Zoznam zaklínadiel, protizaklínadiel a kúziel (Harry Potter)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Zaklínadlá sú mocné čarovné formulky, ktoré spôsobujú istý nadprirodzený jav (z pohľadu muklov- ľudí čo nevedia čarovať a nevedia o čarodejníckom svete). Aby malo zaklínadlo správny priebeh a výsledok, formulka musí byť foneticky správne vyslovená a musí byť správny pohyb prútika. Na silu zaklínadla vplýva aj vnútorná vyrovnanosť čarodejníka a jeho vzdelanie. Čím je čarodejník vzdelanejší, tým sú jeho zaklínadlá silnejšie. V nepodstatnej rade záleží aj na druhu prútika, niektoré sú stavané na čarovanie, iné skôr na transfiguráciu, elixíry, či čiernu mágiu.

Protizaklínadlá sú podľa Wilberta Slinkharda iba termíny, ktoré si ľudia vymysleli, aby ich zaklínadlá vyzerali prijateľnejšie. Avšak presnejšie je, že môžu byť veľmi užitočné, keď sa používajú na obranu. Všeobecným protizaklínadlom je Finite incantatem.

Zaklínadlá a kúzla[upraviť | upraviť zdroj]

Oficiálny názov kúzla (pz. – protizaklínadlo ku ...) - čarovná formula- číslo v zátvorke znamená, v ktorej knihe bolo prvýkrát spomenuté. (1 - Harry Potter a Kameň mudrcov, 2 - Harry Potter a Tajomná komnata, 3 - Harry Potter a Väzeň z Azkabanu, 4 - Harry Potter a Ohnivá čaša, 5 - Harry Potter a Fénixov rád, 6 - Harry Potter a Polovičný princ, 7 - Harry Potter a Dary smrti ) humenum revelio 7 aqua eructo - veľký prúd vody

