Zoznam tried bojových lodí

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Zoznam tried bojových lodí včítane pancierových lodí.

Obsah

19. storočie[upraviť | upraviť zdroj]

La Gloire

Gloire[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Francúzsko Francúzsko
  • Výtlak: 5 630 BRT
  • Výzbroj: 36 x 163 mm delá
  • Pancierovanie: 110 mm
  • Maximálna rýchlosť: 13 u.
  • Počet jednotiek v triede: 3: La Gloire , Normandie , Invincible
  • Spustenie prvej jednotky: 1859

Warrior[upraviť | upraviť zdroj]

HMS Warrior.
  • Štát: Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
  • Výtlak: 9 140 BRT
  • Výzbroj: 4 × 8” (203 mm), 28 × 7” (178 mm), 4 x 20 pdr
  • Pancierovanie: 4 5” (114 mm) Pancierovanie 18” (457 mm) drevo.
  • Maximálna rýchlosť: 14 u. parný pohon
  • Počet jednotiek v triede: 2: HMS Warrior , HMS Black Prince
  • Spustenie prvej jednotky: 1860

Magenta[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Francúzsko Francúzsko
  • Počet jednotiek v triede: 2: Magenta, Solferino
  • Spustenie prvej jednotky: 1861
  • Osud: Magenta vybuchla 1875

Terribile[upraviť | upraviť zdroj]

Provence[upraviť | upraviť zdroj]

Principe di Carignano[upraviť | upraviť zdroj]

Re d'Italia[upraviť | upraviť zdroj]

Regina Maria Pia[upraviť | upraviť zdroj]

Pervenetz[upraviť | upraviť zdroj]

Roma[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Taliansko Taliansko
  • Počet jednotiek v triede: 2: Roma, Venezia
  • Spustenie prvej jednotky: 1865

Océan[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Francúzsko Francúzsko
  • Počet jednotiek v triede: 3: Océan , Marengo , Suffren
  • Spustenie prvej jednotky: 1868

Cerebus[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
  • Počet jednotiek v triede: 2: HMS Cerebus , HMS Magdala
  • Spustenie prvej jednotky: 1868

Audacious[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
  • Výtlak: 6 034 BRT
  • Výzbroj: 10 × 9” (229 mm) delá, 4 × 6” (152 mm) delá, 6 x 20 delá, ram
  • Pancierovanie: 200 mm pás, 150 mm battery
  • Maximálna rýchlosť: 13 u.
  • Počet jednotiek v triede: 4: HMS Audacious , HMS Invincible , HMS Iron Duke , HMS Vanguard
  • Spustenie prvej jednotky: 1869

Swiftsure[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
  • Výtlak: 6 910 BRT
  • Výzbroj: 10 × 9” (229 mm) delá, 4 × 6” (152 mm) delá
  • Počet jednotiek v triede: 2: HMS Swiftsure , HMS Triumph
  • Spustenie prvej jednotky: 1870

Devastation[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
  • Výtlak: 9 188 BRT
  • Výzbroj: 4 × 12” (305 mm) delá
  • Pancierovanie: 300 mm pás, 380 mm veže
  • Performance: Maximálna rýchlosť 13 u.; Akčný rádius 4 700 námorných míľ
  • Počet jednotiek v triede: 2: HMS Devastation , HMS Thunderer
  • Spustenie prvej jednotky: 1871
  • Osud: Deaktivovaná 1909 a zošrotovaná

Principe Amadeo[upraviť | upraviť zdroj]

Superb[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo (pre Turecko Turecko)
  • Počet jednotiek v triede: 2: HMS Superb (Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo), Messudieh (Turecko Turecko)
  • Spustenie prvej jednotky: 1875

Colbert[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Francúzsko Francúzsko
  • Počet jednotiek v triede: 2: Colbert, Trident
  • Spustenie prvej jednotky: 1875

Duilio[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Taliansko Taliansko
  • Počet jednotiek v triede: 2: Duilio, Dandolo
  • Spustenie prvej jednotky: 1876

Belleisle[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
  • Počet jednotiek v triede: 2: HMS Belleisle, HMS Orion
  • Spustenie prvej jednotky: 1876

Ajax[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
  • Počet jednotiek v triede: 2: HMS Ajax, HMS Agamemnon
  • Spustenie prvej jednotky: 1879

Courbet[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Francúzsko Francúzsko
  • Počet jednotiek v triede: 2: Courbet, Dévastation
  • Spustenie prvej jednotky: 1879

Italia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Taliansko Taliansko
  • Počet jednotiek v triede: 2: Italia, Lepanto
  • Spustenie prvej jednotky: 1880

Conqueror[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
  • Počet jednotiek v triede: 2: HMS Conqueror, HMS Hero
  • Spustenie prvej jednotky: 1881

Terrible[upraviť | upraviť zdroj]

Admiral[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
  • Výtlak: 10 600 BRT
  • Výzbroj: 4 × 12” (305 mm)es, or 4 x 13,5“ delá or 2 x 16,25“ delá, 4 × 6” (152 mm) delá, 12 x 6 delá, 10 x 3 delá
  • Pancierovanie: 18” pás
  • Maximálna rýchlosť: 17 u.
  • Počet jednotiek v triede: 6: HMS Collingwood , HMS Rodney , HMS Howe , HMS Camperdown , HMS Anson , HMS Benbow
  • Spustenie prvej jednotky: 1882

Amiral Baudin[upraviť | upraviť zdroj]

Ruggiero di Lauria[upraviť | upraviť zdroj]

Colossus[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
  • Výtlak: 9 520 BRT
  • Výzbroj: 4 x 12,5“ delá, 5 × 6” (152 mm) delá
  • Maximálna rýchlosť: 15.5 u.
  • Počet jednotiek v triede: 2: HMS Colossus, HMS Edinburgh
  • Spustenie prvej jednotky: 1886
  • Osud: Both zošrotovaná by 1910

Jekaterina II.[upraviť | upraviť zdroj]

Victoria[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
  • Výtlak: 11 020 BRT
  • Výzbroj: 2 x 16,25“ delá, 1 × 10” (254 mm) gun, 12 × 6” (152 mm) delá, 6 × 14” (356 mm) torpédomety
  • Pancierovanie: 18” pás
  • Maximálna rýchlosť: 17 u.
  • Počet jednotiek v triede: 2: HMS Victoria, HMS Sans Pareil
  • Spustenie prvej jednotky: 9. jún 1887
  • Osud: Victoria potopená po kolízii v roku 1893

Marceau[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Francúzsko Francúzsko
  • Počet jednotiek v triede: 3: Marceau , Neptune , Magenta
  • Spustenie prvej jednotky: 1887

Imperator Aleksandr II[upraviť | upraviť zdroj]

Re Umberto[upraviť | upraviť zdroj]

Trafalgar[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
  • Výtlak: 11 940 BRT
  • Výzbroj: 4 x 13,5“ delá, 6 x 4,7” QF delá
  • Pancierovanie: 20” pás
  • Maximálna rýchlosť: 17 u.
  • Počet jednotiek v triede: 2: HMS Trafalgar, HMS Nile
  • Prevzatá: 2. apríl 1891
  • Osud: Zošrotovaná

