Zoznam vinohradníckych oblastí Slovenska

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Vinohradnícke oblasti Slovenska

Zoznam vinohradníckych oblastí na Slovensku je rozdelený na 6 vinohradníckych oblastí, ktoré sa delia na vinohradnícke rajóny (okrem vinohradníckej oblasti Tokaj) a Vinohradnícke obce.

Malokarpatská vinohradnícka oblasť[upraviť | upraviť zdroj]

Skalický vinohradnícky rajón

Dubovce, Gbely, Chropov, Kopčany, Koválov, Koválovec, Lopašov, Mokrý Háj, Popudinské Močidľany, Prietržka, Radimov, Radošovce, Skalica, Smolinské, Smrdáky, Štefanov, Trnovec, Unín, Vrádište,

Záhorský vinohradnícky rajón

Borský Mikuláš, Šaštín-Stráže, Závod,

Stupavský vinohradnícky rajón

Bratislava – Devínska Nová Ves, Bratislava – Lamač, Lozorno, Stupava,

Bratislavský vinohradnícky rajón

Bratislava – Devín, Bratislava - Dúbravka Bratislava – Nové Mesto, Bratislava – Karlova Ves, Bratislava – Rača, Bratislava – Vajnory,

Pezinský vinohradnícky rajón

Chorvátsky Grob, Limbach, Pezinok, Slovenský Grob, Svätý Jur, Viničné,

Modranský vinohradnícky rajón

Dubová, Modra, Šenkvice, Vinosady, Vištuk,

Doľanský vinohradnícky rajón

Budmerice, Častá, Doľany, Štefanová,

Orešanský vinohradnícky rajón

Borová, Dlhá, Dolné Orešany, Horné Orešany, Košolná, Ružindol, Suchá nad Parnou, Zvončín,

Senecký vinohradnícky rajón

Báhoň, Bernolákovo, Blatné, Čataj, Hurbanova Ves, Igram, Jablonec, Kaplna, Most pri Bratislave, Nová Dedinka, Reca, Senec, Veľký Grob,

Trnavský vinohradnícky rajón

Boleráz, Bučany, Dolná Krupá, Hrnčiarovce nad Parnou, Majcichov, Šúrovce, Trnava, Voderady, Zavar, Zeleneč,

Hlohovecký vinohradnícky rajón

Bojničky, Dvorníky, Hlohovec, Horné Otrokovce, Horné Trhovište, Jalšové, Koplotovce, Rakovce, Sasinkovo, Šalgočka, Zemianske Sady,

Vrbovský vinohradnícky rajón

Banka, Bíňovce, Bzince pod Javorinou, Čachtice, Častkovce, Dechtice, Dolné Dubové, Chtelnica,Kálnica, Kátlovce, Kočín-Lančár, Krakovany, Moravské Lieskové, Nové Mesto nad Váhom, Očkov, Pečeňady, Smolenice, Šípkové, Trstín,Veľké Kostoľany, Vrbové,

Južnoslovenská vinohradnícka oblasť[upraviť | upraviť zdroj]

Šamorínsky vinohradnícky rajón

Blahová, Bratislava - Podunajské Biskupice, Čakany, Čenkovce, Hubice, Lehnice, Oľdza, Rovinka, Šamorín, Štvrtok na Ostrove, Veľká Paka,

Dunajskostredský vinohradnícky rajón

Baloň, Dunajská Streda, Gabčíkovo, Holice, Jahodná, Jurová, Kostolné Kračany, Okoč, Orechová Potôň, Veľké Dvorníky,

Galantský vinohradnícky rajón

Abrahám, Galanta, Gáň, Horné Saliby, Jelka, Košúty, Kráľová nad Váhom, Mostová, Selice, Šaľa, Trnovec nad Váhom, Trstice, Veľké Úľany,

