Zoznam hudobných termínov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je zoznam hudobných termínov.

A[upraviť | upraviť zdroj]

  • a, à (fr.) –
  • a 2 – pozri a due nižšie v tomto slovníku
  • a bassa voce
  • a battuta -
  • a bene placido
  • absolútna hudba - je hudba bez hudobného vplyvu alebo cieľa.
  • absolútny sluch - nadanie spievania alebo rozpoznania nôt podľa sluchu
  • a cappella (tal.) – je označenie spevu bez sprievodu hudobných nástrojov
  • a capella rock -
  • accelerando, accel. - zrýchľujúce, postupne sa zvyšujúce tempo
  • accentato - dôrazne
  • acciaccatura -
  • accompagnato – so sprievodom, t.j. s doprovodom pre sólistu; v talianskej barokovej opere spev, ktorý je sprevádzaný inštrumentálnym súborom
  • adagietto – skôr pomalšie
  • adagio (tal.) – pomalšie, zvoľna, pohodlne
  • adagissimo (tal.) – čo najpomalšie, najvoľnejšie
  • ad libitum (často ad lib; latinsky) – at liberty; t. j., rýchlosť a stvárnenie je na výkone interpreta
  • a due – určené ako duet, pre dva hlasy alebo 2 rovnaké nástroje
  • afektová teória -
  • affettuoso, affettuosamente, alebo affectueusement (fr.) –
  • affrettando
  • agile
  • agigato (tal.) - nepokojne
  • agitato – agitated
  • akustika - kvalita zvuku v koncertnej sále alebo v budove, kde sa interpretuje hudobné dielo
  • akordeón -
  • akordika -
  • akustická gitara -
  • al alebo alla
  • alla breve
  • alla marcia
  • allemande (fr.) -
  • allargando
  • album -
  • alikvótne tóny -
  • allegretto (tal.) - trochu temperamentnejšie, stredne rýchlo, ľahko
  • allegretto vivace – mierne rýchle tempo
  • allegro - veselo alebo energicky, ale často interpretované ako živo, rýchlo
  • allegrissimo - veľmi rýchly, aj keď pomalší, než presto
  • alt - nižší alebo hlboký ženský hlas
  • altissimo – veľmi vysoký
  • alto – vysoký; často označuje určitý rozsah hlasu vyšší ako tenor ale nižší ako soprán
  • alzate sordini
  • am Steg (nem.) (pozri sul ponticello)
  • amabile
  • amoroso
  • amatér
  • andante (tal.) – krokom ale nie zdĺhavo, mierne tempo,
  • andantino
  • anglický roh -
  • animato
  • ansámbl - umelci, ktorí sú angažovaný v hudobnom telese, skupine
  • antifonár - liturgická kniha obsahujúca antifóny na použitie pre denné ofícium
  • apaisé (fr.) –
  • a piacere
  • appassionato
  • appoggiatura
  • a prima vista
  • arco
  • arabeska - ornamentálna skladba, jednoduchá, rýchla skladba
  • aranžmán - úprava skladby, (väčšinou ju neupravuje pôvodný autor)
  • ária - skladba pre sólový spev s orchestrálnym sprievodom
  • arietta – krátka ária
  • archív -
  • arioso
  • arpeggio
  • ars antiqua -
  • as is -
  • assai – veľmi
  • assez (fr.) – dosť, dostatočne, niekedy používaný v rovnakom zmysle ako assai
  • a tempo
  • attacca
  • atonálny alebo atonalita - opak tonality, zámerne porušujúci harmóniu skladby
  • audiokazeta -
  • Ausdruck (nem.) – vyjadrenie
  • ausdrucksvoll (nem.) – expresívne
  • avec (fr.) - s, so

B[upraviť | upraviť zdroj]

