Zoznam najvyšších stavieb na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Georeferenzierung Mapa so všetkými súradnicami: OSM, Google alebo Bing

Toto je zoznam najvyšších stavieb na Slovensku. Zoznam obsahuje všetky stavby, ktoré sú klasifikované do dvoch hlavných typov – budovy (B) a inžinierske stavby (IS).[1]

Zoznam nie je úplný.

Pomoc s vyhľadávaním podľa rôznych kritérií
Tabuľka radí podľa výšky. Pre pôvodný stav viackrát kliknite na #. Pre zobrazenie podľa iných kritérií, kliknite najskôr na primárny, potom na sekundárny kľúč.
Napríklad: Pre zobrazenie najvyšších komínov (IS) podľa výšky a podľa miesta, kliknite najskôr na #, potom na Typ stavby, potom na Miesto a v tabuľke vyhľadajte príslušné riadky s komínmi v jednotlivých mestách. Pre zobrazenie najvyšších budov (B) v Žiline podľa výšky, kliknite najskôr na #, potom na Typ, potom na Miesto a v tabuľke vyhľadajte príslušné riadky so Žilinou atď.

Dokončené[upraviť | upraviť zdroj]

# Typ Obrázok Názov Výška (m) Rok dokončenia Typ stavby Miesto Poznámka Ref.
1 IS TransmitterDubník13Slovakia.JPG Vysielač Dubník 000000000000318.0000000000318 1961 stožiar Zlatá Baňa
48°55′25″S 21°27′44″V / 48.92361°S 21.46222°V / 48.92361; 21.46222 (Vysielač Dubník)
2 IS VysielacSuchaHora Skalka Kremnica.jpg Vysielač Suchá hora 000000000000312.0000000000312 1960 stožiar Kremnica
48°44′18″S 18°59′47″V / 48.73833°S 18.99639°V / 48.73833; 18.99639 (Vysielač Suchá hora)
3 IS Nováky2.JPG Komín Elektrárne Nováky 000000000000300.0000000000300 1976 komín Zemianske Kostoľany
48°41′56″S 18°32′01″V / 48.69889°S 18.53361°V / 48.69889; 18.53361 (Komín elektrárne Nováky (300))
4 IS Vágsellye Duslo 1 cropped.jpg Komín Duslo Šaľa, a. s. 000000000000240.4000000000240,4 1992 komín Šaľa
48°10′57″S 17°56′14″V / 48.18250°S 17.93722°V / 48.18250; 17.93722 (Komín Duslo Šaľa (240))
5 IS Laskomer BB.png Vysielač Laskomer 000000000000220.0000000000220 stožiar Banská Bystrica
48°45′20″S 19°07′09″V / 48.75556°S 19.11917°V / 48.75556; 19.11917 (Vysielač Laskomer)
[2]
6 IS Jaslovske Bohunice meteorological tower.JPG Meteorologická stanica v Jaslovských Bohuniciach 000000000000212.5000000000212,5 1986 stožiar Jaslovské Bohunice
48°29′12″S 17°39′49″V / 48.48667°S 17.66361°V / 48.48667; 17.66361 (Meteorolgická stanica v Jaslovských Bohuniciach)
[3]
7 IS Mondi SCP.jpg Komín Mondi SCP 000000000000204.0000000000204 1981 komín Ružomberok
49°04′45″S 19°19′57″V / 49.07917°S 19.33250°V / 49.07917; 19.33250 (Komín Mondi SCP (204))
8 IS Žiar nad Hronom2.JPG Komín ZSNP 000000000000202.0000000000202 1985 komín Žiar nad Hronom
48°34′04″S 18°51′32″V / 48.56778°S 18.85889°V / 48.56778; 18.85889 (Komín ZSNP)
[4]
9 IS Komín Považských strojární 000000000000201.0000000000201 komín Považská Bystrica
49°06′59″S 18°25′24″V / 49.11639°S 18.42333°V / 49.11639; 18.42333 (Komín Považských strojární (201))
[2]
10 IS Krompachy 5.JPG Komín Kovohuty 000000000000200.0000000000200 komín Krompachy
48°55′21″S 20°52′53″V / 48.92250°S 20.88139°V / 48.92250; 20.88139 (Komín Kovohuty)
[2]
10 IS Komín Chemko 000000000000200.0000000000200 komín Strážske
48°52′26″S 21°48′52″V / 48.87389°S 21.81444°V / 48.87389; 21.81444 (Komín Chemko Strážske)
[2]
10 IS Komín Elektrární Vojany 000000000000200.0000000000200 komín Vojany
48°33′08″S 21°58′19″V / 48.55222°S 21.97194°V / 48.55222; 21.97194 (Komín elektrární Vojany (200))
[5]
13 IS Komín Bukóza Vranov nad Topľou] 000000000000197.0000000000197 komín Vranov nad Topľou
48°51′32″S 21°44′08″V / 48.85889°S 21.73556°V / 48.85889; 21.73556 (Komín Bukóza VnT)
[2]
14 IS Kamzík transmition tower in Bratislava.jpg Televízna veža na Kamzíku 000000000000194.0000000000194 1975 televízna veža Bratislava
48°10′57″S 17°05′40″V / 48.18250°S 17.09444°V / 48.18250; 17.09444 (Televízna veža na Kamzíku)
15 IS Chimney Žilina.jpg Komín Žilinskej teplárne 000000000000192.0000000000192 1982 komín Žilina
49°13′13″S 18°45′45″V / 49.22028°S 18.76250°V / 49.22028; 18.76250 (Komín Žilinskej teplárne (192))
[6]
16 IS Rivero Slatina en Zvolen1.jpg Komín Zvolenskej teplárne 000000000000190.0000000000190 komín Zvolen
48°33′58″S 19°10′14″V / 48.56611°S 19.17056°V / 48.56611; 19.17056 (Komín Zvolenskej teplárne (190))
17 IS Komín Elektrární Vojany 000000000000175.0000000000175 komín Vojany
48°33′13″S 21°58′41″V / 48.55361°S 21.97806°V / 48.55361; 21.97806 (Komín elektrární Vojany (175))
do roku 1998 výška 300 m [5]
18 IS Komín Považských strojární 000000000000170.0000000000170 komín Považská Bystrica
49°07′03″S 18°25′05″V / 49.11750°S 18.41806°V / 49.11750; 18.41806 (Komín Považských strojární (170))
[2]
18 IS Uzapanyit25.JPG Vysielač Rimavská Sobota 000000000000170.0000000000170 1969? stožiare Uzovská Panica
48°24′32.19″S 20°07′29.23″V / 48.4089417°S 20.1247861°V / 48.4089417; 20.1247861 (Vysielač Rimavská Sobota, stožiar 1)
48°24′29.67″S 20°07′26.79″V / 48.4082417°S 20.1241083°V / 48.4082417; 20.1241083 (Vysielač Rimavská Sobota, stožiar 2)
48°24′27.26″S 20°07′26.37″V / 48.4075722°S 20.1239917°V / 48.4075722; 20.1239917 (Vysielač Rimavská Sobota, stožiar 3)
48°24′24.43″S 20°07′26.18″V / 48.4067861°S 20.1239389°V / 48.4067861; 20.1239389 (Vysielač Rimavská Sobota, stožiar 4)
48°24′22.06″S 20°07′27.84″V / 48.4061278°S 20.1244000°V / 48.4061278; 20.1244000 (Vysielač Rimavská Sobota, stožiar 5)
48°24′19.46″S 20°07′29.40″V / 48.4054056°S 20.1248333°V / 48.4054056; 20.1248333 (Vysielač Rimavská Sobota, stožiar 6)
