Zoznam najväčších miest Európskej únie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je zoznam 100 najväčších miest Európskej únie zoradený podľa počtu obyvateľov vnútri oficiálnych hraníc mesta.

Hlavné mestá sú zobrazené tučným písmom.

100 najväčších miest[upraviť | upraviť zdroj]

Poradie Mesto a krajina Počet obyvateľov Dátum sčítania/odhadu
1. Londýn, Spojené kráľovstvo 8 173 194 4. máj 2013
2. Berlín, Nemecko 3 543 676 30. november 2012
3. Madrid, Španielsko 3 128 600 1. január 2006
4. Rím, Taliansko 2 545 243 31. marec 2006
5. Paríž, Francúzsko 2 153 600 1. január 2005
6. Bukurešť, Rumunsko 1 924 959 1. júl 2005
7. Hamburg, Nemecko 1 751 656 30. august 2006
8. Varšava, Poľsko 1 700 536 30. jún 2006
9. Budapešť, Maďarsko 1 698 106 1. január 2006
10. Viedeň, Rakúsko 1 660 534 1. október 2006
11. Barcelona, Španielsko 1 605 602 1. január 2006 (official)
12. Mníchov, Nemecko 1 325 697 30. november 2006
13. Miláno, Taliansko 1 305 808 31. marec 2006
14. Praha, Česko 1 186 618 30. september 2006
15. Sofia, Bulharsko 1 148 429 31. december2005
16. Birmingham, Spojené kráľovstvo 1 001 200 30. jún 2005
17. Kolín nad Rýnom, Nemecko 986 168 30. jún 2006
18. Neapol, Taliansko 981 353 31. marec 2006
19. Turín, Taliansko 898 979 31. marec 2006
20. Marseille, Francúzsko 820 900 1. január 2005
21. Valencia, Španielsko 805 304 1. január 2006 (official)
22. Štokholm, Švédsko 780 817 30. september 2006 (official)
23. Lodž, Poľsko 767 628 31. december 2005
24. Krakov, Poľsko 756 629 31. december 2005
25. Atény, Grécko 745 514 18. marec 2001
26. Amsterdam, Holandsko 743 393 31. december 2005 (official)
27. Riga, Lotyšsko 727 578 1. január 2006
28. Sevilla, Španielsko 704 414 1. január 2006 (official)
29. Palermo, Taliansko 668 843 31. marec 2006
30. Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 659 928 30. september 2006 (official)
31. Zaragoza, Španielsko 649 181 1. január 2006 (official)
32. Wrocław, Poľsko 635 932 31. december 2005
33. Janov, Taliansko 618 438 31. marec 2006
34. Stuttgart, Nemecko 591 528 30. apríl 2006
35. Rotterdam, Holandsko 588 500 31. december 2005 (official)
36. Dortmund, Nemecko 587 717 30. jún 2006
37. Essen, Nemecko 583 892 30. jún 2006
38. Glasgow, Spojené kráľovstvo 578 790 30. jún 2005 (official)
39. Düsseldorf, Nemecko 575 727 30. jún 2006
40. Poznaň, Poľsko 567 882 30. december 2005
41. Helsinki, Fínsko 560 905 31. december 2005
42. Málaga, Španielsko 560 631 1. január 2006 (official)
43. Vilnius, Litva 553 553 1. január 2006
44. Brémy, Nemecko 546 852 31. december 2005
45. Lisabon, Portugalsko 529 485 2004
46. Sheffield, Spojené kráľovstvo 520 700 30. jún 2005
