Zoznam pilotovaných vesmírnych letov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Pre zoznam pilotovaných vesmírnych letov organizovaný podľa vesmírneho programu pozri Zoznam pilotovaných vesmírnych letov podľa programu.

Tieto chronologické zoznamy zahŕňajú všetky pilotované vesmírne lety, ktoré dosiahli výšku aspoň 100 km (definícia vesmírneho letu podľa FAI), alebo to bolo plánované, ale nepodarilo sa. V Spojených štátoch je definícia vesmírneho letu trocha odlišná, vyžaduje výšku iba 50 míľ (~80 km). V šesťdesiatych rokoch 20. storočia sa uskutočnilo 13 letov amerického raketového lietadla X-15, ktoré spĺňajú americké kritéria, ale iba dva, ktoré spĺňajú kritéria FAI. Tieto zoznamy zahŕňajú iba tieto dva lety, ostatné lety sú opísané v článku X-15.

K 31. máju 2008 sa celkovo uskutočnilo 264 pilotovaných letov, ktoré dosiahli výšku aspoň 100 km, z ktorých 256 úspešne dosiahlo obežnú dráhu.

Podrobné zoznamy[upraviť | upraviť zdroj]

Súhrn[upraviť | upraviť zdroj]

Vesmírne stanice Saľut, Skylab, Mir a ISS – ku ktorým sa pripojilo viacero z uvedených vesmírnych letov – nie sú uvedené samostatne. Pozri podrobné zoznamy (odkazy vyššie) pre ďalšie informácie.

1961 Vostok 1 – Mercury-Redstone 3 – Mercury-Redstone 4 – Vostok 2
1962 Mercury-Atlas 6 – Mercury-Atlas 7 – Vostok 3 – Vostok 4 – Mercury-Atlas 8
1963 Mercury-Atlas 9 – Vostok 5 – Vostok 6 – X-15 Flight 90 – X-15 Flight 91
1964 Voschod 1
1965 Voschod 2 – Gemini 3 – Gemini 4 – Gemini 5 – Gemini 7 – Gemini 6A
1966 Gemini 8 – Gemini 9A – Gemini 10 – Gemini 11 – Gemini 12
1967 Sojuz 1
1968 Apollo 7 – Sojuz 3 – Apollo 8
1969 Sojuz 4 – Sojuz 5  – Apollo 9 – Apollo 10 – Apollo 11 – Sojuz 6 – Sojuz 7 – Sojuz 8 – Apollo 12
1970 Apollo 13 – Sojuz 9
1971 Apollo 14 – Sojuz 10 – Sojuz 11 – Apollo 15
1972 Apollo 16 – Apollo 17
1973 Skylab 2 – Skylab 3 – Sojuz 12 – Skylab 4 – Sojuz 13
1974 Sojuz 14 – Sojuz 15 – Sojuz 16
1975 Sojuz 17 – Sojuz 18a – Sojuz 18 – Apollo-Sojuz – Sojuz 19
1976 Sojuz 21 – Sojuz 22 – Sojuz 23
1977 Sojuz 24 – Sojuz 25 – Sojuz 26
1978 Sojuz 27 – Sojuz 28 – Sojuz 29 – Sojuz 30 – Sojuz 31
1979 Sojuz 32 – Sojuz 33
1980 Sojuz 35 – Sojuz 36 – Sojuz T-2 – Sojuz 37 – Sojuz 38 – Sojuz T-3
1981 Sojuz T-4 – Sojuz 39 – STS-1 – Sojuz 40 – STS-2
1982 STS-3 – Sojuz T-5 – Sojuz T-6 – STS-4 – Sojuz T-7 – STS-5
1983 STS-6 – Sojuz T-8 – STS-7 – Sojuz T-9 – STS-8 – Sojuz T-10-1 – STS-9
1984 STS-41-B – Sojuz T-10 – Sojuz T-11 – STS-41-C – Sojuz T-12 – STS-41-D – STS-41-G – STS-51-A
1985 STS-51-C – STS-51-D – STS-51-B – Sojuz T-13 – STS-51-G – STS-51-F – STS-51-I – Sojuz T-14 – STS-51-J – STS-61-A – STS-61-B
1986 STS-61-C – STS-51-L – Sojuz T-15
1987 Sojuz TM-2 – Sojuz TM-3 – Sojuz TM-4
1988 Sojuz TM-5 – Sojuz TM-6 – STS-26 – Sojuz TM-7 – STS-27
1989 STS-29 – STS-30 – STS-28 – Sojuz TM-8 – STS-34 – STS-33
1990 STS-32 – Sojuz TM-9 – STS-36 – STS-31 – Sojuz TM-10 – STS-41 – STS-38 – STS-35 – Sojuz TM-11
1991 STS-37 – STS-39 – Sojuz TM-12 – STS-40 – STS-43 – STS-48 – Sojuz TM-13 – STS-44
1992 STS-42 – Sojuz TM-14 – STS-45 – STS-49 – STS-50 – Sojuz TM-15 – STS-46 – STS-47 – STS-52 – STS-53
1993 STS-54 – Sojuz TM-16 – STS-56 – STS-55 – STS-57 – Sojuz TM-17 – STS-51 – STS-58 – STS-61
1994 Sojuz TM-18 – STS-60 – STS-62 – STS-59 – Sojuz TM-19 – STS-65 – STS-64 – STS-68 – Sojuz TM-20 – STS-66
1995 STS-63 – STS-67 – Sojuz TM-21 – STS-71 – STS-70 – Sojuz TM-22 – STS-69 – STS-73 – STS-74
1996 STS-72 – Sojuz TM-23 – STS-75 – STS-76 – STS-77 – STS-78 – Sojuz TM-24 – STS-79 – STS-80
1997 STS-81 – Sojuz TM-25 – STS-82 – STS-83 – STS-84 – STS-94 – Sojuz TM-26 – STS-85 – STS-86 – STS-87
1998 STS-89 – Sojuz TM-27 – STS-90 – STS-91 – Sojuz TM-28 – STS-95 – STS-88
1999 Sojuz TM-29 – STS-96 – STS-93 – STS-103
2000 STS-99 – Sojuz TM-30 – STS-101 – STS-106 – STS-92 – Sojuz TM-31 – STS-97
2001 STS-98 – STS-102 – STS-100 – Sojuz TM-32 – STS-104 – STS-105 – Sojuz TM-33 – STS-108
2002 STS-109 – STS-110 – Sojuz TM-34 – STS-111 – STS-112 – Sojuz TMA-1 – STS-113
2003 STS-107 – Sojuz TMA-2 – Šen-čou 5 – Sojuz TMA-3
2004 Sojuz TMA-4 – SpaceShipOne let 15P – SpaceShipOne let 16P – SpaceShipOne let 17P – Sojuz TMA-5
2005 Sojuz TMA-6 – STS-114 – Sojuz TMA-7 – Šen-čou 6
2006 Sojuz TMA-8 – STS-121 – STS-115 – Sojuz TMA-9 – STS-116
2007 Sojuz TMA-10 – STS-117 – STS-118 – Sojuz TMA-11 – STS-120
2008 STS-122 – STS-123 – Sojuz TMA-12 – STS-124 – Šen-čou 7 – Sojuz TMA-13 – STS-126
2009 STS-119 – Sojuz TMA-14 – STS-125 – Sojuz TMA-15 – STS-127 – STS-128 – Sojuz TMA-16 – STS-129 – Sojuz TMA-17
2010 STS-130 – Sojuz TMA-18 – STS-131 –  STS-132 – Sojuz TMA-19