48°24′17.08″S 20°07′44.57″V / 48.4047444°S 20.1290472°V / 48.4047444; 20.1290472 (Vysielač Rimavská Sobota, stožiar 7)
48°24′17.21″S 20°07′48.96″V / 48.4047806°S 20.1302667°V / 48.4047806; 20.1302667 (Vysielač Rimavská Sobota, stožiar 8)
[2][7]
20 IS Martin09.JPG Komín Martinskej teplárne 000000000000165.0000000000165 1980? komín Martin
49°03′32″S 18°54′27″V / 49.05889°S 18.90750°V / 49.05889; 18.90750 (Komín Martinskej teplárne)
[8]
21 IS Nemecká.JPG Komín Petrochema 000000000000160.0000000000160 komín Nemecká
48°48′41.21″S 19°26′22.43″V / 48.8114472°S 19.4395639°V / 48.8114472; 19.4395639 (Komín Petrochema)
[2]
21 IS Komín Sninskej teplárne 000000000000160.0000000000160 komín Snina
48°59′14″S 22°10′27″V / 48.98722°S 22.17417°V / 48.98722; 22.17417 (Komín Sninskej teplárne)
[2]
21 IS Esztergom Panorama 3 cropped.jpg Komín v Priemyselnom parku Štúrovo 000000000000160.0000000000160 komín Štúrovo
47°46′53″S 18°41′30″V / 47.78139°S 18.69167°V / 47.78139; 18.69167 (Komín v Priemyselnom parku Štúrovo)
[2]
24 IS Mochovce - chladice veže.JPG Komíny elektrární Mochovce 000000000000150.0000000000150 komín Kalná nad Hronom
48°15′34″S 18°27′31″V / 48.25944°S 18.45861°V / 48.25944; 18.45861 (Komín elektrární Mochovce 1)
48°15′44″S 18°27′29″V / 48.26222°S 18.45806°V / 48.26222; 18.45806 (Komín elektrární Mochovce 2)
[2]
24 IS Zemianske Kostoľany2.JPG Komín elektrárne Nováky 000000000000150.0000000000150 komín Zemianske Kostoľany
48°41′39″S 18°31′58″V / 48.69417°S 18.53278°V / 48.69417; 18.53278 (Komín elektrárne Nováky (150))
[2]
26 IS Komín Volkswagenu 000000000000149.0000000000149 1971 komín Bratislava
48°13′52″S 16°59′14″V / 48.23111°S 16.98722°V / 48.23111; 16.98722 (Komín Volkswagenu)
[2]
27 IS Komín Tatra Bánovce nad Bebravou 000000000000143.0000000000143 komín Bánovce nad Bebravou
48°43′34″S 18°16′43″V / 48.72611°S 18.27861°V / 48.72611; 18.27861 (Komín Tatra Bánovce nad Bebravou)
[2]
28 IS Komín Myjavskej teplárne 000000000000140.0000000000140 komín Myjava
48°46′15″S 17°34′12″V / 48.77083°S 17.57000°V / 48.77083; 17.57000 (Komín Myjavskej teplárne)
[2]
28 IS Partizánske - panorama cropped.jpg Komín ZDA 000000000000140.0000000000140 1967? komín Partizánske
48°37′55″S 18°22′10″V / 48.63194°S 18.36944°V / 48.63194; 18.36944 (Komín ZDA)
[2][9]
30 IS Kralowa Hala H37-41.jpg Vysielač Kráľova hoľa 000000000000137.5000000000137,5 1960 stožiar Šumiac
48°52′57.30″S 20°8′23.53″V / 48.8825833°S 20.1398694°V / 48.8825833; 20.1398694 (Vysielač Kráľova hoľa)
31 IS Komín býv. Cukrovaru 000000000000135.0000000000135 komín Trebišov
48°38′51″S 21°43′13″V / 48.64750°S 21.72028°V / 48.64750; 21.72028 (Komín býv. Cukrovaru)
[2]
32 IS Jarok.jpg Vysielač Jarok 000000000000133.0000000000133 1989 stožiar Jarok
48°17′17″S 17°59′24″V / 48.28806°S 17.99000°V / 48.28806; 17.99000 (Vysielač Jarok)
33 IS Komín Slovenských Lučobných Závodov 000000000000130.0000000000130 komín Hnúšťa
48°34′03″S 19°57′32″V / 48.56750°S 19.95889°V / 48.56750; 19.95889 (Komín SLZ)
[2]
33 IS Humenne-pano.jpg Komín Chemes 000000000000130.0000000000130 komín Humenné
48°55′35″S 21°53′43″V / 48.92639°S 21.89528°V / 48.92639; 21.89528 (Komín Chemes)
[2]
33 IS Komárom203.JPG Komín spaľovne 000000000000130.0000000000130 1981 komín Komárno
47°45′30″S 18°07′10″V / 47.75833°S 18.11944°V / 47.75833; 18.11944 (Komín spaľovne)
[10]
33 IS Nová Baňa1.JPG Komín Knauf Insulation 000000000000130.0000000000130 komín Nová Baňa
48°24′36″S 18°38′42″V / 48.41000°S 18.64500°V / 48.41000; 18.64500 (Komín Knauf Insulation)
[2]
33 IS Komín Elektrárne Nováky 000000000000130.0000000000130 komín Zemianske Kostoľany
48°42′08″S 18°31′37″V / 48.70222°S 18.52694°V / 48.70222; 18.52694 (Komín elektrárne Nováky (130))
[2]
33 IS Komín Elektrární Vojany 000000000000130.0000000000130 komín Vojany
48°33′08″S 21°58′21″V / 48.55222°S 21.97250°V / 48.55222; 21.97250 (Komín eletrární Vojany (130))
[5]
39 IS Komín cementárne 000000000000129.0000000000129 komín Rohožník
48°27′24″S 17°11′36″V / 48.45667°S 17.19333°V / 48.45667; 17.19333 (Komín cementárne)
[2]
39 IS Komín býv. teplárne 000000000000129.0000000000129 komín Trenčín
48°52′15″S 18°03′43″V / 48.87083°S 18.06194°V / 48.87083; 18.06194 (Komín býv. teplárne)
[2]
41 IS Bohunice (04710009).jpg Komín Elektrární Bohunice 000000000000125.0000000000125 komín Jaslovské Bohunice
48°29′37″S 17°40′39″V / 48.49361°S 17.67750°V / 48.49361; 17.67750 (Komín elektrární Bohunice (125))
[2]
41 IS Mochovce - chladice veže.JPG Chladiace veže Elektrární Mochovce 000000000000125.0000000000125 chladiace veže Kalná nad Hronom
48°16′13.31″S 18°27′37.37″V / 48.2703639°S 18.4603806°V / 48.2703639; 18.4603806 (Elektrárne Mochovce, chladiaca veža 1)
48°16′08.89″S 18°27′37.37″V / 48.2691361°S 18.4603806°V / 48.2691361; 18.4603806 (Elektrárne Mochovce, chladiaca veža 2)
48°16′03.93″S 18°27′42.12″V / 48.2677583°S 18.4617000°V / 48.2677583; 18.4617000 (Elektrárne Mochovce, chladiaca veža 3)
48°15′59.28″S 18°27′42.78″V / 48.2664667°S 18.4618833°V / 48.2664667; 18.4618833 (Elektrárne Mochovce, chladiaca veža 4)
48°15′10.55″S 18°27′20.49″V / 48.2529306°S 18.4556917°V / 48.2529306; 18.4556917 (Elektrárne Mochovce, chladiaca veža 5)
48°15′11.02″S 18°27′28.59″V / 48.2530611°S 18.4579417°V / 48.2530611; 18.4579417 (Elektrárne Mochovce, chladiaca veža 6)
48°15′05.74″S 18°27′21.26″V / 48.2515944°S 18.4559056°V / 48.2515944; 18.4559056 (Elektrárne Mochovce, chladiaca veža 7)
