Zoznam najpredávanejších hudobných albumov na svete

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je zoznam najpredávanejších hudobných albumov na svete. Hlavným kritériom pre zverejnenie albumu v tomto zozname je uvedenie relevantného zdroja. Zverejnený album musí mať dosiahnutý minimály celosvetový predaj 20 miliónov nosičov. Zoznam albumov je zoradený podľa počtu predaných nosičov, v prípade zhody je radený podľa mena umelca. Zoznam obsahuje všetky druhy nosičov: štúdiové albumy, kompilácie, alebo tzv. greatest hits aj od rôznych umelcov, soundtracky a aj remixy.

Najpredávanejším albumom všetkých čias je Thriller. Aj keď sú odhady jeho celosvetového predaja rôzne, oficiálny odhad je 109 miliónov nosičov.[1]

Viac ako 100 miliónov kópií[upraviť | upraviť zdroj]

Umelec Album Vydaný Žáner Predaj (millióny) Zdroj
Michael Jackson Thriller 1982 Pop / R&B 100–110 [2][1][3][4][5][6][7][8][9]

40–50 miliónov kópií[upraviť | upraviť zdroj]

Umelec Album Vydaný Žáner Predaj (millióny) Zdroj
Pink Floyd The Dark Side of the Moon 1973 Rock 50 [10]
AC/DC Back in Black 1980 Rock 50 [11]
Meat Loaf Bat out of Hell 1977 Rock 48 [12]
Eagles Their Greatest Hits (1971–1975) 1976 Rock 45 [13]
Rôzni umelci Dirty Dancing 1987 Dance / Pop 42 [14]
Whitney Houston / Rôzni umelci The Bodyguard 1992 Pop / R&B 42 [15]
Andrew Lloyd Webber The Phantom of the Opera 1986 Muzikál 40 [16]
Backstreet Boys Millennium 1999 Pop 40 [17][18]
Bee Gees / Rôzni umelci Saturday Night Fever 1977 Disco 40 [19]
Fleetwood Mac Rumours 1977 Rock 40 [20]
Shania Twain Come on Over 1997 Country / Pop 40 [19]

31–39 miliónov kópií[upraviť | upraviť zdroj]

Umelec Album Vydaný Žáner Predaj (millióny) Zdroj
Led Zeppelin Led Zeppelin IV 1971 Rock 37 [21]
Green Day American Idiot 2004 Rock 34 [22]
The Beatles Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band 1967 Rock 32 [19]
Céline Dion Falling into You 1996 Pop 32 [19]
Alanis Morissette Jagged Little Pill 1995 / Rock 32 [23]
Michael Jackson Dangerous 1991 Pop / R&B 32 [24]
The Beatles 1 2000 Rock 31 [25]
Celine Dion Let's Talk About Love 1997 Pop 31 [19]

26–30 miliónov kópií[upraviť | upraviť zdroj]

Umelec Album Vydaný Žáner Predaj (miliónov) Zdroj
Backstreet Boys Backstreet Boys 1997 Pop 30 [26]
The Beatles Abbey Road 1969 Rock 30 [19]
Bee Gees Spirits Having Flown 1979 Disco / Pop 30 [27]
Bruce Springsteen Born in the U.S.A. 1984 Rock 30 [28]
James Horner Titanic 1997 Pop 30 [29]
Dire Straits Brothers in Arms 1985 Rock 30 [30]
Metallica Metallica 1991 Metal 30 [31]
Michael Jackson Bad 1987 Pop / R&B 30 [32]
Rôzni umelci Grease 1978 Pop 28 [33]
Bon Jovi Slippery When Wet 1986 Rock 28 [34]
Guns N’ Roses Appetite for Destruction 1987 Rock 28 [35]
Green Day 21st Century Breakdown 2009 Rock 27 [36]
ABBA ABBA Gold: Greatest Hits 1992 Pop 26 [37]
Hootie & the Blowfish Cracked Rear View 1994 Alternative rock 26 [38]
Nirvana Nevermind 1991 Grunge/Rock 26 [39]

20–25 miliónov kópií[upraviť | upraviť zdroj]

