Zoznam pilotovaných vesmírnych letov, 1990 – 1999

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Pre poznámky, súhrn a externé odkazy, pozri nadradený článok: Zoznam pilotovaných vesmírnych letov.

Toto je podrobný zoznam pilotovaných vesmírnych letov od roku 1990 do 1999, zahrňujúci lety ruského kozmického programu Sojuz ku kozmickej stanici Mir, amerického programu Space Shuttle a prvých letov k ISS.

Sovietsky zväz sa rozpadol na konci roka 1991. Od tohto dátumu sú všetky bývalé republiky ZSSR uvádzané samostatne.

Pokračovanie zo Zoznamu pilotovaných vesmírnych letov, 1980-1989
Posádka Štart
Kozmická loď
Pobyt Pristátie
Kozmická loď
Zhrnutie misie
Štarty v roku 1990
Spojené štáty Daniel C. Brandenstein
Spojené štáty James D. Wetherbee
Spojené štáty Bonnie J. Dunbarová
Spojené štáty G. David Low
Spojené štáty Marsha S. Ivinsová
9. január 1990
Spojené štáty STS-32, Columbia
20. január 1990
Spojené štáty STS-32, Columbia
Vypustenie obranného komunikačného satelitu.
Zachytenie Long Duration Exposure Facility (LDEF).
Sovietsky zväz Anatolij Soloviev
Sovietsky zväz Alexandr Balandin
11. február 1990
Sovietsky zväz Sojuz TM-9
Mir 17. júl 1990
Sovietsky zväz Sojuz TM-9
 
Spojené štáty John O. Creighton
Spojené štáty John H. Casper
Spojené štáty Richard M. Mullane
Spojené štáty David C. Hilmers
Spojené štáty Pierre J. Thuot
28. február 1990
Spojené štáty STS-36, Atlantis
4. marec 1990
Spojené štáty STS-36, Atlantis
Misia Ministerstva obrany USA. Tajný náklad, údajne prieskumný satelit.
Spojené štáty Loren J. Shriver
Spojené štáty Charles F. Bolden, Jr.
Spojené štáty Steven A. Hawley
Spojené štáty Bruce McCandless II
Spojené štáty Kathryn D. Sullivanová
24. apríl 1990
Spojené štáty STS-31, Discovery
29. apríl 1990
Spojené štáty STS-31, Discovery
Vypustenie Hubblovho teleskopu.
Sovietsky zväz Gennadij Strekalov
Sovietsky zväz Gennadij Manakov
3. august 1990
Sovietsky zväz Sojuz TM-10
Mir 10. december 1990
Sovietsky zväz Sojuz TM-10
 
Spojené štáty Richard N. Richards
Spojené štáty Robert D. Cabana
Spojené štáty William M. Shepherd
Spojené štáty Bruce E. Melnick
Spojené štáty Thomas D. Akers
6. október 1990
Spojené štáty STS-41, Discovery
10. október 1990
Spojené štáty STS-41, Discovery
Vypustenie sondy Ulysses.
Rôzne vedecké experimenty.
Spojené štáty Richard O. Covey
Spojené štáty Frank L. Culbertson, Jr.
Spojené štáty Robert C. Springer
Spojené štáty Carl J. Meade
Spojené štáty Charles D. Gemar
15. november 1990
Spojené štáty STS-38, Atlantis
20. november 1990
Spojené štáty STS-38, Atlantis
Misia Ministerstva obrany USA. Tajný náklad, údajne prieskumný satelit.
Spojené štáty Vance D. Brand
Spojené štáty Guy S. Gardner
Spojené štáty Jeffrey A. Hoffman
Spojené štáty John M. Lounge
Spojené štáty Robert A. Parker
Spojené štáty Samuel T. Durrance
Spojené štáty Ronald A. Parise
2. december 1990
Spojené štáty STS-35, Columbia
10. december 1990
Spojené štáty STS-35, Columbia
Ultrafialová a röntgenová astronómia (observatórium ASTRO-1).
Sovietsky zväz Viktor Afanasiev
Sovietsky zväz Musa Manarov
2. december 1990
Sovietsky zväz Sojuz TM-11
Mir 26. máj 1991
Sovietsky zväz Sojuz TM-11
Výmena posádky stanice Mir
Prvý Japonec vo vesmíre (Akijama).
Japonsko Tojohiro Akijama 10. december 1990
Sovietsky zväz Sojuz TM-10
Štarty v roku 1991
Spojené štáty Steven R. Nagel
Spojené štáty Kenneth D. Cameron
Spojené štáty Jerry L. Ross
Spojené štáty Jay Apt
Spojené štáty Linda M. Godwin
5. apríl 1991
Spojené štáty STS-37, Atlantis
11. apríl 1991
Spojené štáty STS-37, Atlantis
Vypustenie Compton Gamma Ray Observatory.