Palárikovský vinohradnícky rajón

Nové Zámky, Palárikovo, Tvrdošovce, Zemné,

Komárňanský vinohradnícky rajón

Imeľ, Iža, Komárno, Nesvady, Okoličná na Ostrove, Zemianska Olča,

Hurbanovský vinohradnícky rajón

Bajč, Bátorove Kosihy, Búč, Dulovce, Hurbanovo, Chotín, Kravany nad Dunajom, Marcelová, Moča, Modrany, Mudroňovo, Pribeta, Radvaň nad Dunajom, Svätý Peter, Šrobárová, Virt,

Strekovský vinohradnícky rajón

Belá, Čechy, Dubník, Dvory nad Žitavou, Gbelce, Jasová, Kolta, Ľubá, Nová Vieska, Rúbaň, Semerovo, Strekov, Svodín, Šarkan,

Štúrovský vinohradnícky rajón

Bajtava, Bíňa, Chľaba, Kamenica nad Hronom, Kamenín, Kamenný Most, Leľa, Malá nad Hronom, Mužla, Nána, Obid, Pavlová, Salka, Sikenička, Štúrovo,

Nitrianska vinohradnícka oblasť[upraviť | upraviť zdroj]

Šintavský vinohradnícky rajón

Alekšince, Báb, Hájske, Jarok, Lehota, Lukáčovce, Močenok, Pata, Pusté Sady, Rišňovce, Rumanová, Sereď, Šintava, Šoporňa, Veľké Zálužie, Vinohrady nad Váhom,

Nitriansky vinohradnícky rajón

Branč, Cabaj-Čápor, Hruboňovo, Ivanka pri Nitre, Jelenec, Kolíňany, Kostoľany pod Tribečom, Ladice, Mojmírovce, Nitra, Podhorany, Pohranice, Svätoplukovo, Výčapy–Opatovce, Žirany,

Radošinský vinohradnícky rajón

Bojná, Ludanice, Nitrianska Blatnica, Oponice, Orešany, Preseľany, Radošina, Súlovce, Šalgovce, Tesáre, Urmince,

Zlatomoravský vinohradnícky rajón

Beladice, Čeľadice, Čeľadince, Červený Hrádok, Čierne Kľačany, Dolné Obdokovce, Hronský Beňadik, Kozárovce, Machulince, Malé Chyndice, Malé Vozokany, Nemčiňany, Nevidzany, Sľažany, Slepčany, Tekovská Breznica, Tekovské Nemce, Tesárske Mlyňany, Topoľčianky, Velčice, Veľké Vozokany, Zlaté Moravce, Zlatno,

Vrábeľský vinohradnícky rajón

Babindol, Čechynce, Čifáre, Golianovo, Iňa, Klasov, Lúčnica nad Žitavou, Lula, Malý Cetín, Malý Lapáš, Melek, Michal nad Žitavou, Nová Ves nad Žitavou, Paňa, Tajná, Tehla, Telince, Veľký Cetín, Veľký Ďur, Veľký Lapáš, Vinodol, Vráble, Žitavce,

Žitavský vinohradnícky rajón

Bardoňovo, Bešeňov, Černík, Dedinka, Dolný Ohaj, Hul, Kmeťovo, Komjatice, Maňa, Mojzesovo, Podhájska, Pozba, Radava, Šurany, Trávnica, Veľké Lovce, Veľký Kýr, Vlkas,

Želiezovský vinohradnícky rajón

Čaka, Farná, Hronovce, Keť, Kukučínov, Málaš, Malé Ludince, Nýrovce, Pastovce, Plavé Vozokany, Sikenica, Šalov, Tekovské Lužany, Veľké Ludince, Zalaba, Zbrojníky, Želiezovce,

Tekovský vinohradnícky rajón

Čajkov, Dolný Pial, Horný Pial, Hronské Kľačany, Krškany, Levice, Malé Kozmálovce, Mýtne Ludany, Nová Dedina, Nový Tekov, Podlužany, Rybník, Tlmače,