48°15′06.77″S 18°27′28.86″V / 48.2518806°S 18.4580167°V / 48.2518806; 18.4580167 (Elektrárne Mochovce, chladiaca veža 8)
[2]
41 IS Komín Rettenmeier 000000000000125.0000000000125 komín Polomka
48°51′06″S 19°52′02″V / 48.85167°S 19.86722°V / 48.85167; 19.86722 (Komín Rettenmeier)
[2]
44 IS Refinery of Slovnaft in Bratislava, view from Nový most viewpoint.jpg Komín spaľovne Slovnaftu 000000000000124.0000000000124 komín Bratislava
48°06′27″S 17°09′59″V / 48.10750°S 17.16639°V / 48.10750; 17.16639 (Komín spaľovne Slovnaftu)
[2]
44 IS Bohunice (04710009).jpg Komín Elektrární Bohunice 000000000000124.0000000000124 komín Jaslovské Bohunice
48°29′48″S 17°41′35″V / 48.49667°S 17.69306°V / 48.49667; 17.69306 (Komín elektrární Bohunice (124))
[2]
44 IS Šaľa Duslo.JPG Komín Duslo Šaľa, a. s. 000000000000124.0000000000124 komín Šaľa
48°10′56″S 17°56′18″V / 48.18222°S 17.93833°V / 48.18222; 17.93833 (Komín Duslo (124))
[2]
47 IS Komín teplárne v Dúbravke 000000000000122.0000000000122 komín Bratislava
48°10′31″S 17°03′26″V / 48.17528°S 17.05722°V / 48.17528; 17.05722 (Komín teplárne v Dúbravke)
[2]
48 IS Levice-Mochovce from Siklos cropped.jpg Komín Levickej teplárne 000000000000121.0000000000121 komín Levice
48°11′49″S 18°35′56″V / 48.19694°S 18.59889°V / 48.19694; 18.59889 (Komín teplárne)
[2]
48 IS Komín Sideritu 000000000000121.0000000000121 komín Nižná Slaná
48°44′12″S 20°25′00″V / 48.73667°S 20.41667°V / 48.73667; 20.41667 (Komín Sideritu)
[2]
48 IS Tlmače.JPG Komín strojární 000000000000121.0000000000121 komín Tlmače
48°17′21″S 18°32′58″V / 48.28917°S 18.54944°V / 48.28917; 18.54944 (Komín strojární)
[2]
51 IS Komín etylénovej jednotky 000000000000120.0000000000120 komín Bratislava
48°06′41″S 17°11′03″V / 48.11139°S 17.18417°V / 48.11139; 17.18417 (Komín etylénovej jednotky)
[2]
51 IS Komín Mostárne Brezno 000000000000120.0000000000120 komín Brezno
48°48′02″S 19°37′13″V / 48.80056°S 19.62028°V / 48.80056; 19.62028 (Komín Mostárne Brezno)
[2]
51 IS Atómové elektrárne Bohunice - vstup (13.4.2007) - panoramio.jpg Chladiace veže Elektrární Bohunice 000000000000120.0000000000120 chladiace veže Jaslovské Bohunice
48°29′41.75″S 17°40′56.61″V / 48.4949306°S 17.6823917°V / 48.4949306; 17.6823917 (Elektrárne Bohunice, chladiaca veža 1)
48°29′45.27″S 17°41′00.41″V / 48.4959083°S 17.6834472°V / 48.4959083; 17.6834472 (Elektrárne Bohunice, chladiaca veža 2)
48°29′49.06″S 17°41′04.73″V / 48.4969611°S 17.6846472°V / 48.4969611; 17.6846472 (Elektrárne Bohunice, chladiaca veža 3)
48°29′52.30″S 17°41′08.75″V / 48.4978611°S 17.6857639°V / 48.4978611; 17.6857639 (Elektrárne Bohunice, chladiaca veža 4)
48°29′44.44″S 17°40′50.72″V / 48.4956778°S 17.6807556°V / 48.4956778; 17.6807556 (Elektrárne Bohunice, chladiaca veža 5)
48°29′48.30″S 17°40′54.93″V / 48.4967500°S 17.6819250°V / 48.4967500; 17.6819250 (Elektrárne Bohunice, chladiaca veža 6)
48°29′51.49″S 17°40′58.71″V / 48.4976361°S 17.6829750°V / 48.4976361; 17.6829750 (Elektrárne Bohunice, chladiaca veža 7)
48°29′54.93″S 17°41′02.57″V / 48.4985917°S 17.6840472°V / 48.4985917; 17.6840472 (Elektrárne Bohunice, chladiaca veža 8)
[2]
51 IS Komín Slovenských Magnezitových Závodov 000000000000120.0000000000120 komín Jelšava
48°38′54″S 20°13′18″V / 48.64833°S 20.22167°V / 48.64833; 20.22167 (Komín SMZ)
[2]
51 IS Vysielač Kecerovce - Čižatice 000000000000120.0000000000120 1977 stožiar Čižatice
48°47′55.41″S 21°24′00.44″V / 48.7987250°S 21.4001222°V / 48.7987250; 21.4001222 (Vysielač Kecerovce - Čižatice, stožiar 1)
48°47′55″S 21°24′03.29″V / 48.79861°S 21.4009139°V / 48.79861; 21.4009139 (Vysielač Kecerovce - Čižatice, stožiar 2)
[2][11]
51 IS Komín strojární 000000000000120.0000000000120 komín Liptovský Mikuláš
49°04′33″S 19°38′07″V / 49.07583°S 19.63528°V / 49.07583; 19.63528 (Komín strojární)
[2]
51 IS Komín Tatravagónky 000000000000120.0000000000120 1985 komín Poprad
49°03′43″S 20°19′20″V / 49.06194°S 20.32222°V / 49.06194; 20.32222 (Komín Tatravagónky (120))
[2][12]
51 IS ŠKODA dealership, Ružomberok Slovakia Oct 1999 (3404606833).jpg Komín Mondi SCP 000000000000120.0000000000120 komín Ružomberok
49°04′47″S 19°19′44″V / 49.07972°S 19.32889°V / 49.07972; 19.32889 (Komín Mondi SCP (120))
[2]
51 IS Ružomberok wieczorem.jpg Komín Texicomu 000000000000120.0000000000120 komín Ružomberok
49°05′06″S 19°16′36″V / 49.08500°S 19.27667°V / 49.08500; 19.27667 (Komín Texicomu)
[2]
51 IS Komín Bukóza Vranov nad Topľou 000000000000120.0000000000120 komín Vranov nad Topľou
48°51′50″S 21°44′21″V / 48.86389°S 21.73917°V / 48.86389; 21.73917 (Komín Bukóza VnT (120))
[2]
51 IS Komín Zvolenskej teplárne 000000000000120.0000000000120 197? komín Zvolen
48°34′06″S 19°09′54″V / 48.56833°S 19.16500°V / 48.56833; 19.16500 (Komín Zvolenskej teplárne (120))
[13]
51 IS Chimney Žilina.jpg Komín Žilinskej teplárne 000000000000120.0000000000120 komín Žilina
49°13′11″S 18°45′44″V / 49.21972°S 18.76222°V / 49.21972; 18.76222 (Komín Žilinskej teplárne (120))
[2]
63 IS Teplárenský komín 000000000000119.0000000000119 komín Bratislava
48°06′31″S 17°09′54″V / 48.10861°S 17.16500°V / 48.10861; 17.16500 (Teplárenský komín)
[2]
63 IS Zelpo01.jpg Komín Železiarní Podbrezová 000000000000119.0000000000119 komín Podbrezová
48°48′38″S 19°33′41″V / 48.81056°S 19.56139°V / 48.81056; 19.56139 (Komín Železiarní Podbrezová (119))
[2]
63 IS Komín Trnavskej teplárne 000000000000119.0000000000119 1972 komín Trnava
