Zoznam nositeľov Nobelovej ceny za literatúru

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Nobelova cena za literatúru je jednou z piatich Nobelových cien. Je udeľovaná autorovi z ľubovoľnej krajiny a to podľa Nobelovej poslednej vôle „za najvýznamnejšie literárne dielo v ideálnom smere“. Udeľuje sa od roku 1901.

Nositelia Nobelovej ceny za literatúru[upraviť | upraviť zdroj]

1901 – 1925[upraviť | upraviť zdroj]

Nositelia Nobelových cien za literatúru, 1901 – 1925
Rok Meno Štát
1901 Sully Prudhomme Francúzsko
1902 Theodor Mommsen Nemecko
1903 Bjørnstjerne Bjørnson Nórsko
1904 Frédéric Mistral Francúzsko
José Echegaray y Eizaguirre Španielsko
1905 Henryk Sienkiewicz Poľsko
1906 Giosuè Carducci Taliansko
1907 Rudyard Kipling Spojené kráľovstvo
1908 Rudolf Christoph Eucken Nemecko
1909 Selma Lagerlöfová Švédsko
1910 Paul Johann Ludwig Heyse Nemecko
1911 Maurice Maeterlinck Belgicko
1912 Gerhart Hauptmann Nemecko
1913 Rabíndranáth Thákur Britská India
1914 (Finančná časť ceny bola vložená do zvláštneho fondu Nobelovej ceny za literatúru.)
1915 Romain Rolland Francúzsko
1916 Carl Gustaf Verner von Heidenstam Švédsko
1917 Karl Adolph Gjellerup Dánsko
Henrik Pontoppidan Dánsko
1918 (Finančná časť ceny bola vložená do zvláštneho fondu Nobelovej ceny za literatúru.)
1919 Carl Spitteler Švajčiarsko
1920 Knut Hamsun Nórsko
1921 Anatole France Francúzsko
1922 Jacinto Benavente Španielsko
1923 William Butler Yeats Írsko
1924 Władysław Reymont Poľsko
1925 George Bernard Shaw Írsko

1926 – 1950[upraviť | upraviť zdroj]

Nositelia Nobelových cien za literatúru, 1926 – 1950
Rok Meno Štát
1926 Grazia Deleddová Taliansko
1927 Henri Bergson Francúzsko
1928 Sigrid Undsetová Nórsko
1929 Thomas Mann Nemecko
1930 Sinclair Lewis Spojené štáty
1931 Erik Axel Karlfeldt Švédsko
1932 John Galsworthy Spojené kráľovstvo
1933 Ivan Alexejevič Bunin (Иван Алексеевич Бунин) Rusko/Francúzsko
1934 Luigi Pirandello Taliansko
1935 (Finančná časť ceny bola vložená z 1/3 do spoločného fondu Nobelových cien, z 2/3 do zvláštneho fondu Nobelovej ceny za literatúru.)
1936 Eugene O’Neill Spojené štáty
1937 Roger Martin du Gard Francúzsko
1938 Pearl S. Bucková Spojené štáty
1939 Frans Eemil Sillanpää Fínsko
1940 (Finančná časť ceny bola vložená z 1/3 do spoločného fondu Nobelových cien, z 2/3 do zvláštneho fondu Nobelovej ceny za literatúru.)
1941 (Finančná časť ceny bola vložená z 1/3 do spoločného fondu Nobelových cien, z 2/3 do zvláštneho fondu Nobelovej ceny za literatúru.)
1942
1943
1944 Johannes Vilhelm Jensen Dánsko
1945 Gabriela Mistralová Čile
1946 Hermann Hesse Nemecko
1947 André Gide Francúzsko
1948 T. S. Eliot Spojené štáty
1949 William Faulkner Spojené štáty
1950 Bertrand Russell Spojené kráľovstvo

1951 – 1975[upraviť | upraviť zdroj]

