Zoznam miest v Spojenom kráľovstve

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Mapa Spojeného kráľovstva

Zoznam miest v Spojenom kráľovstve obsahuje prehľad najväčších mestských sídiel v Spojenom kráľovstve a abecedný zoznam všetkých obcí s mestskými právami.

Metropolitné oblasti podľa počtu obyvateľov[upraviť | upraviť zdroj]

Najväčšia metropolitná oblasť v Spojenom kráľovstve je Londýn s 12,6 milióna obyvateľov. Žije tu pätina obyvateľstva krajiny. Tabuľka uvádza najväčšie metropolitné oblasti k 1. januáru2007).[1]

Poradie
Metropolitná oblasť
Obyvateľstvo
(2007)
1. London 12 629 020
2. Manchester-Liverpool 4 209 132
3. Birmingham 3 250 155
4. Glasgow 1 611 019
5. Leeds 1 580 032
6. Sheffield 1 253 179
7. Newcastle upon Tyne 1 194 652
8. Portsmouth-Southampton 875 628
9. Nottingham 861 287
10. Cardiff 729 835

Mestské sídla podľa počtu obyvateľov[upraviť | upraviť zdroj]

Nasledujúca tabuľka obsahuje všetky mestské sídla, ktoré mali podľa odhadu k 1. januáru 2007 viac než 50 000 obyvateľov, výsledky sčítania obyvateľstva (SO) z 5. apríla 1981, 21. apríla 1991 a 29. apríla 2001.[2].

(SO = sčítanie obyvateľstva, O = odhad)