48°21′40″S 17°34′07″V / 48.36111°S 17.56861°V / 48.36111; 17.56861 (Komín Trnavskej teplárne)
[2]
66 IS Duna.JPG Komín Matadoru 000000000000118.0000000000118 komín Bratislava
48°07′11″S 17°05′31″V / 48.11972°S 17.09194°V / 48.11972; 17.09194 (Komín Matadoru)
[2]
66 IS Refinery of Slovnaft in Bratislava, view from Nový most viewpoint.jpg Komín spaľovne Slovnaftu 000000000000118.0000000000118 komín Bratislava
48°06′31″S 17°10′17″V / 48.10861°S 17.17139°V / 48.10861; 17.17139 (Komín spaľovne Slovnaftu)
[2]
68 B Panorama City Bratislava 02.jpg Panorama City 000000000000117.2000000000117,2 2014 budovy Bratislava
48°08′31.55″S 17°07′31.58″V / 48.1420972°S 17.1254389°V / 48.1420972; 17.1254389 (Panorama City I)
48°08′31.47″S 17°07′35.74″V / 48.1420750°S 17.1265944°V / 48.1420750; 17.1265944 (Panorama City II)
69 IS Krizava.jpg Vysielač Krížava 000000000000116.0000000000116 1970 stožiar Martin
49°05′49.68″S 18°49′09.36″V / 49.0971333°S 18.8192667°V / 49.0971333; 18.8192667 (Vysielač Krížava)
70 B BA-riverfront-36.jpg Tower 115 000000000000115.0000000000115 2006 budova Bratislava
48°08′29″S 17°07′39″V / 48.14139°S 17.12750°V / 48.14139; 17.12750 (Tower 115)
70 IS Handlova memorial.JPG Komín Elektrárne Handlová 000000000000115.0000000000115 1987 komín Handlová
48°43′30″S 18°45′07″V / 48.72500°S 18.75194°V / 48.72500; 18.75194 (Komín elektrárne Handlová)
[2][14]
70 IS Komín magnezitky v Ťahanovciach 000000000000115.0000000000115 komín Košice
48°44′59″S 21°15′42″V / 48.74972°S 21.26167°V / 48.74972; 21.26167 (Komín magnezitky)
[2]
73 IS US Steel Košice plynojem Veľký.jpg Plynojem U. S. Steel Košice 000000000000112.0000000000112 plynojem Košice
48°36′05″S 21°10′55″V / 48.60139°S 21.18194°V / 48.60139; 21.18194 (Plynojem U. S. Steel Košice)
[2]
73 IS Komín VSŽ Unicorn Tornaľa 000000000000112.0000000000112 komín Tornaľa
48°24′40″S 20°19′30″V / 48.41111°S 20.32500°V / 48.41111; 20.32500 (Komín VSŽ Unicorn Tornaľa)
[2]
73 IS Slovakia Trnava Frantiskanska ulica.JPG Komín býv. Cukrovaru 000000000000112.0000000000112 komín Trnava
48°23′01″S 17°34′47″V / 48.38361°S 17.57972°V / 48.38361; 17.57972 (Komín býv. Cukrovaru)
[2]
73 IS Torna3 cropped.jpg Silo Východoslovenské Stavebné Hmoty 000000000000112.0000000000112 silo Turňa nad Bodvou
48°35′36″S 20°50′33″V / 48.59333°S 20.84250°V / 48.59333; 20.84250 (Silo VSH)
[2]
77 B BA downtown.jpg Národná banka Slovenska 000000000000111.6000000000111,6 2002 budova Bratislava
48°09′12″S 17°06′54″V / 48.15333°S 17.11500°V / 48.15333; 17.11500 (Národná banka Slovenska)
78 IS USSteelKosice1.jpg Komín U. S. Steel Košice 000000000000111.0000000000111 komín Košice
48°36′58″S 21°11′46″V / 48.61611°S 21.19611°V / 48.61611; 21.19611 (Komín U. S. Steel Košice (111))
[2]
79 IS Komín býv. Garbiarne 000000000000110.0000000000110 komín Bošany
48°34′33″S 18°14′11″V / 48.57583°S 18.23639°V / 48.57583; 18.23639 (Komín býv. Garbiarne)
[2]
79 IS Refinery of Slovnaft in Bratislava, view from Nový most viewpoint.jpg Komín Slovnaftu 19 000000000000110.0000000000110 komín Bratislava
48°06′31″S 17°11′31″V / 48.10861°S 17.19194°V / 48.10861; 17.19194 (Komín Slovnaftu 19)
[2]
79 IS Komín Podpolianskych strojární 000000000000110.0000000000110 komín Hriňová
48°34′54″S 19°31′40″V / 48.58167°S 19.52778°V / 48.58167; 19.52778 (Komín Podpolianskych strojární)
[2]
79 IS Komín Novozámockej teplárne 000000000000110.0000000000110 komín Nové Zámky
47°59′01″S 18°11′20″V / 47.98361°S 18.18889°V / 47.98361; 18.18889 (Komín Novozámockej teplárne)
[2]
79 IS Komín Elektrosvitu 000000000000110.0000000000110 komín Nové Zámky
47°58′54″S 18°10′49″V / 47.98167°S 18.18028°V / 47.98167; 18.18028 (Komín Elektrosvitu)
[2]
79 IS Slovakia Presov 400.JPG Komín ZPA Křižík 000000000000110.0000000000110 komín Prešov
48°59′06″S 21°15′10″V / 48.98500°S 21.25278°V / 48.98500; 21.25278 (Komín ZPA Křižík)
[2]
79 IS Trencin (eastern part) cropped.jpg Komín Merina 000000000000110.0000000000110 komín Trenčín
48°53′40″S 18°03′38″V / 48.89444°S 18.06056°V / 48.89444; 18.06056 (Komín Merina)
[2]
79 IS ZOSkomin.jpg Komín Železničných opravovní a strojární 000000000000110.0000000000110 komín Trnava
48°22′11″S 17°36′48″V / 48.36972°S 17.61333°V / 48.36972; 17.61333 (Komín ŽOS)
[2]
79 IS Komín v Turanoch 000000000000110.0000000000110 komín Turany
49°06′16″S 19°02′04″V / 49.10444°S 19.03444°V / 49.10444; 19.03444 (Komín v Turanoch)
[2]
88 IS Komín kotoľne 000000000000109.0000000000109 komín Dunajská Streda
47°59′25″S 17°37′56″V / 47.99028°S 17.63222°V / 47.99028; 17.63222 (Komín kotoľne)
[2]
88 IS Komín Zlatomoravskej teplárne 000000000000109.0000000000109 komín Zlaté Moravce
48°23′56″S 18°23′50″V / 48.39889°S 18.39722°V / 48.39889; 18.39722 (Komín Zlatomoravskej teplárne)
[2]
90 B Slovenská televízia.jpeg Budova Slovenskej televízie 000000000000108.0000000000108 1975 budova Bratislava
48°09′24″S 17°04′19″V / 48.15667°S 17.07194°V / 48.15667; 17.07194 (Budova Slovenskej televízie)
91 B BA-highrises09.jpg City Business Center I 000000000000107.0000000000107 2006 budova Bratislava
48°08′51.57″S 17°07′30.65″V / 48.1476583°S 17.1251806°V / 48.1476583; 17.1251806 (City Business Center I)
92 IS Refinery of Slovnaft in Bratislava, view from Nový most viewpoint.jpg Komín Slovnaftu 24 000000000000106.0000000000106 komín Bratislava
48°06′29″S 17°11′38″V / 48.10806°S 17.19389°V / 48.10806; 17.19389 (Komín Slovnaftu 24)
[2]
92 IS Komín PPS Detva 000000000000106.0000000000106 komín Detva