  • aguamenti (6) - vyčarí vodu
  • agrimensor - zememerač
  • alohomora - odomyká dvere
  • alluvio - náplava
  • aparecium (2) - ukáže neviditeľný atrament
  • Aresto Momentum (3) - Spomalí čas
  • avertoges (3) - ovládne prírodu
  • avis (4) - vyčaruje kŕdeľ vtákov
  • Avada Kedavra - patrí k najznámejšej z troch neodpustiteľných kliatob, ktoré spôsobujú okamžitú smrť. Proti zaklínadlu sa nedá nijak brániť. Lord Voldemort týmto zaklínadlom usmrtil Lilly a Jamesa Potterovcov, Harryho rodičov. Harryho sa mu však nepodarilo zabiť - na čele mu po útoku ostala jazva v tvare blesku a Lord Voldemort stratil všetku svoju silu.
  • colloportus (2) - zamkne, vzduchotesne zapečatí dvere
  • bombarda (3) - silný výbuch, vyrazí napríklad mreže vo väzení
  • bombarda maxima (5) - znásobený účinok kúzla Bombarda
  • cloniace kúzlo - protego (4)
  • densaugeo (4) - zapríčiňuje rýchly rast zubov
  • diffindo (4) - rozdelenie predmetu
  • dissendium (3)
  • domáce zaklínadlá
    • locomotor fides (5)
    • odstrániť (5)
    • vyčistiť (5)
  • Sectumsempra - poreže tvár, odreže končatinu, takmer smrtiace zaklinadlo (6)
  • potkýnacie zaklínadlo (5)
  • draconifors (3) - transfigurácia na draka
  • episkey (6) - lieči zlomeniny,zastavíkrvácanie
  • expeliarmus- odzbrojovacie kúzlo
  • ferula (3) - vyčaruje obväzy na pripevnenie k dlahe
  • Finite Incantaten - zaklínadlo, ktoré ukončí účinok iného kúzla
  • furnunculus (4)
  • gemno (7) - páli
  • glisseo (7) - premieňa povrch objektov na dokonale rovný a hladký (napr. zmení schody na kĺzačku)
  • hromadné zaklínadlo zabudnutia - ilfracomba (2)
  • incarcerous (6) - vyčarí väzenie, klietku
  • incendio (4) - vyvolá oheň
  • krotiace zaklínadlo (4)
  • kúzlo bubinovej hlavy (4)
  • kúzlo na uvoľnenie dýchacích ciest - anapneo (6)
  • kúzlo nena(/vy)rušiteľnosti (5)
  • kúzlo nerozbitnosti (4)
  • kúzlo neviditeľnosti (5)
  • kúzlo odpudzujúce prízrak - riddikulus (3)
  • kúzlo pomätenia (3)
  • kúzlo spoľahlivosti (3)
  • lapifors (3) - transfigurácia na zajaca
  • levicorpus (6) - zdvihne človeka za členok, protizaklínadlo liberacorpus (6)
  • lietajúce kúzlo - levitate (5)
  • Lumos - kúzlo, ktoré vyčaruje na konci prútika svetlo
  • Lumos Maxima - kúzlo, ktoré vyčaruje na konci prútika silnejšie svetlo ako pri kúzle Lumos
  • Lumos Solarus - vyčaruje veľmi silné svetlo z konca prútika
  • Maxima - kúzelná formula, ktorá po použití za kúzlom znásobuje jeho účinok
  • meniace zaklínadlo (5)
  • miznúce zaklínadlo (2)
  • mobiliarbus, mobilicorpus (3) - vyzdvihne telo do vzduchu
  • Morsmordre (4) - zaklínadlo, ktoré vytvára Temné znamenie, vyčarujú ho iba smrťožrúti
  • Muffliato- vytvorí v ušiach šumenie
  • mukloodpudzujúce kúzlo (4) -repello mukletum
  • nafukovacie zaklínadlo (2/4)
  • naťahovacie zaklínadlo (6)
  • napĺňacie zaklínadlo (6)
  • Obliviate (2) - zabúdacie zaklínadlo - človek stratí pamäť (neskôr sa dá nastaviť na čo si spomenie)
  • Vingardium Leviosa (2) - zaklínadlo na levitáciu
  • obranné zaklínadlá
  • očistné zaklínadlo (4)
  • obscuro (7) - vyčarí čiernu pásku cez oči
  • odomykajúce zaklínadlo - alohomora (1), protizaklínadlo alhomora ex (5)
  • odpaľovacie čary
  • odpudzujúce zaklínadlo (3), pz. privolávacie zaklínadlo - accio (4)
  • odsekávacie zaklínadlo (4)
  • rozbíjacie zaklínadlo, rozbije daný objekt - reducto (4)
  • odtínacie zaklínadlo (7)
  • odvádzacie zaklínadlo (7)
  • odzbrojovacie zaklínadlo - expelliarmus (2)
  • ochranné čary
  • omračujúce zaklínadlo - nehýb sa alebo ani hnúť (4), pz. oživujúce zaklínadlo - ennervate (4)
  • oppugno (6) - zaútočenie kŕdľa vtákov na daný cieľ
  • orchideus (4) - vyčaruje kyticu
  • oživujúce zaklínadlo - ennervate (4), pz. omračujúce zaklínadlo - nehýb sa alebo ani hnúť (4)
  • Partis Temparus (6)- vyčaruje ohnivú stenu
  • patronus - chráni pred dementormi expecto patronum (3)
  • poplašné kúzlo (6)
  • portus (5) - utvorí prenášadlo
  • prekážacie zaklínadlo (4)
  • privolávacie zaklínadlo - accio (4), pz. odpudzujúce zaklínadlo (3)
  • prior icantato - ukáže posledné zaklínadlo
  • Protego - vytvorí silové pole
  • protego maxima - zosilené protego (7)
  • protego totalum - zosilené protego maxima (7)
  • protego horibilis - zosilené protego totalum (7)
  • pŕhliace zaklínadlo (5)
  • quietus (4), pz. sonorus (4)
  • relacio (6) - odhodenie protivníka
  • relaxio (4) - oslobodenie od zviazania
  • reparo (4) - opravuje veci
  • rictusempra- donúti osobu ňou zakliatu sa nekontrolovatelne smiať, štekliace zaklínadlo(2)
  • rozčarovacie kúzlo (5)
  • rozprávacie kúzlo (5), pz. umlčiavacie kúzlo - silencio (5)
  • rozveseľujúce zaklínadlo (3)
  • scarpinovo odhaľujúce kúzlo – specialis revelio (6)
  • sectumsepra (6) - rozreže hrudník, zaklínadlo čiernej mágie
  • serpentosortia (2) - vyčaruje hada
  • akcion blesk alebo akcia blesk (4) - z prútika vystrelí silný blesk
  • everte staty (2) - odhodenie protivníka
  • sonorus (4) - zosilní hlas, pz. quietus (4) - opak sonorus
  • splývajúce zaklínadlo (5)
  • spútavacie zaklínadlo (7)- uväzniť
  • supervnímacie zaklínadlo (7)
  • sušiace zaklínadlo (4)

