Zoznam miest v Lotyšsku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Lotyšské mestá na mape kultúrno-historických regiónov

Na území Lotyšska sa nachádza spolu 76 miest. Deväť z nich – Riga, Daugavpils, Liepāja, Jelgava, Jūrmala, Ventspils, Rēzekne, Valmiera a Jēkabpils – má zvláštny štatút republikového mesta (lot. republikas pilsēta), ktoré v Lotyšsku tvoria samosprávny celok najvyššej úrovne.[1] Zvyšných 67 miest (lot. novada pilsētas) je začlenených do 109 krajov (lot. novadi), zahŕňajúcich okrem samotného mesta aj okolité obce.[1] Väčšina lotyšských miest predstavuje správne centrum niektorého z týchto krajov.

Republikové mestá[upraviť | upraviť zdroj]

Zoznam republikových miest
Znak Jméno Galéria
Commons
Počet obyvateľov
(k 1. 1. 2011)[2]
Mestské
práva
Poloha Kultúrno-historický
región
Coat of arms of Daugavpils.svg Daugavpils
Kategória Daugavpils na Wikimedia Commons
102 496 1582 Latgalsko
Coat of Arms of Jēkabpils.svg Jēkabpils
Kategória Jēkabpils na Wikimedia Commons
26 284 1670 Sēlija
Escut Jelgava.png Jelgava
Kategória Jelgava na Wikimedia Commons
64 516 1573 Zemgale
Coat of Arms of Jūrmala.svg Jūrmala
Kategória Jūrmala na Wikimedia Commons
56 060 1920 Vidzeme
Coat of Arms of Liepāja.svg Liepāja
Kategória Liepāja na Wikimedia Commons
83 415 1625 Kurónsko
Coat of Arms of Rēzekne.svg Rēzekne
Kategória Rēzekne na Wikimedia Commons
34 596 1773 Latgalsko
Coat of Arms of Riga.svg Riga
Kategória Riga na Wikimedia Commons
703 581 1225 Vidzeme
COA LV Valmiera.svg Valmiera
Kategória Valmiera na Wikimedia Commons
27 040 1323 Vidzeme
LVA Ventspils COA.svg Ventspils
Kategória Ventspils na Wikimedia Commons
42 509 1378 Kurónsko

Mestá[upraviť | upraviť zdroj]

