Zoznam hudobných termínov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je zoznam hudobných termínov.

A[upraviť | upraviť zdroj]

  • a, à (fr.) –
  • a 2 – pozri a due nižšie v tomto slovníku
  • a bassa voce
  • a battuta – 
  • a bene placido
  • absolútna hudba – je hudba bez hudobného vplyvu alebo cieľa.
  • absolútny sluch – nadanie spievania alebo rozpoznania nôt podľa sluchu
  • a cappella (tal.) – je označenie spevu bez sprievodu hudobných nástrojov
  • a capella rock – 
  • accelerando, accel. – zrýchľujúce, postupne sa zvyšujúce tempo
  • accentato – dôrazne
  • acciaccatura -
  • accompagnato – so sprievodom, t. j. so sprievodom pre sólistu; v talianskej barokovej opere spev, ktorý je sprevádzaný inštrumentálnym súborom
  • adagietto – skôr pomalšie
  • adagio (tal.) – pomalšie, zvoľna, pohodlne
  • adagissimo (tal.) – čo najpomalšie, najvoľnejšie
  • ad libitum (často ad lib; latinsky) – at liberty; t. j., rýchlosť a stvárnenie je na výkone interpreta
  • a due – určené ako duet, pre dva hlasy alebo 2 rovnaké nástroje
  • afektová teória – 
  • affettuoso, affettuosamente, alebo affectueusement (fr.) – s citom
  • affrettando
  • agile – živo, svižne
  • agigato (tal.) – nepokojne
  • agitato – agitated
  • akustika – kvalita zvuku v koncertnej sále alebo v budove, kde sa interpretuje hudobné dielo
  • akordeón – 
  • akordika – 
  • akustická gitara – 
  • al alebo alla
  • alla breve
  • alla marcia – pochodovo
  • allemande (fr.) – 
  • allargando – voľnejšie
  • album – 
  • alikvótne tóny – 
  • allegretto (tal.) – trochu temperamentnejšie, stredne rýchlo, ľahko
  • allegretto vivace – mierne rýchle tempo
  • allegro – veselo alebo energicky, ale často interpretované ako živo, rýchlo
  • allegrissimo – veľmi rýchly, aj keď pomalší, než presto
  • alt –  najnižší ženský hlas
  • altissimo – veľmi vysoký
  • alto – vysoký; často označuje určitý rozsah hlasu vyšší ako tenor ale nižší ako soprán
  • alzate sordini
  • am Steg (nem.) (pozri sul ponticello)
  • amabile – roztomilo, nežne, sladko
  • amoroso
  • amatér
  • andante (tal.) – krokom ale nie zdĺhavo, mierne tempo,
  • andantino
  • anglický roh – 
  • animato – oživene
  • ansámbl – umelci, ktorí sú angažovaný v hudobnom telese, skupine
  • antifonár – liturgická kniha obsahujúca antifóny na použitie pre denné ofícium
  • apaisé (fr.) –
  • a piacere
  • appassionato
  • appoggiatura
  • a prima vista – na prvý pohľad
  • arco
  • arabeska – ornamentálna skladba, jednoduchá, rýchla skladba
  • aranžmán – úprava skladby, (väčšinou ju neupravuje pôvodný autor)
  • ária – skladba pre sólový spev s orchestrálnym sprievodom
  • arietta – krátka ária
  • archív – 
  • arioso – spevavý, melodický
  • arpeggio
  • ars antiqua – 
  • as is – 
  • assai – veľmi
  • assez (fr.) – dosť, dostatočne, niekedy používaný v rovnakom zmysle ako assai
  • a tempo
  • attacca
  • atonálny alebo atonalita – opak tonality, zámerne porušujúci harmóniu skladby
  • audiokazeta – 
  • Ausdruck (nem.) – vyjadrenie
  • ausdrucksvoll (nem.) – expresívne
  • avec (fr.) – s, so

B[upraviť | upraviť zdroj]

