Zoznam najdlhších zavesených mostov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je zoznam najdlhších zavesených mostov na svete k roku 2012 podľa dĺžky hlavného mostného poľa, resp. vzdialenosťou medzi pylónmi. Dĺžka hlavného mostného poľa je najbežnejší spôsob na ohodnotenie zaveseného mosta. Ak má nejaký most väčšie rozpätie ako iný, neznamená to, že je dlhší od brehu k brehu.

Obrázok Poradie Názov Lokalita Rozpätie Rok otvorenia
"Russian bridge" in Vladivostok.jpg [1] Most na ostrov Russkij (Najväčší od 2012) Vladivostok, Rusko 1104 m 2012
Sutong Bridge under Construction (main structure finished), China.jpg [2] Most Sutong (Najväčší do 2012) Su-čou, Čína 1088 m 2008
Stonecutters Bridge 3.jpg [3] Stonecutters Bridge Hongkong,Čína 1018 m 2009
Edong Bridge-1-edit.JPG [4] E’dong Bridge Šanghaj,Čína 926 m 2010
Le Havre Bruecke 01007.jpg [5] Pont de Normadie (Najväčší od 1995 do 1999, v súčasnosti najväčší v Európe) Le Havre, Francúzsko 856 m 1995
Fotografia [6] Third Nanjing Yangtze Bridge Nanking, Jiangsu, Čína (Jang-c’-ťiang) 648 m 2005
Fotografia [7] Second Nanjing Yangtze Bridge Nanking, Jiangsu, Čína (Jang-c’-ťiang) 628 m 2001
2qiao07.jpg [8] Baishazhou Bridge Wuhan, Čína 618 m 2000
Fotografia [9] ChingChauMinJiang Bridge Fuzhou, Čína 605 m 1999
Yangpu Bridge.jpg [10] Yangpu Bridge Šanghaj, Čína 602 m 1993
Fotografia [11] Xupu Bridge Šanghaj, Čína 590 m 1997
Fotografia [12] Meiko-Chuo Bridge Nagoja, Japonsko 590 m 1998
Rio Antirio dsc06218.jpg [13] Rio-Antirio Bridge (druhé najdlhšie zavesené pole, s 5 poľami) Rio, Grécko 560 m x3 2004
Fotografia [14] Taoyaomen Bridge Zhoushan, Čína 560 m 2003
Skarnsund.jpg [15] Skarnsund Bridge Inderøy, Nórsko 530 m 1991
Fotografia [16] Queshi Bridge Shantou, Čína 518 m 1999
Fotografia [17] Anqing Bridge Anquing, Čína 510 m 2005
Fotografia [18] Tsurumi Tsubasa Bridge Yokohama, Japonsko 510 m 1994
Fotografia [19] Jingzhou Yangtze River Bridge Jingzhou, Čína 500 m 2002
Kanchanaphisek bridge 01.JPG [20] Kanchanaphisek Bridge Bangkok, Thajsko 500 m 2007
Öresundsbron från Västra hamnen 1.jpg [21] Öresundský most Dánsko - Švédsko 490 m 1999
Fotografia [22] Ikuchi Bridge Ikuchi, Japonsko 490 m 1991
Fotografia [23] Higashi Kobe Bridge Kobe, Japonsko 485 m 1992
Fotografia [24] Megami Bridge Nagasaki, Japonsko 480 m 2006
Fotografia [25] Ehuang Bridge Ezhou, Čína 480 m 2002
Fotografia [26] Zhanjiang Bay Bridge Zhanjiang, Čína 480 m 2006
Ting Kau Bridge 0604.JPG [27] Ting Kau Bridge Hong Kong, Čína 475 m 1998
Arthur Ravenel Bridge (from water).jpg [28] Arthur Ravenel Bridge (Najväčší na západnej pologuli) Charleston, Južná Karolína, USA 471.2 m 2005
Seohae1.jpg [29] Seohae Bridge Pyongtaek/Dangjin, Južná Kórea 470 m 2000
Fotografia [30] Yahagigawa Bridge Aichi, Japonsko 470 m 2005
AlexFraserBridge.jpg [31] Alex Fraser Bridge Vancouver, Kanada 465 m 1986
Yokohama Baybridge.jpg [32] Yokohama Bay Bridge Yokohama, Japonsko 460 m 1989