Poradie Meno SO 1981 SO 1991 SO 2001 O 2007 správna jednotka Krajina
1. London 6.574.009 6.638.109 7.172.091 7.554.236 Greater London Anglicko
2. Birmingham 1.013.995 965.928 970.892 989.141 West Midlands Anglicko
3. Glasgow 765.030 658.379 629.501 604.355 City of Glasgow Škótsko
4. Liverpool 538.809 481.786 469.017 468.011 North West England Anglicko
5. Leeds 445.242 424.194 443.247 460.459 Yorkshire and the Humber Anglicko
6. Sheffield 470.685 431.607 439.866 449.971 Yorkshire and the Humber Anglicko
7. Edinburgh 420.169 400.632 430.082 441.419 City of Edinburgh Škótsko
8. Bristol 413.861 407.992 420.556 435.028 South West England Anglicko
9. Manchester 437.612 402.889 394.269 395.323 North West England Anglicko
10. Leicester 324.394 318.518 330.574 343.019 East Midlands Anglicko
11. Coventry 318.718 299.316 303.475 310.200 West Midlands Anglicko
12. Cardiff 262.313 272.129 292.150 307.364 Cardiff Wales
13. Bradford 293.336 289.376 293.717 301.499 Yorkshire and the Humber Anglicko
14. Belfast 295.223 279.237 277.391 274.586 Belfast Severné Írsko
15. Stoke-on-Trent 272.446 266.543 259.252 260.336 West Midlands Anglicko
16. Kingston upon Hull 266.751 266.180 243.595 258.700 Yorkshire and the Humber Anglicko
17. Wolverhampton 263.501 257.943 251.462 252.814 West Midlands Anglicko
18. Southampton 211.321 210.138 234.224 252.129 South East England Anglicko
19. Reading 194.727 213.474 232.662 249.462 South East England Anglicko
20. Plymouth 238.583 245.295 243.795 248.402 South West England Anglicko
21. Nottingham 273.300 270.222 249.584 244.411 East Midlands Anglicko
22. Derby 218.026 223.836 229.407 237.341 East Midlands Anglicko
23. Northampton 154.172 179.596 189.474 200.787 East Midlands Anglicko
24. Dudley 186.513 192.171 194.919 200.668 West Midlands Anglicko
25. Luton 163.209 171.671 185.543 197.492 East of England Anglicko
26. Portsmouth 174.218 174.690 187.056 197.471 South East England Anglicko
27. Newcastle upon Tyne 199.064 189.150 189.863 193.267 North East England Anglicko
28. Preston 166.675 177.660 184.836 193.215 North West England Anglicko
29. Aberdeen 190.465 182.133 184.788 184.334 City of Aberdeen Škótsko
30. Norwich 169.814 171.304 174.047 179.048 East of England Anglicko
31. Bournemouth 142.829 155.488 167.527 178.499 South West England Anglicko
32. Sunderland 195.064 183.310 177.739 177.666 North East England Anglicko
33. Walsall 177.923 174.739 170.994 172.282 West Midlands Anglicko
34. Swansea 172.433 171.038 169.880 171.352 Swansea Wales
35. Swindon 127.348 145.236 155.432 165.633 South West England Anglicko
36. Southend-on-Sea 155.720 158.517 160.257 164.563 East of England Anglicko
37. Oxford 113.847 118.795 143.016 160.587 South East England Anglicko
38. Poole 122.815 138.479 144.800 152.389 South West England Anglicko
39. Dundee 174.345 157.808 154.674 150.935 City of Dundee Škótsko
40. Huddersfield 147.825 143.726 146.234 150.127 Yorkshire and the Humber Anglicko
41. York 123.126 124.609 137.505 147.468 Yorkshire and the Humber Anglicko
42. Ipswich 129.661 130.157 138.718 146.110 East of England Anglicko
43. Blackpool 146.297 146.262 142.283 143.122 North West England Anglicko
44. Middlesbrough 158.516 147.430 142.691 142.393 North East England Anglicko
45. Bolton 143.960 139.020 139.403 142.002 North West England Anglicko
46. Peterborough 113.404 134.788 136.292 141.608 East of England Anglicko
47. Brighton 134.581 124.851 134.293 141.268 South East England Anglicko
