Zoznam najvyšších stavieb na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je zoznam najvyšších stavieb na Slovensku. Zoznam obsahuje všetky stavby, ktoré sú klasifikované do dvoch hlavných typov – budovy (B) a inžinierske stavby (IS).[1]

Zoznam nie je úplný.

Pomoc s vyhľadávaním podľa rôznych kritérii
Tabuľka radí podľa výšky. Pre pôvodný stav viackrát kliknite na #. Pre zobrazenie podľa iných kritérii, kliknite najskôr na primárny, potom na sekundárny kľúč.
Napríklad: Pre zobrazenie najvyšších komínov (IS) podľa výšky a podľa miesta, kliknite najskôr na #, potom na Typ stavby, potom na Miesto a v tabuľke vyhľadajte príslušné riadky s komínmi v jednotlivých mestách. Pre zobrazenie najvyšších budov (B) v Žiline podľa výšky, kliknite najskôr na #, potom na Typ, potom na Miesto a v tabuľke vyhľadajte príslušné riadky so Žilinou atď.
# Typ Obrázok Názov Výška (m) Rok dokončenia Typ stavby Miesto Poznámka Ref.
01 IS Slovakia autumn 3.JPG Vysielač Dubník 318 1961 stožiar Zlatá Baňa
02 IS Vysielac Sucha hora.jpg Vysielač Suchá hora 312 1960 stožiar Kremnica
03 IS Nováky2.JPG Komín elektrárne Nováky 300 1976 komín Zemianske Kostoľany [2]
04 IS Šaľa Duslo.JPG Komín Duslo Šaľa, a. s. 240,4  ? komín Šaľa
05 IS Laskomer BB.png Vysielač Laskomer 220?  ? stožiar Banská Bystrica
06 IS Bohunice (13).jpg Meteorologická stanica v Jaslovských Bohuniciach 212,5 1986 stožiar Jaslovské Bohunice vrátane antény (bez 203,5) [3]
07 IS Mondi SCP.jpg Komín Mondi SCP 204 1981 komín Ružomberok
08 IS Žiar nad Hronom2.JPG Komín ZSNP 202  ? komín Žiar nad Hronom
09 Komín Elektráreň Považská Bystrica 201  ? komín Považská Bystrica
10 Komín Elektráreň Strážske 200  ? komín Strážske
10 Krompachy 5.JPG Komín Kovohuty 200 2000 komín Krompachy [4]
10 Komín Bukóza Vranov nad Topľou 200  ? komín Vranov nad Topľou
10 IS Komín Elektrárne Vojany EVO 1 200 1966 komín Vojany [5]
10 IS Kamzík transmition tower in Bratislava.jpg Televízna veža na Kamzíku 194 1975 televízna veža Bratislava
11 IS Chimney Žilina.jpg Komín Žilinskej teplárne 192 1982 komín Žilina [6]
12 IS Rivero Slatina en Zvolen1.jpg Komín Zvolenskej teplárne 190 komín Zvolen
13 IS Komín Elektrárne Vojany EVO 2 175 1974 komín Vojany Výška do roku 1998 – 300 m [5] [7]
13 IS Martin09.JPG Komín Martinskej teplárne 165 1980? komín Martin [8]
14 IS Nemecká.JPG Komín Petrochema 160  ? komín Dubová
15 IS Nováky1.JPG Komín elektrárne v Novákoch B 150 1963 komín Zemianske Kostoľany [2]
15 IS Slovakia Bratislava DevinskaNovaVes02.JPG Komín Volkswagen 150 1971 komín Bratislava
16 B Lipový park I 141,5  ? výšková budova Bratislava vo výstavbe, vrátane antény (bez 131,5)
17 B Panorama City I a II 135  ? výšková budova Bratislava vo výstavbe [9]
18 IS Vysielač Jarok 133 1989 stožiar Jarok [10]
19 B Slovany 130  ? výšková budova Bratislava vo výstavbe [11]
20 B Olympia 126  ? komín Bratislava vo výstavbe, vrátane antény (bez 120,5)
21 B Lipový park II 122,5  ? výšková budova Bratislava vo výstavbe, vrátane antény (bez 112.5)
22 IS Komín Zvolenskej teplárne 120  ? komín Zvolen [12]
23 B Tower115.jpg Tower 115 115 1984 výšková budova Bratislava S anténou 115 metrov a bez antény 104 metrov
24 B NBS final euro.jpg Národná banka Slovenska 111,7 2002 výšková budova Bratislava [13]
25 IS Słowacja - Kralova Hora.JPG Vysielač Kráľová Hoľa 110 1971 stožiar Kráľova hoľa
26 IS Kuzmanyho0.jpg Komín magnezitky 110 1997 komín Košice [14]
27 B Stvtower.jpg Budova Slovenskej televízie 108 1975 výšková budova Bratislava
28 B CBC 06.jpg City Business Center I 107 2007 výšková budova Bratislava
29 B Bagloria.jpg Polyfunkčný dom Glória 100 2006 výšková budova Bratislava
30 B Polusii.jpg Millennium Tower II 100 2006 výšková budova Bratislava
31 B Aupark Tower in Bratislava, view from Nový Most viewpoint.jpg Aupark Tower 96 2007 výšková budova Bratislava
32 IS Novy Most d.JPG Nový most 95 1972 most/rozhľadňa Bratislava
33 B Technopol 2008.jpg Technopol I 90 1984 výšková budova Bratislava
34 B Technopol 2008.jpg Technopol II 90 1984 výšková budova Bratislava
35 B Vub.jpg VÚB centrála 88 1996 výšková budova Bratislava
36 B Spišská Nová Ves Church 001.JPG Kostol Nanebovzatia Panny Márie 87 kostol - 13./14. storočie, kostolná veža 1893[15] kostolná veža Spišská Nová Ves
37 B Europa Shoping Center.JPG Europa Business Center 87 2008 výšková budova Banská Bystrica
38 B Obydick 01.jpg Obydick 86 2008 výšková budova Bratislava
39 B Inchebaexpo.jpg Incheba 85,6 1985 výšková budova Bratislava
40 B Lakeside Park 2008.jpg Lakeside Park 85 2008 výšková budova Bratislava
41 B Cathedral of St. Martin in Bratislava, overview.jpg Katedrála svätého Martina 85 1311 - 1510 katedrála Bratislava
42 IS EON Slovakia MalzeniceCCPP.jpg komín Paroplynovej elektrárne Malženice 84 2010 elektrárenský komin Malženice [16]
43 B Fnsp.jpg Fakultná nemocnica Louisa Pasteura Košice 83 1979 výšková budova Košice [17]
44 B Kukuricatower.jpg Hviezda 82 1977 výšková budova Bratislava
45 B Rozadol.jpg Rozadol 82 2006 výšková budova Bratislava
46 IS Vysielač Nad Oborou 81 1976 stožiar Nemšová
47 IS Vysielac Stebnicka Magura.jpg Vysielač Stebnícka Magura 81 1975 stožiar Bardejov
48 B Dominant Bratislava.jpg Dominant 80? 2008 výšková budova Bratislava
49 B Polusi.jpg Millennium Tower I 80 2001 výšková budova Bratislava
50 B Slovenský rozhlas 2008 2.jpg Budova Slovenského rozhlasu 80 1985 výšková budova Bratislava
51 IS Vysielač Magurka 80 1975 stožiar Vavrečka
52 B Vienna Gate final.jpg Vienna Gate 77,79 2008 výšková budova Bratislava [18]
53 B STU-Building.JPG Stavebná fakulta STU 78 cca. 1977 výšková budova Bratislava
54 B Amfiteater Žilina.jpg Amfiteater 77,8 2010 výšková budova Žilina
55 B Apollo Business Center II-2.jpg Apollo Business Center II 76,5 2008 výšková budova Bratislava
56 B Universo.jpg Universo 75? 2008 výšková budova Bratislava
57 B 3veze.jpg III Veže, veža 1 74 2010 výšková budova Bratislava
58 B 3veze.jpg III Veže, veža 2 74 2010 výšková budova Bratislava
59 B 3veze.jpg III Veže, veža 3 74 2010 výšková budova Bratislava
60 B Snímka009-Europalace.jpg Europalace 72,6 2010 výšková budova Žilina
61 B Tatra City final 2.jpg TatraCity 72 2009[19] výšková budova Bratislava
62 IS Sitno-1.JPG Vysielač Sitno 70? 80. roky 20. storočia stožiar Banská Štiavnica
63 B Dominik-churchKošice.jpg Dominikánsky kostol 68 1850? kostol Košice
64 B Westend Square 66,5 2011 výšková budova Bratislava
65 B Westendtower.jpg Westend Tower 66 2002 výšková budova Bratislava
66 B Hotelkyjev.jpg Hotel Kyjev 65 1973 výšková budova Bratislava
67 IS Zobor vysielač.jpg Vysielač Zobor 64 80. roky 20. storočia stožiar Nitra
68 B Trnavské mýto 7.jpg Dom odborov Istropolis 60? 1981 výšková budova Bratislava
69 IS Velka luka.JPG Vysielač Veľká lúka 60 stožiar Vrútky

