Zoznam zaklínadiel, protizaklínadiel a kúziel (Harry Potter)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Zaklínadlá sú mocné čarovné formulky, ktoré spôsobujú istý nadprirodzený jav (z pohľadu muklov- ľudí čo nevedia čarovať a nevedia o čarodejníckom svete). Aby malo zaklínadlo správny priebeh a výsledok, formulka musí byť foneticky správne vyslovená a musí byť správny pohyb prútika. Na silu zaklínadla vplýva aj vnútorná vyrovnanosť čarodejníka a jeho vzdelanie. Čím je čarodejník vzdelanejší, tým sú jeho zaklínadlá silnejšie. V nepodstatnej rade záleží aj na druhu prútika, niektoré sú stavané na čarovanie, iné skôr na transfiguráciu, elixíry, či čiernu mágiu.

Protizaklínadlá sú podľa Wilberta Slinkharda iba termíny, ktoré si ľudia vymysleli, aby ich zaklínadlá vyzerali prijateľnejšie. Avšak presnejšie je, že môžu byť veľmi užitočné, keď sa používajú na obranu. Všeobecným protizaklínadlom je Finite incantatem.

Zaklínadlá a kúzla[upraviť | upraviť zdroj]

Oficiálny názov kúzla (pz. – protizaklínadlo ku ...) - čarovná formula- číslo v zátvorke znamená, v ktorej knihe bolo prvýkrát spomenuté. (1 - Harry Potter a Kameň mudrcov, 2 - Harry Potter a Tajomná komnata, 3 - Harry Potter a Väzeň z Azkabanu, 4 - Harry Potter a Ohnivá čaša, 5 - Harry Potter a Fénixov rád, 6 - Harry Potter a Polovičný princ, 7 - Harry Potter a Dary smrti ) humenum revelio 7 aqua eructo - veľký prúd vody

  • aguamenti (6) - vyčarí vodu
  • ascendio- tryskový pohon
  • agrimensor - zememerač
  • aqua erupto-sylný prúd vody
  • alluvio - náplava
  • aparecium (2) - ukáže neviditeľný atrament
  • Aresto Momentum (3) -výrazne spomalý pád
  • avertoges (3) - ovládne prírodu
  • avis (4) - vyčaruje kŕdeľ vtákov
  • Avada Kedavra - patrí k najznámejšej z troch neodpustiteľných kliatob, ktoré spôsobujú okamžitú smrť. Lord Voldemort týmto zaklínadlom usmrtil Lilly a Jamesa Potterovcov, Harryho rodičov. Harryho sa mu však nepodarilo zabiť - na čele mu po útoku ostala jazva v tvare blesku a Lord Voldemort stratil všetku svoju silu. smrtiaca kliatba
  • colloportus (2) - zamkne, vzduchotesne zapečatí dvere
  • bombarda (3) -vyrazí napríklad mreže vo väzení
  • bombarda maxima (5) - znásobený účinok kúzla Bombarda
  • cloniace kúzlo - protego (7)
  • densaugeo (4) - zapríčiňuje rýchly rast zubov
  • diffindo (4) - trhá alebo praská
  • dissendium otvorí sochu v rokforte(3)
  • domáce zaklínadlá
    • locomotor fides (5)
    • odstrániť (5)
    • vyčistiť (5)
  • Sectumsempra - poreže tvár, odreže končatinu, takmer smrtiace zaklinadlo (6)
  • potkýnacie zaklínadlo (5)
  • draconifors (3) - transfigurácia na draka
  • episkey (6) - lieči relatívne malé zranenia
  • expeliarmus- odzbrojovacie kúzlo
  • ferula (3) - vyčaruje obväzy na pripevnenie k dlahe
  • Finite (Finite Incantatem) - zaklínadlo, ktoré ukončí účinok iného kúzla
  • furnunculus (7)- pŕhliaca kliatba
  • Fianto Duri-zosilní už existujúcu bariéru (7)
  • gemno (7) - páli
  • glisseo (7) - premieňa povrch objektov na dokonale rovný a hladký (napr. zmení schody na kĺzačku)
  • hromadné zaklínadlo zabudnutia - ilfracomba (2)
  • incarcerous (6) - vyčarí väzenie, klietku
  • incendio (4) - vyčarý oheň
  • krotiace zaklínadlo (4)
  • kúzlo bubinovej hlavy (4)
  • kúzlo na uvoľnenie dýchacích ciest - anapneo (6)
  • kúzlo odpudzujúce prízrak - riddikulus (3)
  • kúzlo pomätenia (6) confundus
  • lapifors (3) - transfigurácia na zajaca
  • levicorpus (6) - zdvihne človeka za členok, protizaklínadlo 'liberacorpus'
  • Lumos - kúzlo, ktoré vyčaruje na konci prútika svetlo
  • Lumos Maxima - kúzlo, ktoré vyčaruje na konci prútika silnejšie svetlo ako pri kúzle Lumos
  • Lumos Solem - vyčaruje veľmi silné svetlo z konca prútika
  • mobiliarbus, mobilicorpus (3) - vyzdvihne telo do vzduchu
  • Morsmordre (4) - zaklínadlo, ktoré vytvára Temné znamenie, vyčarujú ho iba smrťožrúti
  • Muffliato- vytvorí v ušiach šumenie
  • mukloodpudzujúce kúzlo (4) -repello mugetum
  • nafukovacie zaklínadlo (3)
  • Obliviate (2) - zabúdacie zaklínadlo - človek stratí pamäť (neskôr sa dá nastaviť na čo si spomenie)
  • Vingardium Leviosa (1 2) - zaklínadlo na levitáciu
  • Expulso silný výbuch
  • obscuro (7) - vyčarí čiernu pásku cez oči
  • odomykajúce zaklínadlo - alohomora (1), protizaklínadlo alhomora ex (5)
  • odpudzujúce zaklínadlo (3), pz. privolávacie zaklínadlo - accio (4)
  • odsekávacie zaklínadlo (4)
  • rozbíjacie zaklínadlo, rozpráśi daný objekt - reducto (5 7)
  • odzbrojovacie zaklínadlo - expelliarmus (2)
  • omračujúce zaklínadlo - nehýb sa alebo ani hnúť (4), pz. oživujúce zaklínadlo - ennervate (4)
  • oppugno (6) - znamená boj dá sa ním poštvať aj zviera
  • orchideus (4) - je to rýchly rast kvetov môže aj vyčariť kvet
  • oživujúce zaklínadlo - ennervate (4), pz. omračujúce zaklínadlo - nehýb sa alebo ani hnúť (4)
  • Partis Temparus (6)- vyčaruje ohnivú stenu
  • patronus - chráni pred dementormi expecto patronum (3)
  • poplašné kúzlo Cave Inimicum (6)
  • portus (5) - vytvorí prenášadlo
  • prekážacie zaklínadlo (5)
  • privolávacie zaklínadlo - accio (Carpe Retractum 2 ) (4), pz. odpudzujúce zaklínadlo depulso (3)
  • prior icantato - ukáže posledné zaklínadlo
  • Protego - vytvorí silové pole
  • protego maxima - zosilené protego (7)
  • protego totalum - zosilené protego maxima (7)
  • protego horibilis - zosilené protego totalum (7)
  • quietus (4), pz. 'sonorus (4)'
  • relashio-proti nepriateľom a na uvolnenie pút (4 7)
  • relaxo (7) - Ron toto pužil na Červochvostovu ruku ale nič sa nestalo ale malo ju to roztaviť.
  • reparo (4) - opravuje veci
  • Oculus Reparo-opraví okuliare(1)
  • Odhaľ svoje tajomstvo-odhaluje menej účinné ako revelio.(3)
  • rictusempra- donúti osobu ňou zakliatu sa nekontrolovatelne smiať, štekliace zaklínadlo(2)
  • sectumsepra (6) - reže človeka protikliatba Vulnera Sanentur
  • serpentosortia (2) - vyčaruje hada
  • everte statum (2) - odhodenie protivníka
  • sonorus (4) - zosilní hlas, pz. 'quietus (4) - opak sonorus'
  • splývajúce zaklínadlo (5)
  • spútavacie zaklínadlo (5)- uväzniť
  • sušiace zaklínadlo (4)