48°33′41″S 19°21′57″V / 48.56139°S 19.36583°V / 48.56139; 19.36583 (Komín PPS Detva)
[2]
94 IS Refinery of Slovnaft in Bratislava, view from Nový most viewpoint.jpg Komín Slovnaftu 25 000000000000105.0000000000105 komín Bratislava
48°06′27″S 17°11′39″V / 48.10750°S 17.19417°V / 48.10750; 17.19417 (Komín Slovnaftu 25)
[2]
94 IS Komín býv. Cukrovaru 000000000000105.0000000000105 komín Rimavská Sobota
48°23′17″S 20°00′10″V / 48.38806°S 20.00278°V / 48.38806; 20.00278 (Komín býv. Cukrovaru)
[2]
94 IS Šurany cukrovar3.jpg Komín býv. Cukrovaru 000000000000105.0000000000105 komín Šurany
48°04′57″S 18°10′57″V / 48.08250°S 18.18250°V / 48.08250; 18.18250 (Komín býv. Cukrovaru)
[2]
94 IS Torna3 cropped.jpg Komín Východoslovenské Stavebné Hmoty 000000000000105.0000000000105 komín Turňa nad Bodvou
48°35′38″S 20°50′33″V / 48.59389°S 20.84250°V / 48.59389; 20.84250 (Komín VSH)
[2]
98 IS Komín Drôtovne 000000000000104.0000000000104 komín Hlohovec
48°25′30″S 17°49′13″V / 48.42500°S 17.82028°V / 48.42500; 17.82028 (Komín Drôtovne)
[2]
98 IS Nižná.JPG Komín býv. OTF 000000000000104.0000000000104 komín Nižná na Orave
49°18′44″S 19°32′12″V / 49.31222°S 19.53667°V / 49.31222; 19.53667 (Komín býv. OTF)
[2]
98 IS Komín Železničných opravovní a strojární 000000000000104.0000000000104 komín Vrútky
49°06′39″S 18°56′35″V / 49.11083°S 18.94306°V / 49.11083; 18.94306 (Komín ŽOS)
[2]
98 IS Komín Slovalco 000000000000104.0000000000104 komín Žiar nad Hronom
48°33′40″S 18°50′33″V / 48.56111°S 18.84250°V / 48.56111; 18.84250 (Komín Slovalco (104))
[2]
102 IS Komín teplárne II 000000000000103.0000000000103 komín Bratislava
48°10′36″S 17°09′18″V / 48.17667°S 17.15500°V / 48.17667; 17.15500 (Komín teplárne II)
[2]
103 IS USSteelKosice1.jpg Komíny U. S. Steel Košice 000000000000102.0000000000102 komíny Košice
48°36′25″S 21°11′30″V / 48.60694°S 21.19167°V / 48.60694; 21.19167 (Komín U. S. Steel Košice (102))
48°36′23″S 21°11′25″V / 48.60639°S 21.19028°V / 48.60639; 21.19028 (Komín U. S. Steel Košice (102))
48°36′37″S 21°11′36″V / 48.61028°S 21.19333°V / 48.61028; 21.19333 (Komín U. S. Steel Košice (102))
[2]
103 IS Komín Glejovky 000000000000102.0000000000102 komín Pezinok
48°16′28″S 17°16′00″V / 48.27444°S 17.26667°V / 48.27444; 17.26667 (Komín Glejovky)
[2]
103 IS Komín Embraco 000000000000102.0000000000102 komín Spišská Nová Ves
48°56′03″S 20°35′55″V / 48.93417°S 20.59861°V / 48.93417; 20.59861 (Komín Embraco)
[2]
106 IS USSteelKosice1.jpg Komín U. S. Steel Košice 000000000000101.0000000000101 komín Košice
48°36′40″S 21°11′40″V / 48.61111°S 21.19444°V / 48.61111; 21.19444 (Komín U. S. Steel Košice (101))
[2]
107 IS Komín ZVL Slovakia 000000000000101.0000000000101 komín Kysucké Nové Mesto
49°18′33″S 18°47′07″V / 49.30917°S 18.78528°V / 49.30917; 18.78528 (Komín ZVL)
[2]
108 IS VTE cerova.jpg Veterný park Cerová 000000000000100.0000000000100 2003 veterné turbíny Cerová
48°34′15.55″S 17°23′16.01″V / 48.5709861°S 17.3877806°V / 48.5709861; 17.3877806 (Veterný park Cerová, turbína 1)
48°34′13.74″S 17°23′09.21″V / 48.5704833°S 17.3858917°V / 48.5704833; 17.3858917 (Veterný park Cerová, turbína 2)
48°34′11.84″S 17°23′02.27″V / 48.5699556°S 17.3839639°V / 48.5699556; 17.3839639 (Veterný park Cerová, turbína 3)
48°34′10.12″S 17°22′55.65″V / 48.5694778°S 17.3821250°V / 48.5694778; 17.3821250 (Veterný park Cerová, turbína 4)
[2]
108 IS Veže strelnice 000000000000100.0000000000100 priehradové veže VO Záhorie
48°37′10.11″S 17°20′35.18″V / 48.6194750°S 17.3431056°V / 48.6194750; 17.3431056 (Strelnica, veža 1)
48°37′12.43″S 17°20′31.54″V / 48.6201194°S 17.3420944°V / 48.6201194; 17.3420944 (Strelnica, veža 2)
[2]
108 IS Bohunice (04710009).jpg Komín Elektrární Bohunice 000000000000100.0000000000100 komín Jaslovské Bohunice
48°29′33″S 17°40′21″V / 48.49250°S 17.67250°V / 48.49250; 17.67250 (Komín elektrární Bohunice (100))
[2]
108 IS Komín teplárne v Krásnej nad Hornádom 000000000000100.0000000000100 komín Košice
48°39′28″S 21°18′45″V / 48.65778°S 21.31250°V / 48.65778; 21.31250 (Komín teplárne)
[2]
108 IS Komíny Teko, a. s. 000000000000100.0000000000100 komíny Košice
48°41′53″S 21°16′18″V / 48.69806°S 21.27167°V / 48.69806; 21.27167 (Komín Teko 1)
48°41′50″S 21°16′19″V / 48.69722°S 21.27194°V / 48.69722; 21.27194 (Komín Teko 2)
[2]
108 IS Komín väznice v Leopoldove 000000000000100.0000000000100 komín Leopoldov
48°26′44″S 17°46′38″V / 48.44556°S 17.77722°V / 48.44556; 17.77722 (Komín Leopoldovskej väznice)
[2]
108 IS Niklova huta.jpg Komín Niklovej huty 000000000000100.0000000000100 komín Sereď
48°16′07″S 17°44′30″V / 48.26861°S 17.74167°V / 48.26861; 17.74167 (Komín Niklovej huty)
[2]
108 IS Komín Toma 000000000000100.0000000000100 komín Topoľčany
48°33′55″S 18°10′33″V / 48.56528°S 18.17583°V / 48.56528; 18.17583 (Komín Toma)
[2]
108 IS Chladiace veže Elektrární Vojany 000000000000100.0000000000100 chladiace veže Vojany
48°33′08.73″S 21°58′42.74″V / 48.5524250°S 21.9785389°V / 48.5524250; 21.9785389 (Elektrárne Vojany, chladiaca veža 1)
48°33′10.02″S 21°58′48.81″V / 48.5527833°S 21.9802250°V / 48.5527833; 21.9802250 (Elektrárne Vojany, chladiaca veža 2)
48°33′11.46″S 21°58′53.84″V / 48.5531833°S 21.9816222°V / 48.5531833; 21.9816222 (Elektrárne Vojany, chladiaca veža 3)
[2]
108 IS Komín A.N.B. 000000000000100.0000000000100 komín Žarnovica
48°29′24″S 18°43′38″V / 48.49000°S 18.72722°V / 48.49000; 18.72722 (Komín A.N.B.)
