Zoznam národných parkov v Kanade

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je zoznam národných parkov v Kanade. Kanadské národné parky chránia veľkolepé a tiež reprezentatívne oblasti krajiny, nachádzajúce sa v každom z 13 provincií a teritórií. Cieľom služby národných parkov je vytvorenie systému chránených oblastí, ktoré reprezentuje každý z rozličných prírodných regiónov krajiny.[1] Parks Canada – riadiaca a administratívna agentúra pre systém, vyvinula plán s označenými 39 rozdielnymi regiónmi určenými pre reprezentáciu. V roku 2005, Parks Canada oznámila, že systém bol na viac ako 60% úplný. Kanadské parky boli zorganizované v prvom rade kvôli ochrane ekologickej integrity parkov, a v druhom rade kvôli umožneniu verejnosti v bádaní a učení sa o prírodných priestoroch Kanady.[1] Realizácia štúdií je v súčasnosti v priebehu pre vytvorenie ďalších národných parkov v niekoľkých oblastiach, vrátane Wolf Lake v teritóriu Yukon, juhu Okanaganského údolia Similkameen v Britskej Kolumbii a nížiny v Manitobe (severozápad Lake Winnipeg).[2]

Kanada má v súčasnosti 36 národných parkov a 6 národných prírodných rezervácií (vrátane Kluane National Park and Reserve, ktorá je považovaná aj za národný park a aj za rezerváciu). Tento zoznam obsahuje takisto štyri Národné morské rezervácie (NMCAs) krajiny, jednu národnú krajinnú pamiatku, a štyri parky budúcnosti.

Národné parky a národné prírodné rezervácie[upraviť | upraviť zdroj]

██ Svetové dedičstvo UNESCO alebo jeho časť

Názov Obrázok Miesto Oblasť Založený
Aulavik Severozápadné teritóriá 12 200 km² 1992
Auyuittuq Pangnirtung Fiord S 2 2001-07-15.jpg Nunavut 21 471 km² 2001
Banff Moraine Lake 17092005.jpg Alberta 6 641 km² 1885
Bruce Peninsula CyprusLake - Bruce Peninsula.jpg Ontário 154 km² 1987
Cape Breton Highlands NS CapeBretonHighlands1 tango7174.jpg Nové Škótsko 949 km² 1936
Elk Island Bison Elk Island.jpg Alberta 194 km² 1913
Forillon Forillon National Park of Canada 1.jpg Quebec 244 km² 1970
Fundy Fundy NP New Brunswick 1.jpg New Brunswick 206 km² 1948
Georgian Bay Islands BeausoleilIslandCedarSprings2004.jpg Ontário 13 km² 1929
Glacier Glacier np canada.JPG Britská Kolumbia 1 349 km² 1886
Grasslands Saskatchewan - Grasslands National Park 02.JPG Saskatchewan 907 km² 1981
Gros Morne NLW GrosMorne4 tango7174.jpg Newfoundland 1 805 km² 1973
Gulf Islands
(Rezervácia)
Gulfislfromair.jpg Britská Kolumbia 33 km² 2003
Gwaii Haanas[A]
(Rezervácia)
Haida Heritage Centre.jpg Britská Kolumbia 1 495 km² 1988
Ivvavik[B] Yukon 10 168 km² 1984
Jasper Fryatt Valley top.jpg Alberta 10 878 km² 1907
Kejimkujik Kejimkujik NP Nova Scotia 3.jpg Nové Škórsko 404 km² 1968
Kluane[C] Donjek Valley.jpg Yukon 22 013 km² 1972
Kootenay Kootenay National Park.jpg Britská Kolumbia 1 406 km² 1920
Kouchibouguac Kouchibouguac.JPG New Brunswick 239 km² 1969
La Mauricie Ile aux pins.jpg Quebec 536 km² 1970
Mingan Archipelago
(Rezervácia)
Monolithes de L'Archipel de Mingan.jpg Quebec 151 km² 1984
Mount Revelstoke Revelstoke from Mount Revelstoke.jpg Britská Kolumbia 260 km² 1914
Nahanni
(Rezervácia)
Nahanni - VirginiaFalls.jpg Severozápadné teritóriá 30 000 km² 1976
Pacific Rim
(Rezervácia)
Longbeach prnp.jpg Britská Kolumbia 511 km² 1970
Point Pelee Point Pelee looking south.jpg Ontário 15 km² 1918
Prince Albert Prince Albert National Park.jpg Saskatchewan 3 874 km² 1927
Prince Edward Island Peicoast.jpg Ostrov princa Eduarda 22 km² 1937
Pukaskwa HorseshoeBayPukaskwaPark23.jpg Ontário 1 878 km² 1978
Quttinirpaaq[E] Tanquary Fiord 16 1997-08-05.jpg Nunavut 37 775 km² 2001
Riding Mountain[F] Bison herd - Lake Audy - Riding Mountain National Park.JPG Manitoba 2 973 km² 1933
Sirmilik Sirmilik Glacier 2 1997-08-06.jpg Nunavut 22 200 km² 2001
St. Lawrence Islands Thousand Islands 2.JPG Ontário 9 km² 1904
Terra Nova NLC TerraNova3 tango7174.jpg Newfoundland 400 km² 1957
Torngat Mountains Nachvak Fjord Labrador 2008.JPG Labrador 9 600 km² 2005
Tuktut Nogait Hornaday River.jpg Severozápadné teritóriá 16 340 km² 1996
Ukkusiksalik Eisbär 1996-07-23.jpg Nunavut 20 500 km² 2003
Vuntut Vontut National Park.jpg Yukon 4 345 km² 1995
Wapusk Bärenmutter & Junges 3 2004-11-17.jpg Manitoba 11 475 km² 1996
Waterton Lakes[G] Upper Waterton Lake.JPG Alberta 505 km² 1895
Wood Buffalo Wood-Buffalo-NP Gros Beak Lake 2 98-07-02.jpg Alberta
Severozápadné teritóriá
44 807 km² 1922
Yoho YohoNP-Takakkaw IMG 1372-800x533byBMK.jpg Britská Kolumbia 1 313 km² 1886

