Zoznam najvyšších budov vo Varšave

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je zoznam najvyšších budov vo Varšave.

Zoznam[upraviť | upraviť zdroj]

Obrázok Názov Výška Počet poschodí Rok dokončenia
PKiN widziany z WFC.jpg Palác kultúry a vedy 237 m 42 1955
Złota 44 (06.2013).jpg Złota 44 192 m 54 2013
Warsaw Trade Tower 184 m 43 1999
Cosmopolian Hochhaus Twarda Warschau IMG 2828.JPG Cosmopolitan Twarda 2/4 160 m 46 2013
Wawa124 DSC0294.JPG Rondo 1 159 m 40 2006
Hotel Intercontinental Warsaw (by Pudelek).JPG InterContinental Varšava 154 m 45 2003
Warsaw Financial Center WFC.jpg Warsaw Financial Center 144 m 35 1998
Warsaw Marriott Hotel August 2010.JPG Hotel Marriott 140 m 43 1989
Warszawa foto br4.jpg Oxford Tower 140 m 46 1979
Budynek TP SA w Warszawie.jpg TP S.A. Tower 128 m 30 2001
Orco tower warsaw 1.jpg ORCO Tower 115 m 26 1996
Warszawa, Millennium Plaza - fotopolska.eu (331896).jpg Millennium Plaza 112 m 28 1999
Intraco DSC 2447.JPG Intraco I 107 m 39 1975
Prosta1DSC 0836.JPG Łucka City 106 m 29 2004
Warszawa - Hotel Novotel.JPG Novotel Warszawa Centrum 106 m 33 1974
Warszawa, Złote Tarasy - fotopolska.eu (265963).jpg Złote Tarasy 105 m 26 2007
Blekitny Wiezowiec w Warszawie 2011 (2).JPG Błękitny Wieżowiec 100 m 28 1991

Najvyššie inžinierske stavby[upraviť | upraviť zdroj]

Obrázok Názov Výška Rok dokončenia
POL Warsaw EC Kawęczyn.jpg Elektráreň Kawęczyn, komín 1[1] 300 m 1983
Warszawa, Elektrociepłownia Siekierki 03.jpg Elektráreň Siekierki, komín 2[2] 200 m 1972
Warszawa, Elektrociepłownia Siekierki 03.jpg Elektráreň Siekierki, komín 3[2] 200 m 1977
Warszawa, Elektrociepłownia Siekierki 03.jpg Elektráreň Siekierki, komín 4[2] 200 m 2009
Poland Warsaw Żerań power station.jpg Elektráreň Żerań, komín 1[3] 200 m
Elektráreň Siekieriki, komín 5[2] 170 m 2009
Nowodwory-Bialoleka-highest pole.jpg Elektrický pylón elektrického vedenia Tarchomin-Lomianki[4] 127 m
Warszawa, Elektrociepłownia Siekierki 03.jpg Elektráreň Siekieriki, komín 1[2] 120 m 1961
Warszawa, Elektrociepłownia Żerań - fotopolska.eu (317431).jpg Elektráreň Żerań, komín 2[5] 110 m
Warszawa, Elektrociepłownia Żerań - fotopolska.eu (317431).jpg Elektráreň Żerań, komín 3[5] 110 m
National Stadium in Warsaw from the Vistula (3).jpg Národný štadión[6] 100 m 2012
Most Siekierkowski 3.jpg Most Siekierkowski, pylón 1[7] 98,1 m 2002
Most Siekierkowski 3.jpg Most Siekierkowski, pylón 2[7] 98,1 m 2002
Most Świętokrzyski.jpg Most Świętokrzyski, pylón 1[8] 87,5 m 2000
Kosciol sw floriana .JPG Katedrálna bazilika svätých Michala a Floriána 75 m 1904

Časová os[upraviť | upraviť zdroj]

Od - do Obrázok Názov Výška Počet poschodí
1908 - 1933 PAST building in Warsaw.jpg PAST 51 m 11
1933 - 1955 Warsaw Prudential - 2008.jpg Prudential 66 m 16
1955 - PKiN widziany z WFC.jpg Palác kultúry a vedy 237 m 42

Pohľady[upraviť | upraviť zdroj]

Varšavská panoráma
Varšavská panoráma

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Warszawskie wieżowce na poľskej Wikipédii.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Warszawa-Kaweczyn Power Station [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  2. a b c d e pl:Elektrociepłownia Siekierki#Kominy
  3. Big Chimney of Zeran Power Plant [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  4. Rightbank Pylon of Tarchomin-Lomianki Vistula Powerline Crossing [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  5. a b en:Żerań Power Station
  6. pl:Stadion Narodowy w Warszawie
  7. a b Siekierkowski Bridge [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  8. Swietokrzyski Bridge [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)