Zoznam okresov na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Mapka okresov Slovenska

Zoznam okresov na Slovensku vrátane základných štatistických údajov (stav k 31. 12. 2014 [1]).

okres[pozn 1]
EČV[pozn 2]
kód
kraj
obyvateľov
žien
[%]
rozloha
[km²]
hustota ob.
[ob./km²]
miest
a obci
miest
Bánovce nad Bebravou BN 301 Trenčiansky 36 833 51,3 461,9 80 43 1
Banská Bystrica BB 601 Banskobystrický 111 018 52,4 809,4 137 42 1
Banská Štiavnica BS 602 Banskobystrický 16 367 51,7 292,3 56 15 1
Bardejov BJ 701 Prešovský 77 830 50,5 936,2 83 86 1
Bratislava I BA, BL 101 Bratislavský 38 988 53,8 9,6 4 065
Bratislava II BA, BL 102 Bratislavský 112 054 54,2 92,5 1 212
Bratislava III BA, BL 103 Bratislavský 63 081 53,7 74,7 845
Bratislava IV BA, BL 104 Bratislavský 94 554 52,8 96,7 978
Bratislava V BA, BL 105 Bratislavský 111 001 52,1 94,2 1 178
Brezno BR 603 Banskobystrický 62 971 51,3 1 265,2 50 30 1
Bytča BY 501 Žilinský 30 682 50,7 281,6 109 12 1
Čadca CA 502 Žilinský 91 124 50,2 760,6 120 23 3
Detva DT 604 Banskobystrický 32 632 51,2 449,2 73 15 2
Dolný Kubín DK 503 Žilinský 39 469 50,8 491,9 80 24 1
Dunajská Streda DS 201 Trnavský 118 499 51,4 1 074,6 110 67 3
Galanta GA 202 Trnavský 93 682 51,2 641,7 146 36 3
Gelnica GL 801 Košický 31 504 50,6 584,4 54 20 1
Hlohovec HC 203 Trnavský 45 723 50,8 267,2 171 24 2
Humenné HE 702 Prešovský 63 614 50,9 754,2 84 62 1
Ilava IL 302 Trenčiansky 60 194 51,0 358,5 168 21 3
Kežmarok KK 703 Prešovský 72 570 50,4 839,3 86 42 3
Komárno KN 401 Nitriansky 103 360 51,6 1 100,1 94 41 3
Košice I KE 802 Košický 67 842 52,9 85,4 794
Košice II KE 803 Košický 82 479 51,9 73,9 1 117
Košice III KE 804 Košický 29 414 51,4 16,9 1 745
Košice IV KE 805 Košický 59 729 52,7 60,9 981
Košice-okolie KS 806 Košický 123 377 50,5 1 541,3 80 114 2
Krupina KA 605 Banskobystrický 22 636 51,8 584,9 39 36 2
Kysucké Nové Mesto KM 504 Žilinský 33 158 50,7 173,7 191 14 1
Levice LV 402 Nitriansky 113 511 52,0 1 551,1 73 89 4
Levoča LE 704 Prešovský 33 391 50,5 357,3 93 33 2
Liptovský Mikuláš LM 505 Žilinský 72 513 51,6 1 341,1 54 56 2
Lučenec LC 606 Banskobystrický 74 401 52,3 825,6 90 57 2
Malacky MA 106 Bratislavský 70 043 51,1 949,5 74 26 2
Martin MT 506 Žilinský 96 887 51,4 735,7 132 43 2
Medzilaborce ML 705 Prešovský 12 252 51,3 427,3 29 23 1
Michalovce MI 807 Košický 110 714 51,5 1 019,3 109 78 3
Myjava MY 303 Trenčiansky 27 083 51,5 327,4 83 17 2
Námestovo NO 507 Žilinský 60 954 49,6 690,5 88 24 1
Nitra NR 403 Nitriansky 160 241 51,7 870,7 184 62 2
Nové Mesto nad Váhom NM 304 Trenčiansky 62 531 51,5 580,0 108 34 2
Nové Zámky NZ 404 Nitriansky 142 317 51,8 1 347,1 106 62 3
Partizánske PE 305 Trenčiansky 46 462 51,2 301,0 154 23 1