Royal Sovereign[upraviť | upraviť zdroj]

Centurion[upraviť | upraviť zdroj]

Brandenburg[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Nemecké cisárstvo Nemecké cisárstvo
  • Výtlak: 11 785 BRT
  • Výzbroj: 4 x 28 cm (11") delá; 18 x 15 cm delá; 12 x 8,8 cm delá; 12 x guľomety; 6 x 45 cm torpédomety
  • Pancierovanie: 225 mm pás; 250 mm veže; 50 mm paluba
  • Performance: Maximálna rýchlosť 17 u.; Akčný rádius 3 420 námorných míľ pri 10 u.
  • Počet jednotiek v triede: 5: Kurfürst Friedrich Wilhelm , Brandenburg , Weissenburg , SMS Wörth
  • Služba: Prevzatá 1893

Evertsen[upraviť | upraviť zdroj]

Petropavlovsk[upraviť | upraviť zdroj]

Monarch[upraviť | upraviť zdroj]

Indiana[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: USA USA
  • Výtlak: 10 288 BRT
  • Výzbroj: 4 × 13” (330 mm) delá, 8 × 8” (203 mm) delá, 4 × 6” (152 mm) delá, 20 x 6-pounders, 6 x 1-pounders, 6 × 18” (457 mm) torpédomety
  • Maximálna rýchlosť: 15 u.
  • Počet jednotiek v triede: 3: USS Indiana , USS Massachusetts , USS Oregon
  • Prevzatá: 20. november 1895
  • Osud: Deaktivovaná 17. júl 1920

Majestic[upraviť | upraviť zdroj]

Charlemagne[upraviť | upraviť zdroj]

Fuji[upraviť | upraviť zdroj]

Emanuele Filiberto[upraviť | upraviť zdroj]

Kaiser Friedrich[upraviť | upraviť zdroj]

Shikishima[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Japonsko Japonsko
  • Počet jednotiek v triede: 2: Shikishima, Hatsuse
  • Spustenie prvej jednotky: 1898

Peresviet[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Rusko Rusko
  • Výtlak: 12 683 BRT
  • Výzbroj: 4 x 10 “ delá; 11 x 6 ich delá; 20 x 75 mm delá ; 5 x 15” torpédomety
  • Pancierovanie: 9” pás; 10” veže; 2,5” paluba
  • Performance: Maximálna rýchlosť 18 u.; Akčný rádius 3 500 námorných míľ
  • Počet jednotiek v triede: 3: Peresviet , Oslyabya , Pobieda
  • Spustenie prvej jednotky: 1898

Canopus[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
  • Výtlak: 12 950 BRT
  • Výzbroj: 4 × 12” (305 mm) delá, 12 × 6” (152 mm) delá, 10 × 3” (76 mm) delá, 4 × 18” (457 mm) torpédomety
  • Maximálna rýchlosť: 18 u.
  • Počet jednotiek v triede: 6: HMS Canopus , HMS Goliath , HMS Albion , HMS Ocean , HMS Glory , HMS Vengeance
  • Prevzatá: December 1899

Herluf Trolle[upraviť | upraviť zdroj]

20. storočie[upraviť | upraviť zdroj]

USS Kentucky

Kearsarge[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: USA USA
  • Výtlak: 11 540 BRT
  • Výzbroj: 4 × 13” (330 mm) delá, 4 × 8” (203 mm) delá, 14 × 6” (152 mm) delá, 20 x 6-pounders, 8 x 1-pounders, 4 x 30 mm guľomety
  • Maximálna rýchlosť: 15 u.
  • Počet jednotiek v triede: 2: USS Kearsarge, USS Kentucky
  • Prevzatá: 20. február 1900
  • Osud: Deaktivovaná 29. máj 1920
USS Alabama

Illinois[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: USA USA
  • Výtlak: 11 565 BRT
  • Výzbroj: 4 × 13” (330 mm) delá, 14 × 6” (152 mm) delá, 16 x 6 pounders (2,7 kg), 6 x 1 pounders (454 g), 4 torpédomety
  • Maximálna rýchlosť: 17 u.
  • Počet jednotiek v triede: 3: USS Illinois , USS Alabama , USS Wisconsin
  • Prevzatá: 16 October 1900
  • Osud: Deaktivovaná 17. júl 1920

Habsburg[upraviť | upraviť zdroj]

Koningin Regentes[upraviť | upraviť zdroj]

Orel

Borodino[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: RuskoRusko
  • Výtlak: 14 000 BRT
  • Výzbroj: 4 x 305 mm delá, 12 x 152 mm delá, 20 x 75 mm delá, 20 x 47 mm delá, 4 × 15” (381 mm) torpédomety
  • Pancierovanie: 190 mm pás, 50 mm paluba, 250 mm veže
  • Maximálna rýchlosť: 18 u.
  • Akčný rádius: 2 590 námorných míľ
  • Počet jednotiek v triede: 5: Borodino , Imperator Alexander III , Orel , Knyaz Suvorov , Slava
  • Spustenie prvej jednotky: September 1901
  • Osud: Všetky okrem Slavy stratené v bitke pri Cušime” 1905 Slava skončila v roku 1917

Regina Margherita[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Taliansko Taliansko
  • Výtlak: 14 574 BRT
  • Výzbroj: 4 x 305 mm delá; 4 x 203 mm delá; 12 x 152 mm delá; 20 x 76 mm delá; 4 x 450 mm torpédomety
  • Pancierovanie:
  • Performance: Maximálna rýchlosť 20 u.; Akčný rádius 10 000 námorných míľ pri 10 u.
  • Počet jednotiek v triede: 2: Regina Margherita, Benedetto Brin
  • Spustenie prvej jednotky: 1901
  • Osud: Obe potopila ponorka” 1915.
USS New Jersey

Virginia[upraviť | upraviť zdroj]

Formidable[upraviť | upraviť zdroj]

Maine[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: USA USA
  • Výtlak: 12 500 BRT
  • Výzbroj: 4 × 12” (305 mm) delá, 16 × 6” (152 mm) delá, 6 × 3” (76 mm) delá, 8 x 3-pounders, 6 x 1-pounders, 3 x .30 mm machine delá, 2 × 18” (457 mm) submerged torpédomety
  • Maximálna rýchlosť: 18 u.
  • Počet jednotiek v triede: 3: USS Maine , USS Missouri , USS Ohio
  • Prevzatá: 29. december 1902
  • Osud: Deaktivovaná 31. máj 1922

Wittelsbach[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Nemecké cisárstvo Nemecké cisárstvo
  • Výtlak: 12 800 BRT
  • Výzbroj: 4 x 28 cm (11") delá; 18 x 15 cm delá; 12 x 8,8 cm delá; 12 x guľomety; 6 x 45 cm torpédomety
  • Pancierovanie: 225 mm pás; 250 mm veže; 50 mm paluba
  • Performance: Maximálna rýchlosť 17 u.; Akčný rádius 5 000 námorných míľ pri 10 u.
  • Počet jednotiek v triede: 4: SMS Wittelsbach , SMS Zähringen , SMS Schwaben , SMS Mecklenberg
  • Prevzatá: 1902