Spojené štáty Michael L. Coats
Spojené štáty L. Blaine Hammond
Spojené štáty Guion S. Bluford
Spojené štáty Gregory J. Harbaugh
Spojené štáty Richard J. Hieb
Spojené štáty Donald R. McMonagle
Spojené štáty Charles L. Veach
28. apríl 1991
Spojené štáty STS-39, Discovery
6. máj 1991
Spojené štáty STS-39, Discovery
Misia Ministerstva obrany USA. Čiastočne tajný náklad, rôzne vedecké experimenty a pozorovania.
Spojené kráľovstvo Helen Sharmanová 18. máj 1991
Sovietsky zväz Sojuz TM-12
Mir 26. máj 1991
Sovietsky zväz Sojuz TM-11
Výmena posádky stanice Mir
Biologické experimenty.
Prvý Brit vo vesmíre (Sharmanová).
Prvá európska žena vo vesmíre (Sharmanová).
Sovietsky zväz Anatolij Arcebarskij 10. október 1991
Sovietsky zväz Sojuz TM-12
Sovietsky zväz Sergej Krikaľov 25. marec 1992
Sovietsky zväz Sojuz TM-13
Spojené štáty Bryan D. O'Connor
Spojené štáty Sidney M. Gutierrez
Spojené štáty James P. Bagian
Spojené štáty Tamara E. Jerniganová
Spojené štáty Margaret Seddonová
Spojené štáty F. Drew Gaffney
Spojené štáty Millie-Hughes Fulford
5. jún 1991
Spojené štáty STS-40, Columbia
14. jún 1991
Spojené štáty STS-40, Columbia
Misia Spacelab, štúdium ľudí, hlodavcov a rybiek.
Spojené štáty John E. Blaha
Spojené štáty Michael A. Baker
Spojené štáty Shannon W. Lucidová
Spojené štáty James C. Adamson
Spojené štáty G. David Low
2. august 1991
Spojené štáty STS-43, Atlantis
11. august 1991
Spojené štáty STS-43, Atlantis
Vypustenie Tracking and Data Relay Satellite-5.
Spojené štáty John O. Creighton
Spojené štáty Kenneth S. Reightler, Jr.
Spojené štáty James F. Buchli
Spojené štáty Charles D. Gemar
Spojené štáty Mark N. Brown
12. september 1991
Spojené štáty STS-48, Discovery
18. september 1991
Spojené štáty STS-48, Discovery
Vypustenie Upper Atmosphere Research Satellite (UARS).
Rakúsko Franz Viehböck 2. október 1991
Sovietsky zväz Sojuz TM-13
Mir 10. október 1991
Sovietsky zväz Sojuz TM-12
Výmena posádky stanice Mir

Prvý Rakúšan vo vesmíre (Vieböck).
Sovietsky zväz Alexandr Volkov
Sovietsky zväzToktar Aubakirov
25. marec 1992
Sovietsky zväz Sojuz TM-13
Spojené štáty Frederick D. Gregory
Spojené štáty Terence T. Henricks
Spojené štáty F. Story Musgrave
Spojené štáty Mario Runco, Jr.
Spojené štáty James S. Voss
Spojené štáty Thomas J. Hennen
24. november 1991
Spojené štáty STS-44, Atlantis
1. december 1991
Spojené štáty STS-44, Atlantis
Misia Ministerstva obrany USA. Vypustenie satelitu Defense Support Program (DSP).
Štarty v roku 1992
Spojené štáty Ronald J. Grabe
Spojené štáty Stephen S. Oswald
Spojené štáty Norman E. Thagard
Spojené štáty David C. Hilmers
Spojené štáty William F. Readdy
Kanada Roberta L. Bondarová
Nemecko Ulf D. Merbold
22. január 1992
Spojené štáty STS-42, Discovery
30. január 1992
Spojené štáty STS-42, Discovery
Medzinárodné mikrogravitačné laboratórium-1 (IML-1); biologické a materiálové experimenty.
Prvá Kanaďanka vo vesmíre (Bondarová).
Nemecko Klaus-Dietrich Flade 17. marec 1992
Rusko Sojuz TM-14
Mir 25. marec 1992
Rusko Sojuz TM-13
Prvý let lode Sojuz od rozpadu ZSSR.
Rusko Alexandr Viktorenko
Rusko Alexandr Kaleri
10. august 1992
Rusko Sojuz TM-14
Spojené štáty Charles F. Bolden
Spojené štáty Brian Duffy
Spojené štáty Kathryn D. Sullivanová
Spojené štáty David C. Leestma
Spojené kráľovstvo / Spojené štáty C. Michael Foale
Spojené štáty Byron K. Lichtenberg
Belgicko Dirk D. Frimout
24. marec 1992
Spojené štáty STS-45, Atlantis
2. apríl 1992
Spojené štáty STS-45, Atlantis
Atmospheric Laboratory for Applications and Science (ATLAS-1): medzinárodné experimenty vo výskume atmosféry a astronómii.
Prvý Belgičan vo vesmíre (Frimout).
Spojené štáty Daniel C. Brandenstein
Spojené štáty Kevin P. Chilton
Spojené štáty Pierre J. Thuot
Spojené štáty Kathryn C. Thorntonová
Spojené štáty Richard J. Hieb
Spojené štáty Thomas D. Akers
Spojené štáty Bruce E. Melnick
7. máj 1992
Spojené štáty STS-49, Endeavour
16. máj 1992
Spojené štáty STS-49, Endeavour
Zachytenie a vypustenie satelitu INTELSAT VI (F-3).