  • B (nem.) –
  • bagatela – drobná, krátka skladba
  • baglama – pozri saz
  • balada – krátka dramatická skladba
  • balalajka – ruský a ukrajinský strunový ľudový hudobný nástroj
  • balet -
  • band – 
  • bandónium – 
  • banjo – 
  • barkarola – typ piesne podobnej piesni gondoliérov
  • barbaro
  • barok – 
  • baroková hudba – 
  • Bartók pizzicato – 
  • barytón – mužský stredný hlas, ktorý je medzi tenorom a basom, tiež označenie pre hudobný nástroj napr. barytónový saxofón
  • bas – je najhlbší mužský hlas alebo hlboký hlas hudobného nástroja
  • basa – pozri kontrabas
  • basklarinet – 
  • basso continuo
  • basová gitara – 
  • beat
  • betabox – vytváranie tónov ktoré imitujú bubeníka alebo perkusie iba ústami, bez použitia hudobných nástrojov
  • bel canto (tal.) – v preklade krásny spev, je spev, ktorý zvýrazňuje krásu tónu a melódie
  • bellicoso – bojovný, agresívny
  • benátská opera – 
  • benátská škola – 
  • benefícia – 
  • berceuse (fr.) – uspávanka
  • bewegt (nem.) –
  • bicie – pozri bicí nástroj
  • bicí nástroj – hudobný nástroj, na ktorý sa hrá údermi, trasením, škriabaním alebo trením. Sú pravdepodobne najstarším typom hudobného nástroja
  • bigbít – 
  • bis (lat.) – dvakrát
  • bisbigliando
  • bitonalita
  • blow  – 
  • blues – 
  • bocca chiusa
  • bolero – 
  • boogie-woogie – 
  • box set – zbierka albumov väčšinou s pridaným materiálom, ako sú fotografie či informácie o pôsobení interpreta v období vydania týchto albumov
  • brass kvintet – 
  • bravura – šikovnosť, majstrovstvo
  • breit (nem.) – široké
  • brillante – brilantne, s iskrou, výrazne
  • brio – ráznosť; zvyčajne v con brio
  • brioso – razantne (rovnako ako con brio)
  • bruscamente – náhle, prudko, neočakávane
  • bubon – 
  • buzuk – 
  • buzuki -

C[upraviť | upraviť zdroj]

  • con brio – s dôrazom, ohnivo
  • con dolore – s ľútosťou, bolestne
  • con forza – silou

Č[upraviť | upraviť zdroj]

  • čača
  • čačak – juhoslovanský tanec
  • čelesta – 
  • čembalo – historický strunový a klávesový hudobný nástroj
  • činely – 

D[upraviť | upraviť zdroj]

E[upraviť | upraviť zdroj]

  • e (tal.) – a
  • eco
  • ein wenig (nem.) –
  • eklektik – 
  • elégia – 
  • elektrická gitara – 
  • elektronická hudba – 
  • empfindung (nem.) –
  • encore (fr.) –
  • en dehors (fr.) – mimo, okrem
  • energico – rázne, dôrazne, plný energie
  • enfatico – vzletne, dôrazne
  • en pressant (fr.) –
  • en retenant (fr.) –
  • ensemble – pozri ansámbl
  • epigon – nasledovník, pokračovateľ 
  • epilóg
  • eroico – hrdinsky, heroický
  • espirando
  • espressivo alebo espr. – výrazne
  • estinto – vyhasnutý, zaniknutý
  • etnoorganológia – 
  • etnomuzikológia – 
  • etuda (fr.) – je náročná krátka skladba
  • eufónium – 
  • evergreen – staršia, ale stále obľúbená skladba, pieseň 

F[upraviť | upraviť zdroj]

