj]

Vaduz Lichtenštajnsko
Vaiaku Tuvalu
Valletta Malta
Valparaíso Čile (legislatívne)
Varšava Poľsko
Vatikán Vatikán
Victoria Seychely
Viedeň Rakúsko
Vientian Laos
Vila Vanuatu
Vilnius Litva

W[upraviť | upraviť zdroj]

Washington, DC Spojené štáty
Wellington Nový Zéland
Willemstad Holandské Antily
Windhoek Namíbia

Y[upraviť | upraviť zdroj]

Yamoussoukro Pobrežie Slonoviny (oficiálne)
Yaoundé Kamerun
Yaren Nauru (administratívne)

Z[upraviť | upraviť zdroj]

Záhreb Chorvátsko

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]