Zoznam najvyšších vrchov na západnom Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Pohľad z Vtáčniku, najvyššieho vrchu západného Slovenska
Strážov, 2. najvyšší vrch západného Slovenska
Magura, 3. najvyšší vrch
Záruby, najvyšší vrch Malých Karpát
Vysoká, najvyšší vrch Bratislavského kraja
Panská javorina, najvyšší vrch Nitrianskeho kraja

Toto je zoznam najvyšších vrchov západného Slovenska, ktorého územie tvorí Bratislavský, Nitriansky, Trenčiansky a Trnavský kraj.

Zoznam podľa výšky[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Výška (m n. m.) Pohorie Okres
Vtáčnik 1345 Vtáčnik Prievidza
Strážov 1213 Strážovské vrchy Ilava
Magura 1141 Strážovské vrchy Prievidza
Biela skala 1135 Vtáčnik Prievidza
Homôľka 1072 Strážovské vrchy Prievidza
Veľký Javorník 1071 Javorníky Považská Bystrica
Inovec 1042 Považský Inovec Trenčín
Hrubá Kečka 1037 Strážovské vrchy Považská Bystrica
Sokolie 1032 Strážovské vrchy Považská Bystrica
Rokoš 1010 Strážovské vrchy Bánovce nad Bebravou/Prievidza
Vrania skala 1003 Strážovské vrchy Prievidza
Javorinka 972 Strážovské vrchy Prievidza
Veľká Javorina 970 Biele Karpaty Nové Mesto nad Váhom
Vápeč 956 Strážovské vrchy Ilava
Čičerman 956 Strážovské vrchy Prievidza
Baske 955 Strážovské vrchy Trenčín/Bánovce nad Bebravou
Panská javorina 943 Považský Inovec Bánovce nad Bebravou/Topoľčany
Adamkov 937 Javorníky Považská Bystrica
Boškovie laz 935 Strážovské vrchy Prievidza
Vysoká 934 Kremnické vrchy Prievidza
Chmeľová 926 Biele Karpaty Ilava
Makyta 923 Javorníky Púchov
Kykula 920 Javorníky Považská Bystrica
Vysoká hora 909 Kremnické vrchy Prievidza
Homôľka 906 Strážovské vrchy Trenčín/Prievidza
Veľký Inovec 901 Pohronský Inovec Zlaté Moravce

Zoznam podľa pohoria[upraviť | upraviť zdroj]

Pohorie Najvyšší vrch Výška (m n. m.) Okres
Vtáčnik Vtáčnik 1345 Prievidza
Strážovské vrchy Strážov 1213 Ilava
Javorníky Veľký Javorník 1071 Považská Bystrica
Považský Inovec Inovec 1042 Trenčín
Biele Karpaty Veľká Javorina 970 Nové Mesto nad Váhom
Kremnické vrchy Vysoká[1] 934 Prievidza
Pohronský Inovec Veľký Inovec 901 Zlaté Moravce
Tribeč Veľký Tribeč 829 Zlaté Moravce/Topoľčany
Malé Karpaty Záruby 767 Trnava
Myjavská pahorkatina Bradlo 543 Myjava
Burda Burdov 388 Nové Zámky

Zoznam podľa krajov[upraviť | upraviť zdroj]

Kraj Najvyšší vrch Výška (m n. m.) Pohorie Okres
Trenčiansky kraj Vtáčnik 1345 Vtáčnik Prievidza
Nitriansky kraj Panská javorina 943 Považský Inovec Topoľčany/Bánovce nad Bebravou
Trnavský kraj Záruby 767 Malé Karpaty Trnava
Bratislavský kraj Vysoká 754 Malé Karpaty Malacky

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Najvyšší vrch Kremnických vrchov (Flochová, 1318 m n. m.) nie je na území západného Slovenska.