Zoznam ostatných miest
Znak Názov Galerie
Commons
Počet obyvateľov
(k 1. 1. 2011)[2]
Poloha Kultúrno-historický
región
Kraj (novads)
Ainazi gerb.png Ainaži
Kategória Ainaži na Wikimedia Commons
994 Vidzeme Salacgrīva
Aizkraukle gerb.png Aizkraukle
Kategória Aizkraukle na Wikimedia Commons
8 606 Vidzeme Aizkraukle
Aizpute.png Aizpute
Kategória Aizpute na Wikimedia Commons
5 068 Kurónsko Aizpute
Akniste.png Aknīste
Kategória Aknīste na Wikimedia Commons
1 237 Sēlija Aknīste
Coat of Arms of Aloja.svg Aloja
Kategória Aloja na Wikimedia Commons
1 352 Vidzeme Aloja
Aluksne.png Alūksne
Kategória Alūksne na Wikimedia Commons
8 844 Vidzeme Alūksne
LVA Ape COA.png Ape
Kategória Ape na Wikimedia Commons
1 067 Vidzeme Ape
Auce.png Auce
Kategória Auce na Wikimedia Commons
3 046 Zemgale Auce
Baldone.png Baldone
Kategória Baldone na Wikimedia Commons
2 366 Vidzeme Baldone
Coat of Arms of Baloži.svg Baloži
Kategória Baloži na Wikimedia Commons
5 757 Vidzeme Ķekava
Coat of Arms of Balvi.svg Balvi
Kategória Balvi na Wikimedia Commons
7 897 Latgalsko Balvi
Lv-Bauska city coa.png Bauska
Kategória Bauska na Wikimedia Commons
9 972 Zemgale Bauska
Coat of Arms of Brocēni.svg Brocēni
Kategória Brocēni na Wikimedia Commons
3 376 Kurónsko Brocēni
Cesis gerb.png Cēsis
Kategória Cēsis na Wikimedia Commons
17 915 Vidzeme Cēsis
Coat of Arms of Cesvaine.svg Cesvaine
Kategória Cesvaine na Wikimedia Commons
1 662 Vidzeme Cesvaine
Coat of Arms of Dagda.svg Dagda
Kategória Dagda na Wikimedia Commons
2 484 Latgalsko Dagda
Escut Dobele.png Dobele
Kategória Dobele na Wikimedia Commons
11 066 Zemgale Dobele
Durbe gerb.png Durbe
Kategória Durbe na Wikimedia Commons
622 Kurónsko Durbe
Grobina gerb.png Grobiņa
Kategória Grobiņa na Wikimedia Commons
4 225 Kurónsko Grobiņa
Coat of Arms of Gulbene.svg Gulbene
Kategória Gulbene na Wikimedia Commons
8 745 Vidzeme Gulbene
Coat of Arms of Ikšķile.svg Ikšķile
Kategória Ikšķile na Wikimedia Commons
4 023 Vidzeme Ikšķile
Coat of Arms of Ilūkste.svg Ilūkste
Kategória Ilūkste na Wikimedia Commons
2 820 Sēlija Ilūkste
Jaunjelgava.png Jaunjelgava
Kategória Jaunjelgava na Wikimedia Commons
2 245 Sēlija Jaunjelgava
Kandava gerb.png Kandava
Kategória Kandava na Wikimedia Commons
4 232 Kurónsko Kandava
Karsava gerb.png Kārsava
Kategória Kārsava na Wikimedia Commons
2 395 Latgalsko Kārsava
Coat of Arms of Krāslava.svg Krāslava
Kategória Krāslava na Wikimedia Commons
10 053 Latgalsko Krāslava
Escut Kuldiga.png Kuldīga
Kategória Kuldīga na Wikimedia Commons
12 659 Kurónsko Kuldīga
Kegums gerb.png Ķegums
Kategória Ķegums na Wikimedia Commons
2 494 Vidzeme Ķegums
WappenLielvarde.png Lielvārde
Kategória Lielvārde na Wikimedia Commons
6 791 Vidzeme Lielvārde
Ligatne gerb.png Līgatne
Kategória Līgatne na Wikimedia Commons
1 225 Vidzeme Līgatne
Limbazi gerb.png Limbaži
Kategória Limbaži na Wikimedia Commons
8 406 Vidzeme Limbaži
Livani gerb.png Līvāni
Kategória Līvāni na Wikimedia Commons
8 824 Latgalsko Līvāni
Coat of Arms of Lubāna.svg Lubāna
Kategória Lubāna na Wikimedia Commons
1 866 Vidzeme Lubāna
Escut Ludza.png Ludza
Kategória Ludza na Wikimedia Commons
9 508 Latgalsko Ludza
Coat of Arms of Madona.svg Madona
Kategória Madona na Wikimedia Commons
8 691 Vidzeme Madona
Mazsalaca gerb.png Mazsalaca
Kategória Mazsalaca na Wikimedia Commons