Nositelia Nobelových cien za literatúru, 1951 – 1975
Rok Meno Štát
1951 Pär Lagerkvist Švédsko
1952 François Mauriac Francúzsko
1953 Sir Winston Churchill Spojené kráľovstvo
1954 Ernest Hemingway Spojené štáty
1955 Halldór Laxness Island
1956 Juan Ramón Jiménez Španielsko
1957 Albert Camus Francúzsko
1958 Boris Pasternak (Борис Леонидович Пастернак) ZSSR
1959 Salvatore Quasimodo Taliansko
1960 Saint-John Perse Francúzsko
1961 Ivo Andrić Juhoslávia
1962 John Steinbeck Spojené štáty
1963 Giorgos Seferis Grécko
1964 Jean-Paul Sartre (cenu odmietol) Francúzsko
1965 Michail Alexandrovič Šolochov
(Михаил Александрович Шолохов)
ZSSR
1966 Samuel Josef Agnon Izrael
Nelly Sachsová Nemecko
1967 Miguel Ángel Asturias Guatemala
1968 Jasunari Kawabata (川端 康成) Japonsko
1969 Samuel Beckett Írsko
1970 Alexandr Isajevič Solženicyn
(Александр Исаевич Солженицын)
ZSSR
1971 Pablo Neruda Čile
1972 Heinrich Böll Nemecko
1973 Patrick White Austrália
1974 Eyvind Johnson Švédsko
Harry Martinson Švédsko
1975 Eugenio Montale Taliansko

1976 – 2000[upraviť | upraviť zdroj]

Nositelia Nobelových cien za literatúru, 1976 – 2000
Rok Meno Štát
1976 Saul Bellow Spojené štáty
1977 Vicente Aleixandre Španielsko
1978 Isaac Bashevis Singer Spojené štáty
1979 Odysseas Elytis Grécko
1980 Czesław Miłosz Poľsko/Spojené štáty
1981 Elias Canetti Spojené kráľovstvo
1982 Gabriel García Márquez Kolumbia
1983 William Golding Spojené kráľovstvo
1984 Jaroslav Seifert Česko-Slovensko
1985 Claude Simon Francúzsko
1986 Wole Soyinka Nigéria
1987 Joseph Brodsky Spojené štáty
1988 Nadžíb Mahfúd Egypt
1989 Camilo José Cela Španielsko
1990 Octavio Paz Mexiko
1991 Nadine Gordimerová JAR
1992 Derek Walcott Svätá Lucia
1993 Toni Morrisonová Spojené štáty
1994 Kenzaburó Óe (大江 健三郎) Japonsko
1995 Seamus Heaney Írsko
1996 Wisława Szymborska Poľsko
1997 Dario Fo Taliansko
1998 José Saramago Portugalsko
1999 Günter Grass Nemecko
2000 Kao Sing-ťien (高行健; pinyin: Gāo Xíngjiàn) Čína/Francúzsko

2001 – 2010[upraviť | upraviť zdroj]

Nositelia Nobelových cien za literatúru, 2001 – 2025
Rok Meno Štát
2001 Vidiadhar Surajprasad Naipaul Trinidad a Tobago
2002 Imre Kertész Maďarsko
2003 John Maxwell Coetzee JAR
2004 Elfriede Jelineková Rakúsko
2005 Harold Pinter Spojené kráľovstvo
2006 Orhan Pamuk Turecko
2007 Doris Lessingová Spojené kráľovstvo
2008 Jean-Marie Le Clézio Francúzsko
2009 Herta Müllerová Nemecko
2010 Mario Vargas Llosa Peru

2011 – 2020[upraviť | upraviť zdroj]

Nositelia Nobelových cien za literatúru, 2011 – 2020
Rok Meno Štát
2011 Tomas Tranströmer Švédsko
2012 Mo Jen Čína
2013 Alice Munrová Kanada
2014 Patrick Modiano Francúzsko

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]