Zoznam smerových telefónnych čísiel štátov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je zoznam smerových telefónnych čísiel štátov definovaný ITU-T odporúčaním E.164.

Prehľad[upraviť | upraviť zdroj]

+0: Nepoužíva sa
+1: (NANP) US, CA, AI, AG, AS, BB, BS, VG, VI, KY, BM, GD, TC, MS, MP, GU, LC, DM, VC, PR, DO, TT, KN, JM
+20: EG

+210: --
+211: SS
+212: MA, EH
+213: DZ
+214: --
+215: --
+216: TN
+217: --
+218: LY
+219: --

+220: GM
+221: SN
+222: MR
+223: ML
+224: GN
+225: CI
+226: BF
+227: NE
+228: TG
+229: BJ

+230: MU
+231: LR
+232: SL
+233: GH
+234: NG
+235: TD
+236: CF
+237: CM
+238: CV
+239: ST

+240: GQ
+241: GA
+242: CG
+243: CD
+244: AO
+245: GW
+246: IO
+247: AC
+248: SC
+249: SD

+250: RW
+251: ET
+252: SO
+253: DJ
+254: KE
+255: TZ
+256: UG
+257: BI
+258: MZ
+259: --

+260: ZM
+261: MG
+262: RE
+263: ZW
+264: NA
+265: MW
+266: LS
+267: BW
+268: SZ
+269: KM

+27: ZA +28: Nepoužíva sa

+290: SH
+291: ER
+292: --
+293: --
+294: --
+295: --
+296: --
+297: AW
+298: FO
+299: GL

+30: GR +31: NL +32: BE +33: FR +34: ES

+350: GI
+351: PT
+352: LU
+353: IE
+354: IS
+355: AL
+356: MT
+357: CY
+358: FI
+359: BG

+36: HU

+370: LT
+371: LV
+372: EE
+373: MD
+374: AM
+375: BY
+376: AD
+377: MC
+378: SM
+379: VA

+380: UA
+381: CS
+382: --
+383: --
+384: --
+385: HR
+386: SI
+387: BA
+388: EU
+389: MK

+39: IT
+40: RO +41: CH

+420: CZ
+421: SK
+422: --
+423: LI
+424: --
+425: --
+426: --
+427: --
+428: --
+429: --

+43: AT +44: UK +45: DK +46: SE +47: NO +48: PL +49: DE

+500: FK
+501: BZ
+502: GT
+503: SV
+504: HN
+505: NI
+506: CR
+507: PA
+508: PM
+509: HT

+51: PE +52: MX +53: CU +54: AR +55: BR +56: CL +57: CO +58: VE

+590: GP
+591: BO
+592: GY
+593: EC
+594: GF
+595: PY
+596: MQ
+597: SR
+598: UY
+599: AN

+60: MY +61: AU +62: ID +63: PH +64: NZ +65: SG +66: TH

+670: TL
+671: --
+672: AQ
+673: BN
+674: NR
+675: PG
+676: TO
+677: SB
+678: VU
+679: FJ

+680: PW
+681: WF
+682: CK
+683: NU
+684: --
+685: WS
+686: KI
+687: NC
+688: TV
+689: PF

+690: TK
+691: FM
+692: MH
+693: --
+694: --
+695: --
+696: --
+697: --
+698: --
+699: --

+7: RU, KZ

+800: XT
+801: --
+802: --
+803: --
+804: --
+805: --
+806: --
+807: --
+808: XS
+809: --

+81: JP +82: KR +83: Nepoužíva sa +84: VN

+850: KP
+851: --
+852: HK
+853: MO
+854: --
+855: KH
+856: LA
+857: --
+858: --
+859: --

+86: CN

+870: XN
+871: XE
+872: XF
+873: XI
+874: XW
+875: --
+876: --
+877: --
+878: XP
+879: --

+880: BD
+881: XG
+882: XV
+883: --
+884: --
+885: --
+886: TW
+887: --
+888: --
+889: --

+89: Nepoužíva sa
+90: TR
(+90 392: Severocyperská turecká republika)
+91: IN +92: PK +93: AF +94: LK +95: MM

