Zoznam premiérov Quebecu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Flag of Quebec.svg

Toto je zoznam premiérov kanadskej provincie Quebec od roku 1867.

legenda
Premiér
(Strana)
Obdobie Volebný obvod
(Region)
zentriert 1. Pierre-Joseph-Olivier Chauveau
(Parti conservateur)
15. júl 1867 −
25. február 1873
Québec
(Québec)
zentriert 2. Gédéon Ouimet
(Parti conservateur)
27. február 1873 −
22. september 1874
Deux-Montagnes
(Laurentides)
zentriert 3. Charles-Eugène Boucher de Boucherville
(Parti conservateur)
22. september 1874
− 8. marec 1878
Montarville
(Montérégie)
zentriert 4. Henri-Gustave Joly de Lotbinière
(Parti libéral)
8. marec 1878 −
31. október 1879
Lotbinière
(Chaudière-Appalaches)
zentriert 5. Joseph-Adolphe Chapleau
(Parti conservateur)
31. október 1879 −
31. júl 1882
Terrebonne
(Lanaudière)
zentriert 6. Joseph-Alfred Mousseau
(Parti conservateur)
31. júl 1882 −
23. január 1884
Jacques-Cartier
(Montréal-Ouest)
zentriert 7. John Jones Ross
(Parti conservateur)
23. január 1884 −
25. január 1887
Shawinigan
(Mauricie)
zentriert 8. Louis-Olivier Taillon
(Parti conservateur)
25. január 1887 −
29. január 1887
Montcalm
(Lanaudière)
zentriert 9. Honoré Mercier
(Parti national)
29. január 1887 −
21. december 1891
Saint-Hyacinthe (do 1890)
(Montérégie)
Bonaventure (po 1890)
(Gaspésie–Îles-de-la-Madeleine)
zentriert - Charles-Eugène Boucher de Boucherville
(Parti conservateur)
21. december 1891
− 16. december 1892
Montarville
(Montérégie)
zentriert - Louis-Olivier Taillon
(Parti conservateur)
16. december 1892
− 11. máj 1896
Chambly
(Montérégie)
zentriert 10. Edmund James Flynn
(Parti conservateur)
11. máj 1896 −
24. máj 1897
Gaspé
(Gaspésie–Îles-de-la-Madeleine)
zentriert 11. Félix-Gabriel Marchand
(Parti libéral)
24. máj 1897 −
25. september 1900
Saint-Jean
(Montérégie)
zentriert 12. Simon-Napoléon Parent
(Parti libéral)
3. október 1900 −
23. marec 1905
Saint-Sauveur
(Québec)
zentriert 13. Lomer Gouin
(Parti libéral)
23. marec 1905 −
9. júl 1920
Montréal 2 (do 1908)
(Montréal-Ouest)
Portneuf (po 1908)
(Québec)
zentriert 14. Louis-Alexandre Taschereau
(Parti libéral)
9. júl 1920 −
11. jún 1936
Montmorency
(Québec)
zentriert 15. Adélard Godbout
(Parti libéral)
11. jún 1936 −
26. august 1936
L’Islet
(Chaudière-Appalaches)
zentriert 16. Maurice Duplessis
(Union nationale)
26. august 1936 −
8. november 1939
Trois-Rivières
(Mauricie)
zentriert - Adélard Godbout
(Parti libéral)
8. november 1939 −
30. august 1944
L’Islet
(Chaudière-Appalaches)
zentriert - Maurice Duplessis
(Union nationale)
30. august 1944 −
7. september 1959
Trois-Rivières
(Mauricie)
zentriert 17. Paul Sauvé
(Union nationale)
11. september 1959
− 2. január 1960
Deux-Montagnes
(Laurentides)
zentriert 18. Antonio Barrette
(Union nationale)
8. január 1960 −
5. júl 1960
Joliette
(Lanaudière)
zentriert 19. Jean Lesage
(Parti libéral)
5. júl 1960 −
16. jún 1966
Québec-Ouest
(Québec)
20. Daniel Johnson sr.
(Union nationale)
16. jún 1966 −
26. september 1968
Bagot
(Montérégie)
21. Jean-Jacques Bertrand
(Union nationale)
2. október 1968 −
12. máj 1970
Missisquoi
(Estrie)
zentriert 22. Robert Bourassa
(Parti libéral)
(1. Amtszeit)
12. máj 1970 −
25. november 1976
Mercier
(Montréal-Est)
23. René Lévesque
(Parti Québécois)
25. november 1976
− 3. október 1985
Taillon
(Montérégie)
24. Pierre Marc Johnson
(Parti Québécois)
3. október 1985 −
12. december 1985
Anjou
(Montréal-Ouest)
zentriert - Robert Bourassa
(Parti libéral)
12. december 1985
− 11. január 1994
Saint-Laurent
(Montréal-Ouest)
25. Daniel Johnson jr.
(Parti libéral)
11. január 1994 −
26. september 1994
Vaudreuil
(Montérégie)
zentriert 26. Jacques Parizeau
(Parti Québécois)
26. september 1994
− 29. január 1996
L’Assomption
(Lanaudière)
zentriert 27. Lucien Bouchard
(Parti Québécois)
29. január 1996 −
8. marec 2001
Jonquière
(Saguenay–Lac-Saint-Jean)
zentriert 28. Bernard Landry
(Parti Québécois)
8. marec 2001 −
29. apríl 2003
Verchères
(Montérégie)
zentriert 29. Jean Charest
(Parti libéral)
29. apríl 2003 −
19. september 2012
Sherbrooke
(Estrie)
zentriert 30. Pauline Marois
(Parti Québécois)
od 19. septembra 2012 Charlevoix–Côte-de-Beaupré
(Capitale-Nationale)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Liste der Premierminister von Québec na nemeckej Wikipédii.