  • B (nem.) –
  • bagatela - drobná, krátka skladba
  • baglama - pozri saz
  • balada - krátka dramatická skladba
  • balalajka - ruský a ukrajinský strunový ľudový hudobný nástroj
  • balet -
  • band -
  • bandónium -
  • banjo -
  • barkarola - typ piesne podobnej piesni gondoliérov
  • barbaro
  • baroko -
  • baroková hudba -
  • Bartók pizzicato -
  • barytón - mužský stredný hlas, ktorý je medzi tenorom a basom, tiež označenie pre hudobný nástroj napr. barytónový saxofón
  • bas – je najhlbší mužský hlas alebo hlboký hlas hudobného nástroja
  • basa - pozri kontrabas
  • basklarinet -
  • basso continuo
  • basová gitara -
  • beat
  • betabox - vytváranie tónov ktoré imitujú bubeníka alebo perkusie iba ústami, bez použitia hudobných nástrojov
  • bel canto (tal.) - v preklade krásny spev, je spev, ktorý zvýrazňuje krásu tónu a melódie
  • bellicoso – bojovný, agresívny
  • benátská opera -
  • benátská škola -
  • benefícia -
  • berceuse (fr.) - uspávanka
  • bewegt (nem.) –
  • bicie - pozri bicí nástroj
  • bicí nástroj - hudobný nástroj, na ktorý sa hrá údermi, trasením, škriabaním alebo trením. Sú pravdepodobne najstarším typom hudobného nástroja
  • bigbít -
  • bis (lat.) – dvakrát
  • bisbigliando
  • bitonalita
  • blow -
  • blues -
  • bocca chiusa
  • bolero -
  • boogie-woogie -
  • box set - zbierka albumov väčšinou s pridaným materiálom, ako sú fotografie či informácie o pôsobení interpreta v období vydania týchto albumov
  • brass kvintet -
  • bravura
  • breit (nem.) – široké
  • brillante – brilantne, s iskrou
  • brio – ráznosť; zvyčajne v con brio
  • brioso – razantne (rovnako ako con brio)
  • bruscamente – zhurta
  • bubon -
  • buzuk -
  • buzuki -

C[upraviť | upraviť zdroj]

  • con brio – s dôrazom
  • con dolore – s ľútosťou
  • con forza – silou

Č[upraviť | upraviť zdroj]

  • čača
  • čačak - juhoslovanský tanec
  • čelesta -
  • čembalo - historický strunový a klávesový hudobný nástroj
  • činely -

D[upraviť | upraviť zdroj]

E[upraviť | upraviť zdroj]

F[upraviť | upraviť zdroj]

  • facile
  • fagot -
  • fall
  • fanfára -
  • fauxbourdon -
  • fermata
  • feroce
  • festival -
  • feurig (nem.) –
  • festivamente
  • fieramente
  • fidula -
  • figurácia -
  • figurálna hudba -
  • figúra -
  • filharmónia -
  • filmová hudba -
  • finále -
  • flamenco -
  • flauta -
  • flažoletové tóny -
  • flebile
  • focoso alebo fuocoso
  • folk -
  • folklór -
  • folklórny súbor -
  • fonotéka - vhodne usporiadaný súbor zvukových záznamov
  • forma - označenie pre skupinu hudobných skladieb príbuzných v rámci termínov najmä z hľadiska kompozície, stavby alebo štruktúry, niekedy však tiež aj nástrojového obsadenia, eventuálne z hľadiska účelu alebo príležitosti, ku ktorým boli zložené
  • forte (tal.) alebo f – silno, hlasno
  • forte fortisimo (tal.) alebo fff – čo najsilnejšie
  • fortepiano alebo fp -
  • fortissimo (tal.) alebo ff – veľmi hlasno, silnejšie, (opak - pianissimo)
  • forzando alebo fz – pozri sforzando
  • foxtrot -
  • fráza - ukončená hudobná myšlienka
  • freddo
  • fresco
  • fröhlich -
  • fúga alebo fugue (fr.) či fuga (latin a tal.) – je trojdielna neperiodická kontrapunktická skladba pre tri až päť hlasov založená na jednej, dvoch až troch témach.
  • fujara -
  • fujara trombita -
  • funk -
  • fuococon fuoco
  • funk -
  • furioso

G[upraviť | upraviť zdroj]