Umelec Album Vydaný Žáner Predaj (millióny) Zdroj
Britney Spears ...Baby One More Time 1999 Pop 25 [40]
Iron Butterfly In-A-Gadda-Da-Vida 1968 Rock 25 [41]
Mariah Carey Daydream 1995 Pop / R&B 25 [42]
Queen Greatest Hits 1981 Rock 25 [43]
Simon & Garfunkel Bridge Over Troubled Water 1970 Folk Rock 25 [44]
U2 The Joshua Tree 1987 Rock 25 [45]
Whitney Houston Whitney Houston 1985 Pop / R&B 25 [15]
Backstreet Boys Black & Blue 2000 Pop 24 [18]
Linkin Park Hybrid Theory 2000 Rock 24 [46]
Madonna True Blue 1986 Pop 24 [47]
Ace of Base Happy Nation/The Sign 1994 Pop 23 [48]
Spice Girls Spice 1996 Pop 23 [49]
Carole King Tapestry 1971 Pop 22 [50][51]
Madonna The Immaculate Collection 1990 Pop / Dance 22 [52]
Dido No Angel 1999 Pop 21 [53]
Madonna Like A Virgin 1984 Pop / Dance 21 [54]
Billy Ray Cyrus Some Gave All 1992 Country 20 [55]
Bob Marley & The Wailers Legend: The Best of Bob Marley & The Wailers 1984 Reggae 20 [56][56]
Britney Spears Oops!... I Did It Again 2000 Pop 20 [57]
Blondie Parallel Lines 1978 Rock 20 [58]
Céline Dion The Colour of My Love 1993 Pop 20 [59]
Cher Believe 1999 Pop 20 [60]
Def Leppard Hysteria 1987 Rock 20 [61]
George Michael Faith 1987 Pop / R&B 20 [62]
Janet Jackson janet. 1993 Pop / R&B 20 [63]
Lionel Richie Can't Slow Down 1983 Pop / R&B 20 [64]
Michael Jackson HIStory: Past, Present and Future - Book I 1995 Pop / R&B 20 [65]
Michael Jackson Off the Wall 1979 Pop / R&B 20 [66]
Norah Jones Come Away With Me 2002 Jazz 20 [67]
Prince & the Revolution Purple Rain 1984 Rock 20 [33]
Shakira Laundry Service 2001 Pop Rock 20 [68]
Spice Girls Spiceworld 1997 Pop 20 [69]
Green Day Dookie 1994 Rock 20 [70]
Usher Confessions 2004 R&B 20 [71]
Metallica Ride the Lightning 1984 Metal 20 [31]
Farby buniek tabuľky

