Zoznam politických strán a politických hnutí na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Politika na Slovensku

Coat of arms of Slovakia.svg

Ústava Slovenskej republiky
Ústavní činitelia

Prezident SR: Ivan Gašparovič
Predseda vlády SR: Robert Fico
Predseda NR SR: Pavol Paška


Národná rada · Vláda

Voľby na Slovensku
Prezidentské voľby:

1999 · 2004 · 2009 · 2014


Parlamentné voľby:
1990 · 1992 · 1994 · 1998
2002 · 2006 · 2010 · 2012


Krajské voľby:
2001 · 2005 · 2009 · 2013


Komunálne voľby:
1990 · 1994 · 1998
2002 · 2006 · 2010 · 2014


Európske parlamentné voľby:
2004 · 2009 · 2014


Referendá:
1994 · 1997 · 1998 · 2000
2003 · 2004 · 2010

Politické strany a hnutia
KDH · NOVA · SDKÚ-DS · SaS
OĽaNO · MOST-HÍD · SMK – MKP
SMER-SD · ďalšie...
Zahraničná politika

Európska únia · NATO · OSN · WTO
OECD · OBSE · Vyšehradská skupina

Na Slovensku k 27. augustu 2011 pôsobí podľa registra politických strán na ministerstve vnútra[1] 54 politických strán a hnutí.

Aktívne politické strany a hnutia[upraviť | upraviť zdroj]

  1. 7 STATOČNÝCH - REGIONÁLNA STRANA SLOVENSKA
  2. 99 % – občiansky hlas (99%)
  3. Agrárna strana vidieka (ASV)
  4. Demokratická aliancia Slovenska
  5. Demokratická strana (DS)
  6. EURÓPSKA DEMOKRATICKÁ STRANA
  7. Hnutie za demokraciu (HZD)
  8. JEDNOTNÉ SLOVENSKO (JS)
  9. Komunistická strana Slovenska (KSS)
  10. Konzervatívni demokrati Slovenska (KDS)
  11. Kresťanská ľudová strana (KĽS)
  12. Kresťanskodemokratické hnutie (KDH)
  13. Liberálna strana (LS)
  14. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko (ĽS-HZDS)
  15. Ľudová strana (ĽS)
  16. Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS)
  17. MOST - HÍD
  18. NaS
  19. NÁŠ KRAJ (NK)
  20. Nezávislé fórum (NF)
  21. Nezávislý
  22. Nová Alternatíva Slovenska (NAS)
  23. NOVÁ DEMOKRACIA (ND)
  24. Nová väčšina – Dohoda (D. Lipšic) (NOVA)
  25. NOVÝ PARLAMENT (NP)
  26. Občianska konzervatívna strana (OKS)
  27. Občianska strana DNES (DNES)
  28. Občianski liberáli (OL)
  29. Obyčajní ľudia ()
  30. OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO)
  31. PRÁVO A SPRAVODLIVOSŤ (PaS)
  32. Prosperita Slovenska (PS)
  33. Robíme to pre deti - SF (SF)
  34. Rómska iniciatíva Slovenska (RIS)
  35. SLOBODA
  36. Sloboda a Solidarita (SaS)
  37. Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana (SDKÚ–DS)
  38. Slovenská ľudová strana (SĽS)
  39. Slovenská moderná spoločnosť (SMS)
  40. Slovenská národná jednota (SNJ)
  41. Slovenská národná strana (SNS)
  42. Slušný život - Priama cesta (SŽ-PC)
  43. SMER - sociálna demokracia (SMER-SD)
  44. Strana +1 hlas
  45. Strana demokratickej ľavice (SDĽ)
  46. Strana maďarskej koalície - Magyar Koalíció Pártja (SMK-MKP)
  47. Strana moderného Slovenska
  48. Strana občianskej ľavice (SOĽ)
  49. Strana občanov Slovenska (SOS)
  50. Strana patriotov
  51. Strana práce
  52. Strana Rómskej koalície - SRK (SRK)
  53. Strana Rómskej únie na Slovensku
  54. STRANA SLOBODNÉ SLOVO – NORY MOJSEJOVEJ
  55. Strana zelených (SZ)
  56. Strana zelených Slovenska (SZS)
  57. Strana živnostníkov Slovenska (SŽS)
  58. ÚSVIT
  59. Združenie robotníkov Slovenska (ZRS)
  60. Zelená vlna (ZV)
  61. Zelení (Z)
  62. Zelení-Strana národnej prosperity (Z-SNP)
  63. Zjednotená Slovenská národná strana (ZSNS)
  64. Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska (ZZ, )

Zaniknuté politické strany a hnutia[upraviť | upraviť zdroj]

Zoznam nie je úplný

  1. LIGA, občiansko-liberálna strana

Politické strany kandidujúce v parlamentných voľbách 2012[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1 - Zelení
  • 2 - KDH
  • 3 - SDĽ
  • 4 - SNS
  • 5 - Obyčajní ľudia - Nezávislé osobnosti
  • 6 - SaS
  • 7 - Právo a Spravodlivosť
  • 8 - Náš kraj
  • 9 - Strana zelených
  • 10 - Ľudová strana - Naše Slovensko
  • 11 - Smer-SD
  • 12 - Zmena zdola - Demokratická únia Slovenska
  • 13 - Národ a Spravodlivosť - naša strana
  • 14 - KSS
  • 15 - Strana Rómskej únie na Slovensku
  • 16 - Most-Híd
  • 17 - 99 percent občiansky hlas
  • 18 - ĽS-HZDS
  • 19 - Strana + 1 hlas
  • 20 - Robíme to pre deti - SF
  • 21 - Obyčajní ľudia
  • 22 - SDKÚ-DS
  • 23 - Strana občanov Slovenska
  • 24 - SMK
  • 25 - Strana slobodné slovo - Nory Mojsejovej
  • 26 - Strana živnostníkov Slovenska

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Register politických strán. Ministerstvo vnútra SR. prístup: 1.3.2009.