  • facile (fr.) - ľahký
  • fagot – 
  • fall
  • fanfára – slávnostné trúbenie, krátka slávnostná skladba 
  • fauxbourdon – 
  • fermáta – tzv. koruna, znak notového písma, predlžuje trvanie
  • feroce – búrlivo, divoko
  • festival – 
  • feurig (nem.) –
  • festivamente
  • fieramente – pyšne, nádherne, hrdo
  • fidula – 
  • figurácia – 
  • figurálna hudba – 
  • figúra – 
  • filharmónia – 
  • filmová hudba – 
  • finále – 
  • flamenco – 
  • flauta – 
  • flažoletové tóny – 
  • flebile – slabo, krehko, chabo
  • focoso alebo fuocoso – ohnivo, vášnivo
  • folk – 
  • folklór – 
  • folklórny súbor – 
  • fonotéka – vhodne usporiadaný súbor zvukových záznamov
  • forma – označenie pre skupinu hudobných skladieb príbuzných v rámci termínov najmä z hľadiska kompozície, stavby alebo štruktúry, niekedy však tiež aj nástrojového obsadenia, eventuálne z hľadiska účelu alebo príležitosti, ku ktorým boli zložené
  • forte (tal.) alebo f – silno, hlasno
  • forte fortisimo (tal.) alebo fff – čo najsilnejšie
  • fortepiano alebo fp -
  • fortissimo (tal.) alebo ff – veľmi hlasno, silnejšie, (opak – pianissimo)
  • forzando alebo fz – pozri sforzando
  • foxtrot -
  • fráza – ukončená hudobná myšlienka
  • freddo – chladne, ľahostajne
  • fresco
  • fröhlich – 
  • fúga alebo fugue (fr.) či fuga (latin a tal.) – je trojdielna neperiodická kontrapunktická skladba pre tri až päť hlasov založená na jednej, dvoch až troch témach.
  • fujara – 
  • fujara trombita – 
  • funk -
  • fuococon fuoco
  • funk – 
  • furioso – zúrivo, neviazane, šialene

G[upraviť | upraviť zdroj]

  • G.P. – 
  • gajdy – 
  • gaudioso – veselo, slávnostne, radostne
  • gavota – je skladba v tanečnom štýle alebo francúzsky historický tanec
  • generálbas – 
  • gentile – milo
  • geschwind (nem.) –
  • getragen (nem.) –
  • giga
  • gigue -
  • giocoso alebo gioioso – hravo, veselo, žartovne
  • gitara – 
  • giusto – primerane, vhodne
  • glissando (tal.) – kĺzavo, spôsob hrania na hudobnom nástroji keď hráč prstami kĺže po strunách alebo klávesoch
  • gong – 
  • graduál -
  • gramofón
  • gramofónová platňa -
  • grandioso – nadnesene, mohutne, vznešene, velkolepo
  • grave – pomaly a vážne alebo seriózne
  • grazioso – elegantne, jemne
  • gospel – 
  • gusle – tradičný balkánsky sláčikový strunový nástroj s jednou alebo dvomi strunami
  • gusli – staroruský ľudový strunový hudobný nástroj
  • gustoso
  • gregoriánsky chorál – chorálny spev bez sprievodu hudobných nástrojov

H[upraviť | upraviť zdroj]

CH[upraviť | upraviť zdroj]

  • charleston – 
  • chalumeau – 
  • chiuso – ostro
  • chorál – je jednohlasný spev spievaný väčším počtom ľudí bez sprievodu hudobných nástrojov
  • choralista -
  • chórista -
  • chrámová hudba – pozri cirkevná hudba, pozri duchovná hudba
  • chromatický alebo chromatika – znamená farebný, základný tónový systém postupujúci v poltónoch alebo aj hudobný nástroj – chromatický akordeón
  • chromatická stupnica – je označenie stupnice, rozdeľujúci oktávu na dvanásť stupňov, medzi ktorými je vzdialenosť jeden poltón

I[upraviť | upraviť zdroj]