48. Stockport 135.489 132.813 136.082 140.282 North West England Anglicko
49. Oldbury/Smethwick 153.268 145.542 139.855 139.278 West Midlands Anglicko
50. Slough 106.341 110.708 126.276 137.982 South East England Anglicko
51. West Bromwich 153.725 146.386 136.940 134.581 West Midlands Anglicko
52. Cambridge/Milton 87.111 95.682 117.717 134.139 East of England Anglicko
53. Gloucester 106.526 114.003 123.205 131.307 South West England Anglicko
54. Watford 109.503 113.080 120.960 127.911 East of England Anglicko
55. Newport 115.896 115.522 116.143 117.910 Newport Wales
56. Rotherham 122.374 121.380 117.262 117.475 Yorkshire and the Humber Anglicko
57. Exeter 88.235 94.717 106.772 116.250 South West England Anglicko
58. Eastbourne 86.715 94.793 106.562 116.019 South East England Anglicko
59. Colchester 87.476 96.063 104.390 111.778 East of England Anglicko
60. Crawley 80.113 88.203 100.547 110.297 South East England Anglicko
61. Sutton Coldfield 102.572 106.001 105.452 107.537 West Midlands Anglicko
62. Blackburn 109.564 105.994 105.085 106.451 North West England Anglicko
63. Cheltenham 87.188 91.301 98.875 105.315 South West England Anglicko
64. Oldham 107.095 103.931 103.544 105.172 North West England Anglicko
65. Woking/Byfleet 92.667 98.138 101.127 105.108 South East England Anglicko
66. Chelmsford 91.109 97.451 99.962 103.783 East of England Anglicko
67. Worcester 75.466 82.661 94.029 102.997 West Midlands Anglicko
68. Gillingham 92.531 94.923 98.403 102.385 South East England Anglicko
69. Saint Helens 114.397 106.293 102.629 102.284 North West England Anglicko
70. Basildon 94.800 100.924 99.876 101.811 East of England Anglicko
71. Worthing 90.687 95.732 96.964 99.935 South East England Anglicko
72. Basingstoke 73.027 77.837 90.171 99.475 South East England Anglicko
73. Rochdale 97.292 94.313 95.796 98.241 North West England Anglicko
74. Harlow/Sawbridgeworth 79.150 74.629 88.296 97.545 East of England Anglicko
75. Solihull 93.940 94.531 94.753 96.799 West Midlands Anglicko
76. Bath 84.283 85.202 90.144 94.650 South West England Anglicko
77. Southport 88.596 90.959 91.404 93.637 North West England Anglicko
78. Maidstone 86.067 90.878 89.684 91.236 South East England Anglicko
79. Lincoln 79.980 80.281 85.963 90.756 East Midlands Anglicko
80. Hastings 74.979 81.139 85.828 90.570 South East England Anglicko
81. Derry 62.697 72.334 83.699 89.085 Derry Severné Írsko
82. Bedford 75.632 73.917 82.488 88.733 East of England Anglicko
83. Harrogate/Knaresborough 63.637 66.178 85.128 87.788 Yorkshire and the Humber Anglicko
84. Grimsby 91.532 90.703 87.574 87.701 Yorkshire and the Humber Anglicko
85. Darlington 85.519 86.767 86.082 87.543 North East England Anglicko
86. Hartlepool 91.749 87.310 86.075 86.841 North East England Anglicko
87. Hemel Hempstead 80.110 79.235 83.118 86.758 East of England Anglicko
88. Stevenage 74.757 76.064 81.482 86.131 East of England Anglicko
89. Saint Albans 76.709 80.376 82.429 85.438 East of England Anglicko
90. Weston-super-Mare 60.851 69.372 78.044 85.274 South West England Anglicko
91. South Shields 86.488 83.704 82.854 83.867 North East England Anglicko
92. Halifax 76.675 91.069 83.570 81.858 Yorkshire and the Humber Anglicko
93. High Wycombe 69.575 71.718 77.178 81.848 South East England Anglicko
94. Chester 80.154 80.110 80.121 81.718 North West England Anglicko
95. Warrington 81.366 82.812 80.661 81.297 North West England Anglicko
96. Lisburn 40.391 42.110 71.465 81.046 Lisburn Severné Írsko