1 470 Vidzeme Mazsalaca
Coat of Arms of Ogre.svg Ogre
Kategória Ogre, Latvia na Wikimedia Commons
26 093 Vidzeme Ogre
Olaine.gerb.png Olaine
Kategória Olaine na Wikimedia Commons
12 577 Vidzeme Olaine
Pavilosta gerb.png Pāvilosta
Kategória Pāvilosta na Wikimedia Commons
1 143 Kurónsko Pāvilosta
Piltene gerb.png Piltene
Kategória Piltene na Wikimedia Commons
1 053 Kurónsko Ventspils
Plavinas gerb.png Pļaviņas
Kategória Pļaviņas na Wikimedia Commons
3 672 Vidzeme Pļaviņas
Coat of Arms of Preiļi.svg Preiļi
Kategória Preiļi na Wikimedia Commons
7 883 Latgalsko Preiļi
Coat of Arms of Priekule.svg Priekule
Kategória Priekule na Wikimedia Commons
2 433 Kurónsko Priekule
Rujiena gerb.png Rūjiena
Kategória Rūjiena na Wikimedia Commons
3 388 Vidzeme Rūjiena
Sabile gerb.png Sabile
Kategória Sabile na Wikimedia Commons
1 387 Kurónsko Talsi
Salacgriva gerb.png Salacgrīva
Kategória Salacgrīva na Wikimedia Commons
3 269 Vidzeme Salacgrīva
Salaspils gerb.png Salaspils
Kategória Salaspils na Wikimedia Commons
18 092 Vidzeme Salaspils
Escut Saldus.png Saldus
Kategória Saldus na Wikimedia Commons
12 192 Kurónsko Saldus
Coat of Arms of Saulkrasti.svg Saulkrasti
Kategória Saulkrasti na Wikimedia Commons
3 280 Vidzeme Saulkrasti
Seda gerb.png Seda
Kategória Seda, Latvia na Wikimedia Commons
1 540 Vidzeme Strenči
Coat of Arms of Sigulda.svg Sigulda
Kategória Sigulda na Wikimedia Commons
11 200 Vidzeme Sigulda
Skrunda gerb.png Skrunda
Kategória Skrunda na Wikimedia Commons
2 464 Kurónsko Skrunda
Smiltene gerb.png Smiltene
Kategória Smiltene na Wikimedia Commons
5 768 Vidzeme Smiltene
Staicele gerb.png Staicele
Kategória Staicele na Wikimedia Commons
1 255 Vidzeme Aloja
Stende gerb.png Stende
Kategória Stende na Wikimedia Commons
1 885 Kurónsko Talsi
Strenci gerb.png Strenči
Kategória Strenči na Wikimedia Commons
1 401 Vidzeme Strenči
Subate gerb.png Subate
Kategória Subate na Wikimedia Commons
739 Sēlija Ilūkste
WappenTalsi.png Talsi
Kategória Talsi na Wikimedia Commons
11 129 Kurónsko Talsi
Coat of Arms of Tukums.svg Tukums
Kategória Tukums na Wikimedia Commons
19 892 Zemgale Tukums
Coat of Arms of Valdemārpils.svg Valdemārpils
Kategória Valdemārpils na Wikimedia Commons
1 382 Kurónsko Talsi
Coat of Arms of Valka.svg Valka
Kategória Valka na Wikimedia Commons
6 010 Vidzeme Valka
Vangazi gerb.png Vangaži
Kategória Vangaži na Wikimedia Commons
3 999 Vidzeme Inčukalns
Varaklani gerb.png Varakļāni
Kategória Varakļāni na Wikimedia Commons
2 088 Latgalsko Varakļāni
Viesite gerb.png Viesīte
Kategória Viesīte na Wikimedia Commons
1 885 Sēlija Viesīte
Vilaka gerb.png Viļaka
Kategória Viļaka na Wikimedia Commons
1 534 Latgalsko Viļaka
LVA Viļāni COA.png Viļāni
Kategória Viļāni na Wikimedia Commons
3 420 Latgalsko Viļāni
Escut Zilupe.PNG Zilupe
Kategória Zilupe na Wikimedia Commons
1 748 Latgalsko Zilupe

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Lotyšsko: Základné informácie o území [online]. Zastupitelský úrad Riga, [cit. 2011-05-14]. Kapitola 1.8. Územnosprávne rozdelenie krajiny, hlavné mesto a veľké mestá. Dostupné online.
  2. a b Latvijas iedzīvotāju skaits pašvaldībās [online]. 2011-01-19, [cit. 2012-03-02]. Dostupné online. (lotyšský)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam měst v Lotyšsku na českej Wikipédii.