Zoznam minerálov I

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Slovenský názov Anglický názov Chemický vzorec Trieda Sústava
Ia
Iantinit Ianthinite (UO25(UO3)·10H2O IV/H.01-10 Rombická sústava
Id
Idait Idaite Cu5FeS6 II/C.22-30 Hexagonálna sústava
Idrialit Idrialite C22H14 IX/B.02-70 Rombická sústava
Ii
Iimoriit-(Y) Iimoriite-(Y) Y2(SiO4)(CO3) VIII/B.08-10 Triklinická sústava
Ik
Ikait Ikaite CaCO3·6H2O V/D.01-60 Monoklinická sústava
Ikranit Ikranite (Na,H3O+)15(Ca,Mn,REE)6Fe3+2Zr3(□,Zr)(□,Si)Si24O66(O,OH)6Cl·2-3H2O VIII/E.25-14 Trigonálna sústava
Ikunolit Ikunolite Bi4(S,Se)3 II/D.11-10 Trigonálna sústava
Il
Ilesit Ilesite (Mn,Zn,Fe)SO4·4H2O VI/C.03-30 Monoklinická sústava
Ilímaussit-(Ce) Ilimaussite-(Ce) (Ba,Na)10K3Na4,5Ce5(Nb,Ti)6[Si12O36][Si9O18(O,OH)24]O6 VIII/B.18-10 Hexagonálna sústava
Ilinskit Ilinskite NaCu5O2(SeO3)2Cl IV/J.05-60 Rombická sústava
Ilmajokit Ilmajokite (Na,Ce,La,Ba)2TiSi3O5(OH)10·nH2O VIII/B.16-20 Monoklinická sústava
Ilmenit Ilmenite FeTiO3 IV/C.05-20 Trigonálna sústava
Ilmenorutil Ilmenorutile (Ti,Nb,Fe3+)O2 IV/D.03-10 Tetragonálna sústava
Ilsemannit Ilsemannite Mo3O8·nH2O IV/E.03-30 Amorfný
Iltisit Iltisite HgSAg(Cl,Br) II/F.13-05 Hexagonálna sústava
Ilvait Ilvaite CaFe2+2Fe3+Si2O7O(OH) VIII/C.10-20 Rombická sústava
Im
Imandrit Imandrite Na12Ca3Fe3+2Si12O36 VIII/E.16-10 Rombická sústava
Imhofit Imhofite Tl6CuAs16S40 II/E.14-15 Monoklinická sústava
Imiterit Imiterite Ag2HgS2 II/B.06-60 Monoklinická sústava
Imogolit Imogolite Al2SiO3(OH)4 VIII/H.26-30 Monoklinická sústava
In
Inaglyit Inaglyite PbCu3(Ir,Pt)8S16 II/D.03-10 Hexagonálna sústava
Incait Incaite Pb4Sn4FeSb2S15 II/C.17-60 Monoklinická sústava
Inderborit Inderborite CaMg[B3O3(OH)5]2·6H2O V/H.06-30 Monoklinická sústava
Inderit Inderite MgB3O3(OH)5·5H2O V/H.06-20 Monoklinická sústava
Indialit Indialite Mg2Al4Si5O18 VIII/E.12-30 Hexagonálna sústava
Indigirit Indigirite Mg2Al2(CO3)4(OH)2·15H2O V/E.01-50 Monoklinická sústava
Indit Indite FeIn2S4 II/D.01-90 Kubická sústava
Indium Indium In I/A.05-10 Tetragonálna sústava
Inezit Inesite Ca2Mn7Si10O28(OH)2·5H2O VIII/F.27-90 Triklinická sústava
Ingersonit Ingersonite Ca3Mn2+Sb4O14 IV/C.12-10 Hexagonálna sústava
Ingodit Ingodite Bi(S,Te) II/D.10-30 Hexagonálna sústava
Innelit Innelite (Na,Mg,Ca)2(Ba,K)4Ti3(Si2O7)2(SO4)2(OH,F) VIII/C.25-20 Triklinická sústava
Insizwait Insizwaite Pt(Bi,Sb)2 II/D.17-150 Kubická sústava
Intersilit Intersilite Na6Mn2+Ti[Si10O24(OH)](OH)3·4H2O VIII/H.33-80 Monoklinická sústava
Inyoit Inyoite Ca2B6O6(OH)10·8H2O V/H.06-50 Monoklinická sústava
Io
Iowait Iowaite Mg4Fe(OH)8OCl·2-4H2O IV/F.05-20 Trigonálna sústava
Iq
Iquiqueit Iquiqueite K3Na4Mg(CrO4)B24O39(OH)·12H2O VI/F.03-10 Hexagonálna sústava
Ir
Irakit-(La) Iraqite-(La) K(La,Ce,Th)2(Ca,Na)4(Si,Al)16O40 VIII/E.10-20 Tetragonálna sústava
Iranit Iranite Pb10Cu(CrO4)6(SiO4)2(F,OH)2 VIII/B.28-10 Triklinická sústava
Irarsit Irarsite (Ir,Ru,Rh,Pt)AsS II/D.18-60 Kubická sústava
Irhtemit Irhtemite Ca4Mg(HAsO4)2(AsO4)2·4H2O VII/C.24-30 Monoklinická sústava
Iridarzenit Iridarsenite (Ir,Ru)As2 II/D.20-90 Monoklinická sústava
Irídium Iridium (Ir,Os,Ru,Pt) I/A.14-30 Kubická sústava
Iriginit Iriginite (UO2)Mo2O7·3H2O VI/G.06-40 Rombická sústava
Irtyšit Irtyshite Na2(Ta,Nb)4O11 IV/D.26-30 Hexagonálna sústava
Is
Ishikawait Ishikawaite (U,Fe,Y,Ca)(Nb,Ta)O4 IV/D.19-70 Rombická sústava
Isokit Isokite CaMg(PO4)F VII/B.25-10 Monoklinická sústava
Isovit Isovite (Cr,Fe)23C6 I/A.09-35 Kubická sústava
It
Itoigawait Itoigawaite SrAl2Si2O7(OH)2·H2O VIII/C.10-12 Rombická sústava
Itoit Itoite Pb3[GeO2(OH)2](SO4)2 VI/B.08-10 Rombická sústava
Iw
Iwakiit Iwakiite Mn2+(Fe3+,Mn3+)2O4 IV/B.05-20 Tetragonálna sústava
Iwashiroit-(Y) Iwashiroite-(Y) YTaO4 IV/X.00-00 Monoklinická sústava
Ix
Ixiolit Ixiolite (Ta,Nb,Sn,Mn2+,Fe2+)O2 IV/D.17-30 Rombická sústava
Iz
Izoferoplatina Isoferroplatinum (Pt,Pd)3(Fe,Cu) I/A.15-10 Kubická sústava
Izoklakeit Izoklakeite Pb27(Cu,Fe)2(Sb,Bi)19S57 II/E.33-05 Rombická sústava
Izoklas Isoclasite Ca2(PO4)(OH)·2H2O VII/D.36-30 Monoklinická sústava
Izokubanit Isocubanite CuFe2S3 II/C.04-50 Kubická sústava
Izolueshit Isolueshite (Na,La,Ca)(Nb,Ti)O3 IV/C.10-55 Kubická sústava
Izomertieit Isomertieite Pd11Sb2As2 II/A.05-50 Kubická sústava

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]