République[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Francúzsko Francúzsko
  • Počet jednotiek v triede: 2: République, Patrie
  • Spustenie prvej jednotky: 1902

King Edward VII[upraviť | upraviť zdroj]

HMS Albemarle

Duncan[upraviť | upraviť zdroj]

Swiftsure[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
  • Výtlak: 11 900 BRT
  • Výzbroj: 4 × 10” (254 mm) delá, 14 x 7.5 “ delá, 14 x 2 delá, 2 × 18” (457 mm) torpédomety
  • Maximálna rýchlosť: 19 u.
  • Počet jednotiek v triede: 2: HMS Swiftsure, HMS Triumph
  • Spustenie prvej jednotky: 1903

Erzherzog Karl[upraviť | upraviť zdroj]

trieda Liberté[upraviť | upraviť zdroj]

Braunschweig[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Nemecké cisárstvo Nemecké cisárstvo
  • Výtlak: 14 400 BRT
  • Výzbroj: 4 x 28 cm (11") delá; 14 x 17 cm delá; 18 x 8,8 cm delá; 4 x guľomety; 6 x 45 cm torpédomety
  • Pancierovanie: 225 mm pás; 300 mm veže; 40 mm paluba
  • Performance: Maximálna rýchlosť 18 u.; Akčný rádius 5 200 námorných míľ pri 10 u.
  • Počet jednotiek v triede: 5: SMS Braunschweig , SMS Elsass , SMS Hessen , SMS Preussen , SMS Lothringen
  • Prevzatá: 1904

Vittorio Emanuele[upraviť | upraviť zdroj]

Katori

Katori[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Japonsko Japonsko
  • Výtlak: 15 590 BRT
  • Výzbroj: 4 × 305 mm delá, 4 × 250 mm delá, 12 x 150 mm delá, 16 x 80 mm delá, 5 x 450 mm torpédomety
  • Pancierovanie: 230 mm pás; 230 mm veže; 50 mm paluba
  • Performance: Maximálna rýchlosť 18,5 u.; Akčný rádius 10 000 námorných míľ pri 10 u.
  • Počet jednotiek v triede: Katori, Kashima
  • Spustenie prvej jednotky: 1905
USS Connecticut

Connecticut[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: USA USA
  • Výtlak: 16 000 BRT
  • Výzbroj: 4 × 12” (305 mm) delá, 8 × 8” (203 mm) delá, 12 × 7” (178 mm) delá, 10 × 3” (76 mm) , 4 × 21” (533 mm) torpédomety
  • Pancierovanie:
  • Maximálna rýchlosť: 18 u.
  • Počet jednotiek v triede: 5: USS Connecticut , USS Louisiana , USS Vermont , USS Kansas , USS Minnesota
  • Prevzatá: 1906
  • Osud: Deaktivovaná 1923

Dreadnought[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
  • Výtlak: 18 420 BRT
  • Výzbroj: 10 × 12” (305 mm) delá, 27 × 3” (76,2 mm) delá
  • Pancierovanie: 100 – 280
  • Maximálna rýchlosť: 21 u.
  • Počet jednotiek v triede: 1:HMS Dreadnought (1906)
  • Prevzatá: 1906
  • Osud: Zošrotovaná 1923

Deutschland[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Nemecké cisárstvo Nemecké cisárstvo
  • Výtlak: 14 200 BRT
  • Výzbroj: 4 x 28 cm (11") delá; 14 x 17 cm delá; 20 x 8,8 cm delá; 4 x guľomety; 6 x 45 cm torpédomety
  • Pancierovanie: 240 mm pás; 280 mm veže; 40 mm paluba
  • Performance: Maximálna rýchlosť 18 u.; Akčný rádius 4 800 námorných míľ pri 10 u.
  • Počet jednotiek v triede: 5: SMS Deutschland , SMS Hannover , SMS Pommern , SMS Schleswig-Holstein , SMS Schlesien
  • Prevzatá: 1906

Evstafi[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Rusko Rusko
  • Výtlak: 12 810 BRT
  • Výzbroj: 4 x 12 “ delá; 4 x 8 “ delá; 12 x 6 “ delá; 2 x 64 mm torpédomety
  • Pancierovanie: 8” max pás; 10” veže
  • Performance: Maximálna rýchlosť 16 u.; Akčný rádius 1 884 námorných míľ
  • Počet jednotiek v triede: 2: Evstafi, Ioann Zlatoust
  • Spustenie prvej jednotky: 1906

Andrei Pervozvanny[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Rusko Rusko
  • Výtlak: 17 400 BRT
  • Výzbroj: 4 x 305 mm (12") delá; 14 x 203 mm (8") delá; 12 x 120 mm delá; 4 x 18” torpédomety
  • Pancierovanie: 8.5” pás; 10” veže; 3.1” max paluba
  • Performance: Maximálna rýchlosť 18,5 u.; Akčný rádius 2 100 námorných míľ pri 12 u.
  • Počet jednotiek v triede: 2: Andrei Pervozvanny, Imperator Pavel
  • Spustenie prvej jednotky: 1906

Mississippi[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: USA USA
  • Výtlak: 13 000 BRT
  • Výzbroj: 4 × 12” (305 mm) delá, 8 × 8” (203 mm) delá, 8 × 7” (178 mm) delá, 12 × 3” (76 mm) delá, 6 x 3 delá, 2 x 1 delá, 6 x .30 mm guľomety, 2 × 21” (533 mm) torpédomety
  • Pancierovanie:
  • Maximálna rýchlosť: 17 u.
  • Počet jednotiek v triede: 2: USS Mississippi, USS Idaho
  • Prevzatá: 1. február 1908
  • Osud: Deaktivovaná 30. júl 1914 a predaná Grécku

Invincible[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
  • Výtlak: 17 000 BRT
  • Výzbroj: 8 × 12” (305 mm) delá; 16 × 4” (102 mm) delá; 7 x guľomety; 5 × 18” (457 mm) torpédomety
  • Pancierovanie: Pás 6 palcov; Veže 7 palcov; Paluba 2,5 palcov
  • Maximálna rýchlosť: 25 u.
  • Počet jednotiek v triede: 3: HMS Invincible , HMS Indomitable , Inflexible
  • Prevzatá: 20. október 1908
  • Osud: Invincible potopená 1916 ostatné zošrotované v roku 1923
SMS Posen

Nassau[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Nemecké cisárstvo Nemecké cisárstvo
  • Výtlak: 20 535 BRT
  • Výzbroj: 12 x 28 cm (11") delá; 12 x 15 cm delá; 16 x 8,8 cm delá; 6 x 45 cm torpédomety
  • Pancierovanie: 270 mm pás; 280 mm veže; 58 mm paluba
  • Performance: Maximálna rýchlosť 20 u.; Akčný rádius 9 400 námorných míľ pri 10 u.
  • Počet jednotiek v triede: 4: SMS Nassau , SMS Westfallen , SMS Rheinland , SMS Posen
  • Prevzatá: 1908