  • idyla – skladba popisujúca život na vidieku
  • imitácia – opakovanie sa toho istého motívu
  • imperioso
  • impromptu – inštrumentálna skladba voľnej formy a dĺžky alebo menšia jednoduchá skladba
  • improvizácia – je konanie bez prípravy alebo reakcia na danú situáciu bez prípravy
  • impetuoso
  • improvisando
  • in altissimo
  • incalzando
  • indie rock – 
  • insistendo
  • inštrumentácia – je technika využitia možností hudobných nástrojov pri komponovaní skladby alebo pri prepracovávaní pre iné nástrojové obsadenie
  • inštrumentalista – 
  • in modo di
  • intermezzo (tal.) – je drobná hudobná skladbu alebo medzihra väčšinou sa používa v opere
  • interval – rozmedzie, vzdialenosť medzi dvoma tónmi
  • intimo
  • intonácia – 
  • intro – 
  • irato

J[upraviť | upraviť zdroj]

K[upraviť | upraviť zdroj]

  • kadencia – obvykle znamená zakončenie hudobnej myšlienky alebo celej skladby
  • kakofónia – 
  • kamandža – arabský tradičný hudobný sláčikový strunový nástroj
  • kánon – kontrapunktická kompozičná technika, pri ktorej sa melódia nástupného hlasu prísne opakuje ostatnými hlasmi
  • kantáta – je rozsiahlejšia oslavná hudobná skladba
  • kantele – 
  • kantáta – 
  • kastanety – 
  • kazačok – 
  • karákib
  • klarinet – 
  • klasická hudba – 
  • klavír – pozri piáno
  • klavirne kvinteto – skladba pre klavír a husľové kvarteto
  • klavírne trio – súbor troch hudobníkov hrajúcich na klavír, husle a violončelo alebo skladba pre tieto tri hudobné nástroje
  • kľúč – je grafický symbol, prítomný na začiatku každej notovej osnovy,
  • koloratúra – melodická výzdoba predovšetkým spevného hlasu (tal. – coloratura)
  • komorná hudba – 
  • komorná skladba – skladba pre dva až dvanásť hlasov alebo hudobných nástrojov
  • kompaktný disk – 
  • kompilácia – 
  • komponovanie hudby – 
  • koncert – ide spravidla o väčší verejný zábavný podnik či o umelecké predstavenie prevažne hudobnej povahy alebo hudobná skladba pre sólový nástroj a orchester
  • konsonancia – súzvuk, ľúbozvuk opakom je disonancia
  • kontrabas -
  • kontrafagot – 
  • kontrapunkt – označuje v hudobnej terminológii vedenie hlasov vo vzájomnom protipohybe, ktoré sa radia danými pravidlami harmónie, kombinácia viacerých melodických hlasov vedených súčasne
  • konzervatórium – je vzdelávacia inštitúcia so zameraním najmä na umelecké vzdelanie
  • kornet – 
  • krídlovka – 
  • kvinta – 
  • kvintakord – 
  • kvinterna -

L[upraviť | upraviť zdroj]

  • lacrimoso – plačlivo
  • ladenie – 
  • lamentando
  • lamentoso
  • langsam (nem.) –
  • largo (tal.) – zoširoka, zdĺhavo, pomaly
  • latin pop
  • lay out
  • lebhaft (nem.) –
  • legato – viazane; zviazané dohromady – naznačuje, že hudobné noty sú prehrávané alebo sa spievajú hladko
  • leggiero – ľahko
  • leitmotív (z nem.) – hlavná alebo vedúca myšlienka, téma skladby
  • lent (fr.) –
  • lento – pomaly zdĺhavo
  • lesný roh – 
  • liberamente
  • libero
  • libreto (tal.) – je textová časť opery, operety, muzikálu, oratória
  • ligatúra – oblúčik spájajúci noty alebo aj skupina nôt v menzurálnej notáci
  • lira da braccio – 
  • lira da gamba – 
  • l'istesso
  • loco
  • lontano
  • lo stesso
  • LP – pozri dlhohrajúca platňa
  • lugubre
  • luminoso
  • lusingando
  • lutna – 
  • lýra – 

Ľ[upraviť | upraviť zdroj]

