Zoznam najvyšších budov sveta

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Tento článok obsahuje zoznam najvyšších budov/mrakodrapov sveta. Výškou sa rozumie najvyšší bod na budove a to maximálna výška konštrukcie na budove. V zozname sú aj nedokončené budovy avšak iba tie, ktoré dosiahli svoju konštrukčnú výšku.

Grafické znázornenia[upraviť | upraviť zdroj]

Zoznam[upraviť | upraviť zdroj]

Poradie Obrázok Budova Mesto / Štát Výška Poschodí Rok dokončenia
1 Burdž Chalífa Dubaj / Spojené arabské emiráty Spojené arabské emiráty 829 m 162 2010
2 Abrádž al-Bajt Mekka / Saudská Arábia Saudská Arábia 601 m 120 2012
3 31-January-2004-Taipei101-Complete.jpg Taipei 101bcb Tchaj-pej / Taiwan Taiwan 509 m 101 2003
4 SWFC Jul08.jpg Shanghai World Financial Center Šanghaj / Čína Čína 492 m 101 2008
5 International Commerce Centre 200911.jpg International Commerce Centre Hongkong / Čína Čína 484 m 118 2010
6 Petronas Panorama II.jpg Petronas Tower 1 a 2 Kuala Lumpur / Malajzia Malajzia 452 m 88 1998
7 Nanjing Zifeng Tower.jpg Nanjing Greenland Financial Center Nanking / Čína Čína 450 m 108 2010
8 Sears Tower ss.jpg Willis Tower Chicago / USA USA 442 m 108 1974
9 GZIFC.jpg Guangzhou International Finance Center Kanton / Čína Čína 438 m 103 2009[1]
10 Shaghai Jin Mao.JPG Ťin mao ta-ša Šanghaj / Čína Čína 421 m 88 1998
11= Two IFC and plane.JPG 2 International Finance Centre Hongkong / Hongkong Čína 415 m 88 2003
11= 20080924 Trump International Hotel & Tower.JPG Trump International Hotel and Tower Chicago / USA USA 415 m 92 2009
13 Zhongxinguangchang.JPG CITIC Plaza Kanton / Čína Čína 391 m 80 1997
14 Shun Hing Square.jpg Shun Hing Square Šen-čen / Čína Čína 384 m 69 1996
15 Empire State Building by David Shankbone.jpg Empire State Building New York / USA USA 381 m 102 1931
16 中環廣場.JPG Central Plaza Hongkong / Hongkong Čína 374 m 78 1992
17 HK Bank of China Tower View.jpg Bank of China Tower Hongkong / Hongkong Čína 367 m 72 1990
18 BankOfAmericaTower.jpg Bank of America Tower New York / USA USA 366 m 54 2008
19 Almas Tower Dubaj / Spojené arabské emiráty Spojené arabské emiráty 360 m 74 2008
20 Emirates Office Tower Dubaj / Spojené arabské emiráty Spojené arabské emiráty 355 m 54 2000
21 Kaohsiung 85 Sky Tower.JPG Tuntex Sky Tower Kao-siung / Taiwan Taiwan 348 m 85 1997
22= 2006-06-07 840x1500 chicago aon building.jpg Aon Center Chicago / USA USA 346 m 83 1973
22= The Center from below 2.JPG The Center Hongkong / Hongkong Čína 346 m 73 1998
24 Hancock tower 2006.jpg John Hancock Center Chicago / USA USA 344 m 100 1969
25= Rose Tower Šanghaj / Čína Čína 333 m 72 2007
25= Shimao International Plaza W.jpg Shanghai Shimao International Plaza Wu-chan / Čína Čína 333 m 60 2006
27 MinshengBankBuilding-RaulMahiques.jpg Minsheng Bank Building Wu-chan / Čína ČĽR 331 m 68 2007
28= Hotel Rjugjong Pchjongjang / Kórejská ľudovodemokratická republika Severná Kórea 330 m 105 1992[2]
28= China World Trade Center III.jpg China World Trade Center Tower 3 Peking / Hongkong Čína 330 m 74 2008
30 The Index Dubaj / Spojené arabské emiráty Spojené arabské emiráty 328 m 80 2009[1]
31 Q1 Gold Coast March 2006.jpg Q1 Tower Gold Coast / Austrália Austrália 323 m 78 2005
32 Burj Al Arab Dubai.jpg Burj Al Arab Dubaj / Spojené arabské emiráty Spojené arabské emiráty 321 m 60 1999
33= 0358New York City Chrysler Building.JPG Chrysler Building New York / USA USA 319 m 77 1930
33= HK Nina Tower 200803.jpg Nina Tower Hongkong / Hongkong Čína 319 m 80 2006
33= Ny-times-tower.jpg New York Times Tower New York / USA USA 319 m 52 2007
36 Bankofamerica-atlanta.jpg Bank of America Plaza Atlanta / USA USA 312 m 55 1992
37= Los Angeles Library Tower (small).jpg US Bank Tower Los Angeles / USA USA 310 m 73 1990
37= Menara telekom.jpg Menara Telekom Kuala Lumpur / Malajzia Malajzia 310 m 55 2001
