Zuzana Vačková

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Zuzana Rogelová)
Zuzana Vačková
Narodenie 12. február 1969 (55 rokov)
Nitra, Česko-Slovensko
Povolanieherečka, dabérka, moderátorka, pedagogička
Roky pôsobenia1981 – súčasnosť
DetiJakub (* 1992), Mária „Maruška“ (* 2004)

Zuzana Vačková (* 12. február 1969, Nitra) je slovenská herečka, dabérka, moderátorka a pedagogička. Krátko po jej narodení sa rodina presťahovala za prácou do Prievidze. Sotva začala chodiť do základnej školy, rodinu čakalo ďalšie sťahovanie. Tentokrát priamo do hlavného mesta Slovenska, do Bratislavy. Zuzana Vačková sa nakoniec už s vlastnou rodinou usadila v v Chorvátskom Grobe - Čiernej Vode neďaleko Bratislavy.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

herectvu sa dostala náhodou, keď sa chcela zdokonaliť v materinskom jazyku a hľadala gramatický krúžok v Ústrednom dome detí a mládeže v Grasalkovičovom paláci a omylom sa ocitla na dramatickom krúžku.

Krátko po tom, ako začala navštevovať dramatický krúžok, navštívil ho známy slovenský režisér Štefan Uher, ktorý hľadal do svojho nového hraného filmu Kosenie Jastrabej lúky (1981) tvrdohlavé, namyslené, afektované a matkou rozmaznané dievčatko. Zo skúšaných adeptiek práve ona najviac vyhovovala režisérovi a tak dostala svoju prvú úlohu - Aničku. Toto meno sa u tvorcu spája aj s československou novou vlnou vo filmovom umení. Jej spoluúčinkujúcimi boli známi herci ako Jozef Kroner, Viliam Polónyi, Karol Spišák alebo Emília Zimková. Z Česka – Rudolf Jelínek, Věra Tichánková alebo Sylva Turbová. Herečkino účinkovanie v tomto diele jej otvorilo dvere nielen do sveta filmu, ale aj televízie. Už o niekoľko mesiacov neskôr hrala vo svojom prvom televíznom filme Pulzovanie nášho vesmíru, uvedenom na televíznych obrazovkách v roku 1982. Tento produkt je zaujímavý aj tým, že sa v ňom prvýkrát stretla so svojím budúcim manželom Rastislavom Rogelom. Vtedy ešte netušili, že sa ich cesty v budúcnosti spoja.[1] V roku 2021 sa objavila na živom prenose Andreja Bičana na streamovacej platforme Twitch.

Štúdium[upraviť | upraviť zdroj]

Popri filmografii Zuzana Vačková úspešne dokončila strednú školu - Gymnázium na ulici Ladislava Sáru a následne bola prijatá na VŠMU. Kým nastúpila na odbor herectva v roku 1987, účinkovala vo filmoch významných režisérov, okrem už spomínaného Štefana Uhra, Dušana Rapoša, Martina Ťapáka a z Česka Otakara Koseka alebo Rusa Konstantina Chuďjakova. Z tohto obdobia bol najvýraznejší jej film nakrútený v Česku Siedme nebo (slov. Sedmé nebe) v roku 1987. Toto nevšedné dielo sa zaoberalo, na tú dobu odvážnymi problémami súčasného človeka, ktoré v tom čase boli ešte tabu, ako interrupcia neplnoletého dievčaťa, korupcia, vybavovačky cez známosti, generačné konflikty, medziľudské odcudzenie, nedostatok lásky v rodine a podobne. Film je o dvoch kamarátkach (Slávka a Magda) a ich rýchlom dospievaní. Film ako keby aj kopíroval časť herečkinho neskoršieho civilného života. Rozchod s manželom (neskôr s priateľom) a potrat urobili herečku na istý čas krehkejšou a zraniteľnejšou so strachom sa znova zamilovať.[2]

Práca[upraviť | upraviť zdroj]

