Zoznam hradov a zámkov na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Tento súpis zahŕňa Hrady, zámky a opevnené kláštory na Slovensku. Súpis je členený podľa krajov a v rámci krajov abecedne. Vytvorený podľa kategórie Hrady a zámky na Slovensku. Obsahuje aj zaniknuté hrady a hrady prestavané na iné účely.

kraj názov obec stav vznik zánik
(opustenie)
poznámka foto Galéria
Commons
Banskobystrický Kaštieľ vo Svätom Antone Svätý Anton prestavaný na kaštieľ 15. stor. NKP Svaty anton1.JPG
Kategória Manor in Svätý Anton na Wikimedia Commons
Banskobystrický Blh (hrad) ruiny
Banskobystrický Breznický hrad ruiny
Banskobystrický Bzovík (opevnený kláštor) Bzovík ruiny 12. stor. Bozokcivertanlegi4.jpg
Kategória Bzovík Castle na Wikimedia Commons
Banskobystrický Cerovo (hrad) ruiny
Banskobystrický Čabraď (hrad) ruiny Csabragcivertanlegi2.jpg
Kategória Čabraď Castle na Wikimedia Commons
Banskobystrický Divín (hrad) ruiny Divin castle sk 01.JPG
Kategória Divín Castle na Wikimedia Commons
Banskobystrický Dobrá Niva (hrad) ruiny
Banskobystrický Dolná Mičiná (kaštieľ) v rekonštrukcii
Banskobystrický Fiľakovský hrad ruiny A füleki vár.JPG
Kategória Fiľakovo Castle na Wikimedia Commons
Banskobystrický Gemerský hrad ruiny
Banskobystrický Hajnáčka (hrad) ruiny
Kategória Hajnáčka Castle na Wikimedia Commons
Banskobystrický Haličský zámok v rekonštrukcii
Kategória Manor in Halič na Wikimedia Commons
Banskobystrický Mestský hrad v Banskej Bystrici Banská Bystrica čiastočne zachovaný 15. stor. NKP P1020568.JPG
Kategória Banská Bystrica Castle na Wikimedia Commons
Banskobystrický Mestský hrad v Kremnici prebudovaný NKP Kremnica v zime.jpg
Kategória Kremnica Castle na Wikimedia Commons
Banskobystrický Modrý Kameň (hrad) prestavaný na múzeum Kekkocivertanlegi.jpg
Kategória Modrý Kameň Castle na Wikimedia Commons
Banskobystrický Muránsky hrad ruiny Muráň Castle gate 01.JPG
Kategória Muráň Castle na Wikimedia Commons
Banskobystrický Nový zámok Banská Štiavnica zachovaný 1571 Banská Štiavnica - Nový zámok.JPG
Kategória Nový Zámok, Banská Štiavnica na Wikimedia Commons
Banskobystrický Pustý hrad (Sklené Teplice) ruiny
Banskobystrický Pustý hrad (Zvolen) ruiny Zolyom-felsovarcivertanlegi1.jpg
Kategória Pustý hrad na Wikimedia Commons
Banskobystrický Revište ruiny Reviste2.jpg
Kategória Revište Castle na Wikimedia Commons
Banskobystrický Sitniansky hrad ruiny Sitno - hrad.jpg
Banskobystrický Starý zámok Banská Štiavnica prestavaný na múzeum NKP Selmecbanya-ovarcivertanlegi1.jpg
Kategória Starý zámok, Banská Štiavnica na Wikimedia Commons
Banskobystrický Šomoška (hrad) ruiny Somoskő - castle.jpg
Kategória Šomoška Castle na Wikimedia Commons
Banskobystrický Šášovský hrad ruiny Sasovsky hrad1.jpg
Kategória Šášovský hrad na Wikimedia Commons