M[upraviť | upraviť zdroj]

  • ma – but
  • ma non troppo
  • madrigal – je druh svetskej vokálnej polyfónie (viachlasu), piesne z obdobia renesancie a baroka
  • maestoso
  • madrigal – 
  • magico
  • magnifico
  • maggiore -
  • main droite (fr.)
  • main gauche (fr.)
  • malinconico
  • mambo – 
  • mandola – 
  • mandolína
  • mano destra
  • mano sinistra
  • marcatissimo
  • marcato
  • marcia – a march; alla marcia
  • martellato
  • marziale
  • mässig (nem.) –
  • matiné – 
  • mazhar -
  • mazúrka – je poľský tanec v 3/4 takte, väčšinou pre klavír
  • MD – pozri mano destra a main droite
  • measure
  • medley – 
  • melancolico – melancholicky
  • melizma
  • melódia – nápev alebo hudobná téma, postupnosť zvukov rôznej intenzity a rôznej dĺžky trvania – štruktúra vytvára hudobný zmysel
  • melodika – 
  • menuet – je francúzsky tanec v 3/4 takte, hudobná kompozícia v rovnakom čase a rytme, tretia časť skladby
  • menzurálna notácia – 
  • merengue – 
  • metronóm – 
  • metrum – striedanie prízvučných a neprízvučných dôb,
  • mezza voce – polohlasom, tlmene
  • mezzo
  • mezzoforte alebo (mf)– stredne silno, polosilno
  • mezzo piano – polohlasne, poloslabo
  • mezzosoprán – stredný ženský hlas, v rozmedzí obvykle sa rozširujúci od A do stredného C až F, rozsahom je medzi sopránomaltom
  • MG – pozri main gauche
  • misterioso – tajomne
  • missa – hudobné spracovanie rímskokatolíckej omše
  • mizmar – 
  • mobile
  • moderato – mierne
  • modesto
  • modulácia – 
  • moll (nem.) –
  • molová stupnica – 
  • monódia (novovek) – 
  • monofónia – jednohlas, skladba s melódiou bez harmonického sprievodu, opakom je polyfónia
  • molový – vyjadrenie v stupnici alebo tónine, opakom je durový
  • molto – veľmi
  • morendo
  • mosso
  • MS – pozri mano sinistra
  • moteto – viachlasná vokálna cirkevná skladba v rýchlejšom tempe
  • moto
  • munter (nem.) –
  • muzikál -
  • muzikológia – 
  • muzikoterapia – 

N[upraviť | upraviť zdroj]

  • náboženská hudba – 
  • nápev – 
  • nátryl – 
  • narrante
  • naturale alebo nat.
  • náustok – 
  • N.C.
  • Nebenstimme (nem.) –
  • neumatický spev – 
  • neuro funk – 
  • nobile alebo nobilmente
  • nokturno – nočná hudba, hudobná skladba, ktorá je charakteristická pokojnou snivou nočnou náladou
  • noneto – skladba pre deväť hudobných nástrojov, hudobný súbor skladajúci sa z deviatich inštrumentalistov (pozri aj: Komorná hudba)
  • nota – je grafický znak na zápis výšky a dĺžky tónu
  • notácia – systém záznamu skladieb pomocou grafických symbolov (nôt), a slov (prípadne ich skratiek), ktorý umožňuje jednoznačnú interpretáciu hudobného diela
  • notová osnova – systém záznamu skladieb pomocou grafických symbolov (nôt), a slov (prípadne ich skratiek), ktorý umožňuje jednoznačnú interpretáciu hudobného diela.
  • notes inégales (fr.) –

O[upraviť | upraviť zdroj]