Skúška údržby a zariadení pre Freedom.
Spojené štáty Richard N. Richards
Spojené štáty Kenneth D. Bowersox
Spojené štáty Bonnie J. Dunbarová
Spojené štáty Lawrence J. DeLucas
Spojené štáty Ellen S. Bakerová
Spojené štáty Carl J. Meade
Spojené štáty Eugene H. Trinh
25. jún 1992
Spojené štáty STS-50, Columbia
9. júl 1992
Spojené štáty STS-50, Columbia
Americké mikrogravitačné laboratórium-I (USML-1): rôzne mikrogravitačné experimenty.
Francúzsko Michael Tognini 27. júl 1992
Rusko Sojuz TM-15
Mir 10. august 1992
Rusko Sojuz TM-14
Výmena posádky stanice Mir
Lotyšsko Anatolij Soloviov
Rusko Sergej Avdejev
1. február 1993
Rusko Sojuz TM-15
Spojené štáty Loren J. Shriver
Spojené štáty Andrew M. Allen
Spojené štáty Jeffrey A. Hoffman
Spojené štáty Franklin R. Chang-Diaz
Švajčiarsko Claude Nicollier
Spojené štáty Marsha S. Ivinsová
Taliansko Franco Malerba
31. júl 1992
Spojené štáty STS-46, Atlantis
8. august 1992
Spojené štáty STS-46, Atlantis
Vypustenie satelitu ESA - European Retrievable Carrier (EURECA).
Vypustenie spoločného satelitného systému NASA/Talianska vesmírna agentúra - Tethered Satellite System (TSS) (failed).
First Švajčiar vo vesmíre (Nicollier).
Prvý Talian vo vesmíre vo vesmíre (Malerba).
Spojené štáty Robert L. Gibson
Spojené štáty Curtis L. Brown
Spojené štáty Mark C. Lee
Spojené štáty N. Jan Davis
Spojené štáty Jay Apt
Spojené štáty Mae C. Jemisonová
Japonsko Mamoru Mohri
12. september 1992
Spojené štáty STS-47, Endeavour
20. september 1992
Spojené štáty STS-47, Endeavour
50. misia Space Shuttle.
Spoločná misia NASA a NASDA (Japonská vesmírna agentúra); mikrogravitačné experimenty v materiálovej vede a biológii.
Prvá Afroameričanka vo vesmíre (Jemisonová).
Spojené štáty James B. Wetherbee
Spojené štáty Michael A. Baker
Spojené štáty Charles L. Veach
Spojené štáty William M. Shepherd
Spojené štáty Tamara E. Jernigan
Kanada Steven G. MacLean
22. október 1992
Spojené štáty STS-52, Columbia
1. november 1992
Spojené štáty STS-52, Columbia
Vypustenie Laser Geodynamic Satellite II (LAGEOS-II).
Americké mikrogravitačné laboratórium-1 (USMP-1): fyzikálne experimenty.
Spojené štáty David M. Walker
Spojené štáty Robert D. Cabana
Spojené štáty Guion S. Bluford
Spojené štáty James S. Voss
Spojené štáty Michael R. Clifford
2. december 1992
Spojené štáty STS-53, Discovery
9. december 1992
Spojené štáty STS-53, Discovery
Tajný náklad Ministerstva obrany USA, údajne prieskumný satelit.
Rôzne vedecké experimenty.
Štarty v roku 1993
Spojené štáty John H. Casper
Spojené štáty Donald R. McMonagle
Spojené štáty Mario Runco, Jr.
Spojené štáty Gregory J. Harbaugh
Spojené štáty Susan J. Helmsová
13. január 1993
Spojené štáty STS-54, Endeavour
19. január 1993
Spojené štáty STS-54, Endeavour
Vypustenie piateho Tracking and Data Relay Satellite (TDRS-F).
Difúzny röntgenový spektrometer (DXS) a mikrogravitačné experimenty.
Rusko Gennadij Manakov
Rusko Alexandr Poleščuk
24. január 1993
Rusko Sojuz TM-16
Mir 22. júl 1993
Rusko Sojuz TM-16
Testy prípojného zariadenia.
Spojené štáty Kenneth D. Cameron
Spojené štáty Stephen S. Oswald
Spojené kráľovstvo / Spojené štáty C. Michael Foale
Spojené štáty Kenneth D. Cockrell
Spojené štáty Ellen Ochoaová
8. apríl 1993
Spojené štáty STS-56, Discovery
17. apríl 1993
Spojené štáty STS-56, Discovery
Atmospheric Laboratory for Applications and Science-2 (ATLAS-2).
Atmosférický a solárny výskum.
Spojené štáty Steven R. Nagel
Spojené štáty Terence T. Henricks
Spojené štáty Jerry L. Ross
Spojené štáty Charles J. Precourt
Spojené štáty Bernard A. Harris, Jr.