  • G.P. -
  • gajdy -
  • gaudioso
  • gavota - je skladba v tanečnom štýle alebo francúzsky historický tanec
  • generálbas -
  • gentile
  • geschwind (nem.) –
  • getragen (nem.) –
  • giga
  • gigue -
  • giocoso alebo gioioso
  • gitara -
  • giusto
  • glissando (tal.) - kĺzavo, spôsob hrania na hudobnom nástroji keď hráč prstami kĺže po strunách alebo klávesoch
  • gong -
  • graduál -
  • gramofón
  • gramofónová platňa -
  • grandioso - nadnesene
  • grave - pomaly a vážne alebo seriózne
  • grazioso – - elegantne
  • gospel -
  • gusle - tradičný balkánsky sláčikový strunový nástroj s jednou alebo dvomi strunami
  • gusli - staroruský ľudový strunový hudobný nástroj
  • gustoso
  • gregoriánsky chorál - chorálny spev bez sprievodu hudobných nástrojov

H[upraviť | upraviť zdroj]

CH[upraviť | upraviť zdroj]

  • charleston -
  • chalumeau -
  • chiuso
  • chorál - je jednohlasný spev spievaný väčším počtom ľudí bez sprievodu hudobných nástrojov
  • choralista -
  • chórista -
  • chrámová hudba - pozri cirkevná hudba, pozri duchovná hudba
  • chromatický alebo chromatika - znamená farebný, základný tónový systém postupujúci v poltónoch alebo aj hudobný nástroj - chromatický akordeón
  • chromatická stupnica - je označenie stupnice, rozdeľujúci oktávu na dvanásť stupňov, medzi ktorými je vzdialenosť jeden poltón

I[upraviť | upraviť zdroj]

  • idyla - skladba popisujúca život na vidieku
  • imitácia - opakovanie sa toho istého motívu
  • imperioso
  • impromptu - inštrumentálna skladba voľnej formy a dĺžky alebo menšia jednoduchá skladba
  • improvizácia - je konanie bez prípravy alebo reakcia na danú situáciu bez prípravy
  • impetuoso
  • improvisando
  • in altissimo
  • incalzando
  • indie rock -
  • insistendo
  • inštrumentácia - je technika využitia možností hudobných nástrojov pri komponovaní skladby alebo pri prepracovávaní pre iné nástrojové obsadenie
  • inštrumentalista -
  • in modo di
  • intermezzo (tal.) - je drobná hudobná skladbu alebo medzihra väčšinou sa používa v opere
  • interval - rozmedzie, vzdialenosť medzi dvoma tónmi
  • intimo
  • intonácia -
  • intro -
  • irato

J[upraviť | upraviť zdroj]

K[upraviť | upraviť zdroj]

L[upraviť | upraviť zdroj]

  • lacrimoso
  • ladenie -
  • lamentando
  • lamentoso
  • langsam (nem.) –
  • largo (tal.) – zoširoka, zdĺhavo, pomaly
  • latin pop
  • lay out
  • lebhaft (nem.) –
  • legato – viazane; zviazané dohromady - naznačuje, že hudobné noty sú prehrávané alebo sa spievajú hladko
  • leggiero
  • leitmotív (z nem.) - hlavná alebo vedúca myšlienka, téma skladby
  • lent (fr.) –
  • lento – pomaly zdĺhavo
  • lesný roh -
  • liberamente
  • libero
  • libreto (tal.) - je textová časť opery, operety, muzikálu, oratória
  • ligatúra - oblúčik spájajúci noty alebo aj skupina nôt v menzurálnej notáci
  • lira da braccio -
  • lira da gamba -
  • l'istesso
  • loco
  • lontano
  • lo stesso
  • LP - pozri dlhohrajúca platňa
  • lugubre
  • luminoso
  • lusingando
  • lutna -
  • lýra -

Ľ[upraviť | upraviť zdroj]

M[upraviť | upraviť zdroj]

