Zoznam ostrovov Írska

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je zoznam ostrovov priliehajúcich k Írsku. Ostrovy sú zoradené podľa smeru hodinových ručičiek so začiatkom na severozápade.

Najväčšie ostrovy podľa veľkosti a populácie[upraviť | upraviť zdroj]

Anglický názov Grófstvo Rozloha
v hektároch
Populácia
2011
Rozloha
poradie
Populácia
poradie
Great Island Cork 2 474,7 >13000[1] 4 1
Achill Island Mayo 14 278,6 2569 1 2
Gorumna Galway 2 376 1055 5 3
Inishmore Galway 3 089,8 845 2 4
Valentia Island alebo Valencia Island Kerry 2 578,3 665 3 5
Lettermore Galway 912,2 548 12 6
Arranmore alebo Aran Island Donegal 1 754,3 514 7 7
Inch Island Donegal 1 386,1 448 10 8
Inisheer alebo Inishere Galway 566,6 249 17 9
Lettermullen alebo Lettermullan Galway 318,5 241 25 10
Bere Island alebo Bear Island Cork 1 769,3 216 6 11
Clare Island Mayo 1 598,1 168 8 12
Rathlin Island Antrim 1 437,5 cca 100 9 cca 22

Kompletný zoznam[upraviť | upraviť zdroj]

Anglický názov Írsky názov[2] Grófstvo Skupina/Pozícia Rozloha
v akroch[3]
Výška
v metroch[4]
Populácia
1841[5]
Populácia
2006[5]
Spojenie s hlavným ostrovom Koordináty OS
map
Databáza názvov Írska
Logainm.ie
Rathlin Island Reachlainn Antrim Severný prieliv 3552[6] 134 1010[7] cca 100[8] Trajekt pre pasažierov z Ballycastle 55°17′32″S 6°11′30″Z / 55.29222°S 6.19167°Z / 55.29222; -6.19167 (Rathlin Island) [1] 61298
The Maidens alebo Hulin Rocks Na Maighdeanacha Antrim Severný prieliv 0 Nemá 54°55.7′S 5°43.6′Z / 54.9283°S 5.7267°Z / 54.9283; -5.7267[9] [2] 1166440
Copeland Island Oileán Chóplainn Down Severný prieliv 295 33[10] 31[11] 54°40′29″S 5°31′44″Z / 54.67472°S 5.52889°Z / 54.67472; -5.52889 (Copeland Island) [3] 1166534
Cannon Rock Down Severný prieliv 0 54°24′28.7″S 5°21′59.6″Z / 54.407972°S 5.366556°Z / 54.407972; -5.366556 ("South Rock lightbuoy, blízko Cannon Rock")[12] [4]
Mid Island Down Jazero Strangford 15 7[13] [5] 65848
Rough Island Down Jazero Strangford 7 13[10] 4[14] Prechod prístupný pri odlive[15] [6] 66037
Reagh Island Down Jazero Strangford 128 19[10] 14[16] Cesta [7] 66111
Mahee Island Inis Mochaoi Down Jazero Strangford 177 27[10] 28[16] Cesta cez Reagh Island [8] 66110
Wood Island Down Jazero Strangford 23 8[10] 4[16] [9] 66116
Rainey Island Down Jazero Strangford 40 10[16] [10] 65894
Sketrick Island Down Jazero Strangford 41 11[16] Cesta [11] 65898
Trasnagh Island Down Jazero Strangford 25 13[16] [12] 65899
Roe Island Down Jazero Strangford 21 7[17] [13] 65896
Conley Island alebo Conly Island Down Jazero Strangford 65 23[17] [14] 66233
Dunsy Island Down Jazero Strangford 33 24[10] 6[17] [15] 66236
Islandmore Down Jazero Strangford 122 18[10] 18[17] [16] 66241
Pawle Island Down Jazero Strangford 50 12[18] [17] 66271
Simmy Island Down Jazero Strangford 8 3[18] [18] 66274
Island Taggart Down Jazero Strangford 77 15[18] [19] 66266
Castle Island Down Jazero Strangford 113 37[10] 68[19] Cesta [20] 66882
Gores Island alebo Gore's Island Down Jazero Strangford 99 30[10] 18[19] [21] 66883
Salt Island Down Jazero Strangford 51 16[10] 2[19] [22] 66895
Rockabill Cloch Dábhiolla Dublin Írske more 0 0 0 53°36′S 6°0′Z / 53.600°S 6.000°Z / 53.600; -6.000 (Rockabill) [23] 1165790
Colt Island Inis Coilt Dublin Skerries 7 13 0[20] 0 53°35′S 6°5′Z / 53.583°S 6.083°Z / 53.583; -6.083 (Colt Island) [24] 17032
St Patrick's Island Inis Pádraig Dublin Skerries 15 12 0[20] 0 53°35′7″S 6°4′26″Z / 53.58528°S 6.07389°Z / 53.58528; -6.07389 (St Patrick's Island) [25] 17034
Shenick Island alebo Shenick's Island Oileán Sionnaigh Dublin Skerries 15 8 4[20] 0 53°34′20″S 6°5′1″Z / 53.57222°S 6.08361°Z / 53.57222; -6.08361 (Shenick Island) [26] 17033
Lambay Island Reachrainn Dublin Írske more 595 126 (Knockbane, a Tinian Hill) 89 6 53°29′30″S 6°1′0″Z / 53.49167°S 6.01667°Z / 53.49167; -6.01667 (Lambay Island) [27] 1166603
Ireland's Eye Inis Mac Neasáin Dublin Írske more 53 69 0[21] 0 53°24′19″S 6°3′49″Z / 53.40528°S 6.06361°Z / 53.40528; -6.06361 (Ireland's Eye) [28] 1166256
Bull Island alebo North Bull Oileán an Bhulla Dublin Dublinský záliv cca 740[22] 4 12 18 Cestný násyp 53°22′1″S 6°8′55″Z / 53.36694°S 6.14861°Z / 53.36694; -6.14861 (Bull Island) [29] 57172
Dalkey Island Oileán Dheilginse Dublin Írske more 21 90[10] 8[23] 0 53°16′S 6°5′Z / 53.267°S 6.083°Z / 53.267; -6.083 (Dalkey Island) [30] 16606
Kerragh Island Wexford Prieliv svätého Juraja 52°11′42″S 6°43′54″Z / 52.19500°S 6.73167°Z / 52.19500; -6.73167 (Kerragh Islands)