Lord Nelson[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
  • Výtlak: 16 500 BRT
  • Výzbroj: 4 × 12” (305 mm) delá, 10 x 9.2 “ delá, 15 x 12 delá, 5 × 18” (457 mm) torpédomety
  • Pancierovanie:
  • Maximálna rýchlosť: 18,5 u.
  • Počet jednotiek v triede: 2: HMS Lord Nelson, HMS Agamemnon
  • Prevzatá: 1908

Bellerophon[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
  • Výtlak: 18,596 t,
  • Výzbroj: 10 × 12” (305 mm) , 16 x 4 in, 4 x 3-pounder, 3 x 18” torpédomety
  • Pancierovanie: 10” pás, 3” paluba, 11” veže
  • Maximálna rýchlosť: 21 u.
  • Počet jednotiek v triede: 3: Bellerophon , Superb , Temeraire
  • Prevzatá: 1909
Danton

Danton[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Francúzsko Francúzsko
  • Výtlak: 18,318 BRT
  • Výzbroj: 4 × 305 mm (12") delá; 12 × 240 mm (9.4") delá; 16 x 75 mm delá; 10 x 47 mm delá; 2 x 450 mm torpédomety
  • Pancierovanie: 270 mm pás; 300 mm veže; 45-48 mm paluba
  • Performance: Maximálna rýchlosť 19,2 u.
  • Počet jednotiek v triede: 6: Danton , Voltaire , Diderot , Condorcet , Mirabeau , Vergniaud
  • Spustenie prvej jednotky: 1909
SMS Zrinyi

Radetzky[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Rakúsko-Uhorsko Rakúsko-Uhorsko
  • Výtlak: 14 500 BRT
  • Výzbroj: 4 x 30,5 cm (12") delá; 8 x 24 cm delá; 20 x 10 cm delá; 6 x 11 delá; 3 x 24 cm torpédomety
  • Performance: Maximálna rýchlosť 20 u.
  • Počet jednotiek v triede: 3: SMS Radetzky , SMS Erzherzog Franz Ferdinand , SMS Zrinyi
  • Prevzatá: 1909
  • Osud: Vzdali sa spojencom a boli zošrotované
Settsu

Kawachi[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Japonsko Japonsko
  • Výtlak: 20 823 BRT
  • Výzbroj: 4 × 305 mm / 50 cal delá, 8 × 305 mm / 45 cal delá, 10 × 152 mm delá, 8 × 120 mm delá, 4 × 80 mm delá, 5 × 450 mm torpédomety
  • Pancierovanie: 102–300 mm pás, 30 mm paluba, 280 mm veže
  • Maximálna rýchlosť: 20 u.
  • Počet jednotiek v triede: 2: Kawachi, Settsu
  • Spustenie prvej jednotky: 1910

Minas Gerais[upraviť | upraviť zdroj]

St. Vincent[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
  • Výtlak: 19 500 BRT
  • Výzbroj: 10 × 12” (305 mm) delá; 20 × 4” (102 mm) delá; 3 × 18” (457 mm) torpédomety
  • Pancierovanie: 10” pás; 11” veže; 3” paluba
  • Maximálna rýchlosť: 21 u.
  • Počet jednotiek v triede: 3: HMS St. Vincent , HMS Collingwood , HMS Vanguard
  • Prevzatá: október 1910

South Carolina[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: USA USA
  • Výtlak: 16 000 BRT
  • Výzbroj: 8 × 12” (305 mm) delá, 8 × 8” (203 mm) delá, 22 × 3” (76 mm) delá, 2 x 3 delá, 2 × 21” (533 mm) torpédomety
  • Pancierovanie:
  • Maximálna rýchlosť: 17 u.
  • Počet jednotiek v triede: 2: USS South Carolina, USS Michigan
  • Prevzatá: 4. január 1910
  • Osud: Zošrotované 1921, 1922
Satsuma

Satsuma[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Japonsko Japonsko
  • Výtlak: 20 000 BRT
  • Výzbroj: 4 × 12” (305 mm) delá, 12 × 10” (254 mm) delá, 12 x 4,7 “ delá, 4 × 3” (76 mm) delá, 5 × 18” (457 mm) torpédomety
  • Pancierovanie:
  • Maximálna rýchlosť: 19 u.
  • Počet jednotiek v triede: 2: Satsuma, Aki
  • Prevzatá: 25. marec 1910
  • Osud: potopené 1924

Delaware[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: USA USA
  • Výtlak: 16 000 BRT
  • Výzbroj: 10 × 12” (305 mm) delá, 14 × 5” (127 mm) delá, 22 × 3” (76 mm) delá, 2 x 3 delá, 2 × 21” (533 mm) torpédomety
  • Pancierovanie:
  • Maximálna rýchlosť: 21 u.
  • Počet jednotiek v triede: 2: USS Delaware, USS North Dakota
  • Prevzatá: 1910
  • Osud: Zošrotovaná


Indefatigable[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
  • Výtlak: 18,470 BRT
  • Výzbroj: 8 × 12” (305 mm) delá; 16 × 4” (102 mm) delá; 4 x 3 delá; 3 × 18” (457 mm) torpédomety
  • Maximálna rýchlosť: 27 u.
  • Počet jednotiek v triede: 3: HMS Indefatigable , HMS New Zealand , HMAS Australia
  • Prevzatá: Február 1911
  • Osud: Indefatigable potopená 1916 ostatné deaktivovaná v roku 1922

Neptune[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
  • Výtlak: 19 900 BRT
  • Výzbroj: 10 × 12” (305 mm) delá; 12 × 4” (102 mm) delá; 3 18-inch TT
  • Maximálna rýchlosť: 21 u.
  • Počet jednotiek v triede: 3: HMS Neptune , HMS Colossus, HMS Hercules
  • Prevzatá: January 1911
  • Osud: posledné dve dokončené s rozdielnou špecifikáciou, podobnou triede Colossus. Neptune zošrotovaná 1922

Colossus[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
  • Výtlak: 23 000 BRT
  • Výzbroj: 10 × 12” (305 mm) delá; 16 × 4” (102 mm) delá; 2 × 3” (76 mm) delá
  • Maximálna rýchlosť: 21 u.
  • Počet jednotiek v triede: 2: HMS Colossus, HMS Hercules
  • Prevzatá: 31. júl 1911
  • Osud: Zošrotovaná by 1928
SMS Moltke

Moltke[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Nemecké cisárstvo Nemecké cisárstvo
  • Výtlak: 25 000 BRT
  • Výzbroj: 10 x 284 mm delá; 12 x 150 mm delá; 12 x 88 mm delá
  • Pancierovanie:
  • Performance: Maximálna rýchlosť 28 u.
  • Počet jednotiek v triede: 2: SMS Moltke, SMS Goeben
  • Prevzatá: 1911
  • Osud: Moltke potopený nemcami v Scapa Flow 1919 po prevzatí spojencami, Goeben zošrotovaná 1973
USS Utah

