Zoznam predsedov vlády Ruska

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je zoznam predsedov vlád Ruska.

Predsedovia Výboru ministrov[upraviť | upraviť zdroj]

Predsedovia Rady ministrov ("premiéri")[upraviť | upraviť zdroj]

Meno Od Do
Sergej Julievič Witte 6. november 1905 5. máj 1906
Ivan Logginovič Goremykin 5. máj 1906 21. júl 1906
Piotr Arkadjevič Stolypin 21. júl 1906 18. september 1911
Vladimir Nikolajevič Kokovcov 18. september 1911 12. február 1914
Ivan Logginovič Goremykin 12. február 1914 2. február 1916
Boris Vladimirovič Šťurmer 2. február 1916 23. november 1916
Alexander Fiodorovič Trepov 23. november 1916 9. január 1917
Nikolaj Dmitrievič Golicyn 9. január 1917 12. marec 1917
Georgij Jevgenievič Ľvov 15. marec 1917 23. marec 1917

Predsedovia Dočasnej vlády Ruska (1917)[upraviť | upraviť zdroj]

Meno Od Do Strana
Georgij Jevgenievič Ľvov 23. marec 1917 21. júl 1917 Ústavná demokratická strana
Alexandr Fiodorovič Kerenskij 21. júl 1917 8. november 1917 Socialisticko-revolučná strana

Alternatívne vlády[upraviť | upraviť zdroj]

Alternatívna vláda 1[upraviť | upraviť zdroj]

Alternatívna vláda 2[upraviť | upraviť zdroj]

Predsedovia Rady ľudových komisárov (od 1919(?) Rady ľudových komisárov Ruskej SFSR, od 1946 Predseda Rady ministrov Ruskej SFSR, od 1991 Premiér Ruskej SFSR) (1917-1991)[upraviť | upraviť zdroj]

Premiéri Ruskej federácie (od 1991)[upraviť | upraviť zdroj]

Meno Od Do Strana
Boris Nikolajevič Jeľcin (pokrač. zhora, (?)úradujúci) 25. december 1991 15. jún 1992 (žiadna)
Jegor Timurovič Gajdar (úradujúci) 15. jún 1992 14. december 1992 (žiadna)
Viktor Černomyrdin, prvý raz 14. december 1992 23. marec 1998 Naša vlasť Rusko
Boris Nikolajevič Jeľcin (úradujúci) 23. marec 1998 23. marec 1998 (žiadna)
Sergej Vladilenovič Kirienko (do 24.4. 1998 úradujúci) 23. marec 1998 23. august 1998 (žiadna)
Viktor Černomyrdin (úradujúci) 23. august 1998 11. september 1998 Naša vlasť Rusko
Jevgenij Maximovič Primakov 11. september 1998 12. máj 1999 (žiadna)
Sergej Vadimovič Stepašin (do 19. mája 1999 úradujúci) 12. máj 1999 9. august 1999 (žiadna)
Vladimir Vladimirovič Putin (do 16. augusta 1999 úradujúci) 8. august 1999 7. máj 2000 (žiadna)
Michail Michajlovič Kasianov (do 17.5. 2000 úradujúci) 7. máj 2000 24. február 2004 (žiadna)
Viktor Christenko (úradujúci) 24. február 2004 5. marec 2004 (žiadna)
Michail Jefimovič Fradkov 5. marec 2004 1. október 2007 (žiadna)
Viktor Zubkov 1. október 2007 8. máj 2008 (žiadna)
Vladimir Vladimirovič Putin 8. máj 2008 7. máj 2012 (Jednotné Rusko)
Viktor Zubkov 7. máj 2012 8. máj 2012 (žiadna)
Dmitrij Medvedev 8. máj 2012 (súčasnosť) (Jednotné Rusko)