Vidyasagar Setu.jpg [33] * Vidyasagar Setu Kolkata, West Bengal, India 457.2 m 1992
New severn bridge best 750pix.jpg [34] Second Severn Bridge Wales-Engla, Spojené kráľovstvo 457.2 m 1996


Fotografia [35] Rama IX Bridge Bangkok, Thajsko 450 m 1987
Queen Elizabeth II bridge Penny Mayes.jpg [36] Queen Elizabeth II Bridge Dartford, Anglicko 450 m 1991
Fotografia [37] Fuling Bridge Fuling, Čína 450 m 2007
Hangzhou Bay Bridge ABA 1360 AK1.jpg [38] Hangzhou Bay Bridge Hangzhou Bay, Čína 448 m 2008
Fotografia [39] Chongqing Second Yangtze River Bridge Čunking, Čína 444 m 1995
Puente Ingeniero Carlos Fernández Casado.jpg [40] Ingeniero Carlos Fernández Casado Bridge Barrios de Luna, Španielsko 440 m 1983
Mubarak Peace Bridge.jpg [41] Suez Canal Bridge Al Qantarah El Sharqiyya, Egypt 440 m 2001
Le pont suspendu d'Halong.jpg [42] * Bai Chay Bridge Ha Long, Vietnam 435 m 2006
Fotografia [43] Tongling Bridge Tongling, Čína 432 m 1995
Kap Shui Mun Bridge Ma Wan.JPG [44] Kap Shui Mun Bridge Hong Kong 430 m 1997
Helgelandsbrua-2006-07-02.JPG [45] * Helgela Bridge Sanessjøen, Nórsko 425 m 1991
NanpuBridge.jpg [46] * Nanpu Bridge Šanghaj, Čína 423 m 1991
Ponte Vasco da Gama.jpg [47] Vasco da Gama Bridge Lisbon, Portugalsko 420 m 1998
Hitsuishijima Bridge.jpg [48] * Hitsuishijima Bridge Seto Inland Sea, Japonsko 420 m 1988
[49] * Iwakurojima Bridge Seto Inland Sea, Japonsko 420 m 1988
Donghai Bridge.jpg [50] * Donghai Bridge Hangzhou Bay, Čína 420 m 2005
Fotografia [51] * Yunyang Bridge Yunyang, Čína 414 m 1994
Uddevallabron.jpg [52] * Uddevalla Bridge blízko Uddevalla, Švédsko 414 m 2000
Fotografia [53] * Surgut Bridge (Najväčší single-tower cable-stayed bridge) Surgut, Rusko 408 m 2000
Fotografia [54] * Meiko Nishi Bridge Nagoja, Aichi, Japonsko 406 m 1985
Fotografia [55] * Meiko Nishi Bridge Nagoja, Aichi, Japonsko 405 m 1997
Fotografia [56] Severný Runyang Bridge Zhenjiang, Čína 406 m 2005
Fotografia [57] * Wadi Laban Bridge Riyadh, Saudská Arábia 405 m 2000
Fotografia [58] Thuan Phuoc Bridge Da Nang, Vietnam (rieka Han) 405 m 2005
Puente de Rande Pontevedra España.JPG [59] Rande Bridge Pontevedra, Španielsko 400 m 1978
Fotografia [60] Wuhan Highway Bridge Wuhan, Čína 400 m 1995
[61] Mega Bridge (II) Samut Prakan Province, Thajsko 398 m 2006
Northbound approaching Dames Point Bridge.jpg [62] Dames Point Bridge (Najväčší v the United States 1989 - 2005) Jacksonville, Florida, USA 396 m 1989
[63] * Mauricio Báez Bridge San Pedro de Macorís, Dominikánska republika 390 m 2007
Fotografia [64] * Badong Bridge Badong, Čína 388 m 2004
Big Obukhovsky Bridge pylon.jpg [65] * Big Obukhovsky Bridge Petrohrad, Rusko 382 m 2004
[66] Sidney Lanier Bridge Brunswick, Georgia, USA 381 m 2003
[67] Fred Hartman Bridge Baytown, Texas, USA 381 m 1995
Fotografia [68] Panyu Bridge Guaong, Čína 380 m 1998
[69] * Luling Bridge Destrehan, Louisiana, USA 376 m 1983