Begerin Island alebo Beggerin Island Beigéirinn Wexford North Slob 22[24] 5[10] 20 0 Cesta [31] 53675
Tuskar Rock an Tuscar Wexford Prieliv svätého Juraja 0 4 0 52°12′10″S 6°12′26″Z / 52.20278°S 6.20722°Z / 52.20278; -6.20722 (Tuskar Rock) [32] 1166860
Saltee Island Great An Sailte Mór Wexford Saltee Islands 216 58 0 0 52°7′S 6°36′Z / 52.117°S 6.600°Z / 52.117; -6.600 (Saltee Island Great) [33] 1166651
Bannow Island Oileán Bhanú Wexford Bannow Bay 144[24] 81 24 0 Cesta [34] 53760
Fota Island alebo Foaty Fóite Cork Cork Harbour 767 30[10] 209[25] Železnica a mosty 51°53′57″S 8°17′53″Z / 51.89917°S 8.29806°Z / 51.89917; -8.29806 (Fota Island) [35] 1166136
Great Island an tOileán Mór Cork Cork Harbour 6115[25] 91 9424[25] >12000[26] Železnica a mosty cez Fota I; trajekt pre automobily do Passage West 51°52′S 8°17′Z / 51.867°S 8.283°Z / 51.867; -8.283 (Great Island) [36] 1166543
Rocky Island an tOileán Carraigeach Cork Cork Harbour 3 3[25] Most 51°50′S 8°18′Z / 51.833°S 8.300°Z / 51.833; -8.300 (Rocky Island) [37] 9407
Haulbowline Island Inis Sionnach Cork Cork Harbour 86[27] 20 222 16 Most cez Rocky Island 51°50′30″S 8°18′0″Z / 51.84167°S 8.30000°Z / 51.84167; -8.30000 (Haulbowline Island) [38] 1410428
Spike Island Inis Píc Cork Cork Harbour 98 24 202 0 51°50′S 8°17′Z / 51.833°S 8.283°Z / 51.833; -8.283 (Spike Island) [39] 1166269
Inchydoney Oileán Inse Duine Cork Clonakilty Harbour 475 63 235 193 Cestný násyp 51°36′7″S 8°52′34″Z / 51.60194°S 8.87611°Z / 51.60194; -8.87611 (Inchydoney) [40] 1166540
Rabbit Island Oileán Bhríde Cork Squince Harbour 18 19 17[28] 0 Nemá [41] 13263
Fastnet Rock Carraig Aonair Cork Atlantický oceán 0 24 0 0 51°23′3″S 9°36′1″Z / 51.38417°S 9.60028°Z / 51.38417; -9.60028 (Fastnet Rock) [42] 1165639
Clear Island Cléire Cork Carbery Islands 1502 160 (Killickaforavane) 1052 125 Trajekty pre pasažierov (Baltimore; Schull, sezónne) 51°26′S 9°30′Z / 51.433°S 9.500°Z / 51.433; -9.500 (Clear Island) [43] 543
Sherkin Island Inis Arcáin Cork Carbery Islands 1248 101 (Slievemore) 1131 106 Trajekt pre pasažierov z Baltimore 51°28′S 9°25′Z / 51.467°S 9.417°Z / 51.467; -9.417 (Sherkin Island) [44] 13016
Spanish Island Cork Carbery Islands 134 34 26[29] 0 Nemá [45] 13005
Ringarogy Island Rinn Ghearróige Cork Carbery Islands 951 44 597 88 Most [46] 1166618
Inishbeg Inis Beag Cork Carbery Islands 370 37 335 8 Most [47] 13298
Mannin Island Manainn Cork Roaringwater Bay 14 18 4[30] 0 Nemá [48] 13298
Heir Island, Hare Island, alebo Inishodriscol Inis Uí Drisceoil Cork Carbery Islands 380 26 358 24 Trajekt pre pasažierov (BaltimoreSchull; sezónne) [49] 129542
Calf Islands Na Laonna Cork Carbery Islands 77 (východný)
62 (prostredný)
63 (západný)
22 (východný)
14 (prostredný)
28 (západný)
19 (východný)[31]
39 (prostredný)[32]21 (západný)[32]
0 [50] 1166289
Skeam East Inis Céime Thoir Cork Carbery Islands 50 19 29[31] 0 Nemá [51] 12938
Skeam West Inis Céime Thiar Cork Carbery Islands 31 17 22[31] 0 Nemá [52] 12939
Horse Island Oileán an Chapaill Cork Carbery Islands 154 39 137 2 Trajekt pre pasažierov (BaltimoreSchull; sezónne) [53] 13378
Castle Island Oileán an Chaisleáin Cork Carbery Islands 122 36 92[33] 0 [54] 13369
Long Island Inis Fada Cork Carbery Islands 341 31 336 5 [55] 13528
Whiddy Island Faoide Cork Bantry Bay 1001 50 729 22 sezónne Trajekt pre pasažierov to Bantry 51°42′S 9°30′Z / 51.700°S 9.500°Z / 51.700; -9.500 (Whiddy Island) [56] 8648
Chapel Island Cork Bantry Bay 16[34] 22[10] 4[35] 51°42′S 9°30′Z / 51.700°S 9.500°Z / 51.700; -9.500 (Chapel Island) [57] 8636
Ilnacullin, Garinish, alebo Garnish Garinis Cork Bantry Bay 36 34[10] 13 0 51°44′11″S 9°32′28″Z / 51.73639°S 9.54111°Z / 51.73639; -9.54111 (Ilnacullin) [58] 8530
Roancarrigmore Róncharraig Mhór Cork Bantry Bay 3 6 0 0 [59] 8731
Dinish Island Duínis Cork Bantry Bay 45 40[10] 13 0 Most [60] 8805
Bere Island alebo Bear Island an tOileán Mór Cork Bantry Bay 4372[36] 273[10] (Knockanallig) 2108[36] 187 Trajekty pre automobily z Castletownbere a Beal Lough 51°38′S 9°53′Z / 51.633°S 9.883°Z / 51.633; -9.883 (Bere Island) [61] 1166542
Dursey Island Oileán Baoi Cork Atlantický oceán 1403 252 198 6 Lanovka 51°36′S 10°12′Z / 51.600°S 10.200°Z / 51.600; -10.200 (Dursey Island) [62] 8835
Inishfarnard Cork Coulagh Bay 64 44 30[37] 0 [63] 8787
Ormond's Island Oileán Urumhan Kerry rieka Kenmare 20 10 0[38] Prechod len pri odlive 51°49′35″S 09°44′52″Z / 51.82639°S 9.74778°Z / 51.82639; -9.74778 (Ormonds Island) [64] 22944