[2]
108 IS Komíny Slovalco 000000000000100.0000000000100 komíny Žiar nad Hronom
48°33′47″S 18°50′59″V / 48.56306°S 18.84972°V / 48.56306; 18.84972 (Slovalco, komín 1 (100))
48°33′40″S 18°50′45″V / 48.56111°S 18.84583°V / 48.56111; 18.84583 (Slovalco, komín 2 (100))
48°33′47.62″S 18°50′35.78″V / 48.5632278°S 18.8432722°V / 48.5632278; 18.8432722 (Slovalco, komín 3 (100))
[2]
108 B Bagloria.jpg Obytný dom Glória 000000000000100.0000000000100 2005 budova Bratislava
48°09′17.79″S 17°8′21.07″V / 48.1549417°S 17.1391861°V / 48.1549417; 17.1391861 (Obytný dom Glória)
108 IS Nováky2.JPG Chladiaca veža Elektrárne Nováky 000000000000100.0000000000100 chladiaca veža Zemianske Kostoľany
48°41′58.25″S 18°32′4.17″V / 48.6995139°S 18.5344917°V / 48.6995139; 18.5344917 (Elektráreň Nováky, chladiaca veža)
[15]
121 IS Vysielač Magurica 000000000000098.000000000098 1988 stožiar Snina
48°59′30″S 22°11′46″V / 48.99167°S 22.19611°V / 48.99167; 22.19611 (Vysielač Magurica)
122 B Aupark Tower in Bratislava, view from Nový Most viewpoint.jpg Aupark Tower 000000000000096.000000000096 2007 budova Bratislava
48°08′03″S 17°06′21″V / 48.13417°S 17.10583°V / 48.13417; 17.10583 (Aupark Tower)
122 IS Komín Službyt Zlaté Moravce 000000000000096.000000000096 komín Zlaté Moravce
48°23′17.23″S 18°22′46.48″V / 48.3881194°S 18.3795778°V / 48.3881194; 18.3795778 (Komín Službyt)
[16]
124 IS Bratislava Slovakia 221.JPG Pylón Mostu SNP 000000000000095.000000000095 1972 mostný pylón Bratislava
48°08′13″S 17°06′17″V / 48.13694°S 17.10472°V / 48.13694; 17.10472 (Pylón Mostu SNP)
[17]
125 IS Komín býv. teplárne 000000000000092.000000000092 komín Nové Mesto nad Váhom
48°44′33.96″S 17°49′43.36″V / 48.7427667°S 17.8287111°V / 48.7427667; 17.8287111 (Komín býv. teplárne)
[18]
126 B Biznisuite.jpg Technopol 000000000000090.000000000090 1984 budovy Bratislava
48°06′40.59″S 17°06′40.39″V / 48.1112750°S 17.1112194°V / 48.1112750; 17.1112194 (Technopol I)
48°06′41.71″S 17°06′40.52″V / 48.1115861°S 17.1112556°V / 48.1115861; 17.1112556 (Technopol II)
126 IS Komín ZLH Plus 000000000000090.000000000090 komín Hronec
48°47′54.45″S 19°34′29.86″V / 48.7984583°S 19.5749611°V / 48.7984583; 19.5749611 (Komín ZLH Plus)
[19]
128 B Hi-rise building, Bratislava.jpg VÚB centrála 000000000000088.000000000088 1996 budova Bratislava
48°08′48.51″S 17°07′30.25″V / 48.1468083°S 17.1250694°V / 48.1468083; 17.1250694 (VÚB centrála)
129 B Spišská Nová Ves 001.jpg Kostol Nanebovzatia Panny Márie 000000000000087.000000000087 1893 kostol Spišská Nová Ves
48°56′37.33″S 20°34′05.44″V / 48.9437028°S 20.5681778°V / 48.9437028; 20.5681778 (Kostol Nanebovzatia Panny Márie)
129 B Bratislava-Martinsky dom from Petrzalka 2.jpg Katedrála sv. Martina 000000000000087.000000000087 1510 kostol Bratislava
48°08′30.89″S 17°06′16.71″V / 48.1419139°S 17.1046417°V / 48.1419139; 17.1046417 (Katedrála sv. Martina)
129 B EuropaBC.BB.jpg Europa Business Center 000000000000087.000000000087 2008 budova Banská Bystrica
48°43′46.58″S 19°08′11.37″V / 48.7296056°S 19.1364917°V / 48.7296056; 19.1364917 (Europa Business Center)
132 B Obydick 00.jpg Manhattan 000000000000086.000000000086 2009 budova Bratislava
48°10′03.40″S 17°07′36.28″V / 48.1676111°S 17.1267444°V / 48.1676111; 17.1267444 (Manhattan)
133 B Bratislava 2007-07-21 19.jpg Incheba 000000000000085.600000000085,6 1985 budova Bratislava
48°08′01.89″S 17°05′55.52″V / 48.1338583°S 17.0987556°V / 48.1338583; 17.0987556 (Incheba)
134 B Výškovky pri Kuchajde (4).jpg Lakeside Park 000000000000085.000000000085 2008 budova Bratislava
48°10′21.46″S 17°08′34.35″V / 48.1726278°S 17.1428750°V / 48.1726278; 17.1428750 (Lakeside Park)
134 B Polus2.jpg Millennium Tower II 000000000000085.000000000085 2003 budova Bratislava
48°10′11.66″S 17°08′25.30″V / 48.1699056°S 17.1403611°V / 48.1699056; 17.1403611 (Millennium Tower II)
134 B Sastin bazilika 1-2.jpg Bazilika Sedembolestnej Panny Márie 000000000000085.000000000085 1776 kostol Šaštín-Stráže
48°38′21.38″S 17°08′34.76″V / 48.6392722°S 17.1429889°V / 48.6392722; 17.1429889 (Bazilika Sedembolestnej Panny Márie)
134 IS Komín Malouherskej teplárne 000000000000085.000000000085 komín Malé Uherce
48°37′33.32″S 18°23′49.26″V / 48.6259222°S 18.3970167°V / 48.6259222; 18.3970167 (Komín Malouherskej teplárne)
[20]
138 IS EON Slovakia MalzeniceCCPP.jpg Komín Paroplynovej elektrárne Malženice 000000000000084.000000000084 2010 komín Malženice
48°27′31″S 17°41′19″V / 48.45861°S 17.68861°V / 48.45861; 17.68861 (Komín elektrárne Malženice)
[21]
139 B Central Bratislava.JPG Centrál 000000000000083.500000000083,5 2012 budova Bratislava
48°09′27″S 17°07′47″V / 48.15750°S 17.12972°V / 48.15750; 17.12972 (Centrál)
140 B Fnsp.jpg Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura 000000000000083.000000000083 1979 budova Košice
48°43′20.94″S 21°14′20.73″V / 48.7224833°S 21.2390917°V / 48.7224833; 21.2390917 (Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura)
141 B Bratislava Kukucinova.jpg Hievzda 000000000000082.000000000082 1977 budova Bratislava
48°10′04.76″S 17°07′43.15″V / 48.1679889°S 17.1286528°V / 48.1679889; 17.1286528 (Hviezda)
141 B Rozadol.jpg Rozadol 000000000000082.000000000082 2006 budova Bratislava
48°09′07.88″S 17°08′29.48″V / 48.1521889°S 17.1415222°V / 48.1521889; 17.1415222 (Rozadol)
143 Komín Považských strojární 000000000000081.000000000081 komín Považská Bystrica
49°7′2.85″S 18°25′7.73″V / 49.1174583°S 18.4188139°V / 49.1174583; 18.4188139 (Komín Považských strojární (81))
[22]
144 IS Vysielač Nad oborou 000000000000081.000000000081 1976 stožiar Dolná Súča
48°59′31″S 18°1′53″V / 48.99194°S 18.03139°V / 48.99194; 18.03139 (Vysielač Nad oborou)
144 IS Vysielac Stebnicka Magura.jpg Vysielač Stebnícka Magura 000000000000081.000000000081 1975 stožiar Bardejov
49°21′37″S 21°14′44″V / 49.36028°S 21.24556°V / 49.36028; 21.24556 (Vysielač Stebnícka Magura)
146 B Retro Bratislava.JPG RETRO 000000000000080.000000000080? 2011 budova Bratislava
48°09′07.41″S 17°09′26.58″V / 48.1520583°S 17.1573833°V / 48.1520583; 17.1573833 (RETRO)
146 B Dominant Bratislava.jpg Dominant 000000000000080.000000000080? 2008 budova Bratislava