Imperius- Absolútne ovladnutie človeka

  • tancujúce kúzlo - tarantellegra (2)
  • tergeo (6) - odstraňovanie špiny a krvi.
  • stíši hlas keď je silné spôsobí že človek nemôže rozprávať - silencio (6)
  • utlmujúce zaklínadlo (7)
  • vodovzdorné kúzlo, chrániace pred páľavou - impervius (3 7)
  • vreštiace zaklínadlo -cave Inimicum (7)
  • vybuchovacie zaklínadlo - confringo (7)
  • waddiwasi (3) - vystrelí dopredu malé predmety
  • kúzlo zrazí protivníka z nôh- impedimenta (5)
  • zabúdacie zaklínadlo - obliviate (2)
  • -evanesco (2) -tiež vipera evanesca,dá sa povedať že je to páliacie kúzlo lebo danná vec akokeby zhorí.
    • odstraňujúce zaklínadlo -Odstrániť(5)
    • Revelio-Odhalujúce kúzlo.Podoba s Odhaľ svoje tajomstvo
    • Specialis Revelio-Odhalí čary.(6)
    • Homenum Revelio-Odhalí či v budove je človek.(7)
  • zaklínadlo na šumenie v ušiach - muffliato (6)
  • oslepujúca kliatba - conjuctivitus (4)
  • zaklínadlo na prilepenie jazyka na podnebie - lepojazykus (6)
  • zaklínadlo na vniknutie do mysle - legillimens (5)na obranu sa používa oklumencia (nieje to zaklínadlo ale spôsob obrany proti legillimens)
  • zaklínadlo rôsolových nôh (5)
  • zaklínadlo zväzujúce nohy - locomotor mortis (1)
  • zmenšujúce zaklínadlo - reducio (4), pz. zväčšujúce zaklínadlo - engorgio (2)
  • zamrazovacie zaklínadlo - glacius (6)
  • znásobujúce kúzlo - gemino (7)
  • znehibní akokeby skamenie - petrificus totalus (1)
  • zväčšujúce zaklínadlo - engorgio (2),proti nemu je reducio
  • peskipiksi pesternomi- toto kúzlo použil Gyoldery Lockarth na piadimužíkov v knižke bolo uvedené ako piadimuži žumpiaď(2)
  • ukáž mi-ukáže smer(4)
  • Repello Inimicum

Kliatby[upraviť | upraviť zdroj]

NK – neodpustiteľné kliatby, za ktoré sa ide na doživotie do Azkabanu (čarodejnícke väzenie)

  • kliatba cruciatus (muky) - crucio (4)
  • kliatba imperius - imperio uplne ovladanie (4) niektorí ľudia vedia odolávať
  • usmrcujúca kliatba avada kedavra - avada kedavra (4 5 6 7)