Dinish Island Duínis Kerry rieka Kenmare 25 11[10] 11 0 51°50′50″S 09°39′12″Z / 51.84722°S 9.65333°Z / 51.84722; -9.65333 (Dinish Island) [65] 22930
Dunkerron Island East Oileán Dhún Ciaráin Thoir Kerry rieka Kenmare 22 5 15[40] 0 Nemá[41] [66] 23121
Dunkerron Island West Oileán Dhún Ciaráin Thiar Kerry rieka Kenmare 30 5 15[40] 0 Nemá[41] [67] 23122
Cappanacush Island[42] Oileán an Tí Kerry rieka Kenmare 19 11[10] 8[43] 0 Nemá [68] 22947
Greenane Islands Oileáin an Ghrianáin Kerry rieka Kenmare 22[42][44] 5 6[42][44] 0 Nemá [69] 23022
Rossmore Island an Ros Mór Kerry rieka Kenmare 319 32 0[45] 6 Most 51°49′35″S 09°48′12″Z / 51.82639°S 9.80333°Z / 51.82639; -9.80333 (Rossmore) [70] 23166
Rossdohan Island Oileán Ros Dochan Kerry rieka Kenmare 134 35 [47] 0 Most 51°48′10″S 09°51′55″Z / 51.80278°S 9.86528°Z / 51.80278; -9.86528 (Rossdohan Island) [71] 23165
Sherky Island Oileán Seirce Kerry rieka Kenmare 82 36 9[48] 0 Nemá 51°47′24″S 09°53′58″Z / 51.79000°S 9.89944°Z / 51.79000; -9.89944 (Sherky Island) [72] 22909
Deenish Island Duínis Kerry Atlantický oceán 122 144 0 0 51°44′13″S 10°13′09″Z / 51.73694°S 10.21917°Z / 51.73694; -10.21917 (Deenish Island) [73] 22214
Scariff Island an Scairbh Kerry Atlantický oceán 366 252 0 0 51°43′47″S 10°14′53″Z / 51.72972°S 10.24806°Z / 51.72972; -10.24806 (Scariff Island) [74] 22224
Puffin Island Oileán na gCánóg Kerry Atlantický oceán 125 159 0 0 51°50′S 10°25′Z / 51.833°S 10.417°Z / 51.833; -10.417 (Puffin Island) [75] 1166547
Little Skellig alebo Skellig Rock Little Sceilg Beag Kerry Skellig Islands 17 134[10] 0 0 51°46′S 10°32′Z / 51.767°S 10.533°Z / 51.767; -10.533 (Little Skellig) [76] 22406
Skellig Michael alebo Skellig Rock Great Sceilg Mhichíl Kerry Skellig Islands 44 186[10] 0[49] 0 51°46′S 10°32′Z / 51.767°S 10.533°Z / 51.767; -10.533 (Skellig Michael) [77] 22405
Valentia Island alebo Valencia Island Dairbhre Kerry Atlantický oceán 6371[50] 266 (Geokaun) 2886[50] 713 Most, a trajekt 51°54′S 10°21′Z / 51.900°S 10.350°Z / 51.900; -10.350 (Valentia Island) [78] 22439
Beginish Island Beag Inis Kerry Valentia Harbour 159 63 0 trajekt 51°56′S 10°18′Z / 51.93°S 10.30°Z / 51.93; -10.30 (Beginish Island) [79] 22439
Church Island Oileán an Teampaill Kerry Valentia Harbour 1 4 0 0 51°56′13″S 10°16′59″Z / 51.937°S 10.283°Z / 51.937; -10.283 (Church Island) [80] 101097
Lamb Island Oileán na nUan Kerry Valentia Harbour 5 23 0 0 51°56′S 10°17′Z / 51.94°S 10.29°Z / 51.94; -10.29 (Lamb Island) [81] 22156
Beginish Beiginis Kerry Blasket Islands 32 14 84 0 [82] 22146
Great Blasket Island an Blascaod Mór Kerry Blasket Islands 1060 292 (Croaghmore) 153 2 52°6′S 10°32′Z / 52.100°S 10.533°Z / 52.100; -10.533 (Great Blasket Island) [83] 22578
Inishnabro Inis na Bró Kerry Blasket Islands 102 175 0[51] 0 [84] 22580
Inishvickillane Inis Mhic Aoibhleáin Kerry Blasket Islands 171 135 3[51] 0 52°2′37″S 10°36′30″Z / 52.04361°S 10.60833°Z / 52.04361; -10.60833 (Inishvickillane) [85] 22582
Tearaght Island an Tiaracht Kerry Blasket Islands 47 183[10] 0[52] 0 52°4′36″S 10°39′30″Z / 52.07667°S 10.65833°Z / 52.07667; -10.65833 (Tearaght Island) [86] 22583
Inishtooskert Inis Tuaisceart Kerry Blasket Islands 186 172 0[51] 0 52°7′50″S 10°34′42″Z / 52.13056°S 10.57833°Z / 52.13056; -10.57833 (Inishtooskert) [87] 22581
Magharee Islands alebo the Seven Hogs Oileáin an Mhachaire Kerry Atlantický oceán 32 (Illauntannig),
29 (Illaunimmil),
13 (Inishtooshkert),
9 (Gurrig),
6 (Reennafardarrig),
5 (Illaunboe)
23[10] (Gurrig),
16 (Inishtooshkert),
12 (Illaunboe),
15 (Reennafardarrig),
15 (Illauntannig),
22 (Illaunimmil)
0 0 52°19′S 10°2′Z / 52.317°S 10.033°Z / 52.317; -10.033 (Magharee Islands) [88] 1166527
Fenit Island an Fhianait Kerry Tralee Bay 439 12 315[53] Track (naplavený násyp) 52°17′S 9°52′Z / 52.283°S 9.867°Z / 52.283; -9.867 (Fenit Island) [89] 24367
Carrig Island Oileán na Carraige Kerry ústie rieky Shannon 231 6 105 10 Most 52°37′17.59″S 9°4′15.74″Z / 52.6215528°S 9.0710389°Z / 52.6215528; -9.0710389 [90] 23885
Tarbert Island Oileán Thairbirt Kerry ústie rieky Shannon 63[24] 20[10] 134 8 Cesty 52°34′21″S 9°22′30″Z / 52.57250°S 9.37500°Z / 52.57250; -9.37500 (Tarbert Island) [91] 24189
Foynes Island Oileán Fainge Limerick ústie rieky Shannon 294 60[10] 83[54] 0 52°37′21.8″S 9°6′45.1″Z / 52.622722°S 9.112528°Z / 52.622722; -9.112528 [92] 1166539
Aughinish Eachinis Limerick ústie rieky Shannon 1066 21 140[55] Mosty 52°37′17.59″S 9°4′15.74″Z / 52.6215528°S 9.0710389°Z / 52.6215528; -9.0710389 [93] 1166075