Nemecko Ulrich Walter
Nemecko Hans Schlegel
26. apríl 1993
Spojené štáty STS-55, Columbia
6. máj 1993
Spojené štáty STS-55, Columbia
Misia Spacelab financovaná Nemeckom: rôzne vedecké experimenty.
Spojené štáty Ronald J. Grabe
Spojené štáty Brian Duffy
Spojené štáty G. David Low
Spojené štáty Nancy J. Currie
Spojené štáty Peter J. Wisoff
Spojené štáty Janice E. Voss
21. jún 1993
Spojené štáty STS-57, Endeavour
1. júl 1993
Spojené štáty STS-57, Endeavour
Prvý let SPACEHAB: biomedicínske a materiálové experimenty.
Francúzsko Jean-Pierre Haigneré 2. júl 1993
Rusko Sojuz TM-17
Mir 22. júl 1993
Rusko Sojuz TM-16
Výmena posádky stanice Mir
Rusko Vasilij Cibliev
Rusko Alexandr Serebrov
13. január 1994
Rusko Sojuz TM-17
Spojené štáty Frank L. Culbertson, Jr.
Spojené štáty William F. Readdy
Spojené štáty James H. Newman
Spojené štáty Daniel W. Bursch
Spojené štáty Carl E. Walz
12. september 1993
Spojené štáty STS-51, Discovery
22. september 1993
Spojené štáty STS-51, Discovery
Vypustenie Advanced Communications Technology Satellite (ACTS).
Ultrafialové astronomické pozorovania.
Spojené štáty John E. Blaha
Spojené štáty Richard A. Searfoss
Spojené štáty Margaret Seddonová
Spojené štáty William S. McArthur, Jr.
Spojené štáty David A. Wolf
Spojené štáty Shannon W. Lucidová
Spojené štáty Martin Fettman
18. október 1993
Spojené štáty STS-58, Columbia
1. november 1993
Spojené štáty STS-58, Columbia
Misia Spacelab.
Spojené štáty Richard O. Covey
Spojené štáty Kenneth D. Bowersox
Spojené štáty F. Story Musgrave
Spojené štáty Kathryn C. Thornton
Švajčiarsko Claude Nicollier
Spojené štáty Jeffrey A. Hoffman
Spojené štáty Thomas D. Akers
2. december 1993
Spojené štáty STS-61, Endeavour
13. december 1993
Spojené štáty STS-61, Endeavour
Prvá opravárenská misia k Hubblovmu teleskopu.
Štarty v roku 1994
Rusko Viktor Afanasiev
Rusko Jurij Usačov
8. január 1994
Rusko Sojuz TM-18
Mir 9. júl 1994
Rusko Sojuz TM-18
Výmena posádky stanice Mir
Rusko Valerij Poľakov 22. marec 1995
Rusko Sojuz TM-20
Spojené štáty Charles F. Bolden
Spojené štáty Kenneth S. Reightler, Jr.
Spojené štáty N. Jan Davis
Spojené štáty Ronald M. Sega
Spojené štáty Franklin R. Chang-Diaz
Rusko Sergej Krikaľov
3. február 1994
Spojené štáty STS-60, Discovery
11. február 1994
Spojené štáty STS-60, Discovery
SPACEHAB-2: materiálová veda a biologický výskum.
Vypustenie Wake Shield Facility-1.
Medicínsky a rádiologický výskum.
Prvý Rus na palube Space Shuttle (Krikaľov).
Spojené štáty John H. Casper
Spojené štáty Andrew M. Allen
Spojené štáty Pierre J. Thuot
Spojené štáty Charles D. Gemar
Spojené štáty Marsha S. Ivinsová
4. marec 1994
Spojené štáty STS-62, Columbia
18. marec 1994
Spojené štáty STS-62, Columbia
Rôzne vedecké experimenty.
Spojené štáty Sidney M. Gutierrez
Spojené štáty Kevin P. Chilton
Spojené štáty Linda M. Godwin
Spojené štáty Jay Apt
Spojené štáty Michael R. Clifford
Spojené štáty Thomas D. Jones
9. apríl 1994
Spojené štáty STS-59, Endeavour
20. apríl 1994
Spojené štáty STS-59, Endeavour
Radarové mapovanie Zeme a atmosférický výskum.
Rusko Jurij Malenčenko
Rusko Talgat Musabajev
3. júl 1994
Rusko Sojuz TM-19
Mir 4. november 1994
Rusko Sojuz TM-19
Medicínske a materiálové experimenty.
Oprava stanice Mir.
Spojené štáty Robert D. Cabana
Spojené štáty James D. Halsell
Spojené štáty Richard J. Hieb
Spojené štáty Carl E. Walz
Spojené štáty Leroy Chiao
Spojené štáty Donald A. Thomas
Japonsko Čiaki Naitová-Mukaiová
8. júl 1994
Spojené štáty STS-65, Columbia
23. júl 1994
Spojené štáty STS-65, Columbia
Medzinárodné mikrogravitačné laboratórium-2: rôzne mikrogravitačné experimenty.
Prvá Japonka vo vesmíre (Naitová-Mukaiová).