Imperius- Absolútne ovladnutie človeka

  • štvorbodové zaklínadlo - ukáž mi (4)
  • tancujúce kúzlo - tarantellegra (2)
  • tergeo (6) - odstraňovanie zaschnutej krvi
  • kúzlo na neviditeľnosť pod protegom - silencio (7)
  • utlmujúce zaklínadlo (7)
  • vodovzdorné kúzlo, chrániace pred páľavou - impervius (3)
  • vreštiace zaklínadlo (7)
  • vybuchovacie zaklínadlo - confringo (7)
  • vyhýbavé kúzla
  • vymieňacie zaklínadlo (4)
  • waddiwasi (3) - vystrelí dopredu malé predmety
  • zabraňovacie kúzlo - impedimenta (5)
  • zabúdacie zaklínadlo - obliviate (2)
  • zahladzovacie kúzlo (5)
  • zaklínadlá pričarovania
  • zaklínadlá zmiznutia
    • miznúce zaklínadlo - evanesco (5) - elixírov, vody: kvapalného
    • odstraňujúce zaklínadlo - tergeo (6) - zaschnutej krvi, mastnoty: tuhého
  • zaklínadlo na bzučanie v ušiach - muffliato (6)
  • zaklínadlo človekopremeny (2)
  • zaklínadlo na hustnutie vlasov (5)
  • zaklínadlo na oči - conjuctivitus (4)
  • zaklínadlo na prilepenie jazyka na podnebie - lepojazykus (6)
  • zaklínadlo na rast nechtov (6)
  • zaklínadlo na vniknutie do mysle - legillimens (5)na obranu sa používa oklumencia (nieje to zaklínadlo ale spôsob obrany proti legillimens)
  • zaklínadlo na zmrazovanie plameňov (3)
  • zaklínadlo rôsolových (/huspeninových) nôh (1)
  • zaklínadlo straty vlasov (1)
  • zaklínadlo večného lepidla (7)
  • zaklínadlo vypudzujúce vnútornosti (5)
  • zaklínadlo zväzujúce (/zviazané, zauzlené) nohy - locomotor mortis (1)
  • zmenšujúce zaklínadlo - reducio (4), pz. zväčšujúce zaklínadlo - engorgio (2)
  • zamrazovacie zaklínadlo - glacius (6)
  • znásobujúce kúzlo - gemino (7)
  • znehybňujúce kúzlo - petrificus totalus (1)
  • zväčšujúce zaklínadlo - engorgio (2), pz. zmenšujúce zaklínadlo - reducio (4)

Kliatby[upraviť | upraviť zdroj]

NK – neodpustiteľné kliatby, za ktoré sa ide na doživotie do Azkabanu (čarodejnícke väzenie)

  • kliatba cruciatus (muky) - crucio (4) NK skratka crucius
  • kliatba imperius - imperio uplne ovladanie (4) niektorí ľudia vedia odolávať NK
  • kliatba koktania (1)
  • kliatba muky premeny (2)
  • oslepujúca kliatba (7)
  • cursion satanus - satanova kliatba (1)
  • usmrcujúca kliatba avada kedavra - avada kedavra (4) dá sa odraziť, alebo ak sú navzájom útočiace prútiky rovnaké, vytvorí sa priori incantatem (spojenie prútikov)nk Harry Potter má svoju jazvu z kliadby avada kedavra

Ak na seba zaútočia dve osoby s prútikom,ktorých jadro pochádza z rovnakého zvieraťa, vytvorí sa takzvané spojenie prútikov (priori incantatem) a obe kliatby sa tam kde sa stretnú zablokujú zmiešajú a čarodejník ktorý je silnejší pretlačí guľu (v strede vznikne guľa ktorá obsahuje obidve zaklínadlá) k slabšiemu a toho potom zasiahnu obe zaklínadlá. Nestáva sa to veľmi často ale stalo sa to Harrymu keď bol štvrták.