97. Birkenhead 99.075 93.087 83.729 80.604 North West England Anglicko
98. Wigan 88.725 85.819 81.203 80.357 North West England Anglicko
99. Wakefield 74.764 73.955 76.886 79.894 Yorkshire and the Humber Anglicko
100. Stockton-on-Tees 86.699 83.576 80.060 79.695 North East England Anglicko
101. Bracknell 52.257 60.895 70.795 78.763 South East England Anglicko
102. Redditch 61.639 73.372 74.803 78.050 West Midlands Anglicko
103. Aylesbury 51.999 58.058 69.021 77.405 South East England Anglicko
104. Gateshead 91.429 83.159 78.403 77.089 North East England Anglicko
105. Hove 65.587 67.602 72.335 76.493 South East England Anglicko
106. Chatham 65.835 71.691 73.468 76.342 South East England Anglicko
107. Newcastle-under-Lyme 73.208 73.731 74.427 76.308 West Midlands Anglicko
108. Tamworth 63.260 68.440 71.650 75.217 West Midlands Anglicko
109. East Kilbride 70.454 70.579 73.796 74.883 South Lanarkshire Škótsko
110. Nuneaton 60.337 66.715 70.721 74.829 West Midlands Anglicko
111. Grays 45.881 50.145 64.173 74.559 East of England Anglicko
112. Burnley 76.365 74.661 73.021 73.526 North West England Anglicko
113. Paisley 84.330 73.925 74.170 72.990 Renfrewshire Škótsko
114. Guildford 61.509 65.998 69.400 72.971 South East England Anglicko
115. Lowestoft 59.430 62.907 68.340 72.965 East of England Anglicko
116. Carlisle 72.206 72.439 71.773 72.882 North West England Anglicko
117. Scunthorpe 79.043 75.982 72.660 72.251 Yorkshire and the Humber Anglicko
118. Crewe 59.097 63.351 67.683 71.729 North West England Anglicko
119. Gosport 69.664 67.802 69.348 71.387 South East England Anglicko
120. Barnsley 76.783 75.120 71.599 71.173 Yorkshire and the Humber Anglicko
121. Chesterfield 73.352 71.945 70.260 70.710 East Midlands Anglicko
122. Shrewsbury 57.731 64.219 67.126 70.560 West Midlands Anglicko
123. Mansfield 71.325 71.858 69.987 70.483 East Midlands Anglicko
124. Salford 96.525 79.755 72.750 69.853 North West England Anglicko
125. Cannock 54.503 60.106 65.022 69.489 West Midlands Anglicko
126. Ellesmere Port 65.829 64.504 66.265 68.398 North West England Anglicko
127. Beeston and Stapleford 64.785 66.626 66.683 68.183 East Midlands Anglicko
128. Doncaster 74.727 71.595 67.977 67.336 Yorkshire and the Humber Anglicko
129. Bognor Regis 50.323 56.744 62.141 66.930 South East England Anglicko
130. Torquay 54.430 59.587 62.968 66.472 South West England Anglicko
131. Royal Leamington Spa 56.552 55.396 61.595 66.149 West Midlands Anglicko
132. Stafford 60.915 61.885 63.681 65.965 West Midlands Anglicko
133. Epsom and Ewell 65.830 64.405 64.493 65.714 South East England Anglicko
134. Kingswood 54.736 60.192 62.679 65.704 South West England Anglicko
135. Newtownabbey 56.149 57.103 62.056 64.973 Newtownabbey Severné Írsko
136. Ashford 45.198 52.002 58.936 64.676 South East England Anglicko
137. Waterlooville 57.296 65.473 63.558 64.511 South East England Anglicko
138. Wolverton/Stony Stratford ... 55.733 60.359 64.486 South East England Anglicko
139. Rugby 59.039 61.106 61.988 63.842 West Midlands Anglicko
140. Aldershot 53.665 51.356 58.170 62.944 South East England Anglicko
141. Bangor 46.585 52.437 58.388 61.527 Down Severné Írsko
142. Loughborough 44.895 46.867 55.258 61.405 East Midlands Anglicko
143. Royal Tunbridge Wells 57.699 60.272 60.095 61.402 South East England Anglicko
144. Taunton 47.793 55.855 58.241 61.373 South West England Anglicko
145. Farnborough 48.063 52.535 57.147 61.201 South East England Anglicko
146. Bury 61.785 62.633 60.718 61.034 North West England Anglicko