  • óda – 
  • odzemok – 
  • ofertórium – 
  • oktáva (tal. ottava) – hudobný interval medzi prvým a ôsmym tónom diatonickej stupnice, v rovnomerne temperovanom ladení obsahuje – dvanásť poltónov
  • oktáva bassa (tal. ottava bassa) – o oktávu nižšie
  • oketo – skladba pre osem hudobných nástrojov alebo hlasov, spev ôsmich spevákov, osem súčasne hrajúcich inštrumentalistov (pozri aj: Komorná hudba)
  • omaggio
  • omša – cyklická hudobná forma
  • opera – hudobno-dramatický žáner v ktorom sa celý príbeh vyjadruje spevom so sprievodom orchestra a často je doplnený aj baletom
  • opera buffa – komická opera
  • opera seria (väčšinou nazývaná dramma per musica alebo melodramma serio) – je taliansky hudobný termín, ktorý sa vzťahuje k šľachtickému a "serióznemu" štýlu talianskej opery, ktorá prevládala v Európe od roku 1710 do cca 1770
  • opereta – divadelný hudobno-dramatický žáner, v ktorom sa striedajú hudobné a prozaické časti
  • organ – 
  • organológia – 
  • orchester – 
  • orchestrálna kompozícia -
  • opus (lat.) – latinské označenie pre dielo, skratka op., množné číslo opera (skratka opp.)
  • opusové číslo – u mnohých skladateľov poradové číslo ich diel, väčšinou chronologicky radené podľa doby napísania alebo vydania
  • oratórium – epická, vokálna, inštrumentálna skladba väčšinou s náboženským motívom, ktorá sa podobá opere
  • ornament – skrášľujúci doplnok skladby napr. trilok
  • ostinato – tvrdohlavo, neprestajne, stále sa opakujúci rytmus, ktorý sa opakuje v celej kompozícii alebo časti skladby
  • ossia
  • ouvertúra – predohra, krátka samostatná skladba uvádzaná napríklad pred operou alebo baletom (nie je súčasťou napr. opery ako je prelúdium)
  • ozembuch – 

P[upraviť | upraviť zdroj]

  • parlando alebo parlante
  • partitúra (z nem.) – notový zápis všetkých hlasov inštrumentálnej, vokálnej alebo vokálno-inštrumentálnej hudobnej skladby, najviac ju používa dirigent
  • passionato – vášnivo
  • pastorale
  • pastorela – vianočná koleda, pieseň pastierov
  • pašie – sú časťou v evanjeliách, ktoré opisujú umučenie, smrť a zmŕtvychvstanie Ježiša Krista, hudobne spracované dielo o umučení a zmŕtvychvstaní Ježiša Krista
  • pausa
  • perdendosi
  • perkusie – 
  • pesante (tal.) – ťažko, ťažkopádne, dôrazne
  • peu à peu (fr.)
  • pianissimo alebo pp – veľmi slabo
  • piano alebo p – slabo
  • piano pianissimo alebo ppp – čo najslabšie
  • piano alebo klavír – strunový hudobný nástroj
  • pianino – 
  • piacevole (tal.) – príjemne
  • piangevole
  • pieseň – 
  • piesňová forma – 
  • piesňový text -
  • pikola – 
  • píšťala – 
  • più – more; see mosso for an example
  • pizzicato (tal.) – technika hry na sláčikové nástroje, pri ktorej sa nepoužíva sláčik a hráč rozozvučí struny pomocou prstov najčastejšie pravou rukou
  • playback -
  • plechový dychový nástroj – 
  • pochettino alebo poch.
  • poco – málo, rovnako ako poco più allegro
  • poco a poco
  • poi
  • pochod -
  • polka – 
  • poľnica – 
  • polonéza – je svojim pôvodom vznešený poľský procesný tanec, tancovaný pármi dookola v tanečnom sále, hudba je v trojdobom metru a miernom tempe, väčšinou býva pre klavír
  • poltón – je polovicou tónu, najmenší interval vyskytujúci sa v diatonickej stupnici, dvanástina oktávy
  • polyfónia – viachlasnosť, skladba, v ktorej má každý hlas vlastnú melódiu, opakom je monofónia
  • polytonalita – 
  • pomlčka – pauza v hudbe, prestávka v skladbe speve, v ktorej je ticho
  • pop – 
  • pop latin – 
  • pop-music – 
  • populárna hudba – 
  • posato
  • postlúdium – pozri dohra
  • pozauna alebo trombón – 
  • prelúdium – predohra, krátka skladba, úvodná skladba, ktorá je súčasťou diela, najčastejšie k opere, oratóriu, kantáte, baletu, suite, koncertným dielam a dramatickým skladbám, ktorých súčasťou je scénická hudba (na rozdiel od ouvertúry ktorá je samostatná skladba, prelúdium je súčasťou diela)
  • prestissimo
  • presto – veľmi rýchlo
  • prima volta – prvé zakončenie skladby pri opakovaní
  • primáš-
  • primo alebo prima
  • prízvuk – zdôraznenie určitej časti v skladbe, speve napr. takt, určitú dobu
  • profesionál – 
  • programová hudba – 
  • punk – 

