Zoznam najlepších hráčov na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji hráčov do 20 rokov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji hráčov do 20 rokov (známe ako aj Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji juniorov) je každoročný turnaj juniorov od roku 1977. Organizuje ich IIHF. Po turnaji direktoriát IIHF udeľuje ceny pre troch najlepších hráčov na svojom poste - najlepší brankár, obranca a útočník.

Rok Brankár Obranca Útočník
1977 Česko-Slovensko Jan Hrabák Sovietsky zväz Viačeslav Fetisov Kanada Dale McCourt
1979 Sovietsky zväz Alexandr Tyžnych Sovietsky zväz Viačeslav Fetisov Kanada Wayne Gretzky
1979 Švédsko Pelle Lindbergh Sovietsky zväz Alexej Kasatonov Sovietsky zväz Vladimir Krutov
1980 Fínsko Jari Paavola Fínsko Reijo Ruotsalainen Sovietsky zväz Vladimir Krutov
1981 Švédsko Lars Eriksson Česko-Slovensko Miloslav Hořava Švédsko Patrik Sundström
1982 Kanada Mike Moffat Kanada Gord Kluzak Fínsko Petri Skriko
1983 Česko-Slovensko Dominik Hašek Sovietsky zväz Iľia Bjakin Švédsko Tomas Sandström
1984 USA Alan Perry Sovietsky zväz Alexej Gusarov Fínsko Raimo Helminen
1985 Kanada Craig Billington Fínsko Vesa Salo Česko-Slovensko Michal Pivoňka
1986 Sovietsky zväz Jevgenij Belošejkin Sovietsky zväz Michail Tatarinov Kanada Jim Sandlak
1987 Fínsko Markus Ketterer Švédsko Calle Johansson Česko-Slovensko Robert Kron
1988 Kanada Jimmy Waite Fínsko Teppo Numminen Sovietsky zväz Alexandr Mogiľnyj
1989 Sovietsky zväz Alexej Ivaškin Švédsko Richard Persson Sovietsky zväz Pavel Bure
1990 Kanada Stéphane Fiset Sovietsky zväz Alexandr Godyňuk Česko-Slovensko Robert Reichel
1991 Švajčiarsko Pauli Jaks Česko-Slovensko Jiří Šlégr Kanada Eric Lindros
1992 USA Mike Dunham Flag of the CIS.svg Darius Kasparaitis Švédsko Michael Nylander
1993 Kanada Manny Legacé Fínsko Janne Grönvall Švédsko Peter Forsberg
1994 Kanada Jamie Storr Švédsko Kenny Jönsson Švédsko Niklas Sundström
1995 Rusko Jevgenij Tarasov Kanada Bryan McCabe Kanada Marty Murray
1996 Kanada José Theodore Švédsko Mattias Öhlund Kanada Jarome Iginla
1997 Kanada Marc Denis USA Joe Corvo Rusko Alexej Morozov
1998 Švajčiarsko David Aebischer Česko Pavel Skrbek Fínsko Olli Jokinen
1999 Kanada Roberto Luongo Rusko Vitalij Višnevsky Rusko Maxim Afinogenov
2000 USA Rick DiPietro Rusko Alexander Rjazancov Česko Milan Kraft
2001 Česko Tomáš Duba Česko Rostislav Klesla Česko Pavel Brendl
2002 Fínsko Kari Lehtonen Rusko Igor Kniazev Kanada Mike Cammalleri
2003 Kanada Marc-André Fleury Fínsko Joni Pitkänen Rusko Igor Grigorenko
2004 USA Al Montoya Fínsko Sami Lepistö USA Zach Parise
2005 Česko Marek Schwarz Kanada Dion Phaneuf Rusko Alexandr Ovečkin
2006 Fínsko Tuukka Rask Kanada Marc Staal Rusko Jevgenij Malkin
2007 Kanada Carey Price USA Erik Johnson Rusko Alexej Čerepanov
2008 Kanada Steve Mason Kanada Drew Doughty Rusko Viktor Tichonov
2009 Švédsko Jacob Markström Švédsko Erik Karlsson Kanada John Tavares
2010 Švajčiarsko Benjamin Conz Kanada Alex Pietrangelo Kanada Jordan Eberle
2011 USA Jack Campbell Kanada Ryan Ellis Kanada Brayden Schenn
2012 Česko Petr Mrázek Kanada Brandon Gormley Rusko Jevgenij Kuznecov
2013 USA John Gibson USA Jacob Trouba Kanada Ryan Nugent-Hopkins
2014 Švédsko Oscar Dansk Fínsko Rasmus Ristolainen Švédsko Filip Forsberg
2015

Najužitečnejší hráč[upraviť | upraviť zdroj]

Vyhlasuje sa od roku 2002

Rok Hráč
MSJ 2002 Kanada Mike Cammalleri
MSJ 2003 Kanada Marc-André Fleury
MSJ 2004 USA Zach Parise
MSJ 2005 Kanada Patrice Bergeron
MSJ 2006 Rusko Jevgenij Malkin
MSJ 2007 Kanada Carey Price
MSJ 2008 Kanada Steve Mason
MSJ 2009 Kanada John Tavares
MSJ 2010 Kanada Jordan Eberle
MSJ 2011 Kanada Brayden Schenn
MSJ 2012 Rusko Jevgenij Kuznecov
MSJ 2013 USA John Gibson
MSJ 2014 Švédsko Filip Forsberg
MSJ 2015