Florida[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: USA USA
  • Výtlak: 21 800 BRT
  • Výzbroj: 10 × 12” (305 mm) delá, 16 × 5” (127 mm) delá, 2 × 21” (533 mm) torpédomety
  • Pancierovanie:
  • Maximálna rýchlosť: 21 u.
  • Počet jednotiek v triede: 2: USS Florida, USS Utah
  • Prevzatá: 15. september 1911
  • Osud: Florida zošrotovaná, Utah potopený v Pearl Harbore

Courbet[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Francúzsko Francúzsko
  • Výtlak: 22 189 BRT
  • Výzbroj: 12 x 305 mm delá, 22 x 5.4 “ delá, 4 x 47 mm delá, 4 x 450 mm torpédomety
  • Maximálna rýchlosť: 20 u.
  • Akčný rádius: 1 140 námorných míľ pri 20 u.
  • Počet jednotiek v triede: 4: Jean Bart , Courbet , Paris , France
  • Spustenie prvej jednotky: 1911
  • Osud: France wrecked 1922 Jean Bart and Courbet zničený 1944 Paris zošrotovaná 1955
SMS Ostfriesland

Helgoland[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Nemecké cisárstvo Nemecké cisárstvo
  • Výtlak: 24 700 BRT
  • Výzbroj: 12 x 28 cm (11") delá; 14 x 15 cm delá; 8 x 8,8 cm delá; 6 x 50 cm torpédomety
  • Pancierovanie: 300 mm pás; 300 mm veže; 60 mm paluba
  • Maximálna rýchlosť: 20 u.
  • Akčný rádius: 5 500 námorných míľ pri 10 u.
  • Počet jednotiek v triede: 4: SMS Helgoland , SMS Ostfriesland , SMS Thüringen , SMS Oldenburg
  • Prevzatá: 1911

Gangut[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Rusko Rusko
  • Výtlak: 23 000 BRT
  • Výzbroj: 12 x 305 mm delá, 16 x 120 mm delá, 6 x 76,2 mm delá, 14 x 37 mm delá, 10 x 12,7 mm guľomety, 89 x 7,62 mm guľomety, 4 x 450 mm torpédomety
  • Maximálna rýchlosť: 23 u.
  • Akčný rádius: 2 625 námorných míľ
  • Počet jednotiek v triede: 4: Sevastopol , Poltava , Petropavlovsk , Gangut
  • Spustenie prvej jednotky: 1911
  • Osud: Poltava dlho opravovaná po požiari 1918, zošrotovaná v roku 1930. Ostatné zošrotované 1956

Imperatritsa Marija[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Rusko Rusko
  • Výtlak: 23 000 BRT
  • Výzbroj: 12 x 305 mm delá, 20 x 130 mm delá, 8 x 75 mm delá, 4 × 18” (457 mm) torpédomety
  • Pancierovanie: 10.5” pás, 3” paluba, 12” veže
  • Maximálna rýchlosť: 21 u.
  • Počet jednotiek v triede: 4: Imperatritsa Marija , Jekaterina II. , Imperator Aleksandr III. , Imperator Nikolai I.
  • Spustenie prvej jednotky: 1911
  • Osud: Nikolai nedokončený, Mariya vybuchla 1916 Ekaterina potopená 1918 Aleksandr zošrotovaná 1936


Kaiser[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Nemecké cisárstvo Nemecké cisárstvo
  • Výtlak: 27 000 BRT
  • Výzbroj: 10 x 30,5 cm (12") delá; 14 x 15 cm delá; 8 x 8,8 cm delá; 5 x 50 cm torpédomety
  • Pancierovanie: 350 mm pás; 300 mm veže; 30 mm paluba
  • Maximálna rýchlosť: 23 u.
  • Akčný rádius: 7 900 námorných míľ pri 12 u.
  • Počet jednotiek v triede: 5: SMS Kaiser , SMS Friedrich der Große , SMS Kaiserin , SMS König Albert , SMS Prinzregent Luitpold
  • Prevzatá: 1912
  • Osud: potopená v Scapa Flow

Orion[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
  • Výtlak: 22 000 BRT
  • Výzbroj: 10 x 13,5“ delá; 16 × 4” (102 mm) delá
  • Pancierovanie: 12” pás
  • Maximálna rýchlosť: 21 u.
  • Počet jednotiek v triede: 4: HMS Orion , HMS Conqueror , Thunderer , HMS Monarch
  • Prevzatá: január 1912
  • Osud: Zošrotovaná v dvadsiatich rokoch 20. storočia


Lion[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
  • Výtlak: 26 250 BRT
  • Výzbroj: 8 x 13,5“ delá; 16 × 4” (102 mm) delá; 2 × 21” (533 mm) torpédomety
  • Pancierovanie: 9” pás; 9” veže; 2,5” paluba
  • Maximálna rýchlosť: 27 u.
  • Počet jednotiek v triede: 3: HMS Lion , HMS Princess Royal , HMS Queen Mary
  • Prevzatá: 4 June 1912
  • Osud: Queen Mary potopená 1916 ostatné zošrotované 1924

Wyoming[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: USA USA
  • Výtlak: 27 200 BRT
  • Výzbroj: 12 12-” delá, 21 five-” delá, two three-” delá, 2 × 21” (533 mm) torpédomety
  • Pancierovanie:
  • Maximálna rýchlosť: 21 u.
  • Počet jednotiek v triede: 2: USS Wyoming, USS Arkansas
  • Prevzatá: 25 September 1912
  • Osud: Wyoming zošrotovaná, Arkansas použitý v pokusnom jadrovom výbuchu

King George V[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
  • Výtlak: 23 400 BRT
  • Výzbroj: 10 x 13,5“ delá, 12 × 6” (152 mm) delá, 3 × 21” (533 mm) torpédomety
  • Pancierovanie:
  • Maximálna rýchlosť: 21 u.
  • Počet jednotiek v triede: 4: HMS King George V , HMS Centurion , HMS Audacious , HMS Ajax
  • Prevzatá: November 1912
  • Osud: Audacious potopená 1914 Centurion potopená 1944 ostatné zošrotované v dvadsiatich rokoch 20. storočia
SMS Tegetthoff

Tegetthoff[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Rakúsko-Uhorsko Rakúsko-Uhorsko
  • Výtlak: 20 000 BRT
  • Výzbroj: 12 x 30,5 cm (12") delá; 12 x 15 cm delá; 18 x 11 delá; 4 x 53,3 cm torpédomety
  • Pancierovanie: 280 mm pás and veže; 35 mm paluba
  • Počet jednotiek v triede: 4: SMS Viribus Unitis , SMS Tegetthoff , SMS Prinz Eugen , SMS Szent Istvan
  • Prevzatá: 5 December 1912
  • Osud: Viribus Unitis a Szent Istvan stratený počas I. svetovej vojny, Tegetthoff zošrotovaná v Taliansku a Prinz Eugen potopená ako delostrelecký cieľ v dvadsiatich rokoch 20. storočia


Andrea Doria[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Taliansko Taliansko
  • Výtlak: 29 861 BRT
  • Výzbroj: 13 x 305 mm delá
  • Počet jednotiek v triede: 2: Andrea Doria, Caio Duilio
  • Spustenie prvej jednotky: 1912
  • Osud: Zošrotovaná by 1961