47. Hannover, Nemecko 515 559 30. jún 2006
48. Dublin, Írsko 505 739 23. apríl 2006
49. Lipsko, Nemecko 505 069 30. jún 2006
50. Kodaň, Dánsko 501 158 1. január 2006 (official)
51. Duisburg, Nemecko 500 142 30. jún 2006
52. Drážďany, Nemecko 500 068 30. jún 2006
53. Norimberg, Nemecko 499 222 31. august 2006
54. Göteborg, Švédsko 489 425 30. september 2006 (official)
55. Haag, Holandsko 475 197 31. december 2005 (official)
56. Lyon, Francúzsko 466 400 1. január 2005
57. Bratislava, Slovensko 462 603 31. december 2011 (official)
58. Antverpy, Belgicko 461,496 1. január 2006
59. Gdaňsk, Poľsko 458 053 31. december 2005
60. Edinburgh, Spojené kráľovstvo 457 830 30. jún 2005 (official)
61. Liverpool, Spojené kráľovstvo 447 500 30. jún 2005
62. Leeds, Spojené kráľovstvo 443 247 30. jún 2005
63. Manchester, Spojené kráľovstvo 441 200 30. jún 2005
64. Toulouse, Francúzsko 435 000 1. január 2005
65. Murcia, Španielsko 416 996 1. január 2006 (official)
66. Szczecin, Poľsko 411 119 31. december 2005
67. Bristol, Spojené kráľovstvo 398 300 30. jún 2005
68. Tallinn, Estónsko 396 193 1. január 2006
69. Bochum, Nemecko 384 492 30. jún 2006
70. Las Palmas, Španielsko 377 056 1. január 2006 (official)
71. Palma de Mallorca, Španielsko 375 048 1. január 2006 (official)
72. Bologna, Taliansko 374 142 31. marec 2006
73. Florencia, Taliansko 367 268 31. marec 2006
74. Brno, Česko 366 757 30. jún 2006
75. Bydgoszcz, Poľsko 366 074 31. december 2005
76. Solún, Grécko 363 987 18. marec 2001
77. Kaunas, Litva 360 637 1. január 2006
78. Wuppertal, Nemecko 358 746 30. jún 2006
79. Lublin, Poľsko 354 967 31. december 2005
80. Bilbao, Španielsko 354 145 1. január 2005 (official)
81. Nice, Francúzsko 347 900 1. január 2005
82. Plovdiv, Bulharsko 341 873 31. december 2005
83. Bari, Taliansko 326 333 31. marec 2006
84. Bielefeld, Nemecko 326 268 30. jún 2006
85. Córdoba, Španielsko 322 867 1. január 2006 (official)
86. Alicante, Španielsko 322 431 1. január 2006 (official)
87. Valladolid, Španielsko 319 943 1. január 2006 (official)
88. Cardiff, Spojené kráľovstvo 319 700 30. jún 2005
89. Iaşi, Rumunsko 317 812 1. júl 2004
90. Katovice, Poľsko 317 220 31. december 2005
91. Bonn, Nemecko 312 996 30. jún 2006
92. Varna, Bulharsko 311 796 31. december 2005
93. Ostrava, Česko 310 078 30. jún 2006
94. Mannheim, Nemecko 307 772 30. jún 2006 (official)
95. Constanţa, Rumunsko 307 447 1. júl 2004
96. Timişoara, Rumunsko 307 265 1. júl 2004
97. Coventry, Spojené kráľovstvo 304 200 30. jún 2005
98. Catania, Taliansko 303 785 31. marec 2006
99. Vila Nova de Gaia, Portugalsko 300 868 2004 (official)
100. Galaţi, Rumunsko 298 941 1. júl 2004 (official)

