Zoznam staníc Parížskeho metra

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Stanice Parížskeho metra
Parížska verejná doprava
Linky metra
1
Linka 1
7bis
Linka 7bis
2
Linka 2
8
Linka 8
3
Linka 3
9
Linka 9
3bis
Linka 3bis
10
Linka 10
4
Linka 4
11
Linka 11
5
Linka 5
12
Linka 12
6
Linka 6
13
Linka 13
7
Linka 7
14
Linka 14
linky RER
A
Linka A
D
Linka D
B
Linka B
E
Linka E
C
Linka C    
Predmestská železnica (Transilien)
25 railtransportation.svg
Saint-Lazare
25 railtransportation.svg
Nord
25 railtransportation.svg
La Défense
25 railtransportation.svg
Est
25 railtransportation.svg
Montparnasse
25 railtransportation.svg
Lyon
Letisková preprava
Airport Sign.svg
CDGVAL
Airport Sign.svg
Orlyval
Autobusy
BUS-Logo-grau.svg
Autobus (RATP)
Paris logo noctilien jms.svg
Noctilien
BUS-Logo-grau.svg
Autobus (Optile)    
Električka
Sinnbild Straßenbahn.svg
Električka T1
Sinnbild Straßenbahn.svg
Električka T2
Sinnbild Straßenbahn.svg
Električka T3
Sinnbild Straßenbahn.svg
Električka T4
Pozri aj Zoznam staníc parížskeho RER a Zoznam železničných staníc v Paríži.

Nasledujúci zoznam zahŕňa všetky stanice Parížskeho metra, zoradené podľa liniek.

Linka 1[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri hlavný článok o linke 1.
Stanica Spojenia Poznámky
Ligne 1.gif
La Défense - Grande Arche RER A
Električka T2
Transilien Saint-Lazare
pod Grande Arche v La Défense
Esplanade de la Défense v La Défense
Pont de Neuilly
Les Sablons
Porte Maillot RER C
Argentine pomenované po Argentíne; starší názov bol Obligado, pomenované po bitke Vuelta de Obligado
Charles de Gaulle - Étoile Linky 2 a 6
RER A
na Place Charles de Gaulle / Place de l'Étoile
George V na priesečníku Champs-Élysées a Rue George V
Franklin D. Roosevelt Linka 9 na Rond Points des Champs Élysées, prienik Champs-Élysées a Rue Franklin D. Roosevelt
Champs-Élysées - Clemenceau Linka 13 na Place Clemenceau v Champs-Élysées
Concorde Linky 8 a 12 pri Place de la Concorde
Tuileries v Záhradách Tuileries
Palais Royal - Musée du Louvre Linka 7 pri Palais Royal a hlavnom vchode do Louvre
Do 90. rokov sa stanica volala iba Palais Royal; bola premenovaná, keď bol postavený nový úsek do podzemných častí múzea Louvre.
Louvre - Rivoli na uliciach Rue du Louvre a Rue de Rivoli, pomenovaná po bitke pri Rivoli.
Châtelet Linky 4, 7, 11 a 14
RER A, B a D
pri námestí Place du Châtelet
Hôtel de Ville Linka 11 pri Hôtel de Ville
Saint-Paul v okolí štvrte Marais
Bastille Linky 5 and 8 na Place de la Bastille blízko niekdajšieho miesta väznice Bastille
Gare de Lyon Linka 14
RER A a D
Transilien Lyon
Gare de Lyon (národné železnice)
vlaková stanica ide hlavným smerom z mesta Lyon
Reuilly — Diderot Linka 8 pomenovaná po Denisovi Diderotovi
Nation Linky 2, 6 a 9
RER A
Porte de Vincennes na hranici medzi Parížom a Vincennes
Saint-Mandé umiestnené v magistráte obce Saint-Mandé
Bérault
Château de Vincennes blízko rovnomenného zámku

Linka 2[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri hlavný článok o linke 2
Stanica Spojenia Poznámky
Ligne 2.gif
Porte Dauphine
Victor Hugo pomenované po Victorovi Hugovi
Charles de Gaulle - Étoile Linky 1 a 6
RER A
pomenované po Charlesovi de Gaulleovi a Place de l'Étoile
Ternes
Courcelles
Monceau
Villiers Linka 3
Rome pomenované po Ríme (fr.: Rome)
Place de Clichy Linka 13
Blanche
Pigalle Linka 12 pomenované po Jeanovi-Baptistovi Pigalleovi
Anvers francúzsky názov pre Antverpy
Barbès - Rochechouart Linka 4 pomenované po Armandovi Barbèsovi and abatiši Marguerite de Rochechouart
La Chapelle RER B, D a E
Transilien Nord
Gare du Nord (národné železnice)
Stalingrad Linky 5 a 7 pomenované po Bitke o Stalingrad
Jaurès Linky 5 a 7bis pomenované po Jeanovi Jaurèm od 1914
bývalý názov bol Allemagne, čo je francúzsky názov pre Nemecko
Colonel Fabien
Belleville Linka 11
Couronnes
Ménilmontant
Père Lachaise Linka 3 blízko Cintorína Père Lachaise
Philippe Auguste pomenované po Filipovi II.)
Alexandre Dumas pomenované po Alexandrovi Dumasovi st.
Avron
Nation Linky 1, 6 a 9
RER A

Linka 3[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri hlavný článok o linke 3.
Stanica Spojenia Poznámky
Ligne 3.gif
Pont de Levallois - Bécon
Anatole France
Louise Michel pomenované po Louisovi Michelovi (pred rokom 1946 sa táto stanica volala Vallier)
Porte de Champerret
Pereire RER C
Wagram pomenované po Bitke pri Wagrame
Malesherbes pomenované po Guillaumovi-Chrétienovi de Lamoignonovi de Malesherbesovi
Villiers Linka 2
Europe pomenované po Európe (fr.: Europe)
Saint-Lazare Linky 9, 12, 13 a 14
RER E
Transilien Saint-Lazare
Gare Saint-Lazare (národné železnice)
Havre - Caumartin Linka 9
RER A
Opéra Linky 7 a 8
RER A
Quatre-Septembre 4. september 1870 - zvrhnutie vládcu Napoleona III., deklarácia Tretej republiky
Bourse
Sentier
Réaumur - Sébastopol Linka 4 pomenované po Reném Antoinom Ferchaultovi de Réamurovi a sídle Sevastopoľ)
Arts et Métiers Linka 11
Temple
République Linky 5, 8, 9 a 11
Parmentier pomenované po Antoinovi-Augustinovi Parmentierovi
Rue Saint-Maur
Père Lachaise Linka 2 blízko Cintorína Père Lachaise
Gambetta Linka 3bis pomenované po Léonovi Gambettovi
Porte de Bagnolet
Gallieni pomenované po Josephovi Gallienovi