39 Jumeirah Emirates Hotel Tower Dubaj / Spojené arabské emiráty Spojené arabské emiráty 309 m 56 2000
40 One Island East 200807.jpg One Island East Hongkong / Hongkong Čína 308 m 70 2008
41 P6110099.jpg AT&T Corporate Center Chicago / USA USA 307 m 60 1989
42 The Address Downtown Burj Dubai Under Construction on 16 May 2008.jpg The Address Downtown Burj Dubai Dubaj / Spojené arabské emiráty Spojené arabské emiráty 306 m 63 2008
43 Chase Tower, a block away.jpg JPMorganChase Tower Houston / USA USA 305 m 75 1982
44 Bangkok Baiyoke Tower.jpg Baiyoke Tower II Bangkok / Thajsko Thajsko 304 m 85 1997
45 2006-08-16 1580x2800 chicago two pru.jpg Two Prudential Plaza Chicago / USA USA 303 m 64 1990
46= Wells Fargo Bank Plaza, Houston, from base.jpg Wells Fargo Plaza Houston / USA USA 302 m 71 1983
46= Kingdom Centre Rijád / Saudská Arábia Saudská Arábia 302 m 41 2002
48 Eureka Tower, Melbourne - Nov 2008.jpg Eureka Tower Melbourne / Austrália Austrália 300 m 91 2006
49 First Canadian Place.JPG First Canadian Place Toronto / Kanada Kanada 298 m 72 1976
50 Comcastcenter vertical.jpg Comcast Center Philadelphia / USA USA 297 m 57 2008
51 Yokohama Landmark Tower 02.JPG Yokohama Landmark Tower Jokohama / Japonsko Japonsko 296 m 70 1993
52 Emirates Crown Dubaj / Spojené arabské emiráty Spojené arabské emiráty 296 m 63 2008
53 311 South Wacker Drive 060528.jpg 311 South Wacker Drive Chicago / USA USA 293 m 65 1990
54 SEG Plaza.jpg SEG Plaza Šen-čen / Čína Čína 292 m 70 2000
55 AIB-NYC-gp.jpg American International Building New York / USA USA 290 m 66 1932
56 Key tower.jpg Key Tower Cleveland / USA USA 289 m 57 1991
57= Plaza 66 2008.jpg Plaza 66 Šanghaj / Čína Čína 288 m 66 2001
57= One liberty place.JPG One Liberty Place Philadelphia / USA USA 288 m 61 1987
58= Columbia center from smith tower.jpg Columbia Center Seattle / USA USA 285 m 76 1985
58= Millennium Tower Dubaj / Spojené arabské emiráty Spojené arabské emiráty 285 m 60 2006
60 Tomorrow Square.jpg Tomorrow Square Šanghaj / Čína Čína 285 m 55 2003
61= CQ WTC.jpg Chongqing World Trade Center Čunking / Čína Čína 283 m 60 2005
61= Cheung Kong center.jpg Cheung Kong Centre Hongkong / Hongkong Čína 283 m 62 1999
61= 40 Wall Street.jpg The Trump Building New York / USA USA 283 m 70 1930
64 Bank of America Plaza - Dallas.jpg Bank of America Plaza Dallas / USA USA 281 m 72 1985
65= OUB Centre.JPG OUB Centre Singapur / Singapur Singapur 280 m 63 1986
65= Republic Plaza.jpg Republic Plaza Singapur / Singapur Singapur 280 m 66 1995
65= UOB Plaza Tower One, Dec 05.JPG UOB Plaza One Singapur / Singapur Singapur 280 m 66 1992
68 Citigroup center.jpg Citigroup Center New York / USA USA 279 m 59 1977
69 K11 Shanghai.jpg Hong Kong New World Tower Šanghaj / Čína Čína 278 m 61 2002
70 Diwang International Commerce Center Nanning / Čína Čína 276 m 54 2006
71= Scotia Plaza.jpg Scotia Plaza Toronto / Kanada Kanada 275 m 68 1988
71= WiliamsTowerFromStreet.jpg Williams Tower Houston / USA USA 275 m 64 1983
73 Wuhan World Trade Tower Wu-chan / Čína Čína 273 m 58 1998
74 Renaissance Tower.jpg Renaissance Tower Dallas / USA USA 270 m 56 1974
75 The Cullinan.jpg The Cullinan North Tower a South Tower Hongkong / Hongkong Čína 270 m 68 2007
76 China International Center Kanton / Čína Čína 270 m 62 2007
77 Dapeng International Plaza Kanton / Čína Čína 269 m 56 2004
78 21st Century Tower (na obrázku vpravo) Dubaj / Spojené arabské emiráty Spojené arabské emiráty 269 m 55 2003
79 Фото561.jpg Bašňa na Naberežnoj C Moskva / Rusko Rusko 268 m 61 2007

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b výška dosiahnutá v roku 2008; predpoklad na dokončenie 2009
  2. výška dosiahnutá v roku 1992, dokončená v roku 2012 (exteriér)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]