Pukanecký vinohradnícky rajón

Bátovce, Bohunice, Bory, Brhlovce, Demandice, Devičany, Domadice, Drženice, Hontianska Vrbica, Hontianske Trsťany, Jabloňovce, Pečenice, Pukanec, Santovka, Žemberovce,

Stredoslovenská vinohradnícka oblasť[upraviť | upraviť zdroj]

Ipeľský vinohradnícky rajón

Bielovce, Dolinka, Horné Turovce, Hrkovce, Ipeľské Predmostie, Ipeľský Sokolec, Kosihy nad Ipľom, Kubáňovo, Lontov, Malá Čalomija, Plášťovce, Slatina, Šahy, Tupá, Veľká Čalomija, Veľká Ves nad Ipľom, Veľké Turovce, Vyškovce nad Ipľom,

Hontiansky vinohradnícky rajón

Dudince, Hontianske Moravce, Hokovce, Hontianske Tesáre, Horné Semerovce, Krupina, Ladzany, Medovarce, Rykynčice, Sebechleby, Súdovce, Terany, Dolné Semerovce,

Vinický vinohradnícky rajón

Ďurkovce, Kamenné Kosihy, Kleňany, Kosihovce, Sečianky, Seľany, Širákov, Trebušovce, Vinica,

Modrokamenský vinohradnícky rajón

Bátorová, Bušince, Čebovce, Čeláre, Dolné Plachtince, Glabušovce, Horná Strehová, Chrťany, Kiarov, Koláre, Kováčovce, Malý Krtíš, Modrý Kameň, Nenince, Nová Ves, Obeckov, Olováry, Opatovská Nová Ves, Príbelce, Slovenské Ďarmoty, Stredné Plachtince, Veľké Zlievce, Veľký Krtíš, Vrbovka, Záhorce, Závada, Zombor, Želovce,

Fiľakovský vinohradnícky rajón

Čamovce, Fiľakovo, Pinciná, Radzovce, Ratka, Šurice,

Gemerský vinohradnícky rajón

Bátka, Gemerské Dechtáre, Gemerský Jablonec, Chrámec, Jestice, Šimonovce,

Tornaľský vinohradnícky rajón

Abovce, Dulovo, Gemer, Kráľ, Nižné Valice, Tornaľa, Veľký Blh, Žíp,

Východoslovenská vinohradnícka oblasť[upraviť | upraviť zdroj]

Moldavský vinohradnícky rajón

Čečejovce, Drienovec, Dvorníky-Včeláre, Hrhov, Hrušov, Jablonov nad Turňou, Moldava nad Bodvou, Nižný Lánec, Seňa, Trstené pri Hornáde, Turňa nad Bodvou,

Sobranský vinohradnícky rajón

Baškovce, Hlivištia, Horňa, Husák, Choňkovce, Kolibabovce, Koňuš, Krčava, Orechová, Poruba pod Vihorlatom, Porúbka, Priekopa, Ruskovce, Tibava, Úbrež, Vyšné Nemecké,

Michalovský vinohradnícky rajón

Brekov, Kaluža, Kusín, Oreské, Pozdišovce, Rakovec nad Ondavou, Strážske, Trhovište, Trnava pri Laborci, Vinné,

Kráľovskochlmecký vinohradnícky rajón

Boľ, Brehov, Cejkov, Hraň, Kašov, Klin nad Bodrogom, Kráľovský Chlmec, Ladmovce, Luhyňa, Malý Horeš, Malý Kamenec, Rad, Sirník, Somotor, Strážne, Streda nad Bodrogom, Svätuše, Svinice, Veľký Kamenec, Vojka, Zemplín, Zemplínske Hradište, Zemplínske Jastrabie,

Vinohradnícka oblasť Tokaj[upraviť | upraviť zdroj]

Bara, Čerhov, Černochov, Malá Tŕňa, Slovenské Nové Mesto, Veľká Tŕňa, Viničky.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]