Po prijatí na odbor herectva rozšírila svoj repertoár aj o divadelné inscenácie. Už v prvom ročníku vstúpila do odpremiérovaného predstavenia ako alternantka v divadelnej hre Maxima Gorkého Letní hostia, kde stvárnila dcéru lekárky Márie Ľvovej Soňu, ktorá je priama, svojská a necíti sa dobre medzi v pretvárke žijúcimi dospelými. Jej ďalšia úloha bola Petra v Ibsenovej dráme Nepriateľ ľudu. Potom nasledovala inscenácia Gribojedova Útrapy z rozumu, kde takisto v alternácii hrala mladú Lízu. Všimli si ju už aj kritiky, v prvej z nich sa píše: „... Postavu mladej dcéry Petry, so ženskou tvrdohlavosťou brániť otcovu pravdu, stvárnila Natália Hasprová a. h. Jej alternantka Zuzana Vačková, poslucháčka VŠMU, dodala Petre miernejší, dievčenský výraz...“ [3] ; v druhej: „Z viacerých výstižne zvládnutých hereckých výkonov sa žiada spomenúť dievčensky rozšantenú, ale aj prešibanú Lízu Zuzany Vačkovej, poslucháčky VŠMU...“ .[4] Stredne veľkú postavu mala aj v mizanscéne Tango od poľského dramatika Sławomíra Mrożeka. „Mladé alternantky Michaela Mikulášová (teraz Čobejová, pozn. autora) a Zuzana Vačková stvárňujú Alu so šarmom mladosti a prirodzenosti...“ [5]

Na VŠMU boli jej spolužiaci: Zuzana Mauréry, Dagmar Bruckmayerová (rod. Bajnoková), Szilvia Varga / Silvia Vargová, Henrieta Mičkovicová, Ingrid Hanzelová (rod. Slobodová), Eva Vavrousek (rod. Vicianová), Roman Pomajbo, Rastislav Rogel, Dezső Rancsó, Roman Matisko, Peter Mankovecký, Jozef  Domonkoš, Maroš Tvarožek. Štúdium na Fakulte herectva dokončili spoločne v roku 1991. Niektorí z nich absolventským predstavením Plešatá speváčka, kde Vačková hrala postavu Mrs. Martin. „Po prečítaní textu som si vôbec nevedela predstaviť, ako to možno zinscenovať, dať do súvislostí. Prešli sme zaujímavým vývinom, skúsili sme na javisku veľa variantov, ktoré sme pomaly selektovali, až sme prišli k tomuto konečnému, dúfam, že najlepšiemu.“ [6] Inscenácia, ktorú režíroval Juraj Vaculík, mala taký úspech, že ju do svojho programu zaradilo Divadlo Astorka Korzo `90. Ešte v tom roku sa vydala za spolužiaka Rastislava Rogela. O rok neskôr porodila svoje prvé dieťa, Jakuba. Kvôli rodinným povinnostiam už menej účinkovala v divadle, menej ju bolo vidieť na filmových plátnach, aj na televíznych obrazovkách. K tomu ešte dopomohli okolnosti, keď sa jej manžel od profesionálneho herectva postupne odklonil a začal sa hlásiť k extrémistickým skupinám, s čím sa nestotožnila. Po šiestich rokoch spolunažívania sa ich cesty rozišli a ona zostala na všetko sama. Sporadicky účinkovala v televíznych filmoch, svoj hlas prepožičiavala v dabingu rôznym známym herečkám a zotavovala sa z manželského sklamania v rodinnom podniku ako čašníčka na termálnom kúpalisku Vincov les v Sládkovičove. Krátky čas ešte pracovala ako predavačka v kvetinárstve na Dlhých dieloch, keď ju opäť zasiahol Amorov šíp a znovu sa zamilovala, ale bola opatrnejšia, už sa nevydala. Z takmer desaťročného vzťahu, keď s priateľom často cestovala po svete, hlavne po Amerike, jej zostala dcéra Maruška. Dokonale sa naučila po anglicky, možno aj preto prijala neskôr ponuku na krst učebnice angličtiny s názvom projektu „Po anglicky so Zuzkou Vačkovou“.

Vačková sa s druhým sklamaním vyrovnala už rýchlejšie a s plným nasadením sa vrhla opäť do práce. Výsledkom bolo účinkovanie v televíznych seriáloch, divadelných predstaveniach, moderovanie, spievanie.

Už tri roky je pedagogičkou na odbore herectva na Konzervatóriu v Bratislave. Vystupovala aj v televíznej súťaži „Tvoja tvár znie povedome“, kde  jednu časť vyhrala s pesničkou od Cher, „The Shoop Shoop Song“. Popri pedagogickej činnosti sa príležitostne venuje úprave dialógov pre dabing. