Zoznam latinských právnych výrazov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Veľké množstvo výrazov a princípov používaných v práve býva vyjadrovaných v latinčine. Toto je neúplny zoznam takých výrazov.

A[upraviť | upraviť zdroj]

a fortiori ~ a posteriori ~ a priori ~ a priori assumption ~ ab extra ~ ab initio ~ abusus non tollit usum ~ accessio ~ accessio cedit rei principali ~ actus reus ~ ad colligenda bona ~ ad hoc ~ ad idem ~ ad infinitum ~ adiudicatio ~ ad litem ~ ad quod damnum ~ ad valorem ~ adjournment sine die ~ affidavit ~ alter ego ~ amicus curiae ~ animus nocendi ~ ante ~ arguendo ~ audiatur et altera pars ~

B[upraviť | upraviť zdroj]

bona fide ~ bona fides ~ bona vacantia ~

C[upraviť | upraviť zdroj]

cadit quaestio ~ casus belli ~ caveat ~ caveat emptor ~ certiorari ~ ceteris paribus ~ compos mentis ~ consuetudo pro lege servatur ~ contra ~ contra bonos mores ~ contra legem ~ contra preferendum ~ coram non judice ~ corpus ~ corpus delicti ~ corpus juris ~ corpus juris civilis ~ corpus juris secundum ~ cui bono ~ cuius est solum eius est usque ad coelum et ad inferos ~ cuius regio, eius religio ~ custos morum ~

D[upraviť | upraviť zdroj]

dea ex machina ~ de bonis asportatis ~ de bonis non administratis ~ de die in diem ~ de facto ~ de futuro ~ de integro ~ de jure ~ de lege ferenda ~ de lege lata ~ de minimis ~ de minimis non curat lex ~ de mortuis nil nisi bonum ~ de novo ~ defalcation ~ dicta ~ dictum ~ doli incapax ~ duces tecum

E[upraviť | upraviť zdroj]

ei incumbit probatio qui ~ ejusdem generis ~ erga omnes ~ ergo ~ erratum ~ esse ~ estoppel ~ et al ~ et cetera ~ et seq ~ et uxor ~ ex aequo et bono ~ ex cathedra ~ ex concessis ~ ex delicto ~ ex facie ~ ex gratia ~ ex officio ~ ex parte ~ ex post facto ~ ex post facto law ~ ex proprio motu ~ ex rel~ ex turpi causa non oritur actio~ exempli gratia ~

F[upraviť | upraviť zdroj]

facio ut des ~ facio ut facias ~ felo de se ~ ferae naturae ~ fiat ~ fiat justitia ruat caelum ~ fiduciary ~ fieri facias ~ flagrante delicto ~ forum conveniens ~ forum non conveniens ~ functus officio ~

G[upraviť | upraviť zdroj]

gravamen ~ guardian ad litem ~

H[upraviť | upraviť zdroj]

habeas corpus ~

I[upraviť | upraviť zdroj]

i.e. ~ ibid ~ id est ~ idem ~ ignorantia juris non excusat ~ imprimatur ~ in absentia ~ in camera ~ in curia ~ in dubio pro reo ~ in esse ~ in extenso ~ in extremis ~ in flagrante delicto ~ in forma pauperis ~ in futoro ~ in haec verba ~ in lieu ~ in limine ~ in loco parentis ~ in omnibus ~ in pari delicto ~ in pari materia ~ in personam ~ in pleno ~ in prope persona ~ in propria persona ~ in re ~ in rem ~ in situ ~ in solidum ~ in terrorem ~ in terrorem clause ~ in toto ~ indicia ~ infra ~ innuendo ~ inter alia ~ inter rusticos ~ inter se ~ inter vivos ~ ~ intra ~ intra fauces terra ~ intra legem ~ intra vires ~ ipse dixit ~ ipsissima verba ~ ipso facto

J[upraviť | upraviť zdroj]

jura novit curia ~ jurat ~ juris et de jure ~ jus ~ jus ad bellum ~ jus civile ~ jus cogens ~ jus commune ~ jus gentium ~ jus in bello ~ jus inter gentes ~ jus naturale ~ jus primae noctis ~ jus sanguines ~ jus sanguinis ~ jus soli ~

L[upraviť | upraviť zdroj]

lacunae ~ leges humanae nascuntur, vivunt, moriuntur ~ legitime ~ lex communis ~ lex lata ~ lex posterior derogat priori ~ lex retro non agit ~ lex scripta ~ lex specialis derogat generali ~ lex superior derogat legi inferiori ~ licentia praesumpta ~ lingua franca ~ lis pendens ~ locus ~ locus delicti ~ locus in quo ~ locus poenitentiae ~

M[upraviť | upraviť zdroj]

magna carta ~ magnum opus ~ male fide ~ malum in se ~ malum prohibitum ~ mandamus ~ mare clausum ~ mare liberum ~ mens rea ~ mesne assignment ~ modus operandi ~ mors omnia solvit ~ motion in limine ~ mutatis mutandis ~

N[upraviť | upraviť zdroj]

ne exeat ~ ne bis in idem ~ nemo dat quod non habet ~ nemo debet esse iudex in propria ~ nemo judex in sua causa ~ nemo plus iuris ad alium transferre potest quam ipse habet ~ nexus ~ nihil ~ nil ~ nisi ~ nisi prius ~ nolle prosequi ~ nollo prosequi ~ nolo contendere ~ non bis in idem ~ non compos mentis ~ non constat ~ non est factum ~ non faciat malum, ut inde veniat bonum ~ non liquet ~ non obstante verdicto ~ non sequitur ~ nota bene ~ nulla bona ~ nulla poena sine lege ~ nullum crimen, nulla poena sine praevia lege poenali ~ nunc pro tunc ~

O[upraviť | upraviť zdroj]

obiter dictum ~ onus probandi ~ opinio juris sive necessitatis ~ orse ~

P[upraviť | upraviť zdroj]

pacta sunt servanda ~ par delictum ~ parens patriae ~ pater familias ~ pendente lite ~ per ~ per capita ~ per contra ~ per curiam ~ per diem ~ per minas ~ per pro ~ per quod ~ per se ~ per stirpes ~ persona non grata ~ posse comitatus ~ post mortem ~ praetor peregrinus ~ prima facie ~ primogeniture ~ pro bono ~ pro bono publico ~ pro forma ~ pro hac vice ~ pro per ~ pro rata ~ pro se ~ pro tanto ~ pro tem ~ pro tempore ~ propria persona ~

Q[upraviť | upraviť zdroj]

quaeitur ~ quaere ~ quantum ~ quantum meruit ~ quasi ~ qui tam action ~ quid pro quo ~ quo warranto ~ quod hoc ~

R[upraviť | upraviť zdroj]

ratio decidendi ~ ratio scripta ~ rebus sic stantibus ~ res ~ res adjudicata ~ res clamat ad dominum ~ res gestae ~ res ipsa loquitur ~ res judicata ~ res nulis ~ res publica ~ res publica christiana ~ respondeat superior ~ restitutio in integrum ~

S[upraviť | upraviť zdroj]

salus populi est suprema lex ~ scandalum magnatum ~ scandalum magnum ~ scienter ~ scintilla ~ scire facias ~ scire feci ~ se defendendo ~ semble ~ seriatim ~ servatis servandis ~ sine die ~ sine qua non ~ situs ~ stare decisis ~ sua sponte ~ sub judice ~ sub modo ~ sub nomine ~ sub silentio ~ subpoena ~ subpoena ad testificandum ~ subpoena duces tecum ~ suggestio falsi ~ sui generis ~ sui iuris ~ suo moto ~ superficies solo cedit ~ supersedeas ~ suppressio veri ~ supra ~ suum cuique

T[upraviť | upraviť zdroj]

terra nullius ~ trial de novo ~ trinoda necessitas ~

U[upraviť | upraviť zdroj]

uberrima fides ~ ultra vires ~ uno flatu ~ uti possidetis ~ uxor ~

V[upraviť | upraviť zdroj]

vel non ~ venire ~ veto ~ vice versa ~ vide ~ videlicet ~ viz ~ volenti non fit injuria