Green Island Oileán Uí Uainín Clare ústie rieky Shannon 15 7[10] 9 0 52°40′56.85″S 8°55′13.63″Z / 52.6824583°S 8.9204528°Z / 52.6824583; -8.9204528 [94] 7410
Dernish Island Clare ústie rieky Shannon 8[24] 14[10] 11[56] Cesta 52°40′56.85″S 8°55′13.63″Z / 52.6824583°S 8.9204528°Z / 52.6824583; -8.9204528 [95] 104097
Inishmacnaghtan Inis Mhic Neachtain Clare Fergus Estuary 285 24[10] 12[56] Cesta 52°42′28″S 8°57′2.65″Z / 52.70778°S 8.9507361°Z / 52.70778; -8.9507361 [96] 6141
Feenish Fínis Clare ústie rieky Fergus 177 31[10] 19[56] 52°42′21.64″S 8°58′21.75″Z / 52.7060111°S 8.9727083°Z / 52.7060111; -8.9727083 [97] 6139
Deenish Island [57] Clare ústie rieky Fergus 44[24] 28[10] 13[56] 52°42′59.83″S 8°57′53.94″Z / 52.7166194°S 8.9649833°Z / 52.7166194; -8.9649833 [98] 6153
Horse Island Clare ústie rieky Fergus 34 8[10] 13[58] 52°44′47.04″S 9°1′47.54″Z / 52.7464000°S 9.0298722°Z / 52.7464000; -9.0298722 [99] 7021
Inishmore alebo Deer Island Inis Mór Clare ústie rieky Fergus 444 36 133 0 Nemá 52°42′51.13″S 9°2′4.73″Z / 52.7142028°S 9.0346472°Z / 52.7142028; -9.0346472 [100] 6879
Coney Island Oileán na gCoiníní Clare ústie rieky Fergus 245 44 145 0 Nemá 52°42′38.03″S 9°0′28.32″Z / 52.7105639°S 9.0078667°Z / 52.7105639; -9.0078667 [101] 6923
Inishmacowney Inis Mhic Uaithne Clare ústie rieky Fergus 225 ≥20[59] 142 0 Nemá 52°41′2.66″S 9°2′53.57″Z / 52.6840722°S 9.0482139°Z / 52.6840722; -9.0482139 [102] 6929
Canon Island Oileán na gCanánach Clare ústie rieky Shannon 271 28[10] 54 0 52°40′S 9°23′Z / 52.667°S 9.383°Z / 52.667; -9.383 (Canon Island) [103] 1166545
Inishloe Inis Lua Clare ústie rieky Shannon 131 13 114 0 52°40′38.17″S 9°1′14.67″Z / 52.6772694°S 9.0207417°Z / 52.6772694; -9.0207417 [104] 6969
Inishtubbrid Inis Tiobrad Clare ústie rieky Shannon 85 33 0 0 Nemá 52°40′8.05″S 9°3′57.53″Z / 52.6689028°S 9.0659806°Z / 52.6689028; -9.0659806 [105] 6971
Inishcorker Inis Corcair Clare ústie rieky Shannon 207 31 7 0 Most 52°40′38.17″S 9°1′14.67″Z / 52.6772694°S 9.0207417°Z / 52.6772694; -9.0207417 [106] 6968
Inishbig, alebo Hog Island [60] Clare ústie rieky Shannon 43 14 8 52°37′13.59″S 9°30′0.4″Z / 52.6204417°S 9.500111°Z / 52.6204417; -9.500111 [107] 7205
Scattery Island Inis Cathaigh Clare ústie rieky Shannon 179 14 65 0 52°37′21.8″S 9°6′45.1″Z / 52.622722°S 9.112528°Z / 52.622722; -9.112528 [108] 7214
Mutton Island Oileán Caorach Clare Atlantický oceán 159 28 0 0 Nemá 52°48′45.11″S 9°31′26.76″Z / 52.8125306°S 9.5241000°Z / 52.8125306; -9.5241000 [109] 1166533
Aughinish Eachinis Clare Galwayský záliv 369 23[10] 342[61] Cesta (naplavený násyp) 53°5′24″S 9°2′24″Z / 53.09000°S 9.04000°Z / 53.09000; -9.04000 (Aughinish) [110] 1166074
Inisheer alebo Inishere Inis Oírr Galway Aran Islands 1400 57 456 247 Letecky z Inverin; Trajekty pre pasažierov z Rossaveal, a sezónne z Galway a Cestaford blízko Doolin 53°3′29″S 9°31′39″Z / 53.05806°S 9.52750°Z / 53.05806; -9.52750 (Inisheer) [111] 18684
Inishmaan Inis Meáin Galway Aran Islands 2252 79 473 154 Letecky z Inverin; Trajekty pre pasažierov z Rossaveal, a sezónne z Galway a Cestaford blízko Doolin 53°5′S 9°35′Z / 53.083°S 9.583°Z / 53.083; -9.583 (Inishmaan) [112] 937
Inishmore Árainn Galway Aran Islands 7635[62] 123 2592 824 Letecky z Inverin; Trajekty pre pasažierov z Rossaveal, a sezónne z Galway a Cestaford blízko Doolin 53°7′25″S 9°43′39″Z / 53.12361°S 9.72750°Z / 53.12361; -9.72750 (Inishmore) [113] 938
Brannock Island East Árainn Galway Aran Islands 53°8′14.66″S 9°49′49.49″Z / 53.1374056°S 9.8304139°Z / 53.1374056; -9.8304139
Brannock Island Middle Árainn Galway Aran Islands 53°8′26.3″S 9°50′29.97″Z / 53.140639°S 9.8416583°Z / 53.140639; -9.8416583
Brannock Island South Árainn Galway Aran Islands 53°8′29.45″S 9°50′53.76″Z / 53.1415139°S 9.8482667°Z / 53.1415139; -9.8482667
Brannock Island Árainn Galway Aran Islands 53°8′40.57″S 9°50′23.48″Z / 53.1446028°S 9.8398556°Z / 53.1446028; -9.8398556
Rock Island Árainn Galway Aran Islands 53°8′50.39″S 9°51′26.83″Z / 53.1473306°S 9.8574528°Z / 53.1473306; -9.8574528
Island Eddy Oileán Eide Galway Galwayský záliv 138 8 125 0 Nemá 53°12′S 8°59′Z / 53.200°S 8.983°Z / 53.200; -8.983 (Island Eddy) [114] 18613
Tawin East Tamhain Thoir Galway Galwayský záliv <179[63] ≤193[64] Cesta 53°13′10.43″S 9°0′52.29″Z / 53.2195639°S 9.0145250°Z / 53.2195639; -9.0145250 [115] 1166796
Tawin Island Tamhain Galway Galwayský záliv >218[63] 6 ≥108[64] Cesta cez Tawin East 53°13′7.89″S 9°2′12.57″Z / 53.2188583°S 9.0368250°Z / 53.2188583; -9.0368250 [116] 18504