Kongō[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Japonsko Japonsko
  • Výtlak: 36 600 BRT
  • Výzbroj: 8 × 14 “ delá; 16 × 6 “ delá; 8 × 5” DP; up to 118 × 25 mm AA
  • Pancierovanie: 203-76 mm pás; 227 mm veže; 57-41 mm(later strengthened) paluba
  • Performance: Maximálna rýchlosť 30 u.; Akčný rádius 8 000 námorných míľ pri 14 u.
  • Počet jednotiek v triede: 4: Kongō , Hiei , Kirishima , Haruna
  • Prevzatá: 16. august 1913
  • Osud: Hiei a Kirishima potopená 1942, Kongō potopená 1944 Haruna potopená 1945

König[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Nemecké cisárstvo Nemecké cisárstvo
  • Výtlak: 28,600 BRT
  • Výzbroj: 10 x 30,5 cm (12") delá; 14 x 15 cm delá; 10 x 8,8 cm delá; 5 x 50 cm torpédomety
  • Pancierovanie: 350 mm pás; 300 mm veže; 30 mm paluba
  • Performance: Maximálna rýchlosť 21 u.; Akčný rádius 8 000 námorných míľ pri 12 u.
  • Počet jednotiek v triede: 4: SMS König , SMS Großer Kurfürst , SMS Markgraf , SMS Kronprinz Wilhelm
  • Prevzatá: 1914
  • Osud: Zničený v Scapa Flow

Iron Duke[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
  • Výtlak: 25 000 BRT
  • Výzbroj: 10 x 13,5“ delá; 12 × 6” (152 mm) delá; 3 × 3” (76 mm) delá; 4 × 21” (533 mm) torpédomety
  • Pancierovanie: 12” pás; 11” veže; 2,5” paluba
  • Maximálna rýchlosť: 21 u.
  • Počet jednotiek v triede: 4: HMS Benbow , HMS Emperor of India , HMS Iron Duke , HMS Marlborough
  • Prevzatá: marec 1914
  • Osud: Zošrotovaná by 1948
USS New York

New York[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: USA USA
  • Výtlak: 27 200 BRT
  • Výzbroj: 10 14-” delá, 21 five-” delá, two three-” delá, 2 × 21” (533 mm) torpédomety
  • Pancierovanie:
  • Maximálna rýchlosť: 21 u.
  • Počet jednotiek v triede: 2: USS New York, USS Texas
  • Prevzatá: 15. apríl 1914
  • Osud: New York zošrotovaná, Texas premiestnený do Texasu, kde slúži ako múzeum (pamätník)

Normandie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Francúzsko Francúzsko
  • Výtlak: 25 230 BRT
  • Výzbroj: 12 x 340 mm delá; 24 x 138,6 mm delá; 6 x 47 mm delá; 6 x 450 mm torpédomety
  • Pancierovanie: 300 mm pás, 50 mm paluba, 250-350 mm veže
  • Performance: Maximálna rýchlosť 21 u.; Akčný rádius 6 500 námorných míľ pri 12 u.
  • Počet jednotiek v triede: 5: Gascoigne , Normandie , Flandre , Languedoc , Béarn
  • Spustenie prvej jednotky: 1914
  • Osud: Béarn prestavovaný na lietadlovú loď, ostatné zošrotované 1929

Derfflinger[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Nemecké cisárstvo Nemecké cisárstvo
  • Výtlak: 26 180 BRT
  • Výzbroj: 8 x 305 mm delá; 12 x 150 mm delá; 4 x 88 mm delá; 4 x 500 mm torpédomety
  • Pancierovanie:
  • Performance: Maximálna rýchlosť 26,5 u.
  • Počet jednotiek v triede: 3: SMS Derfflinger , SMS Lützow , SMS Hindenburg
  • Prevzatá: 1914
  • Osud: SMS Lützow potopený 1916 SMS Derfflinger a SMS Hindenburg potopený v Scapa Flow 1919
Provence

Bretagne[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Francúzsko Francúzsko
  • Výtlak: 23 230 BRT
  • Výzbroj: 10 x 340 mm (13.4") delá; 22 x 138,6 mm delá; 4 x 47 mm delá; 4 x 450 mm torpédomety
  • Pancierovanie: 270 mm pás; 340 mm veže; 40 mm paluba
  • Performance: Maximálna rýchlosť 20 u.; Akčný rádius 4 700 námorných míľ pri 10 u.
  • Počet jednotiek v triede: 3: Bretagne , Provence , Lorraine
  • Prevzatá: 1915
  • Osud: Bretagne potopená 1940 Provence zničený 1942 Lorraine zošrotovaná 1954
Yamashiro and Fuso

Fuso[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Japonsko Japonsko
  • Výtlak: 39 154 BRT
  • Výzbroj: 12 x 360 mm delá, 16 x 200 mm delá, 8 x 100 mm DP delá, 37 x 25 mm AA delá
  • Maximálna rýchlosť: 25 u.
  • Počet jednotiek v triede: 2: Fuso, Yamashiro
  • Prevzatá: 18. november 1915
  • Osud: obe potopené 1944

Conte di Cavour[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Taliansko Taliansko
  • Výtlak: 23 100 BRT
  • Výzbroj: 13 x 305 mm delá, 18 x 120 mm delá, 22 x 76 mm delá, 3 x 450 mm torpédomety
  • Pancierovanie: 280 mm pás, 111 mm paluba
  • Maximálna rýchlosť: 21.5 u.
  • Akčný rádius: 4 800 námorných míľ pri10 u.
  • Počet jednotiek v triede: 3: Conte di Cavour , Giulio Cesare , Leonardo da Vinci
  • Prevzatá: 1915
  • Osud: da Vinci vybuchol 1917 Cavour bombardovaný 1940 Cesare odovzdaný Sovietsky zväz ZSSR v roku 1945 ako Novorosijsk

Borodino[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Flag of Russian Empire for private use (1914–1917) 3.svg Rusko
  • Výtlak: 32 500 BRT
  • Výzbroj: 12 x 14 “ delá; 24 x 130 mm delá; 8 x 75 mm delá; 4 x 63 mm AA delá; 6 x 21” torpédomety
  • Pancierovanie: 238 mm pás; 238 mm veže; 63 mm paluba
  • Performance: Maximálna rýchlosť 26,5 u.
  • Počet jednotiek v triede: 4: Borodino , Izmail , Kinburn , Navarin
  • Spustenie prvej jednotky: 1915


Bayern[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Nemecké cisárstvo Nemecké cisárstvo
  • Výtlak: 32 200 BRT
  • Výzbroj: 8 x 38 cm (15") delá; 16 x 15 cm delá; 2 x 8,8 cm delá; 5 x 60 cm torpédomety
  • Pancierovanie: 350 mm pás; 350 mm veže; 30 mm paluba
  • Performance: Maximálna rýchlosť 22 u.; Akčný rádius 5 000 námorných míľ pri 12 u.
  • Počet jednotiek v triede: 4: SMS Bayern , SMS Baden , SMS Sachsen , SMS Württemberg
  • Prevzatá: 1916
  • Osud: Bayern zničený v Scapa Flow 1919 Baden potopená 1921 posledné dve nedokončené.
USS Oklahoma

