Zoznam najvyšších budov v Moskve

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Moskovskij Meždunarodnyj Delovoj Centr „Moskva-Siti“ – zľava doprava – Gorod Stoľic, Bašňa na Naberežnoj, Imperia Tower, Eurasia, Komplex Federacija, Merkurij Siti Tauer
Pohľad na Moskvu – zľava doprava – Mirax Plaza, Bašňa 2000, Moskovskij Meždunarodnyj Delovoj Centr „Moskva-Siti“, Hotel Ukrajina, Medzinárodné obchodné centrum

Toto je zoznam najvyšších budov v Moskve.

Zoznam[upraviť | upraviť zdroj]

Poradie Obrázok Názov Rok otvorenia Výška Poschodí
[1] Merkurij Siti Tauer 2013 339 m 75
[2] Gorod Stoľic, Veža Moskva 2010 301,8 m 73
[3] Bašňa na Naberežnoj C 2007 268 m 59
[4] Viktorenko street 10.JPG Triumf-Palas 2005 264 m 57
[5] Gorod Stoľic, Veža Sankt Peterburg 2010 255 m 65
[6] Federation tower may 2007.jpg Federacija – veža Západ 2007 243 m 62
[7] Moskva MGU 2.jpg Moskovskij gosudarstvennyj universitet imeni M. V. Lomonosova 1953 240 m 38
[8] Imperia Tower in Moscow-city 28-03-2010 enhanced.png Imperia Tower 2011 238,6 m 60
[9] Moscow HouseOnMosfilmofskaya.jpg Dom na Mosfilmovskej II 2011 213,3 m 54
[10] Kutuzovsky night.jpg Hotel Ukraina 1955 198 m 34
[11] Moscow (3701534299).jpg Vorobiovy gory II 2005 188 m 49
[12] Edelweiss, Moscow.jpg Edelweiss 2003 176 m 43
[13] Река Москва.jpg Koteľničeskaja naberežnaja 1952 176 m 32
[14] Alye Parusa.jpg Alyje parusa II 2003 176 m 48
[15] Panoramio - V&A Dudush - МИД России ночью.jpg Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie 1953 172 m 27
[16] Nordstar Tower 2009 171,5 40

Najvyššie inžinierske stavby[upraviť | upraviť zdroj]

Obrázok Názov Výška Rok dokončenia
Moscow Russia TV Tower.jpg Ostankinskaja telebašňa 540 m 1967
Moscow Tower.JPG Radioteľeviznaja bašňa[1] 258 m 2006
CHP-23 power station (Moscow) 03.jpg TEC-23, komín 1[2] 250 m 1975
CHP-23 power station (Moscow) 03.jpg TEC-23, komín 2[3] 250 m 1980
Berezhkovskaya 16 PP 02.JPG TEC-12, komín 1[4] 180 m
Berezhkovskaya 16 PP 02.JPG TEC-12, komín 2[5] 180 m
ТЭЦ-11.jpg TEC-11, komín 2[6] 180 m
Schukhovskaya tower (4473148810).jpg Šuchovskaja bašňa[7] 160 m 1922
Victory Park (Moscow).jpg Monument Pobedij[8] 141,8 m 1995
RIAN archive 557655 Second Moscow Watch Factory locksmith's family.jpg Monument Pokoriteljam kosmosa[9] 110 m 1964
Zhivopisny Bridge from Krylatsky Hills 2.JPG Živopisnij most[10] 105 m 2007
Christ the Savior Cathedral Moscow.jpg Chrám Krista Spasiteľa[11] 105 m 2000

Časová os[upraviť | upraviť zdroj]

Od - do Obrázok Názov Výška Počet poschodí
1918 - 1937 Kievsky Rail Terminal outside view.jpg Kijivskij vokzal 51 m[12] 4
1937 - 1951 Aleksandr Pushkin in North River Port 20-jun-2012 03.JPG Severnij rečnoj vokzal 85 m[13] 4
1951 - 1953 Река Москва.jpg Žiloj dom na Koteľničeskoj naberežnoj 176 m 32
1953 - 2005 Moskva MGU 2.jpg Moskovskij gosudarstvennyj universitet imeni M. V. Lomonosova 240 m 38
2005 - 2007 Viktorenko street 10.JPG Triumf-Palas 264 m 57
2007 - 2009 Bašňa na Naberežnoj, blok C 268 m 59
2009 - 2013 Gorod Stoľic, veža Moskva 301,8 m 73
2013 - Merkurij Siti Tauer 339 m 75

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku List of tallest buildings in Moscow na anglickej Wikipédii.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Octode Moscow [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  2. Chimney 1 of Cogeneration Plant #23 [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  3. Chimney 2 of Cogeneration Plant #23 [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  4. 12th Cogeneration Plant Chimney #1 [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  5. 12th Cogeneration Plant Chimney #2 [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  6. Cogeneration Plant #11 Chimney #2 [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  7. Shuhovskaya Tower [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  8. Nika [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  9. Мемориальный музей космонавтики [online]. Museum.ru. Dostupné online. (rusky)
  10. Picturesque Bridge [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  11. ХРАМ ХРИСТА СПАСИТЕЛЯ [online]. XXC.ru. Dostupné online. (rusky)
  12. Kiev Railroad Terminal [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  13. Northern River Terminal [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)