Most Solidarności 0010.jpg [70] Solidarity Bridge Płock, Mazovské vojvodstvo, Poľsko 375 m 2007
Fleherbruecke.jpg [71] * Flehe Bridge Düsseldorf, Nemecko 368 m 1979
Fotografia [72] William H. Natcher Bridge Owensboro, Kentucky do Rockport, Indiana, USA 366 m 2002
[73] * Bob Graham Sunshine Skyway Bridge St. Petersburg, Florida USA 365.8 m 1987
Fotografia [74] * Tampico Bridge Tampico Mexiko 360 m 1988
PenobscotNarrowsBridgeCables.jpg [75] Penobscot Narrows Bridge Bucksport, Maine, USA 354 m 2006
Most Slobode 1.jpg [76] * Liberty Bridge Novi Sad, Srbsko 351 m 2005
Fotografia [77] Bill Emerson Memorial Bridge Cape Girardeau, Missouri 350.2 m 2003
Fotografia [78] * Duisburg-Neuenkamp Bridge Duisburg, Nemecko 350 m 1970
My Thuan Bridge.jpg [79] * Mỹ Thuận Bridge Tien Giang a Vinh Long, Vietnam 350 m 2000
[80] * Batam-Tonton bridge, Barelang Bridge Batam Isla, Riau Archipelago, Indonézia 350 m 1997
Fotografia [81] * Yiling Bridge Yichang, Čína 348 m (2x) 2001
Anzac Bridge 5.jpg [82] * ANZAC Bridge Sydney, Nový Južný Wales, Austrália 345 m 1996
[83] * Millauský viadukt (Najdlhšia zavesená plošina, s 8 rozpätiami) Millau, Francúzsko 342 m x6 2004
[84] Skybridge (Najväčší len pre verejnú dopravu) Vancouver, Britská Kolumbia, Kanada 340 m 1990
West Gate Bridge Melbourne.jpg [85] * West Gate Bridge Melbourne, Viktória, Austrália 336 m 1978
Eugene Talmadge Memorial Bridge.jpg [86] * Talmadge Memorial Bridge Savannah, Georgia, USA 335 m 1990
Río Paraná y Puente Rosario-Victoria 1.jpg [87] * Rosario-Victoria Bridge (Najväčší v Južnej Amerike) Argentína 330 m 2003
Puente-san-roque-gonzales-2.JPG [88] * San Roque González de Santa Cruz Bridge Argentína/Paraguaj 330 m 1990
Zárate-Brazo Largo Bridge.jpg [89] * Zárate-Brazo Largo Bridge Argentína 330 m 1978
Mega Bridge (I).jpg [90] Mega Bridge (I) Bangkok, Thajsko 326 m 2006
[91] * Karnali River Bridge Chisapani Camp, Nepál 325 m 1993
Koehlbrandbruecke.wmt.jpg [92] Köhlbrabrücke Hamburg, Nemecko 325 m 1974
Fotografia [93] * Puente Internacional Ayamonte, Španielsko/Castro Marim, Portugalsko 324 m 1991
Mexican centennial celebrations.jpg [94] * Centennial Bridge Panama Canal, Panama 320 m 2004
Fotografia [95] * Brotonne Bridge Caudebec-en-Caux, Francúzsko 320 m 1977
Fotografia [96] Qiao Bridge Zhuhai, Čína 320 m 1998
[97] * Rheinkniebrücke Düsseldorf, Nemecko 319 m 1969
Shroud Bridge Riga.jpg [98] * Vanšu tilts Riga, Lotyšsko 312 m 1981
Fotografia [99] * Wuhu Yangtze River Bridge Wuhu, Čína 312 m 2000
Fotografia [100] Mezcala Viaduct Mexiko 311 m 1993
Rheinbrücke A42.jpg [101] * Beeckenwerther Brücke Duisburg, Nemecko 310 m 1990
Fotografia [102] * Dongting Lake Bridge Hunan, Čína 310 m 2002
Grenlandsbrua.JPG [103] * Grenland Bridge Porsgrunn, Nórsko 305 m 1996
Dubrovnik-F.Tudjman-Bridge.jpg [104] * Dubrovnik Bridge Dubrovnik, Chorvátsko 304 m 2002
Most SNP, Bratislava (by Pudelek).JPG [105] * Nový most Bratislava, Slovensko 303 m 1972
Severinsbrücke-Köln.JPG [106] * Severinsbrücke Kolín nad Rýnom, Nemecko 302 m 1961