Nevada[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: USA USA
  • Výtlak: 27 500 BRT
  • Výzbroj: 10 × 14” (356 mm) delá, 21 × 5” (127 mm) delá, 4 × 21” (533 mm) torpédomety
  • Pancierovanie:
  • Maximálna rýchlosť: 20 u.
  • Počet jednotiek v triede: 2: USS Nevada, USS Oklahoma
  • Prevzatá: 11. marec 1916
  • Osud: Oklahoma poškodená v Pearl Harbor, potopila sa pri presune do USA USA na zošrotovanie Nevada použitá v pokusných jadrových výbuchoch
USS Arizona

Pennsylvania[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: USA USA
  • Výtlak: 21 400 BRT
  • Výzbroj: 12 × 14” (356 mm) delá, 14 × 5” (127 mm) delá, 4 × 3” (76 mm) delá, 2 × 21” (533 mm) torpédomety
  • Pancierovanie:
  • Maximálna rýchlosť: 21 u.
  • Počet jednotiek v triede: 2: USS Pennsylvania, USS Arizona
  • Prevzatá: 12. júna 1916
  • Osud: Arizona potopená V Pearl Harbor, Pennsylvania použitá na jadrových testoch

Ise[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Japonsko Japonsko
  • Výtlak: 38,872 BRT
  • Výzbroj: 12 × 14” (356 mm) delá, 16 x 5.5 “ delá, 8 × 5” (127 mm) delá, 20 x 25 mm delá
  • Pancierovanie: 12” pás, 3.75” paluba, 12” veže, 13.75” tower
  • Maximálna rýchlosť: 25 u.
  • Počet jednotiek v triede: 2: Ise, Hyuga
  • Prevzatá: 1. december 1917
  • Osud: Obe potopené 1945
USS New Mexico

New Mexico[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: USA USA
  • Výtlak: 32 000 BRT
  • Výzbroj: 12 × 14” (356 mm) delá, 22 × 5” (127 mm) delá, 2 × 21” (533 mm) torpédomety
  • Pancierovanie:
  • Maximálna rýchlosť: 21 u.
  • Počet jednotiek v triede: 3: USS New Mexico , USS Mississippi , USS Idaho
  • Prevzatá: 20. máj 1918
  • Osud: Zošrotované po II. sv. vojne

Tennessee[upraviť | upraviť zdroj]

USS California
  • Štát: USA USA
  • Výtlak: 32 000 BRT
  • Výzbroj: 12 × 14” (356 mm) delá, 14 × 5” (127 mm) delá, 2 × 21” (533 mm) torpédomety
  • Pancierovanie:
  • Maximálna rýchlosť: 21 u.
  • Počet jednotiek v triede: 2: USS Tennessee , USS California
  • Prevzatá: 3. jún 1920
  • Osud: Zošrotované po II. svetovej vojne

Nagato[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Japonsko Japonsko
  • Výtlak: 42 850 BRT
  • Výzbroj: 8 × 16” (406 mm) delá, 20 x 5.5 “ delá, 8 × 5” (127 mm) AA delá, 98 x 25 mm AA delá
  • Lietadlá: 3 x katapult-Spustenie prvej jednotky Lietadlá
  • Maximálna rýchlosť: 27 u.
  • Akčný rádius: 5 500 námorných míľ pri 16 u.
  • Počet jednotiek v triede: 2: Nagato, Mutsu
  • Prevzatá: 15. november 1920
  • Osud: Mutsu vybuchla 1943 Nagato potopená 1946

Francesco Caracciolo[upraviť | upraviť zdroj]

Tosa[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Japonsko Japonsko
  • Počet jednotiek v triede: Tosa, Kaga
  • Spustenie prvej jednotky: 1921
  • Osud: Tosa zrušená, Kaga prestavaná na lietadlovú loď
USS Maryland

Colorado[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: USA USA
  • Výtlak: 32 600 BRT
  • Výzbroj: 8 × 16” (406 mm) delá, 12 × 5” (127 mm) delá, 8 × 3” (76 mm) delá, 2 × 21” (533 mm) torpédomety
  • Pancierovanie:
  • Maximálna rýchlosť: 21 u.
  • Počet jednotiek v triede: 4: USS Colorado , USS Maryland , USS Washington , USS West Virginia
  • Prevzatá: 30. august 1923
  • Osud: Zošrotovaná po II. svetovej vojne

South Dakota[upraviť | upraviť zdroj]

Dunkerque

Dunkerque[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Francúzsko Francúzsko
  • Výtlak: 36 380 BRT
  • Výzbroj: 8 x 330 mm delá, 16 x 130 mm AA delá, 10 x 37 mm AA delá, 8 x 20 mm AA delá
  • Pancierovanie: 225 mm pás, 125 mm paluba, 330 mm veže
  • Lietadlá: 1 x katapult s 4 x hydroplány
  • Maximálna rýchlosť: 31 u.
  • Počet jednotiek v triede: 2: Dunkerque, Strasbourg
  • Prevzatá: 1. máj 1937
  • Osud: Strasbourg & Dunkerque zničené 1942

Gneisenau[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Tretia ríša Tretia ríša
  • Výtlak: 38,900 BRT
  • Výzbroj: 9 x 28 cm (11") delá; 12 x 15 cm delá; 14 x 10,5 cm delá; 16 x 3,7 cm AA delá; 10 x 2 cm AA delá
  • Pancierovanie: 350 mm pás; 360 mm veže; 95 mm paluba
  • Performance: Maximálna rýchlosť 30 u.; Akčný rádius 8 380 námorných míľ pri 15 u.
  • Počet jednotiek v triede: 2: Gneisenau, Scharnhorst
  • Prevzatá: 1938

Littorio[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Taliansko Taliansko
  • Výtlak: 45 000 BRT
  • Výzbroj: 9 x 380 mm delá, 12 x 155 mm delá, 12 x 90 mm AA delá, 20 x 37 mm AA delá, 30 x 20 mm AA delá
  • Lietadlá: 3 x katapult-Spustenie prvej jednotky seaplanes
  • Pancierovanie: 350 mm pás
  • Maximálna rýchlosť: 30 u.
  • Akčný rádius: 3 920 námorných míľ pri 20 u.
  • Počet jednotiek v triede: 4: Littorio , Vittorio Veneto , Impero , Roma
  • Prevzatá: 6 Máj 1940
  • Osud: Impero nedokončený, Roma potopená 1943 ostatné sa vzdali spojencom a zošrotované

Richelieu[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Francúzsko Francúzsko
  • Výtlak: 48,000 BRT
  • Výzbroj: 8 x 380 mm delá, 9 x 152 mm delá, 12 x 100 mm AA delá, 56 x 40 mm AA delá, 48 x 20 mm AA delá
  • Lietadlá: 2 x katapults s 3 x hydroplány
  • Pancierovanie: 343 mm hull, 170 mm paluba, 445 mm veže
  • Maximálna rýchlosť: 30 u.
  • Akčný rádius: 8 500 námorných míľ
  • Počet jednotiek v triede: 4: Richelieu , Jean Bart , Clemenceau , Gascogne
  • Prevzatá: early 1940
  • Osud: Richelieu a Jean Bart Deaktivovaná 1967 Clemenceau zmičená počas stavby 1944 Gascogne nezačatá.