Q[upraviť | upraviť zdroj]

  • quasi

R[upraviť | upraviť zdroj]

  • ragtime – 
  • rallentando alebo rall.
  • rapido
  • rapsódia – hudobná kompozícia s dramatickým, hrdinským, romantickým obsahom
  • rasch (nem.) –
  • recitatív – hovorený spev, spev sa viac približuje hovorenému prednesu alebo reči, hudba vtedy ustupuje do pozadia
  • refrén – opakovaná časť básne alebo piesne
  • reggae -
  • rekviem – 
  • religioso – zbožne
  • remake – 
  • remix – 
  • rep – 
  • repente
  • repertoár – 
  • repríza – 
  • restez (fr.) –
  • rhythm and blues – 
  • rinforzando (rf) –
  • risoluto
  • roulade (fr.) –
  • r'n'b – pozri rhythm and blues
  • rock – 
  • rokenrol -
  • romanca – 
  • romantizmus – 
  • rondo -
  • rubato -
  • rubeba – 
  • rumba – 
  • ruvido
  • rytmika – 
  • rytmus – vnútorné členenie v priebehu skladby striedaním dlhších a kratších dôb (prízvučných a neprízvučných)

S[upraviť | upraviť zdroj]

  • salsa – 
  • saltando
  • samba
  • sarabanda – 
  • saxofón – 
  • saz – 
  • scat – 
  • scénicka hudba – 
  • scherzando, scherzoso
  • scherzo – hudobná skladba, pre ktorú je typický žartovný ráz (scherzo = taliansky žart), rýchle tempo a živý rytmus, pôvodne a obvykle rýchlo strojnásobí čas, často nahradzuje menuet v neskoršom období klasicizmu a romantizmu, v symfónii, sonáte atď.
  • schleppen (nem.)
  • secco alebosec (fr.) –
  • segno
  • semitone
  • semplice – proste
  • sempre
  • senza – bez
  • senza misura
  • septeto – skladba pre šesť hudobných nástrojov, hudobný súbor skladajúci sa zo šiestich inštrumentalistov (pozri aj: Komorná hudba)
  • serenáda – 
  • sexteto – skladba pre sedem hudobných nástrojov, hudobný súbor skladajúci sa zo siedmich inštrumentalistov (pozri aj: Komorná hudba)
  • serioso – vážne
  • shake
  • silenzio
  • simile
  • sinfónia – 
  • singel – 
  • sket pozri scat
  • skladba
  • skladateľ – 
  • sklenená harmonika – 
  • sláčik – 
  • slowfox alebo slow-fox – 
  • smorzando alebo smorz.
  • soave
  • sognando -
  • sólista – 
  • solmizačná stupnica – 
  • sonáta – cyklická skladba
  • sonata da camera – 
  • sonata da chiesa – 
  • sonátová forma – 
  • sonátový cyklus
  • sonatina – je menšia a interpretačne ľahšia sonáta
  • sonore
  • soprán – najvyššie ženské hlasové rozpätie, označenie hudobného nástroja napr. sopránový metalofón, sopránový saxofón
  • sospirando
  • sostenuto
  • sotto voce
  • soul – 
  • soundtrack – 
  • spev -
  • spevácky spolok – 
  • spevník -
  • spevohra – 
  • spiccato
  • spinet – je menší druh čembala alebo klavíra, je to strunový a klávesový nástroj
  • spinto -
  • spiritoso – gurážne
  • spirituál – 
  • spoločenský tanec – 
  • staccato
  • sprievod – 
  • stanza
  • strepitoso
  • stretto
  • stringendo
  • struna – 
  • strunový žaltár – 
  • stupnica – rad tónov stupňovito zoradených v stúpajúcom, alebo klesajúcom smere, podľa určitých pravidiel od základného (prvého) tónu stupnice k jeho oktáve
  • subito
  • suita -
  • suitový cyklus – 
  • sul ponticello
  • surf rock – 
  • swing – 
  • sylabický spev
  • symfónia – 
  • symfonická báseň – 
  • symfonický orchester – 
  • symfonický rock – 
  • synkopa – hudobný pojem označujúci rytmickú skupinu skladajúcu sa z troch nôt, z ktorých prostredná má dvojnásobnú dĺžku ako ostatné dve
  • syntetizátor -