Rossroe Island An Ros Galway Greatman's Bay 58 14[10] 7 12 Most 53°17′11.83″S 9°36′18.28″Z / 53.2866194°S 9.6050778°Z / 53.2866194; -9.6050778 [117] 20704
Inchamakinna Inis Mhic Cionaith Galway Greatman's Bay 109 18[10] 41 0 Nemá [118] 20702
Annaghvaan Eanach Mheáin Galway Gorumna group 311 15 125 140 Most 53°18′51.17″S 9°38′26.2″Z / 53.3142139°S 9.640611°Z / 53.3142139; -9.640611 [119] 20803
Inishlusk Inis Loiscthe Galway Gorumna group 13 8[10] 24[65] [120] 20814
Lettermore Leitir Móir Galway Gorumna group 2254 117 844 528 Most cez Annaghvaan 53°17′51.72″S 9°40′4.46″Z / 53.2977000°S 9.6679056°Z / 53.2977000; -9.6679056 [121] 20818
Gorumna Garmna Galway Gorumna group 5871 53 1910 1010 Most cez Lettermore 53°15′0″S 9°40′48″Z / 53.25000°S 9.68000°Z / 53.25000; -9.68000 (Gorumna) [122] 1166158
Lettermullen alebo Lettermullan Leitir Mealláin Galway Gorumna group 787 45 587 213 Most cez Gorumna 53°14′38″S 9°43′34″Z / 53.24389°S 9.72611°Z / 53.24389; -9.72611 (Lettermullen) [123] 20728
Crappagh Island an Cnapach Galway Gorumna group 118 16 53[66] 0 Most cez Lettermullen 53°14′31.31″S 9°45′4.91″Z / 53.2420306°S 9.7513639°Z / 53.2420306; -9.7513639 [124] 20720
Furnace Island Fornais Galway Gorumna group 219 27 155 65 Most cez Lettermullen 53°15′18.27″S 9°44′32.47″Z / 53.2550750°S 9.7423528°Z / 53.2550750; -9.7423528 [125] 20724
Inisherk Inis Eirc Galway Gorumna group 64 27 49 0 53°14′58.12″S 9°45′10.17″Z / 53.2494778°S 9.7528250°Z / 53.2494778; -9.7528250 [126] 20727
Dinish Island Daighinis Galway Gorumna group 95 19 59[66] 53°15′44.52″S 9°45′14.18″Z / 53.2623667°S 9.7539389°Z / 53.2623667; -9.7539389 [127] 20721
Inishbarra Inis Bearachain Galway Gorumna group 262 37 205 1 [128] 20813
Illauneeragh an tOileán Iatharach Galway Gorumna group 90 21 15 0 [129] 20809
Inishtravin Inis Treabhair Galway Kilkieran Bay 190 14 93 1 Nemá [130] 18158
Clynagh Island Cladhnach Galway Camus Bay 103 15 0 0 Nemá [131] 20706
Inisheltia Inis Aillte Galway Camus Bay 67 12 0 0 Nemá [132] 20931
Roeillaun Rua-oileáin Galway Kilkieran Bay 3 17 0 Nemá [133] 18341
Illaunmore an tOileán Mór Galway Kilkieran Bay 96 14 89 1 Nemá [134] 1398093
Illauneeragh West an tOileán Iarthach Thiar Galway Kilkieran Bay 78 15 65 0 [135] 20928
Finish Island Fínis Galway Maínis Bay 154 8 66 0 Tombolo [136] 1166125
Rusheennacholla Roisín an Chalaidh Galway Maínis Bay 79 10[10] 53 7 Cesta [137] 18278
Mweenish Island Maínis Galway Maínis Bay 572 23 649 140 Cesta cez Rusheennacholla [138] 1166448
Masson Island alebo Mason Island Oileán Máisean Galway Atlantický oceán 92 14 98 0 [139] 1166541
St Macdara's Island Cruach na Cara Galway Atlantický oceán 61 27 9[67] 0 [140] 18280
Croaghnakeela Island Cruach na Caoile Galway Atlantický oceán 141 63 0 0 [141] 1165930
Freaghillaun Fraochoileán Galway Atlantický oceán 39 30[10] [142] 18262
Illaungorm North An tOileán Gorm Thuaidh Galway Bertraghboy Bay 33 5 3[68] 0 Nemá [143] 18313
Inishnee Inis Ní Galway Bertraghboy Bay 856 48[10] 455 28 Cesta 53°23′56″S 9°53′49″Z / 53.39889°S 9.89694°Z / 53.39889; -9.89694 (Inishnee) [144] 18353
Inishlackan Inis Leacan Galway Gorteen Bay 129 13 126 0 [145] 18352
Inishdawros Inis Damhraí Galway Ballyconneely Bay 22 3 8[69] 0 Nemá [146] 18090
Illaunamid Oileán Imill Galway Atlantický oceán 29 27[10] 30[70] 0 [147] 18192
Turbot Island, Talbot Island, alebo Inish Toirbirt Tairbeart Galway Atlantický oceán 148 13 146 0 [148] 18142
Inishturk alebo Inishturk South Inis Toirc Theas Galway Atlantický oceán 133 37 84 1 [149] 1166271
Omey Island Iomaí Galway Atlantický oceán 522 28 397 2 53°32′7″S 10°9′27″Z / 53.53528°S 10.15750°Z / 53.53528; -10.15750 (Omey Island) [150] 1166277
Cruagh Island an Chruach Galway Atlantický oceán 83 62[10] 0 0 [151] 18367
High Island Ardoileán Galway Atlantický oceán 82 63[10] 0 0 [152] 18376
Inishbofin Inis Bó Finne Galway Atlantický oceán 3151[71] 89 1404 199 Trajekt pre pasažierov z Cleggan 53°37′S 10°12′Z / 53.617°S 10.200°Z / 53.617; -10.200 (Inishbofin) [153] 18238
Inishlyon Inis Laighean Galway Atlantický oceán 75 43 0 0 [154] 18241
Inishark alebo Inishshark Inis Airc Galway Atlantický oceán 581 100 208 0 [155] 1166239
Davillaun Damhoileán Galway Inishbofin group 60 28[10] 0 0 [156] 18234
Crump Island Oileán Dá Chruinne Galway Atlantický oceán 63 25 16 0 [157] 18144
Inishturk Inis Toirc Mayo Atlantický oceán 1446 191 577 58 [158] 1375327