Banskobystrický Vígľašský zámok prestavaný na hotel Veglescivertanlegi2.jpg
Kategória Vígľaš Castle na Wikimedia Commons
Banskobystrický Zvolenský zámok Zvolen prestavaný na zámok 14. stor. NKP Zvolen hrad.jpg
Kategória  Zvolen Castle na Wikimedia Commons
Bratislavský Biely Kameň ruiny Slovakia-Biely kamen-11.jpg
Kategória Biely kameň na Wikimedia Commons
Bratislavský Bratislavský hrad zachovalý NKP Bratislava Castle.jpg
Kategória Bratislava Castle na Wikimedia Commons
Bratislavský Čeklís (hrad) ruiny
Kategória  Čeklís Castle na Wikimedia Commons
Bratislavský Devínsky hrad ruiny NKP Devin hrad.jpg
Kategória Devín Castle na Wikimedia Commons
Bratislavský Dračí hrádok ruiny Slovakia-Draci hradok-02.jpg
Kategória Dračí hrádok na Wikimedia Commons
Bratislavský Eberhard prestavaný na školu
Bratislavský Pajštún Borinka ruiny 13. stor. 1809 Borostyankocivertanlegi2.jpg
Kategória Pajštún na Wikimedia Commons
Bratislavský Pezinský zámok Pezinok prestavaný na zámok 13. stor. Pezinok castle 02.JPG
Kategória Pezinok Castle na Wikimedia Commons
Bratislavský Plavecký hrad ruiny Plavecky hrad.jpg
Kategória Plavecký hrad na Wikimedia Commons
Bratislavský Červený Kameň (hrad) Častá zachovaný 13. stor. NKP Cerveny Kamen z Kukly 02.jpg
Kategória Červený Kameň na Wikimedia Commons
Košický Abovský starý hrad zaniknutý
Košický Bačkovský hrad zaniknutý
Kategória Bačkov Castle na Wikimedia Commons
Košický Barca (hrad) zaniknutý
Košický Borša (hrad) zaniknutý, na jeho mieste stojí iná budova
Košický Boťany (hrad) zaniknutý, na jeho mieste stojí iná budova
Košický Braničevský hrad zaniknutý
Košický Brzotín (hrad) ruiny
Košický Budimírsky kaštieľ prestavaný na múzeum
Košický Budkovce (hrad) zaniknutý
Košický Cejkov (hrad) ruiny
Košický Gelnica (hrad) ruiny
Košický Kláštorisko ruiny Cistercian Monastery at Klastorisko.jpg
Kategória Kláštorisko na Wikimedia Commons
Košický Košický hrad ruiny Košický hrad 14.JPG
Kategória Košický hrad na Wikimedia Commons
Košický Krásna Hôrka zachovaný, v rekonštrukcii po požiari Hrad Krasna Horka.jpg
Kategória Krásna Hôrka na Wikimedia Commons
Košický Michalovský hrad zaniknutý
Košický Parič ruiny Castle paric.jpg
Kategória Trebišov Castle na Wikimedia Commons
Košický Slanecký hrad ruiny Slanec 320 240.jpg
Kategória Slanec Castle na Wikimedia Commons
Košický Spišský hrad ruiny NKP Spissky Hrad-LV-1.jpg
Kategória Spiš Castle na Wikimedia Commons
Košický Turniansky hrad ruiny Turniansky hrad.jpg
Kategória Turniansky hrad na Wikimedia Commons
Košický Veľký Kamenec (hrad) Veľký Kamenec ruiny 13. stor. 1672 Nagykövesdivár.jpg
Kategória Veľký Kamenec Castle na Wikimedia Commons
Košický Viniansky hrad ruiny Vinnacivertanlegi1.jpg
Kategória Vinné Castle na Wikimedia Commons
Košický Zemplínsky hrad ruiny
Nitriansky Čierny hrad ruiny