Spojené štáty Richard N. Richards
Spojené štáty L. Blaine Hammond
Spojené štáty Jerry M. Linenger
Spojené štáty Susan J. Helmsová
Spojené štáty Carl J. Meade
Spojené štáty Mark C. Lee
9. september 1994
Spojené štáty STS-64, Discovery
20. september 1994
Spojené štáty STS-64, Discovery
Atmosférické a solárne pozorovania.
Spojené štáty Michael A. Baker
Spojené štáty Terrence W. Wilcutt
Spojené štáty Thomas D. Jones
Spojené štáty Steven L. Smith
Spojené štáty Daniel W. Bursch
Spojené štáty Peter J.K. Wisoff
30. september 1994
Spojené štáty STS-68, Endeavour
11. október 1994
Spojené štáty STS-68, Endeavour
Radarové snímkovanie Zeme.
Nemecko Ulf Merbold 4. október 1994
Rusko Sojuz TM-20
Mir 4. november 1994
Rusko Sojuz TM-19
Výmena posádky stanice Mir
Rusko Alexandr Viktorenko
Rusko Jelena Kondakovová
22. marec 1995
Rusko Sojuz TM-20
Spojené štáty Donald R. McMonagle
Spojené štáty Curtis Brown
Spojené štáty Ellen Ochoaová
Spojené štáty Scott E. Parazynski
Spojené štáty Joseph R. Tanner
Francúzsko Jean-François Clervoy
3. november 1994
Spojené štáty STS-66, Atlantis
14. november 1994
Spojené štáty STS-66, Atlantis
Atmosférický výskum.
Štarty v roku 1995
Spojené štáty James D. Wetherbee
Spojené štáty Eileen M. Collinsová
Spojené kráľovstvo / Spojené štáty C. Michael Foale
Spojené štáty Janice E. Voss
Spojené štáty Bernard A. Harris, Jr.
Rusko Vladimir Titov
3. február 1995
Spojené štáty STS-63, Discovery
11. február 1995
Spojené štáty STS-63, Discovery
Stretnutie so stanicou Mir.
Prvá žena ako pilot (Collinsová).
SPACEHAB-3: rôzne vedecké experimenty.
Prvá EVA afroamerického astronauta (Harris).
Spojené štáty Stephen S. Oswald
Spojené štáty William G. Gregory
Spojené štáty Tamara E. Jernigan
Spojené štáty John M. Grunsfeld
Spojené štáty Wendy B. Lawrence
Spojené štáty Ronald A. Parise
Spojené štáty Samuel T. Durrance
2. marec 1995
Spojené štáty STS-67, Endeavour
18. marec 1995
Spojené štáty STS-67, Endeavour
Ultrafialové astronomické pozorovania.
Spojené štáty Norman E. Thagard
Rusko Vladimir Dežurov
Rusko Gennadij Strekalov
14. marec 1995
Rusko Sojuz TM-21
Mir 7. júl 1995
Spojené štáty STS-71, Atlantis
Prvá americká návšteva stanice Mir (Thagard).
Spojené štáty Robert L. Gibson
Spojené štáty Charles J. Precourt
Spojené štáty Ellen S. Bakerová
Spojené štáty Bonnie J. Dunbarová
Spojené štáty Gregory J. Harbaugh
27. jún 1995
Spojené štáty STS-71, Atlantis
Mir 7. júl 1995
Spojené štáty STS-71, Atlantis
Prvé spojenie Shuttle-Mir.
Biomedicínske experimenty.
Výmena posádky stanice Mir a doplnenie zásob.
Lotyšsko Anatolij Soloviov
Rusko Nikolaj Budarin
11. september 1995
Rusko Sojuz TM-21
Spojené štáty Terence T. Henricks
Spojené štáty Kevin R. Kregel
Spojené štáty Nancy Currie
Spojené štáty Donald A. Thomas
Spojené štáty Mary Weber
13. júl 1995
Spojené štáty STS-70, Discovery
22. júl 1995
Spojené štáty STS-70, Discovery
Vypustenie siedmeho Tracking and Data Relay Satellite (TDRS).
Biologický a biomedicínsky výskum.
Rusko Sergej Avdejev
Rusko Jurij Gidzenko
Nemecko Thomas Reiter
5. september 1995
Rusko Sojuz TM-22
Mir 29. február 1996
Rusko Sojuz TM-22
Výmena posádky stanice Mir
Prvá EVA nemeckého kozmonauta (Reiter).
Spojené štáty David M. Walker
Spojené štáty Kenneth Cockrell
Spojené štáty James S. Voss
Spojené štáty James H. Newman
Spojené štáty Michael L. Gernhardt
7. september 1995
Spojené štáty STS-69, Endeavour
18. september 1995
Spojené štáty STS-69, Endeavour
Pozorovanie Slnka.
Vypustenie Wake Shield Facility-2.
Spojené štáty Kenneth D. Bowersox
Spojené štáty Kent V. Rominger
Spojené štáty Kathryn C. Thornton
Spojené štáty Catherine G. Colemanová
Spojené štáty Michael E. López-Alegría
Spojené štáty Fred W. Leslie
Spojené štáty Albert Sacco, Jr.