Caher Island Oileán na Cathrach Mayo Atlantický oceán 128 61[10] 0 0 53°43′3″S 10°1′38″Z / 53.71750°S 10.02722°Z / 53.71750; -10.02722 (Caher Island) [159] 1166544
Clare Island Cliara Mayo Clew Bay 3949 462 (Knockmore) 1615 136 Trajekt pre pasažierov z Roonah Quay, Louisburgh 53°48′18″S 9°59′37″Z / 53.80500°S 9.99361°Z / 53.80500; -9.99361 (Clare Island) [160] 36982
Dorinish (Dorinish More a Dorinish Beg) Deoirinis Mayo Clew Bay 15[72] 25 13 0 [161] 37268
Inisheeny Inis Aonaigh Mayo Westport Bay 26 22 36[73] [162] 37323
Inishraher Inis Raithir Mayo Westport Bay 27 33 25 0 [163] 37291
Annagh Islands Mayo Westport Bay 48 (východný)
12 (prostredný)
17 (západný)
9[10] (východný)
6 (západný)
33 (total)[74] [164] 114009
Illanataggart Oileán an tSagairt Mayo Clew Bay 30 28 33 0 [165] 37275
Crovinish Croibhinis Mayo Dorinish Harbour 29 23 32[73] [166] 37260
Inishlyre Inis Ladhair Mayo Dorinish Harbour 52 26 113 7 [167] 37288
Inishgort Inis Goirt Mayo Clew Bay 28 29 32 1 [168] 37281
Collanmore Island alebo Collan More Island Collainn Mhór Mayo Clew Bay 197 53[10] 213 18 [169] 37253
Clynish Claidhnis Mayo Clew Bay 80 42 87 5 [170] 37251
Island More an tOileán Mór Mayo Clew Bay 77 42 88 1 [75] [171] 37293
Knockycahillaun Cnoc Uí Chathaláin Mayo Clew Bay 34 36 41 0 Nemá[75] [172] 37298
Derrinish Dairinis Mayo Newport Bay 30 21 40[73] [173] 37262
Inishbee Mayo Newport Bay 38 29 20[73] [174] 37279
Inishgowla Inis Gabhla Mayo Newport Bay 32 28 52[73] [175] 37282
Inishoo Inis Uamha Mayo Newport Bay 17 29 29[73] [176] 37290
Inishnakillew Inis na Coilleadh Mayo Newport Bay 59 27 126 3 Prechod [177] 37289
Inishcottle Inis Cotail Mayo Newport Bay 24 26 40 3 Prechod cez Inishnakillew [178] 37280
Inishturk Inis Toirc Mayo Newport Bay 59 51 57[73] [179] 37292
Inishdaff Inis Damh Mayo Newport Bay 33 31 44[76] [180] 37099
Rosbarnagh Island Oileán Ros Bairneach Mayo Newport Bay 53 37 42[76] Most [181] 37089
Inishturlin Mayo Newport Bay 21 27 25[76] [182] 37079
Rosmore Island An Ros Mór Mayo Newport Bay 104[77] 28 133[77][78] Most [183] 37436
Rosturk Island Ros Toirc Mayo Newport Bay 34 24 64[79] Prepojenie len pri odlive [184] 37494
Inishquirk Inis Coirce Mayo Newport Bay 28 44 37[79] [185] 37472
Inishtubbrid Mayo Newport Bay 37 28 42[79] [186] 37473
Inishnacross Inis na Croise Mayo Newport Bay 26 36 27[79] [187] 37471
Inishbobunnan Mayo Newport Bay 24 31 13[79] [188] 37459
Inishgowla Mayo Newport Bay 32 32 28[79] [189] 37467
Inishilra Mayo Newport Bay 8 18 12[79] [190] 37468
Inishkeel Inis Caol Mayo Newport Bay 30 27 23[79] [191] 37469
Inisherkin Inis Earcáin Mayo Newport Bay 31 30 28[79] [192] 37466
Inishcooa Mayo Newport Bay 21 27 6[79] [193] 37461
Moynish More Maínis Mór Mayo Clew Bay 62 37 99[79] [194] 37481
Achill Island Acaill Mayo Atlantický oceán 35283[80] 688 (Croaghaun) 4901 2620 Most (Michael Davitt Bridge) 54°S 10°Z / 54°S 10°Z / 54; -10 (Achill Island) [195] 1165355
Achillbeg Acaill Bheag Mayo Atlantický oceán 331 110 178 0 53°51′S 9°57′Z / 53.850°S 9.950°Z / 53.850; -9.950 (Achillbeg) [196] 1165356
Annagh Island Oileán an Eanaigh Mayo Blacksod Bay 627 23 0[81] 0 [197] 36937
Inishbiggle Inis Bigil Mayo Blacksod Bay 637 34 67 24 53°59′45″S 9°54′15″Z / 53.99583°S 9.90417°Z / 53.99583; -9.90417 (Inishbiggle) [198] 36863
Barranagh Island Oileán Bearanach Mayo Elly Bay 63 7 0 0 Tombolo [199] 35255
Duvillaun Beg Dubhoileán Beag Mayo Atlantický oceán 25 14 0 0 [200] 35271
Duvillaun More Dubhoileán Mór Mayo Atlantický oceán 155 60 31 0 [201] 35272
Inishkea South Inis Gé Theas Mayo Inishkea Islands 344 72 (Knocknaskea) 62[82] 0 [202] 35278
Inishkea North Inis Gé Thuaidh Mayo Inishkea Islands 464 24 155[82] 0 [203] 35277
Inishglora Inis Gluaire Mayo Atlantický oceán 37 22 16[82] 0 54°12′31″S 10°7′38″Z / 54.20861°S 10.12722°Z / 54.20861; -10.12722 (Inishglora) [204] 1166254
Eagle Island Oileán sa Tuaidh Mayo Atlantický oceán 14 60 15 0 [205] 1166546
Kid Island Oileán Mionnán Mayo BCestahaven Bay 25 86 0 0 [206] 35405
Illanmaster Oileán Máistir Mayo Atlantický oceán 7 108[10] 0 0 Nemá 54°20′S 9°38′Z / 54.333°S 9.633°Z / 54.333; -9.633 (Illanmaster) [207] 1399573
Bartragh Island an Bheartrach Mayo Killala Bay 316 26 28 0 Nemá [208] 34513
Inishmulclohy alebo Coney Island Inis Uí Mhaolchluiche Sligo Sligo Harbour 388 13 124 6 Prepojenie len pri odlive [209] 45348
Oyster Island Inis Rórais Sligo Sligo Harbour 33 14[10] 28 0 [210] 45365
Inishmurray Inis Muirígh Sligo Donegalský záliv 209 23[10] 0 0 54°26′S 8°40′Z / 54.433°S 8.667°Z / 54.433; -8.667 (Inishmurray) [211] 45211