Š[upraviť | upraviť zdroj]

T[upraviť | upraviť zdroj]

  • tabulatúra – 
  • tacet
  • takt – udáva striedanie prízvučných a neprízvučných nôt, čiže rytmus skladby
  • taktovka – 
  • taktovanie -
  • tamburína – 
  • tanec – 
  • tanečná hudba – 
  • techno – 
  • téma – melodicky a rytmicky výrazná a obsahovo závažná hudobná myšlienka, ktorá je základom hudobnej skladby alebo jej časti
  • tempo – čas, t. j. celková rýchlosť skladby
  • tempo di marcia
  • tempo giusto
  • tempo primo, tempo uno alebo tempo I (niekedy sa píše aj ako tempo I°) – obnova pôvodnej rýchlosti
  • teneramente
  • tenerezza
  • tenor – vysoký mužský hlas
  • tenuto – nasadzovane
  • ternary
  • tessitura -
  • textár – 
  • toccata (lat.) – rytmická skladba, opak spevnej kantáty
  • tón – je každý zvuk so stálou frekvenciou
  • tónina – je príslušnosť tónového materiálu hudobnej skladby k určitej stupnici
  • trampská hudba alebo trampská pieseň -
  • tranquillo – mierne
  • tremolo (tal.) –
  • triangel – samozvučný bicí hudobný nástroj
  • trilok – rýchle striedanie susedných tónov
  • trio – skladba pre tri hudobné nástroje, hudobný súbor skladajúci sa z troch inštrumentalistov (pozri aj: Komorná hudba)
  • triola – 
  • trojštvrťový takt -, sa označuje (3/4) (pozri aj Takt (hudba))
  • trombón alebo pozauna – 
  • troppo
  • trumšajt – 
  • trubadúr – 
  • trúbka – 
  • tuba – 
  • tutti – všetci, spoločne
  • tympan -

U[upraviť | upraviť zdroj]

V[upraviť | upraviť zdroj]

W[upraviť | upraviť zdroj]

  • waltz – 
  • wenig (nem.) –

X[upraviť | upraviť zdroj]

Z[upraviť | upraviť zdroj]

  • zbor – 
  • zbormajster – 
  • Zählzeit (nem.) –
  • zart (nem.) –
  • Zartheit (nem.) –
  • zärtlich (nem.) –
  • Zeichen (nem.) –
  • zelo, zeloso, zelosamente
  • ziehen (nem.) –
  • zitternd (nem.) –
  • znelka – 
  • zobcová flauta – 
  • zögernd (nem.) –
  • zvon – 
  • zvonkohra -
  • zvuk – 

Ž[upraviť | upraviť zdroj]

  • žalm – smutný spev

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]