Bismarck[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Tretia ríša Tretia ríša
  • Výtlak: 51 000 BRT
  • Výzbroj: 8 x 38 cm (15") delá; 12 x 15 cm delá; 16 x 10,5 cm delá; 16 x 3,7 cm AA delá; 20 x 2 cm AA delá
  • Pancierovanie: 320 mm pás; 360 mm veže; 120 mm paluba
  • Performance: Maximálna rýchlosť 30 u.; Akčný rádius 8 100 námorných míľ pri 16 u.
  • Počet jednotiek v triede: 2: Bismarck, Tirpitz
  • Prevzatá: 1940
  • Osud: Bismarck potopená 1941 Tirpitz potopená 1944

King George V[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
  • Výtlak: 44 460 BRT
  • Výzbroj: 10 x 356 mm delá; 16 x 133 mm delá; 64 x 40 mm 2 pom-pom
  • Pancierovanie:
  • Performance: Maximálna rýchlosť 27,5 u.; Akčný rádius 4 750 námorných míľ pri 18 u.
  • Počet jednotiek v triede: 5: HMS Prince of Wales , HMS Howe , HMS Anson , HMS King George V , HMS Duke of York
  • Osud: Prince of Wales potopená december 1941. Ostatné zošrotované 1957.

Lion[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
  • Výtlak: 40 500 BRT standard
  • Výzbroj: 9 × 16” (406 mm) delá; 16 x 5.25 “ delá; 48 x 2 pounder
  • Pancierovanie: 15” pás; 15” veže
  • Performance: Maximálna rýchlosť 30 u.;
  • Počet jednotiek v triede: 4: HMS Conqueror, HMS Temeraire, HMS Thunderer, HMS Lion
  • Prevzatie: spustený 1939, práca zastavená 1940
USS Washington

North Carolina[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: USA USA
  • Výtlak: 35 000 BRT
  • Výzbroj: 9 × 16” (406 mm) delá, 20 × 5” (127 mm) delá, 16 x 28 mm AA delá
  • Pancierovanie:
  • Maximálna rýchlosť: 27 u.
  • Počet jednotiek v triede: 2: USS North Carolina, USS Washington
  • Prevzatá: 9. apríl 1941
  • Osud: *USS North Carolina múzeum vo Wilmingtone. USS Washington zošrotovaná
Yamato“ 1941

Jamato[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Japonsko Japonsko
  • Výtlak: 65 000 BRT
  • Výzbroj: 9 x 460 mm (18.2 inch) delá, 12 x 155 mm delá, 12 x 127 mm delá, 24 x 25 mm AA delá, 4 x 13 mm AA delá
  • Lietadlá: 2 x katapults s 7 x seaplanes
  • Pancierovanie: 410 mm pás, 200 mm paluba, 650 mm veže
  • Maximálna rýchlosť: 27 u.
  • Akčný rádius: 11 500 km pri 16 u.
  • Počet jednotiek v triede: 3: Jamato , Musaši , Šinano
  • Prevzatá: 16. december 1941
  • Osud: Šinano prestavaná na lietadlovú loď, Musaši potopená 1944 Jamato potopená 1945

South Dakota[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: USA USA
  • Výtlak: 35 000 BRT
  • Výzbroj: 9 × 16” (406 mm) delá, 16 × 5” (127 mm) delá, 68 x 40 mm AA delá, 76 x 20 mm AA delá
  • Pancierovanie:
  • Maximálna rýchlosť: 28 u.
  • Počet jednotiek v triede: 4: USS South Dakota , USS Indiana , USS Massachusetts , USS Alabama
  • Prevzatá: 20. marec 1942
  • Osud: South Dakota & Indiana zošrotovaná, Massachusetts a Alabama prerobená na využitie ako múzeum (memoriál).
USS Missouri

Iowa[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: USA USA
  • Výtlak: 45 000 BRT
  • Výzbroj: 9 × 16” (406 mm) delá, 20 × 5” (127 mm) delá, 80 x 40 mm AA delá, 49 x 20 mm AA delá (1983 modifikovaná 32 x striel Tomahawk a 16 x striel Harpoon a 4 x Phalanx CIWS)
  • Pancierovanie: 12,1” (307 mm) pás; 19,7” (500 mm) veže; 7,5” (191 mm) paluba
  • Maximálna rýchlosť: 33 u.
  • Počet jednotiek v triede: 4: USS Iowa , USS New Jersey , USS Missouri , USS Wisconsin , USS Illinois , USS Kentucky
  • Prevzatá: 22. február 1943

H[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Tretia ríša Tretia ríša
  • Výtlak: 56 200 BRT
  • Výzbroj: 8 × 16” (406 mm) delá; 12 x 15 cm delá; 16 x 10,5 cm delá; 6 x 21 cm torpédomety
  • Lietadlá: 6 x katapult
  • Pancierovanie:
  • Maximálna rýchlosť: 29 u.
  • Počet jednotiek v triede: 2 začaté, 4 plánované
  • Osud: zrušená 1941

Super Jamato[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Japonsko Japonsko
  • Výtlak: 70 000 BRT
  • Výzbroj: 6 x 508 mm
  • Maximálna rýchlosť: 27 u.
  • Počet jednotiek v triede: 2: 798, 799
  • Prevzatá: stavba nezačatá

Montana[upraviť | upraviť zdroj]

USS Montana (maľba)

Sovetskij Sojuz (Советский Союз)[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Sovietsky zväz ZSSR
  • Výtlak: 59 150 BRT
  • Výzbroj: 9 x 406 mm delá; 12 x 152 mm delá; 12 x 100 mm AA delá; 40 x 37 mm AA delá
  • Pancierovanie: 375-420 mm pás; 495 mm veže; 100-150 mm paluba
  • Performance: Maximálna rýchlosť 28 u.; Akčný rádius 5 580 námorných míľ pri 14 u.
  • Počet jednotiek v triede: 4: Sovetskij Sojuz (Советский Союз), Sovetskaja Ukraina (Советская Украина), Sovetskaja Belorussija (Советская Белоруссия), Sovetskaja Rossija (Советская Россия)
  • Spustenie prvej jednotky: Nespustené
  • Osud: Stavba zastavená, zošrotované 1949

Vanguard[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štát: Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
  • Výtlak: 44 300 BRT, plný 51 400 BRT
  • Výzbroj: 8 x 381 mm delá; 16 x 133 mm delá; 71 x 40 mm AA delá; 17 x .303" AA delá
  • Pancierovanie: 114 - 355,6 mm pás; 330 mm veže; 63,5 - 152 mm paluba
  • Performance: Maximálna rýchlosť 30 u.; Akčný rádius 9 000 námorných míľ pri 19 u.
  • Počet jednotiek v triede: 1: Vanguard
  • Spustenie prvej jednotky: 9. august 1946
  • Osud: Veliteľská loď NATO, predaná do šrotu 9. augusta 1960

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]