Conor's Island Oileán Chonchúir Sligo Donegalský záliv 111[24] 16[10] 15 0 Cesta [212] 45206
Dernish Dairinis Sligo Donegalský záliv 103 32 42 0 [213] 45207
Inishpat Donegal Donegal Harbour 17 25 7[83] [214] 14142
Rooney's Island Oileán Uí Ruanaí Donegal Donegal Harbour 34 32[10] 6[84] [215] 14297
Rotten Island an tOileán Bréan Donegal Killybegs Harbour 1 11 0 54°36′52.13″S 8°26′25.55″Z / 54.6144806°S 8.4404306°Z / 54.6144806; -8.4404306 [216] 14875
Rathlin O'Birne Island Reachlainn Uí Bhirn Donegal Atlantický oceán 50[85] 26 0 0 [217] 1166602
Inishkeel Inis Caoil Donegal Gweebarra Bay 81 19 16[86] 0 Prepojenie len pri odlive [218] 1166244
Inishkeeragh Inis Caorach Donegal Atlantický oceán 47 6 52 7 [219] 14535
Inishfree Upper Inis Fraoigh Donegal Dunglow Bay 541 14 137 9 54°57′20″S 8°26′40″Z / 54.95556°S 8.44444°Z / 54.95556; -8.44444 (Rutland Island) [220] 14945
Inishal Inis Saille Donegal Dunglow Bay 71 6 43[87] [221] 14943
Rutland Island alebo Inishmacadurn Inis Mhic an Doirn Donegal Atlantický oceán 313 ≥20 125 13 54°58′41″S 8°27′27″Z / 54.97806°S 8.45750°Z / 54.97806; -8.45750 (Rutland Island) [222] 15002
Inishcoo Inis Cú Donegal Atlantický oceán 109 15 0 Nemá.[88] [223] 15000
Eighter Island an tÍochtar Donegal Atlantický oceán 60 24 59 0 Nemá[88] [224] 14997
Arranmore alebo Aran Island Árainn Mhór Donegal Atlantický oceán 4335[89] 227 1431 522 trajekt pre automobily do Burtonport 54°59′22″S 8°31′51″Z / 54.98944°S 8.53083°Z / 54.98944; -8.53083 (Arranmore) [225] 14527
Cruit Island an Chruit Donegal Rosses Bay 941 32 258 53 Most 55°3′3″S 8°14′8″Z / 55.05083°S 8.23556°Z / 55.05083; -8.23556 (Cruit Island) [226] 111107
Owey Island Uaigh Donegal Rosses Bay 301 102 94 27 [227] 15013
Inishfree Lower Inis Fraoigh Donegal Inishfree Bay 45 25 0 0 [228] 14514
Inishinny Inis Sionnaigh Donegal Gweedore Bay 62 27 4[90] 0 [229] 1390473
Gola Island Gabhla Donegal Gweedore Bay 424 68 68 4 55°3′3″S 8°14′8″Z / 55.05083°S 8.23556°Z / 55.05083; -8.23556 (Gola Island) [230] 14467
Inishmeane Inis Meáin Donegal Gweedore Bay 117 33 12 0 [231] 14495
Inishsirrer Inis Oirthir Donegal Gweedore Bay 109 23 0[91] 0 [232] 1166267
Inishbofin Inis Bó Finne Donegal Tory Sound 298 33 121 36 55°10′24″S 8°10′8″Z / 55.17333°S 8.16889°Z / 55.17333; -8.16889 (Inishbofin) [233] 14448
Inishdooey Oileán Dúiche Donegal Tory Sound 87 38 9[92] [234] 14449
Tory Island Toraigh Donegal Atlantický oceán 785 83 399 142 Trajekty pre pasažierov do Bunbeg a Meenlaragh, blízko Falcarragh 55°15′45″S 8°13′0″Z / 55.26250°S 8.21667°Z / 55.26250; -8.21667 (Tory Island) [235] 14500
Island Roy Oileán an Bhráighe Donegal Mulroy Bay 91 12[10] 74 13 Cestný násyp [236] 16063
Aughnish Donegal Lough Swilly 66 25 26 3 Cestný násyp [237] 15974
Inch Island an Inis Donegal Lough Swilly 3425[93] 222 978[94] 438[93] Cestný násyp [238] 1166237
Inishtrahull Inis Trá Tholl Donegal Atlantický oceán 113 49 54 0 55°25′48″S 7°14′2″Z / 55.43000°S 7.23389°Z / 55.43000; -7.23389 (Inishtrahull) [239] 14546

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. 2011 Census gives 6500 for Cobh Town a 7534 for Cobh Rural ED; most were on Great Island but 148 were on Haulbowline a some on Fota Island.
  2. Prevzaté z Databázy názvov Írska (logainm.ie)
  3. Ak nie je uvedené inak, rozloha je z 6" mapy z 19. storočia z Ordnance Survey Ireland's (dostupné v tabuľke cez link v stĺpci OS map)
  4. Ak nie je uvedené inak, výška je zo série máp v mierke 1:50,000 na Ordnance Survey Ireland's (dostupné cez link v stĺpci OS map)
  5. a b Ak nie je uvedené inak, populácia je z Population (Number) by Off Shore Island, Year a Sex Centrálny štatistický úrad Írska
  6. Area Measurements in Northern Ireland. Northern Ireland Statistics a Research Agency: (12 April 2006). prístup: 11 September 2010.
  7. Elwood, J. H. (Winter 1968). "The population of Rathlin Island.". Ulster Medical Journal 37 (1): 64–70. PMID 5656183.
  8. Earl a Countess of Wessex set sail for Rathlin Island. Northern Ireland Office: (9 June 2010). prístup: 11 September 2010.
  9. Maidens. Commissioners of Irish Lights. prístup: 16 October 2010.
  10. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az Prepočítane z výšky v stopách na 6" mape Ordnance Survey Ireland's 19. storočia (dostupné v tabuľke cez link v stĺpci OS map)
  11. Commissioners 14th Rpt, p.45 Bangalebo E. Division
  12. Aids to Navigation Review 2010–2015. General Lighthouse Authorities of the United Kingdom and Ireland: (2010). prístup: 18 September 2010.