  • ma – but
  • ma non troppo
  • madrigal - je druh svetskej vokálnej polyfónie (viachlasu), piesne z obdobia renesancie a baroka
  • maestoso
  • madrigal -
  • magico
  • magnifico
  • maggiore -
  • main droite (fr.)
  • main gauche (fr.)
  • malinconico
  • mambo -
  • mandola -
  • mandolína
  • mano destra
  • mano sinistra
  • marcatissimo
  • marcato
  • marcia – a march; alla marcia
  • martellato
  • marziale
  • mässig (nem.) –
  • matiné -
  • mazhar -
  • mazúrka - je poľský tanec v 3/4 takte, väčšinou pre klavír
  • MD – pozri mano destra a main droite
  • measure
  • medley -
  • melancolico – melancholicky
  • melizma
  • melódia - nápev alebo hudobná téma, postupnosť zvukov rôznej intenzity a rôznej dĺžky trvania - štruktúra vytvára hudobný zmysel
  • melodika -
  • menuet - je francúzsky tanec v 3/4 takte, hudobná kompozícia v rovnakom čase a rytme, tretia časť skladby
  • menzurálna notácia -
  • merengue -
  • metronóm -
  • metrum - striedanie prízvučných a neprízvučných dôb,
  • mezza voce – polohlasom, tlmene
  • mezzo
  • mezzoforte alebo (mf)– stredne silno, polosilno
  • mezzo piano – polohlasne, poloslabo
  • mezzosoprán – stredný ženský hlas, v rozmedzí obvykle sa rozširujúci od A do stredného C až F , rozsahom je medzi sopránomaltom
  • MG – pozri main gauche
  • misterioso
  • missa - hudobné spracovanie rímskokatolíckej omše
  • mizmar -
  • mobile
  • moderato
  • modesto
  • modulácia -
  • moll (nem.) –
  • molová stupnica -
  • monódia (novovek) -
  • monofónia - jednohlas, skladba s melódiou bez harmonického sprievodu, opakom je polyfónia
  • molový - vyjadrenie v stupnici alebo tónine, opakom je durový
  • molto – veľmi
  • morendo
  • mosso
  • MS – pozri mano sinistra
  • moteto - viachlasná vokálna cirkevná skladba v rýchlejšom tempe
  • moto
  • munter (nem.) –
  • muzikál -
  • muzikológia -
  • muzikoterapia -

N[upraviť | upraviť zdroj]

  • náboženská hudba -
  • nápev -
  • nátryl -
  • narrante
  • naturale alebo nat.
  • náustok -
  • N.C.
  • Nebenstimme (nem.) –
  • neumatický spev -
  • neuro funk -
  • nobile alebo nobilmente
  • nokturno - nočná hudba, hudobná skladba, ktorá je charakteristická pokojnou snivou nočnou náladou
  • noneto - skladba pre deväť hudobných nástrojov, hudobný súbor skladajúci sa z deviatich inštrumentalistov (pozri aj: Komorná hudba)
  • nota - je grafický znak na zápis výšky a dĺžky tónu
  • notácia - systém záznamu skladieb pomocou grafických symbolov (nôt), a slov (prípadne ich skratiek), ktorý umožňuje jednoznačnú interpretáciu hudobného diela
  • notová osnova - systém záznamu skladieb pomocou grafických symbolov (nôt), a slov (prípadne ich skratiek), ktorý umožňuje jednoznačnú interpretáciu hudobného diela.
  • notes inégales (fr.) –

O[upraviť | upraviť zdroj]