Ďalšie dôležité mestá[upraviť | upraviť zdroj]

  • pretože v tabuľke sú uvedené len mestá Európskej únie, nie sú tu uvedené mestá v iných krajinách, napríklad Moskva, Oslo, Reykjavík, Bern a Zürich.
  • Brusel ako hlavné mesto Belgicka a neoficiálne aj ako hlavné mesto Európskej únie sa nenachádza v zozname, pretože je to pomerne malé mesto s počtom obyvateľov 141 312 (odhad 2004). Väčšia oblasť Bruselu má vyše milión obyvateľov.
  • Århus, Dánsko, je mesto s 296 368 obyvateľmi a jeho populácia sa každý rok zvyšuje o 2500 obyvateľov.
  • Bordeaux, Francúzsko, je mesto v Akvitánsku, ktoré nie je v zozname, pretože väčšina ľudí z metropolitnej oblasti žije v predmestiach mimo územia mesta. Samotné mesto má 230 600 obyvateľov (1. január 2005).
  • Ľubľana je hlavné mesto Slovinska, ktoré má 258 873 obyvateľov a ich počet sa znižuje.
  • Luxemburg je hlavné mesto Luxemburska, ktoré má 77 325 obyvateľov (2004).
  • Nantes, Francúzsko, je mesto, ktoré nie je v zozname, pretože väčšina ľudí žije v metropolitnej oblasti mimo územia mesta. Samotné mesto má 281 800 obyvateľov (1. január 2005).
  • Nikózia je hlavné mesto Cypru, ktoré má 47 832 obyvateľov (2001). Je to tretie najväčšie sídlo na Cypre.
  • Lille, Francúzsko, mesto nie je v zozname, pretože väčšina ľudí žije v metropolitnej oblasti mimo územia mesta. Samotné mesto má 225 100 obyvateľov (1. január 2005).
  • Nottingham, Spojené kráľovstvo, je mesto, kde žije 273 863 obyvateľov a ktoré stratilo vyše 20-tisíc obyvateľov medzi rokmi 1991 a 2001 ich sťahovaním z mesta do predmestí.
  • Porto, Portugalsko, je mesto, kde žije 263 131 obyvateľov (2001) a druhé najväčšie mesto v Portugalsku. Tvorí jednu z najväčších metropolitných oblastí na pobreží Atlantického oceánu. Plán spojenia s mestom Vila Nova de Gaia môže mať za následok vznik mesta so 400-tisíc obyvateľmi.
  • Štrasburg, Francúzsko, je ďalšie dôležité mesto, ktoré má 264 115 obyvateľov v roku 1999, v roku 2005 sa predpokladalo 272 700.
  • Valletta, Malta, je hlavné mesto, ktoré má iba 7 199 obyvateľov v roku 2001. Najväčšie mesto na Malte je Birkirkara, kde žije niečo pod 25 000 obyvateľov.
  • Benátky, Taliansko, je známe mesto, ktoré vykazuje úbytok populácie vyše 20 rokov do roku 2003. V súčasnosti tu žije 271 663 obyvateľov (2004).
  • Cork, Írsko, je druhé najväčšie mesto v Írsku, kde žije okolo 186-tisíc obyvateľov. V "Greater Cork area" žije okolo 370-tisíc obyvateľov a v roku 2020 sa predpokladá 450-tisíc.
  • Almere, Holandsko, je mesto, ktoré nemalo žiadnych obyvateľov do roku 1976, dnes tu žije 176-tisíc ľudí a v roku 2010 sa predpokladá 214-tisíc.
  • Cluj-Napoca je jedno z najdôležitejších rumunských miest, kde žije 318 027 obyvateľov (2002) a v roku 2006 sa predpokladá 342-tisíc.
  • Košice sú slovenské mesto, kde žije 234 871 obyvateľov (2005) a spolu s mestom Prešov tvorí druhý najväčší slovenský metropolitný región, kde žije okolo 350-tisíc obyvateľov.

Mestá v kandidátskych krajinách[upraviť | upraviť zdroj]

Chorvátsko[upraviť | upraviť zdroj]

Macedónsko[upraviť | upraviť zdroj]

Turecko[upraviť | upraviť zdroj]

Potenciálne kandidátske krajiny[upraviť | upraviť zdroj]

Albánsko[upraviť | upraviť zdroj]

Bosna a Hercegovina[upraviť | upraviť zdroj]

Srbsko[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]