Nitriansky Dievčí hrad ruiny
Nitriansky Džigerdelen Parkan zaniknutý
Nitriansky Gýmeš ruiny Gímes légifotó.jpg
Kategória Gýmeš Castle na Wikimedia Commons
Nitriansky Hrušovský hrad ruiny Hrušov Castle (P0181).jpg
Kategória Hrušov Castle na Wikimedia Commons
Nitriansky Kokot (Štúrovo) zaniknutý
Kategória  Castle na Wikimedia Commons
Nitriansky Levický hrad ruiny Hrad Levice (Léva vára).jpg
Kategória Levice Castle na Wikimedia Commons
Nitriansky Nitriansky hrad zachovalý, biskupský úrad NKP Nitra - Castle.jpg
Kategória Nitra Castle na Wikimedia Commons
Nitriansky Oponický hrad ruiny Appony - Castle.jpg
Nitriansky Tekovský hrad zaniknutý
Nitriansky Topoľčiansky hrad ruiny Topoľčiansky hrad (2007).jpg
Kategória Topoľčany Castle na Wikimedia Commons
Prešovský Bardejovský hrad zaniknutý
Prešovský Bodoň (hrad) zaniknutý
Prešovský Brekovský hrad ruiny Brekov-ruines.jpg
Kategória Brekov Castle na Wikimedia Commons
Prešovský Brestov (hrad) ruiny
Prešovský Čičava (hrad) ruiny Čičava ruiny 18.08.08 p2.jpg
Kategória Čičava Castle na Wikimedia Commons
Prešovský Holumnický hrad ruiny
Prešovský Jasenovský hrad ruiny Jeszenővára légifotó.jpg
Kategória Jasenov Castle na Wikimedia Commons
Prešovský Kapušiansky hrad ruiny Kapi - Castle.jpg
Kategória Kapušany Castle na Wikimedia Commons
Prešovský Kežmarský zámok zachovaný, múzeum Kežmarok.jpg
Kategória Kežmarok Castle na Wikimedia Commons
Prešovský Ľubovniansky hrad čiastočne zachovaný Ólubló - Castle.jpg
Kategória Ľubovňa Castle na Wikimedia Commons
Prešovský Plaveč (hrad) ruiny Palocsacivertanlegi2.jpg
Kategória Plaveč Castle na Wikimedia Commons
Prešovský Stropkovský hrad zaniknutý
Prešovský Šarišský hrad ruiny Slovakia Castle Saris 4.jpg
Kategória Šarišský hrad na Wikimedia Commons
Prešovský Šebeš ruiny
Kategória Hrad Šebeš na Wikimedia Commons
Prešovský Zbojnícky hrad ruiny Slovakia Castle Zbojnicky 19.JPG
Kategória Zbojnícky zámok na Wikimedia Commons
Prešovský Zborovský hrad ruiny Veza Zborovskeho hradu.jpg
Kategória Zborov Castle na Wikimedia Commons
Trenčiansky Bánovský hrad zaniknutý
Trenčiansky Beckovský hrad Beckov ruiny 12. stor. 1727 NKP Beckov-pano.jpg
Kategória Beckov Castle na Wikimedia Commons
Trenčiansky Bojnický zámok Bojnice prestavaný na zámok 12. stor. NKP Bojnice (Bojnitz) Castle (by Pudelek).jpg
Kategória Bojnice Castle na Wikimedia Commons
Trenčiansky Bošany (hrádok) prestavaný na kaštieľ
Trenčiansky Čachtický hrad ruiny Slovakia Cachtice hrad 2.JPG
Kategória Čachtice Castle na Wikimedia Commons
Trenčiansky Diviacka Nová Ves (hrádok) prestavaný na kaštieľ
Trenčiansky Lednica (hrad) ruiny Evropa slovensko lednica hrad 19042007 fotka 2.jpg
Kategória Lednica Castle na Wikimedia Commons
Trenčiansky Považský hrad ruiny Povhrad.jpg
Kategória Považský hrad na Wikimedia Commons