147. Margate 53.137 56.734 58.465 60.832 South East England Anglicko
148. Great Yarmouth 54.777 56.190 58.032 60.267 East of England Anglicko
149. Craigavon 52.519 53.434 57.685 60.199 Craigavon Severné Írsko
150. Littlehampton 46.028 50.408 55.716 60.157 South East England Anglicko
151. Maidenhead 59.809 59.605 58.848 59.621 South East England Anglicko
152. Rhondda 70.980 59.947 59.602 59.430 Rhondda Cynon Taff Wales
153. Runcorn 63.995 64.154 60.072 59.295 North West England Anglicko
154. Hereford 48.277 54.326 56.373 59.092 West Midlands Anglicko
155. Morley 44.671 47.579 54.051 59.045 Yorkshire and the Humber Anglicko
156. Wallasey 62.465 60.895 58.710 58.681 North West England Anglicko
157. Cheshunt 49.616 51.998 55.275 58.333 East of England Anglicko
158. Fareham/Portchester 55.563 54.866 56.160 57.896 South East England Anglicko
159. Dewsbury 49.612 50.168 54.341 57.735 Yorkshire and the Humber Anglicko
160. Castlereagh 50.318 50.191 54.990 57.726 Castlereagh Severné Írsko
161. Kidderminster 50.385 54.644 55.348 57.160 West Midlands Anglicko
162. Bootle 70.860 65.454 59.123 56.965 North West England Anglicko
163. Stourbridge 55.136 55.624 55.480 56.549 West Midlands Anglicko
164. Bebington 62.618 60.148 57.066 56.518 North West England Anglicko
165. Dartford 62.032 59.411 56.818 56.485 South East England Anglicko
166. Clacton-on-Sea 39.618 45.065 51.284 56.347 East of England Anglicko
167. Widnes 55.973 57.162 55.686 56.144 North West England Anglicko
168. Sale 57.872 56.052 55.234 55.787 North West England Anglicko
169. Livingston 38.671 42.178 50.826 55.725 West Lothian Škótsko
170. Halesowen 57.333 57.918 55.273 55.097 West Midlands Anglicko
171. Eastleigh 58.585 49.934 52.894 54.868 South East England Anglicko
172. Gravesend 53.450 51.435 53.045 54.785 South East England Anglicko
173. Huyton-with-Roby 62.011 56.500 54.766 54.609 North West England Anglicko
174. Kettering 44.758 47.186 51.063 54.396 East Midlands Anglicko
175. Walton and Weybridge 50.031 52.802 52.890 54.207 South East England Anglicko
176. Greasby/Moreton 56.410 56.077 53.905 53.877 North West England Anglicko
177. Washington 48.856 56.848 53.388 53.371 North East England Anglicko
178. Esher/Molesey 46.688 46.599 50.344 53.367 South East England Anglicko
179. Morecambe 41.432 46.657 49.569 52.579 North West England Anglicko
180. Dunstable 48.436 49.666 50.775 52.461 East of England Anglicko
181. Crosby 54.103 52.869 51.789 52.186 North West England Anglicko
182. Barry 44.443 49.887 50.661 52.154 Vale of Glamorgan Wales
183. Macclesfield 47.525 50.270 50.688 52.131 North West England Anglicko
184. Horsham 38.356 42.552 47.804 52.087 South East England Anglicko
185. Reigate/Redhill 48.241 47.602 50.436 52.012 South East England Anglicko
186. Bletchley 37.903 41.435 47.176 51.692 South East England Anglicko
187. Batley 45.582 48.030 49.448 51.374 Yorkshire and the Humber Anglicko
188. Wellingborough 38.598 41.602 46.959 51.177 East Midlands Anglicko
189. Staines 51.949 51.167 50.538 51.168 South East England Anglicko
190. Weymouth 38.384 46.065 48.279 51.108 South West England Anglicko
191. Paignton 39.565 42.989 47.398 51.082 South West England Anglicko
192. West Bridgford 27.463 33.843 43.395 50.923 East Midlands Anglicko
193. Keighley 49.188 49.567 49.453 50.409 Yorkshire and the Humber Anglicko
194. Corby 48.704 49.053 49.222 50.316 East Midlands Anglicko
195. Carlton 46.053 47.302 48.493 50.179 East Midlands Anglicko