Budúce národné parky a národné prírodné rezervácie[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Miesto Rozloha
Mealy Mountains National Park Reserve[3] Labrador 11 700 km²
Naats’ihch’oh National Park Reserve[4] Severozápadné teritóriá 7 600 km²
Thaydene Nene National Park[5] Severozápadné teritóriá Pribl. 33 000 km²[6]
Rouge Valley National Park[7] Ontário Pribl. 47 km²[8]

Zrušené národné parky[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Miesto Založený Zrušený
Buffalo National Park[9] Alberta 1909 1947
Menissawok National Park[10] Saskatchewan 1922 1930
Nemiskam National Park[9] Alberta 1914 1947
Wawaskesy National Park[11] Alberta 1922 1938

Národné morské rezervácie[upraviť | upraviť zdroj]

Národné morské rezervácie (NMCAs) sú relatívne novým doplnkom v parkovom systéme. Tieto oblasti majú rozdielne smernice ako ich pozemné náprotivky. Prvou takouto oblasťou bola oficiálne vyhlásená Lake Superior National Marine Conservation Area, hoci dátum otvorenia ešte nebol odhalený. Ďalšie oblasti v jednaní sú južná úžina Strait of Georgia a Gwaii Haanas v Britskej Kolumbii a tiež sa vedú diskusie kvôli štúdiám vhodnosti oblastí južného pobrežia Newfoundlandu.[12]

Názov Obrázok Miesto Rozloha Založený
Fathom Five Flowerpot Island Big Flowerpot.JPG Ontário 112 km² 1987
Gwaii Haanas (Rezervácia) Britská Kolumbia 1 500 km²[13] 2010
Lake Superior Ontário 10 000 km²[14] 2007
Saguenay-St. Lawrence Fjord Saguenay.JPG Quebec 1 246 km²[15] 1998

Národné krajinné pamiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Okrem národných parkov, program národných krajinných pamiatok bol založený v roku 1978. Krajinné pamiatky boli plánované na ochranu špecifických prírodných charakteristík považovaných za "výrazné, výnimočné, unikátne, alebo raritné pre krajinu. Tieto prírodné charakteristiky by typicky boli izolované entity vedeckého záujmu."[16]

Názov Obrázok Miesto Rozloha Established
Pingo Pingos near Tuk.jpg Severozápadné teritóriá 16 km² 1984

