Zradení

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zradení
Žáner dráma
Dĺžka 83 minút
Štát Slovensko
Pôvodný jazyk slovenský
Rok 2012
Filmový štáb
Réžia Martin Kákoš
Scenár Jana Kákošová
Kamera Ladislav Kraus
Herecké obsadenie

Zradení je slovenský televízny film z roku 2012 z cyklu Filmpoviedky. Film tvoria tri retrospektívne príbehy nazvané podľa hlavných postáv – Hanko, Eva a Boroš. Príbehy sa navzájom prelínajú, dopĺňajú, ponúkajú rovnaké situácie z pohľadu jednotlivých protagonistov, v každej časti je rozprávač vykreslený v lepšom svetle.

Film bol v premiére uvedený na 14. ročníku Filmového festivalu Bratislava.[1] 11. decembra 2012 bol odvysielaný na verejnoprávnom televíznom programe Jednotka.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Film začína v nemocničnej čakárni, kde bývalý primár neurológie Hanko (Marián Slovák), jeho dcéra Eva (Kristína Farkašová) a jej manžel, súčasný primár neurológie Martin Boroš (Marko Igonda) nervózne čakajú na správy o sedemročnej Monike (dcére Martina a Evy), ktorá vbehla pod auto a jej stav sa zdá byť veľmi vážny. Všetky tri postavy začínajú spomínať na predošlé roky, ktoré predchádzali tejto situácii.

Vdovca MUDr. Tibora Hanka, uznávaného primára na neurológii pri raňajkách postihla slabosť prejavujúca sa stratou rovnováhy. O chvíľu k nemu prichádza jeho výrazne mladšia priateľka Iveta (Andrea Karnasová) a navrhuje mu spoločné bývanie v jeho dome. Hanka však zaskočí nečakaný návrat jeho dcéry Evy z Prahy. Eva je rovesníčka Ivety, v Prahe sa rozišla s dlhoročným priateľom Miroslavom a nasťahuje sa k otcovi. Ich vzájomný vzťah nie je dobrý, správa sa impulzívne, vyčíta mu, že sa jej v detstve kvôli pracovnej zaneprázdnenosti nevenoval, dokonca ho nepriamo obviňuje zo smrti matky, ktorá zomrela na rakovinu. Jeho návrhy, že jej pomôže nájsť prácu, odmieta. V ďalšej scéne sa ambiciózny neurológ Martin Boroš informuje u primára Hanka, či sa bude opätovne uchádzať o svoju funkciu. Ten mu to potvrdí a poradí mu, aby vzhľadom na svoj mladý vek ešte o podobnom kariérnom postupe neuvažoval.

Hanko sa pokúša zoznámiť Ivetu so svojou dcérou, obe ženy si však nerozumejú, Eva uráža Ivetu, ktorá odchádza. Následne má Hanko ďalší závrat, neúspešne vysvetľuje Eve, že nechce ostať celý život sám. Na večierku v nemocnici riaditeľ (Alfréd Swan) ubezpečuje Hanka o jeho podpore v konkurze na primára, obhájenie jeho pozície sa zdá byť samozrejmosťou. Večierku sa zúčastňuje aj Eva a zoznamuje sa s doktorom Borošom. Po ďalšom strate rovnováhy v záhrade svojho domu Hanko dôrazne žiada dcéru, aby sa o tom nikomu nezmieňovala. Návštevu lekára odmieta. Eva začne chodiť s Borošom a pozve ho na večeru do domu. Hanko po Borošovom odchode vystríha dcéru pred vzťahom s ním vzhľadom na jeho povesť sukničkára, ale bez úspechu. Eva sa zmieni Borošovi o problémoch svojho otca, pretože sa bojí o jeho zdravotný stav. Boroš túto informáciu poskytne ďalším kolegom, ide však skôr o prerieknutie než vypočítavosť. Počas konkurzu vyjadrí komisia pochybnosti o Hankovom zdravotnom stave, ten dostáva v rozčúlení ďalšiu slabosť. Novým primárom sa stáva Boroš. Rozčúlený Hanko obviňuje Evu z prezradenia informácií o jeho zdraví a vyháňa ju z domu. V hneve vyženie aj Ivetu a ostáva sám.

Eva sa vydáva za Boroša, narodí sa im dcéra Monika, s otcom sa nenavštevujú. V jej manželstve postupne nastáva kríza, Martin chodí neskoro z práce, jeho zatrpknutý podriadený Hanko sabotuje činnosť oddelenia a Evu stereotyp v domácnosti unavuje. Na prechádzke s Monikou stretáva Ivetu, tá ju informuje, že Hanko v nemocnici skončil aj ako lekár Borošovou vinou. Po odhalení manželovej nevery hľadá útechu v alkohole, zanedbáva starostlivosť o Moniku. Po piatich rokoch sa vracia k otcovi aj s Monikou a žijú z jeho dôchodku. Pri návšteve Boroša a hádke o tom, komu by malo byť zverená Monika do opatery, dievčatko vybieha za kocúrom na cestu, kde ho zrazí auto.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Lucia Fajnerová. Filmoviedky pokračujú štvoricou nových snímok. Pravda, 16.11.2012. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]