Obce s mestskými právami[upraviť | upraviť zdroj]

V Spojenom kráľovstve udeľuje mestské právo panovník skupine obcí na základe stanovených kritérii (napr katedrála v obci). 66 miest je rozdelených v častiach krajiny nasledovne: Anglicko (50), Škótsko (6), Wales (5) a Severné Írsko (5). Nasledujúci zoznam obsahuje všetky obce v Spojenom kráľovstve s titulom City.

Mesto Mestské práva od Katedrála Dátum položenia základného kameňa Mestská rada
Mestá v Anglicku
Bath  ? Bath Abbey 1090 Charter Trustees
Birmingham 1889 Birminghamská katedrála 1905 Metropolitan Borough
Bradford 1897 Bradfordská katedrála 1919 Metropolitan Borough
Brighton and Hove 2000 - - Unitary Authority
Bristol 1542 Bristolská katedrála 1542 Unitary Authority
Cambridge 1951 - - District
Canterbury  ? Canterburská katedrála 600 District
Carlisle  ? Carlisleská katedrála 1133 District
Chester 1541 Chesterská katedrála 1541 Charter Trustees
Chichester  ? Chichesterská katedrála 1080 Civil Parish
Coventry 1345 Coventryská katedrála 14. Jh. Metropolitan Borough
Derby 1977 Derbyská katedrála 1927 Unitary Authority
Durham  ? Durhamská katedrála 997 Charter Trustees
Ely  ? Elyská katedrála 1109 Civil Parish
Exeter  ? Exeterská katedrála 1050 District
Gloucester 1541 Gloucesterská katedrála 1541 District
Hereford  ? Herefordská katedrála 676 Civil Parish
Kingston upon Hull 1897 - - Unitary Authority
Lancaster 1937 - - District
Leeds 1893 Leedská katedrála 1901 Metropolitan Borough
Leicester 1919 Leicesterská katedrála 1927 Unitary Authority
Lichfield  ? Lichfieldská katedrála 669 Civil Parish
Lincoln  ? Lincolnská katedrála 1072 District
Liverpool 1880 Liverpoolská katedrála 1880 Metropolitan Borough
London  ? Katedrála svätého Pavla 1675 District
Manchester 1853 Manchesterská katedrála 1847 Metropolitan Borough
Newcastle upon Tyne 1882 Newcastleská katedrála 1882 Metropolitan Borough
Norwich  ? Norwichská katedrála 1094 District
Nottingham 1897 Nottinghamská katedrála 1850 Unitary Authority
Oxford 1542 Oxfordská katedrála 1542 District
Peterborough 1541 Peterboroughská katedrála 1539 Unitary Authority
Plymouth 1928 Plymouthská katedrála 1858 Unitary Authority
Portsmouth 1926 Portsmouthská katedrála 1882 Unitary Authority
Preston 2002 Prestonská katedrála  ? District
Ripon 1836 Riponská katedrála 1836 Civil Parish
Salford 1926 Salfordská katedrála 1850 Metropolitan Borough
Salisbury  ? Salisburská katedrála 1227 Civil Parish
Sheffield 1893 Sheffieldská katedrála 1980 Metropolitan Borough
Southampton 1964 - - Unitary Authority
St Albans 1877 St Albans Cathedral 1877 District
Stoke-on-Trent 1925 Katedrála Our Lady Of Grace  ? Unitary Authority
Sunderland 1992 - - Metropolitan Borough
Truro 1877 Truroská katedrála 1877 Civil Parish
Wakefield 1888 Wakefieldská katedrála 1888 Metropolitan Borough
Wells 1205 Wellská katedrála 1239 Civil Parish
Westminster 1540 Westminsterské opátstvo 1045 District
Winchester  ? Winchesterská katedrála 642 District
Wolverhampton 2000 Wolverhamptonská katedrála  ? Metropolitan Borough
Worcester  ? Worcesterská katedrála 680 District
York  ? Katedrála a metropolitný kostol svätého Petra 630 Unitary Authority
Mestá v Škótsku
Aberdeen 1891 Aberdeenská katedrála  ? Unitary Authority
Dundee 1889 Dundeeská katedrála 1855 Unitary Authority
Edinburgh 1329 Katedrála St. Giles 854 Unitary Authority
Glasgow 1492 Katedrála svätého Munga 1123 Unitary Authority
Inverness 2000 Invernesská katedrála 1869
Stirling 2002 - -
Mestá vo Walese
Bangor  ? Bangorská katedrála 456 Community
Cardiff 1905 Cardiffská katedrála 560 Unitary Authority
Newport 2002 Newportská katedrála 1921 Unitary Authority
St David's 1994 St Davidská katedrála - Community
Swansea 1969 Swanseaská katedrála 1987 Unitary Authority
Mestá v Severnom Írsku
Armagh 1994 Armaghská katedrála 1834 Unitary Authority
Belfast 1888 Belfastská katedrála 1899 Unitary Authority
Derry 1604 Derry Cathedral 1633 Unitary Authority
Lisburn 2002 Lisburnská katedrála 1662 Unitary Authority
Newry 2002 Newry Cathedral 1829

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Liste der Städte im Vereinigten Königreich na nemeckej Wikipédii.