Trenčiansky Tematín Lúka ruiny 13. stor. 18. stor. Tematin hrad.JPG
Kategória Tematín Castle na Wikimedia Commons
Trenčiansky Trenčiansky hrad Trenčín zachovaný 10. stor. NKP Trenciansky hrad (2007).jpg
Kategória Trenčín Castle na Wikimedia Commons
Trenčiansky Vršatský hrad ruiny Zřícenina hradu Vršatec.jpg
Trnavský Branč (hrad) ruiny Branc hrad.jpg
Kategória Branč Castle na Wikimedia Commons
Trnavský Branč (hrádok) zaniknutý
Kategória  Castle na Wikimedia Commons
Trnavský Dobrá Voda (hrad) ruiny Castle Dobrá Voda (9615).jpg
Kategória Dobrá Voda Castle na Wikimedia Commons
Trnavský Hlohovský zámok Hlohovec prestavaný na zámok 11. stor. Hlohovec Castle.jpg
Kategória Hlohovec Castle na Wikimedia Commons
Trnavský Korlátka ruiny Korlatka1.jpg
Kategória Korlátka na Wikimedia Commons
Trnavský Ostrý Kameň ruiny Ostry Kamen ruins.jpg
Kategória Ostrý Kameň na Wikimedia Commons
Trnavský Smolenický zámok prestavaný, multifunkčný objekt Smolenice zamok.jpg
Kategória Smolenice Castle na Wikimedia Commons
Žilinský Blatnický hrad ruiny Blatnický hrad.jpg
Kategória Blatnica Castle na Wikimedia Commons
Žilinský Budatínsky zámok prestavaný na múzeum Budatin castle2.jpg
Kategória Budatín Castle na Wikimedia Commons
Žilinský Bytčiansky zámok prestavaný, multifunkčný objekt NKP Zamky.Sk Bytca.jpg
Kategória Bytča Castle na Wikimedia Commons
Žilinský Hrad Likava ruiny Likava Likavaka castle hrad château.jpg
Kategória Likava Castle na Wikimedia Commons
Žilinský Hrad Liptovský Hrádok ruiny Liptovský Hrádok (Neuhäusel in der Liptau, Liptóújvár) - castle.jpg
Kategória Liptovský Hrádok Castle na Wikimedia Commons
Žilinský Hričovský hrad ruiny Hričovský hrad1.jpg
Kategória Hričovský hrad na Wikimedia Commons
Žilinský Kuneradský zámok Kunerad zachovaný 1916 Kunerád0003.jpg
Žilinský Lietavský hrad ruiny Lietava zamek.jpg
Kategória Lietava Castle na Wikimedia Commons
Žilinský Liptovský hrad ruiny Bratislava PKO Sielnica.jpg
Žilinský Oravský hrad zachovaný, múzeum NKP JBZamekOrawski v2.jpg
Kategória Orava Castle na Wikimedia Commons
Žilinský Rajecký hrad ruiny
Kategória  Castle na Wikimedia Commons
Žilinský Sklabinský hrad ruiny SKLABINYAI várrom.jpg
Kategória Sklabiňa Castle na Wikimedia Commons
Žilinský Starhrad ruiny Slovakia Starhrad 5.JPG
Kategória Starhrad na Wikimedia Commons
Žilinský Strečniansky hrad zachovaný, múzeum NKP Strečno, východ.jpg
Kategória Strečno Castle na Wikimedia Commons
Žilinský Súľovský hrad Súľov-Hradná ruiny 15. stor. 1780 Sulovsky hrad2.jpg
Kategória Súľovský hrad na Wikimedia Commons
Žilinský Znievsky hrad Kláštor pod Znievom ruiny 13. stor. 18. stor. Model hradu Zniev, Podolie (2010-07-27).jpg
Žilinský Žilinský hrad Žilina zaniknutý 14. stor. 15. stor. Zilina castle ruins.jpg

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]