48°07′13.43″S 17°07′07.39″V / 48.1203972°S 17.1187194°V / 48.1203972; 17.1187194 (Dominant)
146 B Polus1.jpg Millennium Tower I 000000000000080.000000000080 2001 budova Bratislava
48°10′04.29″S 17°08′20.76″V / 48.1678583°S 17.1391000°V / 48.1678583; 17.1391000 (Millennium Tower I)
146 B Building of Slovak Radio in Bratislava.jpg Budova Slovenského rozhlasu 000000000000080.000000000080 1985 budova Bratislava
48°9′15″S 17°6′51″V / 48.15417°S 17.11417°V / 48.15417; 17.11417 (Budova Slovenského rozhlasu)
146 IS Komín Tatravagónky 000000000000080.000000000080 komín Poprad
49°3′41.32″S 20°19′19.05″V / 49.0614778°S 20.3219583°V / 49.0614778; 20.3219583 (Komín Tatravagónky (80))
[23]
146 IS Velka Javorina vysielac 01.jpg Vysielač Veľká Javorina 000000000000080.000000000080 1994 stožiar Bzince pod Javorinou
48°51′27.36″S 17°40′30.72″V / 48.8576000°S 17.6752000°V / 48.8576000; 17.6752000 (Vysielač Veľká Javorina)
146 IS Magurka MF2.jpg Vysielač Magurka 000000000000080.000000000080 veža Vavrečka
49°22′5″S 19°29′27″V / 49.36806°S 19.49083°V / 49.36806; 19.49083 (Vysielač Magurka)
146 IS Zelpo01.jpg Komín Železiarne Podbrezová 000000000000080.000000000080 1967? komín Podbrezová
48°48′45.97″S 19°33′33.50″V / 48.8127694°S 19.5593056°V / 48.8127694; 19.5593056 (Komín Železiarní Podbrezová (80))
[24]
146 IS Pohľad na Púchov zo Skaly.jpg Komín Matadoru 000000000000080.000000000080 1974 komín Púchov
49°06′11″S 18°18′58.5″V / 49.10306°S 18.316250°V / 49.10306; 18.316250 (Komín Matadoru)
do roku 2009 120 m [25]
155 B Vienna Gate final.jpg Vienna Gate 000000000000078.000000000078 2008 budova Bratislava
48°07′17.91″S 17°05′51.23″V / 48.1216417°S 17.0975639°V / 48.1216417; 17.0975639 (Vienna Gate)
155 B STU-Building.JPG Stavebná fakulta STU 000000000000078.000000000078 1977? budova Bratislava
48°09′04.59″S 17°06′55.19″V / 48.1512750°S 17.1153306°V / 48.1512750; 17.1153306 (Stavebná fakulta STU)
155 B Blumental.jpg Kostol Nanebovzatia Panny Márie 000000000000078.000000000078 1888 kostol Bratislava
48°09′10″S 17°07′07.79″V / 48.15278°S 17.1188306°V / 48.15278; 17.1188306 (Kostol Nanebovzatia Panny Márie)
158 B Amfiteater Žilina.jpg Amfiteater 000000000000077.800000000077,8 2010 budova Žilina
49°12′32.16″S 18°44′40.43″V / 49.2089333°S 18.7445639°V / 49.2089333; 18.7445639 (Amfiteater)
159 B Jégého alej 2009 1.jpg Jégého alej 000000000000077.000000000077? 2009 budova Bratislava
48°09′27.37″S 17°08′07.36″V / 48.1576028°S 17.1353778°V / 48.1576028; 17.1353778 (Jégého alej)
[26]
159 B Levoca 027.jpg Chrám sv. Jakuba 000000000000077.000000000077 1858 kostol Levoča
49°01′34.9″S 20°35′19.46″V / 49.026361°S 20.5887389°V / 49.026361; 20.5887389 (Chrám sv. Jakuba)
159 IS Vysielač Trebišov 000000000000077.000000000077 silo Bánovce nad Ondavou
48°40′30″S 21°49′44″V / 48.67500°S 21.82889°V / 48.67500; 21.82889 (Vysielač Trebišov)
159 B Výš. budova Eso - Lučenec.jpg ESO 000000000000077.000000000077? 2003 budova Lučenec
48°19′36.08″S 19°40′13.47″V / 48.3266889°S 19.6704083°V / 48.3266889; 19.6704083 (ESO)
[27]
162 B Apollo Business Center II-2.jpg Apollo Business Center II 000000000000076.500000000076,5 2008 budova Bratislava
48°08′43″S 17°08′21″V / 48.14528°S 17.13917°V / 48.14528; 17.13917 (Apollo Business Centre II)
163 B Universo.jpg Universo 000000000000075.000000000075? 2008 budova Bratislava
48°09′11.93″S 17°08′21.81″V / 48.1533139°S 17.1393917°V / 48.1533139; 17.1393917 (Universo)
163 IS Komín Plastika Nitra 000000000000075.000000000075 komín Nitra
48°15′37.21″S 18°06′04.30″V / 48.2603361°S 18.1011944°V / 48.2603361; 18.1011944 (Komín Plastika Nita)
[16]

Zničené[upraviť | upraviť zdroj]

# Typ Obrázok Názov Výška (m) Rok dokončenia Zničený Typ stavby Miesto Poznámka Ref.
1 IS Vysielač Petrovany 000000000000220.0000000000220 198? október 2011 stožiar Petrovany
48°56′55.23″S 21°16′3.88″V / 48.9486750°S 21.2677444°V / 48.9486750; 21.2677444 (Vysielač Petrovany (zničený))
[28]
2 IS Komín cementárne 12X komín Rohožník
48°27′22.98″S 17°11′19.93″V / 48.4563833°S 17.1888694°V / 48.4563833; 17.1888694 (Komín cementárne (zničený, 12X))
[29]
3 IS BA-riverfront-39.jpg Komín bývalej teplárne 000000000000120.0000000000120 1972 2009 komín Bratislava
48°08′39.05″S 17°0′29.90″V / 48.1441806°S 17.0083056°V / 48.1441806; 17.0083056 (Komín býv. teplárne (zničený))
[30]
4 IS Komín Kovostroja 11X 17.7.2008 komín Dobšiná
48°47′31.85″S 20°21′30.20″V / 48.7921806°S 20.3583889°V / 48.7921806; 20.3583889 (Komín Kovostroja (zničený))
[31]
5 IS Starý Vysielač Kamzík 000000000000110.0000000000110 1956 1979 stožiar Bratislava [32]
6 IS Komín býv. Cukrovaru 10X komín Trebišov
48°38′44.28″S 21°43′06.72″V / 48.6456333°S 21.7185333°V / 48.6456333; 21.7185333 (Komín býv. Cukrovaru (zničený, 10X))
[33]
7 IS Komín býv. Tatrasvitu 000000000000102.0000000000102 máj 2014 komín Spišská Nová Ves
48°56′9.57″S 20°34′44.61″V / 48.9359917°S 20.5790583°V / 48.9359917; 20.5790583 (Komín býv. Tatrasvitu (zničený))
[34][2]
8 IS Komín býv. Hodváb 000000000000101.0000000000101 26.2.2014 komín Senica
48°40′57.37″S 17°21′36.46″V / 48.6826028°S 17.3601278°V / 48.6826028; 17.3601278 (Komín býv. Hodváb (zničený, 101))
[35][2]
9 IS Komín Chemosvitu 000000000000100.0000000000100 komín Svit
49°3′28.36″S 20°11′33.19″V / 49.0578778°S 20.1925528°V / 49.0578778; 20.1925528 (Komín Chemosvitu (zničený))
[36]
10 IS Komín cementárne 9X komín Rohožník
48°27′24.82″S 17°11′25.86″V / 48.4568944°S 17.1905167°V / 48.4568944; 17.1905167 (Komín cementárne (zničený, 9X))
[37]
11 IS Komín býv. Hodváb 000000000000081.000000000081 6.12.2012 komín Senica
48°41′1.52″S 17°21′44.55″V / 48.6837556°S 17.3623750°V / 48.6837556; 17.3623750 (Komín býv. Hodváb (zničený, 81))
[38]
12 IS Komín býv. Cukrovaru 8X komín Trebišov
48°38′39.70″S 21°43′7.25″V / 48.6443611°S 21.7186806°V / 48.6443611; 21.7186806 (Komín býv. Cukrovaru (zničený))
[39]
13 IS Komín Východoslovenské Stavebné Hmoty 7X komín Turňa nad Bodvou
48°35′31.67″S 20°50′38.08″V / 48.5921306°S 20.8439111°V / 48.5921306; 20.8439111 (Komín VSH (zničený))
[40]

Časová os[upraviť | upraviť zdroj]

Od Do Názov Výška Miesto Ref.