  13. Commissioners 14th Rpt, p.44 Grey Abbey E Division
  14. Commissioners 14th Rpt, p.46 Comber E Division
  15. Island Hill & North Strangford Nature Reserve. Walk NI. Countryside Access & Activities Network. prístup: 16 October 2010.
  16. a b c d e f Commissioners 14th Rpt, p.47 Tullynakill E Division
  17. a b c d Commissioners 14th Rpt, p.42–3 Killinchy E Division
  18. a b c Commissioners 14th Rpt, p.43 Killyleagh E Division
  19. a b c Commissioners 14th Rpt, p.44 Ranolf E Division
  20. a b c Commissioners, 12th R, p.54 Skerries E Division
  21. Commissioners 14th Rpt, p.22 Howth E Division
  22. [http://www.clontarfonline.com/nature_reserve.htm The Bull Island Nature Reserve]. Clontarf Online. prístup: 12 October 2010.
  23. Commissioners 14th Rpt, p.14 Killiney E Division
  24. a b c d e f 19th-century area, before reclamation
  25. a b c d Commissioners 9th Report, p.8 South Cork Union, Queenstown E. Division. The Great Island area and population are those of the total ED (7012 acres, 10060 people) less those of Foaty, Haulbowline, Spike, Rocky, and Coney Islands (897 acres, 636 people)
  26. 2006 Census Vol.1 Table 6 gives 6541 for Cobh a 6339 for Cobh rural ED; most were on Great Island but 165 were on Haulbowline a some on Fota Island.
  27. Background Information. pp. 23–4 Dept of the Environment. prístup: 20 September 2010.
  28. Commissioners 2nd Rpt, p.17 Myross E Division
  29. Commssioners 2nd Rpt, p.15 Cape Clear E Division
  30. Commssioners 2nd Rpt, p.19 Kilcoe E Division
  31. a b c Commissioners, 2nd Rpt, p.14 Aghadown South E Division
  32. a b Commissioners, 2nd Rpt, p.19 Skull E Division
  33. Commissioners 2nd Rpt, p.18 Ballydehob E Division
  34. Including Chapel Island Little
  35. Commissioners, 3rd Rpt, p.6 Whiddy E Division
  36. a b Commissioners Third Rept, p.7 Bere E Division (excluding Fourteen Islands)
  37. Commissioners Third Rept, p.8 Kilcatherine E Division
  38. Commissioners 6th Rpt, p.39 Dawros E. Division
  39. Commissioners 6th Rpt, p.40 Reen E. Division
  40. a b Combined total of Dunkerron Island East and Dunkerron Island West.[39]
  41. a b Dunkerron Island East and West are connected only in low tide.
  42. a b c Cappanacush is the largest of the Greenane Islands. It is listed separately and its area and population are excluded from the totals. It constitutes and separate townland.
  43. Commissioners 6th Rpt, p.39 Dromore E. Division
  44. a b Commissioners 6th Rpt, p.39 Greenane E. Division
  45. 170 in 1851
  46. Commissioners 6th Rpt, p.40 Tahilla E. Division
  47. Not enumerated separately z Rossdoohan townland on the mainland; combined population 163.[46]
  48. Commissioners 6th Rpt, p.39 Castlecove E. Division
  49. 11 in 1911
  50. a b Commissioners 8th Rpt p.29
  51. a b c Commissioners 8th Rpt, p.12 Dunquin E Division
  52. 13 in 1881
  53. Commissioners 8th Rpt, p.22 Ballynanaglish E Division
  54. Commissioners 8th Rpt, p.45 Shanagolden E Division
  55. Commissioners 8th Rpt, p.34 Aughinish E Division (Aughinish East and Aughinish West)
  56. a b c d Commissioners 7th Rpt, p.4 Clenagh E Division
  57. Duínis on OSI 1:50,000 map
  58. Commissioners 7th Rpt, p.21 Lisheen E Division
  59. The maximum spot height of 24 feet on the 6" map is incompatible with the 20-metre contour line present on the 1:50,000 map.
  60. Inis Bhig on OSI 1:50,000 map
  61. Commissioners 7th Rpt, p.26 Doorus E Division
  62. Parl Gazz Irl Vol.1 p.86
  63. a b Tawin Island comprise the townland of Tawin West (218 acres, 108 people) and part of the townland of Tawin East (179 acres, 193 people). Tawin East Island comprises the balance of the townland of Tawin East.
  64. a b Commissioners 7th Rpt, p.17 Ballynacourty E Division
  65. Commissioners 4th Rpt, p.21 Lettermore E. Division
  66. a b Commissioners 4th Rpt, p.21 Gorumna E. Division
  67. Commissioners 6th Rpt, p.10 Knockboy E. Division
  68. Commissioners 6th Rpt, p.10 Owengowla E. Division
  69. Commissioners 6th Rpt, p.9 Bunowen E. Division
  70. Commissioners 6th Rpt, p.10 Doonloughan E. Division
  71. Parl Gazz Irl Vol.3 p.316
  72. Excluding the tombolo linking Dorinish More and Dorinish Beg
  73. a b c d e f g Commissioners 4th Rpt, p.12 Kilmeena E Division
  74. Commissioners 4th Rpt, p.11 Croaghpatrick E Division
  75. a b Island More and Knockycahillaun are now connected;
  76. a b c Commissioners 4th Rpt, p.14 Derryloughan E Division
  77. a b Comprising townlands of Rosmore (78 acres, 90 people) and Lisduff (27 acre, 43 people)
  78. Commissioners 4th Rpt, p.15 Newport East E Division
  79. a b c d e f g h i j k Commissioners 4th Rpt, p.15 Newport West E Division
  80. Parl Gazz Irl Vol.1 p.8
  81. 18 in 1851
  82. a b c Commissioners Second report, p.11 Binghamstown South E D
  83. Commissioners 5th Rpt, p.14 Laghy E Division
  84. Commissioners 5th Rpt, p.14 Tullynaught E Division
  85. Excluding the 10 acres of Kinkeel, Prepojenie len pri odlive.
  86. Commissioners 5th Rpt, p.17 Maas E Division
  87. Commissioners 5th Rpt, p.17 Maghery E Division
  88. a b There is a foot bridge between Eighter a Inishcoo.
  89. Parl Gazz Irl Vol.1 p.87
  90. Commissioners 11th Rpt, p.8 Gweedore E Division
  91. 30 in 1861
  92. Commissioners 11th Rpt, p.8 Meenaclady E Division
  93. a b 2006 Census, Vol.1 Table 6, p.116
  94. Commissioners 14th Rpt, p.61 Inch E Division

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]