Časová os troch najvyšších stavieb na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Konkatedrála svätého Mikuláša Katedrála svätého Martina (Bratislava) Kostol Nanebovzatia Panny Márie (Spišská Nová Ves) Vojany#Dôležité firmy Vojany#Dôležité firmy Konkatedrála svätého Mikuláša Katedrála svätého Martina (Bratislava) Kostol Nanebovzatia Panny Márie (Spišská Nová Ves) Vysielač Suchá hora Katedrála svätého Martina (Bratislava Kostol Nanebovzatia Panny Márie (Spišská Nová Ves) Vysielač Suchá hora Vysielač Dubník

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Opatrenie Štatistického úradu Slovenskej republiky č. 128/2000 [online]. Štatistický úrad SR, 2000, [cit. 2010-03-17]. Dostupné online.
  2. a b Elektráreň Novákyna slovensko.infoweby.sk.
  3. Dominantou stanice je stožiar. Aký je vysoký ?
  4. História Kovohuty
  5. a b Slovenské elektrárne, závod Elektrárne Vojany
  6. História Žilinskej teplárne
  7. Elektráreň Vojany na termostav-mraz.sk
  8. História Martinskej teplárne
  9. Panorama City zrejme prvým mrakodrapom reality.etrend.sk (6.1.2009)
  10. Vysielač Jarok na geocaching.sk
  11. Slovany narastú do 130 metrov reality.etrend.sk (6.1.2009)
  12. Zvolenská tepláreň - História
  13. Národná banka Slovenska na emporis.com
  14. Areál starej magnezitky predstavuje ideálnu scenériu pre sci-fi filmy alebo hororyna SME.sk
  15. Vienna Gate na emporis.com
  16. E.ON spustil komerčnú prevádzku paroplynovej elektrárne v Malženiciach [online]. Západoslovenská energetika, 11.1.2011, [cit. 2011-03-29]. Dostupné online.
  17. Fakultná nemocnica Louisa Pasteura Košice na emporis.com
  18. Vienna Gate na emporis.com
  19. Tatra Cityna SkyscraperPage.com

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]