  • óda -
  • odzemok -
  • ofertórium -
  • oktáva (tal. ottava) - hudobný interval medzi prvým a ôsmym tónom diatonickej stupnice, v rovnomerne temperovanom ladení obsahuje - dvanásť poltónov
  • oktáva bassa (tal. ottava bassa) - o oktávu nižšie
  • oketo - skladba pre osem hudobných nástrojov alebo hlasov, spev ôsmich spevákov, osem súčasne hrajúcich inštrumentalistov (pozri aj: Komorná hudba)
  • omaggio
  • omša - cyklická hudobná forma
  • opera - hudobno-dramatický žáner v ktorom sa celý príbeh vyjadruje spevom s doprovodom orchestra a často je doplnený aj baletom
  • opera buffa - komická opera
  • opera seria (väčšinou nazývaná dramma per musica alebo melodramma serio) - je taliansky hudobný termín, ktorý sa vzťahuje k šľachtickému a "serióznemu" štýlu talianskej opery, ktorá prevládala v Európe od roku 1710 do cca 1770
  • opereta - divadelný hudobno-dramatický žáner, v ktorom sa striedajú hudobné a prozaické časti
  • organ -
  • organológia -
  • orchester -
  • orchestrálna kompozícia -
  • opus (lat.) - latinské označenie pre dielo, skratka op., množné číslo opera (skratka opp.)
  • opusové číslo - u mnohých skladateľov poradové číslo ich diel, väčšinou chronologicky radené podľa doby napísania alebo vydania
  • oratórium - epická, vokálna, inštrumentálna skladba väčšinou s náboženským motívom, ktorá sa podobá opere
  • ornament - skrášľujúci doplnok skladby napr. trilok
  • ostinato - tvrdohlavo, neprestajne, stále sa opakujúci rytmus, ktorý sa opakuje v celej kompozícii alebo časti skladby
  • ossia
  • ouvertúra - predohra, krátka samostatná skladba uvádzaná napríklad pred operou alebo baletom (nie je súčasťou napr. opery ako je prelúdium)
  • ozembuch -

P[upraviť | upraviť zdroj]

  • parlando alebo parlante
  • partitúra (z nem.) – notový zápis všetkých hlasov inštrumentálnej, vokálnej alebo vokálno-inštrumentálnej hudobnej skladby, najviac ju používa dirigent
  • passionato – vášnivo
  • pastorale
  • pastorela - vianočná koleda, pieseň pastierov
  • pašie - sú časťou v evanjeliách, ktoré opisujú umučenie, smrť a zmŕtvychvstanie Ježiša Krista, hudobne spracované dielo o umučení a zmŕtvychvstaní Ježiša Krista
  • pausa
  • perdendosi
  • perkusie -
  • pesante (tal.) – ťažko, ťažkopádne, dôrazne
  • peu à peu (fr.)
  • pianissimo alebo pp – veľmi slabo
  • piano alebo p – slabo
  • piano pianissimo alebo ppp - čo najslabšie
  • piano alebo klavír - strunový hudobný nástroj
  • pianino -
  • piacevole (tal.) – príjemne
  • piangevole
  • pieseň -
  • piesňová forma -
  • piesňový text -
  • pikola -
  • píšťala -
  • più – more; see mosso for an example
  • pizzicato (tal.) – technika hry na sláčikové nástroje, pri ktorej sa nepoužíva sláčik a hráč rozozvučí struny pomocou prstov najčastejšie pravou rukou
  • playback -
  • plechový dychový nástroj -
  • pochettino alebo poch.
  • poco – málo, rovnako ako poco più allegro
  • poco a poco
  • poi
  • pochod -
  • polka -
  • poľnica -
  • polonéza - je svojim pôvodom vznešený poľský procesný tanec, tancovaný pármi dookola v tanečnom sále, hudba je v trojdobom metru a miernom tempe, väčšinou býva pre klavír
  • poltón - je polovicou tónu, najmenší interval vyskytujúci sa v diatonickej stupnici, dvanástina oktávy
  • polyfónia - viachlasnosť, skladba, v ktorej má každý hlas vlastnú melódiu, opakom je monofónia
  • polytonalita -
  • pomlčka - pauza v hudbe, prestávka v skladbe speve, v ktorej je ticho
  • pop -
  • pop latin -
  • pop-music -
  • populárna hudba -
  • posato
  • postlúdium - pozri dohra
  • pozauna alebo trombón -
  • prelúdium - predohra, krátka skladba, úvodná skladba, ktorá je súčasťou diela, najčastejšie k opere, oratóriu, kantáte, baletu, suite, koncertným dielam a dramatickým skladbám, ktorých súčasťou je scénická hudba (na rozdiel od ouvertúry ktorá je samostatná skladba, prelúdium je súčasťou diela)
  • prestissimo
  • presto – veľmi rýchlo
  • prima volta – prvé zakončenie skladby pri opakovaní
  • primáš-
  • primo alebo prima
  • prízvuk - zdôraznenie určitej časti v skladbe, speve napr. takt, určitú dobu
  • profesionál -
  • programová hudba -
  • punk -