štúdiové albumy

Greatest Hits a kompilácie

soundtracky

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Music Icon Quincy Jones Kicks-Off New Series in Tribune Newspapers. PR Newswire: (January 16, 2009). prístup: January 24, 2009.
  2. Michael Jackson Photo Gallery 迈克•杰克逊影集. BBC China. prístup: July 16, 2009.
  3. Keylock, Myles. Michael Jackson - Thriller. Channel 24. prístup: 2009-02-17.
  4. White, Jim (12 March 2007). Michael Jackson's Thriller is old hat. Telegraph Media Group. prístup: 2008-05-10.
  5. Michael Jackson Opens Up. CBS Interactive, Inc.: (6 November 2007). prístup: 2008-05-03.
  6. Jacko's Back!. MTV Networks: (November 16 2006). prístup: 2006-11-19.
  7. McNulty, Bernadette (7 February 2008). Michael Jackson's Thriller. Telegraph Media Group, Ltd.. prístup: 2008-05-03.
  8. Michael Jackson - Thriller 25th Anniversary Edition. (2 February 2008). prístup: 2008-05-03.
  9. 'XM THRILLER: The Music of Michael Jackson' to Launch March 1 on XM. Reuters: (2008-02-11). prístup: 2008-05-05.
  10. Beech, Mark, "Pink Floyd Money Machine Leads Elvis, Nirvana, U2 in CD Battle", www.bloomberg.com, 27 September 2011. z 2011-12-31.
  11. Ageless and Defiant, AC/DC Stays on Top Without Going Digital. The New York Times. prístup: 2012-10-18.
  12. Kasim Sulton - Biography. Kasim Sulton official site. prístup: 2013-07-18.
  13. - 56k Soccer and music fans sound off. Find Articles: (2005-06-20). prístup: 2012-12-12.
  14. 'There's a secret dancer inside us all'. Telegraph: (2006-09-22). prístup: 2009-05-03.
  15. a b Whitney Houston. Music Fix, MSN. prístup: 2008-06-04.
  16. The Phantom of the Opera to Celebrate 21st Birthday on January 26. Broadway World. prístup: 2009-04-18.
  17. - 56k The boys are back. Windsor Star: (2008-08-07). prístup: 2008-08-21.
  18. a b Taking It Back. Daily Record: (26 Oct 2007). prístup: 21 Nov 2008.
  19. a b c d e f Record-Breakers and Trivia - Albums. Everyhit.com. prístup: 2008-05-08.
  20. Stars Salute 'Rumours'. Billboard Bulletin, page 7: (6 February 1998). prístup: 2009-05-03.
  21. "Led Zeppelin: A complete guide to the band's studio albums", The Independent. z 2007-12-07.
  22. Glen Ballard: Biography. Glen Ballard Official Site. prístup: 2008-05-03.
  23. Cashmere, Paul (24 April 2008). Mariah Carey Has the Right Energy in E=MC2. Undercover Pty., Ltd.. prístup: 2008-05-08.
  24. "Michael Jackson sulla sedia a rotelle", AffarItaliani.it, 2008-07-11. z 2009-05-10.
  25. Lewis, Randy (8 April 2009). Beatles' catalog will be reissued September 9 in remastered versions. Los Angeles Times. prístup: 2009-05-02.
  26. Great Albums: Teen Beat. MP3.com: (17 Jun 2006). prístup: 30 Nov 2008.
  27. The Bee Gees on MSN Music. Microsoft. prístup: 2008-05-03.
  28. Born In The USA. Virgin. prístup: 2008-12-09.
  29. Celine Dion. Hello!. prístup: 2008-05-03.
  30. Mark Knopfler hurt in crash. BBC: (18 March 2003). prístup: 2008-05-03.
  31. a b Nonpoint Singer: I'm Ready to Rock. Vindy.com: (1 November 2007). prístup: 2013-10-15.
  32. Savage, Mark (2008-08-29). Pop Superstars turn 50. prístup: 2008-11-25.
  33. a b Those chart busters. Hindustan Times: (2008-12-09). prístup: 2009-04-18.
  34. On a steel horse Bon Jovi rides to top of the charts. Daily Telegraph: (2008-01-29). archivované na [http://www.news.com.au/dailytelegraph/story/0,22049,23122302-5001026,00.html originál z 2012-12-05 prístup: 2008-06-04.
  35. Guns N' Roses New Album Looms. SkyNews: (23 October 2008). prístup: 2008-10-30.
  36. Pete Ganbarg Named Atlantic Executive VP of A&R. Warner Music Group: (2008-11-24). prístup: 2009-07-27.
  37. ABBA: The Mamma Mia Story. The Irish Independent. prístup: 2008-06-28.
  38. Sound Off with Matt Pinfield. HDTV. prístup: 2008-11-27.
  39. Thomas, Lou (23 April 2007). Nirvana, Nevermind. BBC. archivované na [http://www.bbc.co.uk/music/release/f8dp/ originál z 2012-05-29 prístup: 2008-05-03.
  40. Britney Spears' Biography. FOX News Network, LLC: (4 February 2008). prístup: 2008-05-03.
  41. Stetz, Michael (2006-04-02). Iron Butterfly's in an IRA ad? Bummer. Sign on Sandiego. prístup: 2008-05-30.
  42. Mariah Carey's News. The London Paper: (31 March 2008). prístup: 2008-03-31.
  43. Photo Gallary - 50 years of pop. BBC: (2002). prístup: 2008-05-18.
  44. Simon and Garfunkel heading to NZ. The New Zealand Herald: (2009-04-02). prístup: 2009-04-18.
  45. The Joshua Tree. Virgin. prístup: 2008-12-09.
  46. Linkin Park headlines Live Earth Tokyo. Live Earth, LLC: (25 May 2007). prístup: 2008-05-03.
  47. Why Madonna's still a material girl. Timesonline. prístup: 2009-04-05.
  48. Ace of Base DigitalSpy. DigitalSpy. prístup: 2008-11-30.
  49. Spice Girls Timeline. BBC: (2007-02-19). prístup: 2008-05-18.
  50. Carole King on life's tapestry. ABC. archivované na [http://www.abc.net.au/news/arts/articulate/200611/s1790565.htm originál z 2009-03-08 prístup: 2008-11-30.
  51. Carole King. Rolling Stone. prístup: 2008-11-30.
  52. Immaculate sold 22 million copies. Madonna official site. prístup: 2008-11-30.
  53. Music to watch girls by. Times Newspapers, Ltd.: (25 March 2005). prístup: 2008-05-15.
  54. Contrasting fortunes as Madonna, Jacko turn 50. ABC: (15 August 2008). prístup: 2008-11-30.
  55. Billy Ray Cyrus appeals to a whole new crowd. Pittsburgh Post-Gazette: (2009-04-10). prístup: 2009-04-24.
  56. a b Top Earners for 2004. Forbes. prístup: 2008-11-30.
  57. Britney Spears welcomes second baby boy. China Daily. prístup: 2008-11-30.
  58. Blondie celebrating 30th birthday of 'Parallel Lines'. AzCentral: (20 June 2008). prístup: 2008-11-30.
  59. Celine Dion - The French. Unionsquaremusic. prístup: 2008-05-18.
  60. Don't Call it a Comeback. Rolling Stone: (23 January 2007). prístup: 2008-05-03.
  61. One Giant Leppard. NZ Herald. prístup: 2008-11-30.
  62. George Micahel at HP Pavilion at San Jose. Yahoo Inc.: (24 March 2008). prístup: 2008-05-03.
  63. Janet Jackson set for return to form. ABC News: (2008-01-22). prístup: 2009-05-05.
  64. Collins, Simon (2007-12-17). Ladies’ night and the feeling was right. The West Australian. prístup: 2008-05-17.
  65. Putti, Laura (2001-08-24). Il nuovo Michael Jackson fa un tuffo nel passato. La Repubblica. prístup: 2009-05-10.
  66. Off the Wall. Virgin. prístup: 2008-12-09.
  67. EMI Music Publishing extends its publishing partnership with Norah Jones. EMI Music: (7 January 2008). prístup: 2008-11-30.
  68. Shakira and Enrique Iglesias join line-up for Live Earth Hamburg. PR Newswire. prístup: 2007-06-22.
  69. Sinclair, David. The Prefab Five are back. Are you ready?. The Times. prístup: 2008-07-17.
  70. Tina Turner Biography. A&E Television Networks: (2007). prístup: 2008-05-03.
  71. Usher. EMI Music Publishing. prístup: 2008-11-30.