Zoznam najrušnejších letísk v Európe

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
letiská s počtom pasažierov cez 100 000 ročne

Toto je zoznam najrušnejších letísk v Európe podľa počtu cestujúcich v roku 2011. Pasažierom sa rozumie osoba, ktorá pristane na letisku, odletí, alebo prestupuje.

S odstupom najväčšie európske letisko je londýnske Heathrow Airport so skoro 70 mil. pasažiermi v roku 2011. Spolu s piatimi ďalšími letiskami (Gatwick, Stansted, Luton, London City, Southend) tvorí Londýn najväčší svetový letiskový systém s 127 miliónmi pasažierov ročne, pred New Yorkskými letiskami (107 mil. pasažierov). Údaje v zozname pochádzajú z verejných zdrojov združenia Airports Council International.

Štatistiky v roku 2011[upraviť | upraviť zdroj]

Poradie Krajina Letisko Mesto Počet cestujúcich
1 Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo Londýn-Heathrow Londýn 69433230
2 Francúzsko Francúzsko Paríž-Charles de Gaulle Paríž 60970551
3 Nemecko Nemecko Frankfurt Frankfurt 56436255
4 Holandsko Holandsko Amsterdam-Schiphol Amsterdam 49755252
5 Španielsko Španielsko Madrid-Barajas Madrid 49671270
6 Nemecko Nemecko Mníchov Mníchov 37763701
7 Taliansko Taliansko Rím-Fiumicino Rím 37651700
8 Turecko Turecko Istanbul-Atatürk Istanbul 37452187
9 Španielsko Španielsko Barcelona-El Prat Barcelona 34398226
10 Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo Londýn-Gatwick Londýn 33674264
11 Francúzsko Francúzsko Paríž-Orly Paríž 27139076
12 Rusko Rusko Moskva-Domodedovo Moskva 25701610
13 Turecko Turecko Antalya Antalya 25113635
14 Švajčiarsko Švajčiarsko Zürich Zürich 24337954
15 Španielsko Španielsko Palma de Mallorca Palma de Mallorca 22726707
16 Dánsko Dánsko Kodaň Kodaň 22725517
17 Rusko Rusko Moskva Šeremetievo Moskva 22555000
18 Rakúsko Rakúsko Viedeň-Schwechat Viedeň 21106292
19 Nórsko Nórsko Oslo-Gardermoen Oslo 21103623
20 Nemecko Nemecko Düsseldorf Düsseldorf 20339466
21 Taliansko Taliansko Miláno-Malpensa Miláno 19303131
22 Švédsko Švédsko Štokholm-Arlanda Štokholm 19069065
23 Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo Manchester Manchester 18892756
24 Belgicko Belgicko Brusel Brusel 18786034
25 Írsko Írsko Dublin Dublin 18741095
26 Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo Londýn-Stansted Londýn 18052843
27 Nemecko Nemecko Berlín-Tegel Berlín 16919820
28 Fínsko Fínsko Helsinki-Vantaa Helsinki 14865871
29 Portugalsko Portugalsko Lisabon-Portela Lisabon 14805624
30 Grécko Grécko Atény Atény 14446963
31 Nemecko Nemecko Hamburg Hamburg 13558261
32 Švajčiarsko Švajčiarsko Ženeva Ženeva 13111741
33 Španielsko Španielsko Málaga Málaga 12823117
34 Turecko Turecko Istanbul-Sabiha Gökçen Istanbul 12749230
35 Česko Česko Praha-Ruzyně Praha 11788629
36 Španielsko Španielsko Gran Canaria Las Palmas de Gran Canaria 10538829
37 Francúzsko Francúzsko Nice-Côte d'Azur Nice 10422073
38 Španielsko Španielsko Alicante-El Altet Alicante 9913764
39 Nemecko Nemecko Kolín/Bonn Kolín nad Rýnom 9623398
40 Rusko Rusko Petrohrad-Pulkovo Petrohrad 9610767
41 Nemecko Nemecko Stuttgart-Echterdingen Stuttgart 9226546
42 Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo Londýn-Luton Londýn 9513704
43 Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo Edinburgh Edinburgh 9385245