Q[upraviť | upraviť zdroj]

  • quasi

R[upraviť | upraviť zdroj]

  • ragtime -
  • rallentando alebo rall.
  • rapido
  • rapsódia - hudobná kompozícia s dramatickým, hrdinským, romantickým obsahom
  • rasch (nem.) –
  • recitatív - hovorený spev, spev sa viac približuje hovorenému prednesu alebo reči, hudba vtedy ustupuje do pozadia
  • refrén - opakovaná časť básne alebo piesne
  • reggae -
  • rekviem -
  • religioso
  • remake -
  • remix -
  • rep -
  • repente
  • repertoár -
  • repríza -
  • restez (fr.) –
  • rhythm and blues -
  • rinforzando (rf) –
  • risoluto
  • roulade (fr.) –
  • r'n'b - pozri rhythm and blues
  • rock -
  • rokenrol -
  • romanca -
  • romantizmus -
  • rondo -
  • rubato -
  • rubeba -
  • rumba -
  • ruvido
  • rytmika -
  • rytmus - vnútorné členenie v priebehu skladby striedaním dlhších a kratších dôb(prízvučných a neprízvučných)

S[upraviť | upraviť zdroj]

Š[upraviť | upraviť zdroj]

T[upraviť | upraviť zdroj]

  • tabulatúra -
  • tacet
  • takt - udáva striedanie prízvučných a neprízvučných nôt, čiže rytmus skladby
  • taktovka -
  • taktovanie -
  • tamburína -
  • tanec -
  • tanečná hudba -
  • techno -
  • téma - melodicky a rytmicky výrazná a obsahovo závažná hudobná myšlienka, ktorá je základom hudobnej skladby alebo jej časti
  • tempo – čas, tj. celková rýchlosť skladby
  • tempo di marcia
  • tempo giusto
  • tempo primo, tempo uno alebo tempo I (niekedy sa píše aj ako tempo I°) – obnova pôvodnej rýchlosti
  • teneramente
  • tenerezza
  • tenor – vysoký mužský hlas
  • tenuto – nasadzovane
  • ternary
  • tessitura -
  • textár -
  • toccata (tal.) -
  • tón - je každý zvuk so stálou frekvenciou
  • tónina - je príslušnosť tónového materiálu hudobnej skladby k určitej stupnici
  • trampská hudba alebo trampská pieseň -
  • tranquillo –mierne
  • tremolo (tal.) –
  • triangel - samozvučný bicí hudobný nástroj
  • trilok - rýchle striedanie susedných tónov
  • trio - skladba pre tri hudobné nástroje, hudobný súbor skladajúci sa z troch inštrumentalistov (pozri aj: Komorná hudba)
  • triola -
  • trojštvrťový takt - , sa označuje (3/4) (pozri aj Takt (hudba))
  • trombón alebo pozauna -
  • troppo
  • trumšajt -
  • trubadúr -
  • trúbka -
  • tuba -
  • tutti – všetci, spoločne
  • tympan -

U[upraviť | upraviť zdroj]

V[upraviť | upraviť zdroj]

W[upraviť | upraviť zdroj]

  • waltz -
  • wenig (nem.) –

X[upraviť | upraviť zdroj]

Z[upraviť | upraviť zdroj]

  • zbor -
  • zbormajster -
  • Zählzeit (nem.) –
  • zart (nem.) –
  • Zartheit (nem.) –
  • zärtlich (nem.) –
  • Zeichen (nem.) –
  • zelo, zeloso, zelosamente
  • ziehen (nem.) –
  • zitternd (nem.) –
  • znelka -
  • zobcová flauta -
  • zögernd (nem.) –
  • zvon -
  • zvonkohra -
  • zvuk -

Ž[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]