Pezinok PK 107 Bratislavský 60 445 51,6 375,5 161 17 3
Piešťany PN 204 Trnavský 63 168 51,9 381,1 166 27 2
Poltár PT 607 Banskobystrický 22 074 51,4 476,2 46 22 1
Poprad PP 706 Prešovský 104 494 51,4 1 105,4 95 29 3
Považská Bystrica PB 306 Trenčiansky 63 176 51,0 463,2 136 28 1
Prešov PO 707 Prešovský 171 778 51,3 933,7 184 91 2
Prievidza PD 307 Trenčiansky 136 554 50,8 959,8 142 52 4
Púchov PU 308 Trenčiansky 44 537 51,1 375,3 119 21 1
Revúca RA 608 Banskobystrický 40 205 51,1 730,3 55 42 3
Rimavská Sobota RS 609 Banskobystrický 84 752 51,6 1 471,1 58 107 3
Rožňava RV 808 Košický 62 877 51,7 1 173,3 54 62 2
Ružomberok RK 508 Žilinský 57 403 51,7 646,8 89 25 1
Sabinov SB 708 Prešovský 58 969 50,1 483,5 122 43 2
Senec SC 108 Bratislavský 75 001 51,4 359,9 208 29 1
Senica SE 205 Trnavský 60 725 51,1 683,5 89 31 2
Skalica SI 206 Trnavský 46 934 51,2 357,1 131 21 3
Snina SV 709 Prešovský 37 451 51,2 804,7 47 34 1
Sobrance SO 809 Košický 22 765 51,4 538,2 42 47 1
Spišská Nová Ves SN 810 Košický 98 869 50,6 587,4 168 36 3
Stará Ľubovňa SL 710 Prešovský 53 379 50,3 624,0 86 44 2
Stropkov SP 711 Prešovský 20 744 50,4 389,0 53 43 1
Svidník SK 712 Prešovský 32 997 51,0 549,8 60 68 2
Šaľa SA 405 Nitriansky 52 780 51,3 355,9 148 13 1
Topoľčany TO 406 Nitriansky 71 586 51,0 597,6 120 54 1
Trebišov TV 811 Košický 105 995 51,6 1 073,5 99 82 4
Trenčín TN 309 Trenčiansky 113 863 51,3 674,8 169 37 3
Trnava TT 207 Trnavský 129 946 51,3 741,3 175 45 1
Turčianske Teplice TR 509 Žilinský 16 204 51,0 392,8 41 26 1
Tvrdošín TS 510 Žilinský 36 066 50,0 478,9 75 15 2
Veľký Krtíš VK 610 Banskobystrický 44 826 51,6 848,2 53 71 2
Vranov nad Topľou VT 713 Prešovský 80 508 50,7 769,5 105 68 2
Zlaté Moravce ZM 407 Nitriansky 41 127 51,5 521,2 79 33 1
Zvolen ZV 611 Banskobystrický 69 009 52,1 759,0 91 26 2
Žarnovica ZC 612 Banskobystrický 26 732 51,0 425,3 63 18 2
Žiar nad Hronom ZH 613 Banskobystrický 47 736 51,8 517,7 92 35 2
Žilina ZA 511 Žilinský 155 989 51,4 815,1 191 53 3
Celkom: 5 421 349 51,4 49 036,4 111 2 889 136[pozn 3]

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Zoznam je radený abecedne s možnosťou interaktívneho preusporiadania kliknutím na ikonku v záhlaví stĺpca
  2. Mestá Bratislava, Banská Bystrica, Košice, Nitra, Prešov, Trnava, Trenčín a Žilina majú do budúcna priradené viaceré skratky pre potreby prideľovania EČV. Pozri Zoznam skratiek okresov Slovenska.
  3. Súčet počtov miest nezahŕňa Bratislavu a Košice. Celkový počet miest na Slovensku je 138.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Počet obyvateľov SR k 31. 12. 2014 [online]. Bratislava : ŠÚ SR, 2015-04-30. Dostupné online.