20. október 1995
Spojené štáty STS-73, Columbia
5. november 1995
Spojené štáty STS-73, Columbia
Mikrogravitačné experimenty.
Spojené štáty Kenneth D. Cameron
Spojené štáty James D. Halsell
Spojené štáty Jerry L. Ross
Spojené štáty William S. McArthur, Jr.
Kanada Chris A. Hadfield
12. november 1995
Spojené štáty STS-74, Atlantis
Mir 20. november 1995
Spojené štáty STS-74, Atlantis
Druhé spojenie Shuttle-Mir.
Prinesenie ruského spojovacieho zariadenia a solárnych panelov.
Štarty v roku 1996
Spojené štáty Brian Duffy
Spojené štáty Brent W. Jett
Spojené štáty Leroy Chiao
Spojené štáty Daniel T. Barry
Spojené štáty Winston E. Scott
Japonsko Koiči Wakata
11. január 1996
Spojené štáty STS-72, Endeavour
20. január 1996
Spojené štáty STS-72, Endeavour
Zachytenie a dovezenie späť na Zem satelitu Space Flyer Unit (japonský satelit na výskum mikrogravitácie).
Rusko Jurij Onufrijenko
Rusko Jurij Usačov
21. február 1996
Rusko Sojuz TM-23
Mir 2. september 1996
Rusko Sojuz TM-23
 
Spojené štáty Andrew M. Allen
Spojené štáty Scott J. Horowitz
Spojené štáty Franklin R. Chang-Diaz
Taliansko Maurizio Cheli
Spojené štáty Jeffrey A. Hoffman
Švajčiarsko Claude Nicollier
Taliansko Umberto Guidoni
22. február 1996
Spojené štáty STS-75, Columbia
9. marec 1996
Spojené štáty STS-75, Columbia
Vypustenie Tethered Satellite System (TSS-1R) (čiastočný úspech).
Mikrogravitačný výskum.
Spojené štáty Kevin P. Chilton
Spojené štáty Richard A. Searfoss
Spojené štáty Linda M. Godwinová
Spojené štáty Michael R. Clifford
Spojené štáty Ronald M. Sega
22. marec 1996
Spojené štáty STS-76, Atlantis
Mir 31. marec 1996
Spojené štáty STS-76, Atlantis
Výmena posádky stanice Mir.
Prvá Američanka na stanici Mir (Lucidová).
Spojené štáty Shannon W. Lucidová 26. september 1996
Spojené štáty STS-79, Atlantis
Spojené štáty John H. Casper
Spojené štáty Curtis Brown
Spojené štáty Daniel W. Bursch
Spojené štáty Mario Runco, Jr.
Kanada Marc Garneau
Spojené štáty Andrew Thomas
19. máj 1996
Spojené štáty STS-77, Endeavour
29. máj 1996
Spojené štáty STS-77, Endeavour
SPACEHAB-4: rôzne vedecké experimenty.
Vypustenie satelitu Spartan-207/IAE (Inflatable Antenna Experiment).
Stretnutie s experimentálnym satelitom.
Spojené štáty Terence T. Henricks
Spojené štáty Kevin R. Kregel
Spojené štáty Susan J. Helmsová
Spojené štáty Richard M. Linnehan
Spojené štáty Charles E. Brady, Jr.
Francúzsko Jean-Jacques Favier
Kanada Robert Brent Thirsk
20. jún 1996
Spojené štáty STS-78, Columbia
7. júl 1996
Spojené štáty STS-78, Columbia
Mikrogravitačný, fyziologický a biologický výskum.
Rusko Valerij Korzun
Rusko Alexandr Kaleri
18. august 1996
Rusko Sojuz TM-24
Mir 2. marec 1997
Rusko Sojuz TM-24
Výmena posádky stanice Mir
Biologické a medicínske experimenty.
Prvá Francúzka vo vesmíre (André-Deshaysová).
Francúzsko Claudie André-Deshaysová 2. september 1996
Rusko Sojuz TM-23
Spojené štáty William F. Readdy
Spojené štáty Terrence W. Wilcutt
Spojené štáty Thomas D. Akers
Spojené štáty Jay Apt
Spojené štáty Carl E. Walz
16. september 1996
Spojené štáty STS-79, Atlantis
Mir 26. september 1996
Spojené štáty STS-79, Atlantis
Výmena posádky stanice Mir.
Rôzne vedecké experimenty.
Spojené štáty John E. Blaha 22. január 1997
Spojené štáty STS-81, Atlantis
Spojené štáty Kenneth D. Cockrell
Spojené štáty Kent V. Rominger
Spojené štáty Tamara E. Jernigan
Spojené štáty Thomas D. Jones
Spojené štáty F. Story Musgrave
19. november 1996
Spojené štáty STS-80, Columbia
7. december 1996
Spojené štáty STS-80, Columbia
Vypustenia a zachytenie Wake Shield Facility a nemeckého Orbiting and Retrievable Far and Extreme Ultraviolet Spectrograph-Shuttle Pallet Satellite II (ORFEUS-SPAS II).