+960: MV
+961: LB
+962: JO
+963: SY
+964: IQ
+965: KW
+966: SA
+967: YE
+968: OM
+969: --

+970: PS
+971: AE
+972: IL
+973: BH
+974: QA
+975: BT
+976: MN
+977: NP
+978: --
+979: XR

+98: IR

+990: --
+991: XC
+992: TJ
+993: TM
+994: AZ
+995: GE
+996: KG
+997: --
+998: UZ
+999: XD

Podrobne[upraviť | upraviť zdroj]

Zóna 0[upraviť | upraviť zdroj]

nepriradená

Zóna 1 – Severoamerický plán číslovania (North American Numbering Plan Area – NANPA)[upraviť | upraviť zdroj]

Oblastiam v rámci Severoamerického plánu číslovania (NANPA) boli priradené smerové čísla tak, akoby tvorili jeden štát. Spoločná predvoľba je +1, ku ktorej sa podľa oblasti pridávajú ďalšie 3 čísla. Predvoľba tak nadobúda tvar +1-XXX.

Pre viac informácií v anglickom jazyku pozri aj nanpa.com

Zóna 2 – prevažne Afrika[upraviť | upraviť zdroj]

Zóna 3 – Európa[upraviť | upraviť zdroj]

Zóna 4 – Európa[upraviť | upraviť zdroj]

Zone 5 – Mexiko, Stredná a Južná Amerika, Karibská oblasť[upraviť | upraviť zdroj]

Zóna 6 – Juhovýchodná Ázia a Oceánia[upraviť | upraviť zdroj]

Zóna 7 – bývalý Sovietsky zväz[upraviť | upraviť zdroj]

Zóna 8 – Východná Ázia a špeciálne služby[upraviť | upraviť zdroj]

  • 800 – Medzinárodné bezplatné čísla (UIFN)
  • 801 – nepriradené
  • 802 – nepriradené
  • 803 – nepriradené
  • 804 – nepriradené
  • 805 – nepriradené
  • 806 – nepriradené
  • 807 – nepriradené
  • 808 – rezeervované pre Služby so zdieľaným platením
  • 809 – nepriradené
  • 81 – Japonsko
  • 82 – Kórejská republika
  • 83x – nepriradené
  • 84 – Vietnam
  • 850 – Kórejská ľudovodemokratická republika
  • 851 – nepriradené
  • 852 – Hongkong
  • 853 – Macao
  • 854 – nepriradené
  • 855 – Kambodža
  • 856 – Laos
  • 857 – nepriradené
  • 858 – nepriradené
  • 859 – nepriradené
  • 86 – Čína
  • 870 – Inmarsat "SNAC" servis
  • 871 – Inmarsat (Východný Atlantický oceán)
  • 872 – Inmarsat (Tichý oceán)
  • 873 – Inmarsat (Indický oceán)
  • 874 – Inmarsat (Západný Atlantický oceán)
  • 875 – rezervované pre námorné mobilné služby
  • 876 – rezervované pre námorné mobilné služby
  • 877 – rezervované pre námorné mobilné služby
  • 878 – Medzinárodné osobné telekomunikácie
  • 879 – rezervované pre národné mobilné/námorné účely
  • 880 – Bangladéš
  • 881 – Globálny satelitný systém pre mobilnú komunikáciu
  • 882 – Medzinárodné siete
  • 883 – nepriradené
  • 884 – nepriradené
  • 885 – nepriradené
  • 886 – Taiwan – Oficálne nie je toto smerové číslo priradené, ITU ho označuje ako nepriradené.
  • 887 – nepriradené
  • 888 – rezervované do budúcnosti, zatiaľ neznámy typ globálnych služieb
  • 889 – nepriradené
  • 89x – nepriradené

Zone 9 – Západná, Južná a Stredná Ázia, Stredný východ[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]