Bkkchaophraya0804a.jpg [107] Rama VIII Bridge Bangkok, Thajsko 300 m 1992
Fotografia [108] Seri Saujana Bridge Putrajaya, Malajzia 300 m 2003
Faro south bridge pylons.jpg [109] * Farø South Bridge - Farø Bridges Dánsko 290 m 1984
Fotografia [110] * Deggenau Bridge Deggenau, Nemecko 290 m 1975
Fotografia [111] * Dongying Bridge Kenli, Čína 288 m 1987
Fotografia [112] * Coatzacoalcos Bridge Mexiko 288 m 1984
Flughafenbruecke ein Pylon.JPG [113] * Flughafenbrücke - Airport Bridge Düsseldorf, Nemecko 287.5 m 2002
Ludwigshafen Mannheim Schuhmacherbruecke.jpg [114] * Kurt Schumacher Bridge Mannheim & Ludwigshafen, Nemecko 287 m 1971
[115] * Leverkusen Bridge Kolín nad Rýnom & Leverkusen, Nemecko 280 m 1965
Friedrich-Ebert-Bruecke-Bonn-Panorama.jpeg [116] * Friedrich-Ebert-Brücke Bonn, Nemecko 280 n 1967
Erasmusbrug.jpg [117] * Erasmusbrug Rotterdam, Holandsko 280 m 1996
Fotografia [118] * Dolsan Bridge Yozu, Južná Kórea 280 m 1985
[119] * Speyer Bridge (A61) Speyer, Nemecko 275 m 1975
[120] * East End Bridge Huntington, West Virginia/Proctorville, Ohio, USA 274 m 1985
[121] * Bayview Bridge West Quincy, Missouri/Quincy, Illinois, USA 274 m 1987
[122] * Willemsbrug Rotterdam, Holandsko 270 m 1981
[123] * New U.S. Grant Bridge Ohio River, USA 267 m 2006
[124] * Theodor Heuss Bridge Düsseldorf, Nemecko 260 m 1957
Fotografia [125] * Yonghe Bridge Tchien-ťin, Čína 260 m 1987
[126] * Puente de la Amistad Costa Rica-Taiwan (Taiwan-Costa Rica's Friendship Bridge) Tempisque River, Guanacaste, Kostarika 260 m 2003
[127] * Oberkassel Bridge Düsseldorf, Nemecko 258 m 1973


[128] * Rees-Kalkar Bridge Rees a Kalkar, Nemecko 255 m 1967
Fotografia [129] * Portimão Bridge Portimão, Portugalsko 256 m 1991
[130] * Replot Bridge Korsholm, Fínsko 250 m 1997
Fotografia [131] * General Belgrano Bridge Corrientes/Resistencia, Argentína 245 m 1973
[132] * Kärkistensalmi Bridge Korpilahti, Fínsko 240 m 1997
[133] * Kessock Bridge Inverness, Škótsko 240 m 1982


[134] * Raiffeisenbrücke Neuwied, Nemecko 238 m 1978
[135] * General Rafael Urdaneta Bridge Maracaibo, Venezuela 235 m x5 1962
[136] * Clark Bridge Medzi West Alton, Missouri a Alton, Illinois, USA 230 m x5 1994
Fotografia [137] * Shimen Bridge Čunking, Čína 230 m 1988
[138] Cable Bridge Medzi Kennewick a Pasco, Washington, USA 229.2 m 1978
[139] * Chesapeake & Delaware Canal Bridge Medzi Wilmington a Dover, Delaware, USA 228.6 m 1995
Hainburg bridge.jpg [140] * Donaubrücke Hainburg Hainburg an der Donau, Rakúsko 228 m 1972
[141] * Zakim Bunker Hill Bridge Boston, Massachusetts 227 m 2003
[142] * Penang Bridge Penang, Malajzia 225 m 1985
[143] * César Gaviria Trujillo Viaduct Pereira, Kolumbia 211 m 1997
Fotografia [144] * North Bridge over Xiangjiang Changsha, Čína 210 m 1990
[145] * Shenzhen Western Corridor Bridge Šenzen/Hong Kong Čína 210 m 2007

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]