Štarty v roku 1997
Spojené štáty Michael A. Baker
Spojené štáty Brent W. Jett
Spojené štáty John M. Grunsfeld
Spojené štáty Marsha S. Ivinsová
Spojené štáty Peter J.K. Wisoff
12. január 1997
Spojené štáty STS-81, Atlantis
Mir 22. január 1997
Spojené štáty STS-81, Atlantis
Výmena posádky stanice Mir a doplnenie zásob.
Spojené štáty Jerry M. Linenger 24. máj 1997
Spojené štáty STS-84, Atlantis
Rusko Vasilij Cibliev
Rusko Alexandr Lazutkin
10. február 1997
Rusko Sojuz TM-25
Mir 14. august 1997
Rusko Sojuz TM-25
Výmena posádky stanice Mir a doplnenie zásob.
Nemecko Reinhold Ewald 2. marec 1997
Rusko Sojuz TM-24
Spojené štáty Kenneth D. Bowersox
Spojené štáty Scott J. Horowitz
Spojené štáty Mark C. Lee
Spojené štáty Steven A. Hawley
Spojené štáty Gregory J. Harbaugh
Spojené štáty Steven L. Smith
Spojené štáty Joseph R. Tanner
11. február 1997
Spojené štáty STS-82, Discovery
21. február 1997
Spojené štáty STS-82, Discovery
Opravárenská misia k Hubblovmu teleskopu.
Spojené štáty James D. Halsell
Spojené štáty Susan L. Stillová
Spojené štáty Janice E. Voss
Spojené štáty Donald A. Thomas
Spojené štáty Michael L. Gernhardt
Spojené štáty Roger Crouch
Spojené štáty Greg Linteris
4. apríl 1997
Spojené štáty STS-83, Columbia
8. apríl 1997
Spojené štáty STS-83, Columbia
Mikrogravitačné experimenty.
Misia skrátená kvôli problémom s palivovými článkami.
Spojené štáty Charles J. Precourt
Spojené štáty Eileen M. Collinsová
Francúzsko Jean-François Clervoy
Spojené štáty Carlos I. Noriega
Spojené štáty Edward T. Lu
Rusko Jelena Kondakovová
15. máj 1997
Spojené štáty STS-84, Atlantis
Mir 24. máj 1997
Spojené štáty STS-84, Atlantis
Výmena posádky stanice Mir a doplnenie zásob.
Prvý spoločný rusko-americký výstup so otvoreného vesmíru.
Spojené kráľovstvo / Spojené štáty C. Michael Foale 6. október 1997
Spojené štáty STS-86, Atlantis
Spojené štáty James D. Halsell
Spojené štáty Susan L. Stillová
Spojené štáty Janice E. Voss
Spojené štáty Donald A. Thomas
Spojené štáty Michael L. Gernhardt
Spojené štáty Roger Crouch
Spojené štáty Greg Linteris
1. júl 1997
Spojené štáty STS-94, Columbia
17. júl 1997
Spojené štáty STS-94, Columbia
Mikrogravitačné experimenty; náhradný let za misiu STS-83.
Lotyšsko Anatolij Soloviev
Rusko Pavel Vinogradov
6. august 1997
Rusko Sojuz TM-26
Mir 19. február 1998
Rusko Sojuz TM-26
Oprava stanice Mir.
Spojené štáty Curtis Brown
Spojené štáty Kent V. Rominger
Spojené štáty N. Jan Davis
Spojené štáty Robert L. Curbeam
Spojené štáty Stephen K. Robinson
Kanada Bjarni Tryggvason
7. august 1997
Spojené štáty STS-85, Discovery
19. august 1997
Spojené štáty STS-85, Discovery
Atmosférický výskum.
Spojené štáty James D. Wetherbee
Spojené štáty Michael J. Bloomfield
Rusko Vladimir Titov
Spojené štáty Scott E. Parazynski
Francúzsko Jean-Loup Chrétien
Spojené štáty Wendy B. Lawrence
25. september 1997
Spojené štáty STS-86, Atlantis
Mir 6. október 1997
Spojené štáty STS-86, Atlantis
Výmena posádky stanice Mir a doplnenie zásob.
Spojené štáty David A. Wolf 31. január 1998
Spojené štáty STS-89, Endeavour
Spojené štáty Steven W. Lindsey
Spojené štáty Kevin R. Kregel
Spojené štáty Winston E. Scott
Spojené štáty Kalpana Chawlaová
Japonsko Takao Doi
Ukrajina Leonid Kadeňuk
19. november 1997
Spojené štáty STS-87, Columbia
5. december 1997
Spojené štáty STS-87, Columbia
Rôzne vedecké experimenty.
Prvá japonská EVA (Doi).
Prvý Ukrajinec vo vesmíre (Kadeňuk).
Štarty v roku 1998
Spojené štáty Terrence W. Wilcutt
Spojené štáty Joe F. Edwards, Jr.