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  •  A. South Moresby National Park Reserve bol založený dňa 12. júla 1988, s označením South Moresby Agreement; premenovaný na Gwaii Haanas National Park Reserve and Haida Heritage Site dňa 28. februára 1996. Zahŕňa SGaang Gwaii (Anthony Island) Svetové dedičstvo UNESCO.[17]
  •  B. Založený ako Northern Yukon National Park v roku 1984, premenovaný na Ivvavik National Park v roku 1992.[18]
  •  C. Kluane National Park Reserve bol založený v roku 1972. Potom, veľká východná časť rezervácie sa stala Kluane National Park.
  •  D. V roku 2007 vláda vyhlásila pridanie 29 000 km² krajiny do Nahanni, čo vytvorilo 33 766 km² rozlohy. Ale, dosiaľ neboli tieto zmeny úplne uskutočnené.[19]
  •  E. Ellesmere Island National Park Reserve bola založená v roku 1988, premenovaná na Quttinirpaaq v roku 1999 a národným parkom sa stala v roku 2000.[20]
  •  F. Riding Mountain National Park bol vymenovaný na UNESCO Biosphere Reserve v roku 1986.[21]
  •  G. Glacier National Park je časťou Waterton-Glacier International Peace Park, Svetové dedičstvo UNESCO.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavné
Špacifické
  1. a b National Parks of Canada - Introduction [online]. Parks Canada, [cit. 2008-04-07]. Dostupné online.
  2. National Parks of Canada - Creating New National Parks of Canada [online]. Parks Canada, [cit. 2008-04-07]. Dostupné online.
  3. Boswell, Randy. Huge new national park announced for Labrador [online]. Vancouver Sun, 5. február 2010, [cit. 2010-02-05]. Dostupné online.
  4. Canada getting new national park in Northwest Territories [online]. Canadian Press, 7. apríl 2008, [cit. 2008-04-07]. Dostupné online.
  5. Ottawa, Dene agree to create vast national park [online]. CBC News, 14. október 2006, [cit. 2008-04-07]. Dostupné online.
  6. Nature Canada Applauds Federal Government’s Renewed Commitment to National Park System [online]. Nature Canada, 16. október 2006, [cit. 2008-04-07]. Dostupné online.
  7. Ottawa, Rouge Valley to become national park [online]. CBC News, 3. jún 2011, [cit. 2011-06-12]. Dostupné online.
  8. ‘Time has come’ for Rouge national park [online]. Toronto Observer, 23. apríl 2011, [cit. 2011-06-12]. Dostupné online.
  9. a b Fish, Fur & Feathers: Fish and Wildlife Conservation in Alberta 1905-2005. [s.l.] : Nature books of Alberta, 2005. ISBN 0969613474. S. 100.
  10. Significant events in the history of Parks Canada [online]. Canadian Geographic, [cit. 2011-05-03]. Dostupné online.
  11. Project Update: Arthropods of Canadian Grasslands [online]. University of Alberta, [cit. 2008-04-07]. Dostupné online.
  12. DITCHBURN, Jennifer. Toronto Star, 24. október 2007, [cit. 2008-04-07]. Dostupné online.
  13. Minister visits, celebrates marine park's creation [online]. The Queen Charlotte Islands Observer, 14. jún 2010. Dostupné online.
  14. Harper announces creation of protected marine park [online]. CBC News, 25. október 2007, [cit. 2008-04-07]. Dostupné online.
  15. Registre des aires protégées du Québec [PDF]. Ministère du Développement durable, de l'Environnement et des Parcs du Québec, [cit. 2008-04-27]. Dostupné online.
  16. Pingo Canadian Landmark - Park Management [online]. [Cit. 2008-04-07]. Dostupné online.
  17. Gwaii Haanas National Park Reserve and Haida Heritage Site [online]. The Canadian Encyclopedia, [cit. 2008-04-07]. Dostupné online.
  18. Ivvavik National Park [online]. The Canadian Encyclopedia, [cit. 2008-04-07]. Dostupné online.
  19. Tories' expansion of Nahanni park praised [online]. CTV Television Network, 8. august 2007, [cit. 2008-04-07]. Dostupné online.
  20. Quttinirpaaq National Park [online]. The Canadian Encyclopedia, [cit. 2008-04-07]. Dostupné online.
  21. Biosphere Reserve Information - Canada - Riding Mountain [online]. UNESCO, [cit. 2008-04-07]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku List of National Parks of Canada na anglickej Wikipédii.