8?? ca 1100 Kostol sv. Margity Antiochijskej 8,5 m Kopčany
ca 1100 ca 1226 Rotunda sv. Juraja 27 m Skalica
ca 1226 ca 1250 Katedrála sv. Martina 42 m Spišské Podhradie
ca 1250 1421 Korunná veža 47 m Bratislava
1421 1427 Bazilika sv. Mikuláša 60-70 m Trnava
1427 1510 Bazilika sv. Egídia 72 m Bardejov
1510 1893 Katedrála sv. Martina 85 m Bratislava
1893 1956 Kostol Nanebovzatia Panny Márie 87 m Spišská Nová Ves
1956 1960 Starý Vysielač Kamzík 110 m Bratislava
1960 1961 Vysielač Suchá hora 312 m Kremnica
1961 dnes Vysielač Dubník 318 m Zlatá Baňa

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Opatrenie Štatistického úradu Slovenskej republiky č. 128/2000 [online]. Štatistický úrad SR, 2000, [cit. 2010-03-17]. Dostupné online.
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck cl cm cn co cp cq cr ENR 5.4 LETECKÉ PREKÁŽKY - PRIESTOR 1 [online]. [Cit. 2015-01-11]. Dostupné online.
  3. Ako sa žije na našej meteostanici? [online]. Obec Jaslovské Bohunice, [cit. 2015-01-11]. Dostupné online.
  4. Komín, ktorý takmer vyvolal medzinárodný škandál [online]. Žiar24, [cit. 2015-01-18]. Dostupné online.
  5. a b c Elektrárne Vojany [online]. Slovenské elektrárne, [cit. 2015-01-11]. Dostupné online.
  6. História [online]. Žilinská teplárenská, [cit. 2015-01-11]. Dostupné online.
  7. V dedine Uzovská Panica žije mnoho panicov [online]. Noviny.sk, [cit. 2015-01-11]. Dostupné online.
  8. História [online]. Martinská teplárenská, [cit. 2015-01-11]. Dostupné online.
  9. 50 rokov športového lietania v Partizánskom [online]. Aeroklub Partizánske, [cit. 2015-01-18]. Dostupné online.
  10. Momentky z minulosti: Príbeh veľkého komína [online]. AhojKomárno.sk, [cit. 2015-01-11]. Dostupné online.
  11. Stredovlnné vysielanie na Slovensku obmedzené [online]. Československý DX Klub, [cit. 2015-01-18]. Dostupné online.
  12. Najekologickejší komín (minimálne v strednej Európe) [online]. Tatravagónka Poprad, [cit. 2015-01-18]. Dostupné online.
  13. História [online]. Zvolenská teplárenská, [cit. 2015-01-11]. Dostupné online.
  14. História [online]. Handlovská Energetika s.r.o., [cit. 2015-01-18]. Dostupné online.
  15. RU M 100/1 Termoelektrárna Nováky I., Nováky, Slovensko [online]. Komínová databáze, [cit. 2015-01-11]. Dostupné online. (česky)
  16. a b Referencie [online]. Prova Slovakia, [cit. 2015-01-18]. Dostupné online.
  17. UFO [online]. World Federation of Great Towers, [cit. 2015-01-11]. Dostupné online. (anglicky)
  18. MT T 92/1/2 Býv. Tepláreň, Sberný dvor, Banská, Nové Mesto nad Váhom, Slovensko [online]. Komínová databáze, [cit. 2015-01-11]. Dostupné online. (česky)
  19. MT T 90/1 ZLH Plus, Zlievarenská, Hronec, Slovensko [online]. Komínová databáze, [cit. 2015-01-11]. Dostupné online. (česky)
  20. MT T 85/1/2 Tepláreň, Pod Šípkom, Malé Uherce, Slovensko [online]. Komínová databáze, [cit. 2015-01-11]. Dostupné online. (česky)
  21. Elektráreň s kombinovaným paroplynovým cyklom Malženice (str. 9) [online]. Enviroportál, [cit. 2015-01-11]. Dostupné online.
  22. MT C 81/Ub Býv. Považské strojárne, Teplárna GGE, Považská Bystrica, Slovensko [online]. Komínová databáze, [cit. 2015-01-11]. Dostupné online. (česky)
  23. MT T 80/1 Tatravagónka, Továrenská, Poprad, Slovensko [online]. Komínová databáze, [cit. 2015-01-11]. Dostupné online. (česky)
  24. Železiarne v čase [online]. Podbrezovan, [cit. 2015-01-18]. Dostupné online.
  25. Komín Matadoru prišiel o 40 metrov [online]. Mesto Púchov, [cit. 2015-01-18]. Dostupné online.
  26. Jégého Alej [online]. Emporis, [cit. 2015-01-11]. Dostupné online. (anglicky)
  27. ESO Office Building [online]. Emporis, [cit. 2015-01-11]. Dostupné online. (anglicky)
  28. V Petrovanoch sa zrútil 200-metrový vysielač [online]. TVNoviny.sk, [cit. 2015-01-11]. Dostupné online.
  29. RU M 12X/2 Cementárna, Rohožník, Slovensko [online]. Komínová databáze, [cit. 2015-01-11]. Dostupné online. (česky)
  30. Penta rozmýšľa, ako zbúrať komín teplárne v Bratislave [online]. SME.sk, [cit. 2015-01-11]. Dostupné online.
  31. RU T 11X/1 Kovostroj, Cípová, Dobšiná, Slovensko [online]. Komínová databáze, [cit. 2015-01-11]. Dostupné online. (česky)
  32. Zaujímavosti z histórie TV a FM vysielačov na Slovensku [online]. Power.SMZ.sk, [cit. 2015-01-11]. Dostupné online.
  33. RU T 10X/1 Býv. Cukrovar, Cukrovarská, Trebišov, Slovensko [online]. Komínová databáze, [cit. 2015-01-11]. Dostupné online. (česky)
  34. RU C 100/1 Býv. Tatrasvit, Drevárska, Spišská Nová Ves, Slovensko [online]. Komínová databáze, [cit. 2015-01-11]. Dostupné online. (česky)
  35. MT M 96/2 Býv. Hodváb, Továrenská, Senica, Slovensko [online]. Komínová databáze, [cit. 2015-01-11]. Dostupné online. (česky)
  36. Referencie [online]. Demonta.sk, [cit. 2015-01-11]. Dostupné online.
  37. MT T 9X/1 Cementárna, Rohožník, Slovensko [online]. Komínová databáze, [cit. 2015-01-11]. Dostupné online. (česky)
  38. MT C 81/Ub Býv. Hodváb, Továrenská, Senica, Slovensko [online]. Komínová databáze, [cit. 2015-01-11]. Dostupné online. (česky)
  39. MT C 8X/Ub Býv. Cukrovar, Cukrovarská, Trebišov, Slovensko [online]. Komínová databáze, [cit. 2015-01-11]. Dostupné online. (česky)
  40. MT C 7X/Ub Východoslovenské Stavebné Hmoty, Turňa nad Bodvou, Slovensko [online]. Komínová databáze, [cit. 2015-01-11]. Dostupné online. (česky)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]