Spojené štáty Bonnie J. Dunbarová
Spojené štáty Michael P. Anderson
Spojené štáty James F. Reilly, II
Uzbekistan Saližan Šaripov
22. január 1998
Spojené štáty STS-89, Endeavour
Mir 31. január 1998
Spojené štáty STS-89, Endeavour
Výmena posádky stanice Mir a doplnenie zásob.
Prvý Uzbek vo vesmíre (Šaripov).
Spojené štáty Andrew Thomas 12. jún 1998
Spojené štáty STS-91, Discovery
Francúzsko Léopold Eyharts 29. január 1998
Rusko Sojuz TM-27
Mir 19. február 1998
Rusko Sojuz TM-26
Výmena posádky stanice Mir.
Kazachstan Talgat Musabajev
Rusko Nikolaj Budarin
25. august 1998
Rusko Sojuz TM-27
Spojené štáty Richard A. Searfoss
Spojené štáty Scott D. Altman
Spojené štáty Richard M. Linnehan
Kanada Dafydd Rhys Williams
Spojené štáty Kathryn P. Hireová
Spojené štáty Jay C. Buckey
Spojené štáty James A. Pawelzyk
17. apríl 1998
Spojené štáty STS-90, Columbia
3. máj 1998
Spojené štáty STS-90, Columbia
Neurologický výskum.
Posledná misia Spacelab.
Spojené štáty Charles J. Precourt
Spojené štáty Dominic L. Gorie
Spojené štáty Wendy B. Lawrence
Spojené štáty Franklin R. Chang-Diaz
Spojené štáty Janet L. Kavandi
Rusko Valerij Riumin
2. jún 1998
Spojené štáty STS-91, Discovery
Mir 12. jún 1998
Spojené štáty STS-91, Discovery
Final Shuttle-Mir docking; Výmena posádky stanice Mir a doplnenie zásob.
Astrofyzikálny výskum.
Rusko Jurij Baturin 15. august 1998
Rusko Sojuz TM-28
Mir 25. august 1998
Rusko Sojuz TM-27
Výmena posádky stanice Mir
Rusko Gennadij Padalka 28. február 1999
Rusko Sojuz TM-28
Rusko Sergej Avdejev 28. august 1999
Rusko Sojuz TM-29
Spojené štáty Curtis L. Brown
Spojené štáty Steven W. Lindsey
Spojené štáty Scott E. Parazynski
Spojené štáty Stephen K. Robinson
Španielsko Pedro Duque
Japonsko Čiaki Mukaiová
Spojené štáty John H. Glenn
29. október 1998
Spojené štáty STS-95, Discovery
7. november 1998
Spojené štáty STS-95, Discovery
Rôzne vedecké experimenty.
Prvý Španiel vo vesmíre (Duque).
Veterán John Glenn sa do vesmíru vrátil vo svojich 77 rokoch.
Spojené štáty Robert D. Cabana
Spojené štáty Frederick W. Sturckow
Spojené štáty Nancy J. Currie
Spojené štáty Jerry L. Ross
Spojené štáty James H. Newman
Rusko Sergej K. Krikaľov
4. december 1998
Spojené štáty STS-88, Endeavour
ISS 15. december 1998
Spojené štáty STS-88, Endeavour
Prvá konštrukčná misia na ISS.
Prinesenie modulu Unity.
Štarty v roku 1999
Slovensko Ivan Bella 20. február 1999
Rusko Sojuz TM-29
Mir 28. február 1999
Rusko Sojuz TM-28
Výmena posádky stanice Mir
Prvý Slovák vo vesmíre (Bella).
Rusko Viktor Afanasiev
Francúzsko Jean-Pierre Haigneré
28. august 1999
Rusko Sojuz TM-29
Spojené štáty Kent V. Rominger
Spojené štáty Rick D. Husband
Spojené štáty Ellen Ochoaová
Spojené štáty Tamara E. Jerniganová
Spojené štáty Daniel T. Barry
Kanada Julie Payette
Rusko Valerij Tokarev
27. máj 1999
Spojené štáty STS-96, Discovery
ISS 6. jún 1999
Spojené štáty STS-96, Discovery
Druhý let k ISS; zariadenia a zásoby.
Spojené štáty Eileen M. Collinsová
Spojené štáty Jeffrey S. Ashby
Spojené štáty Steven A. Hawley
Spojené štáty Catherine G. Colemanová
Francúzsko Michel Tognini
23. júl 1999
Spojené štáty STS-93, Columbia
27. júl 1999
Spojené štáty STS-93, Columbia
Vypustenie observatória Chandra.
Prvá žena ako veliteľ misie (Collinsová).
Spojené štáty Curtis L. Brown
Spojené štáty Scott J. Kelly
Spojené štáty Steven L. Smith
Spojené kráľovstvo / Spojené štáty C. Michael Foale
Spojené štáty John M. Grunsfeld
Švajčiarsko Claude Nicollier
Francúzsko Jean-François Clervoy
19. december 1999
Spojené štáty STS-103, Discovery
27. december 1999
Spojené štáty STS-103, Discovery
Servisná misia k Hubblovmu teleskopu.
Pokračovanie na Zoznam pilotovaných vesmírnych letov, 2000 – 2009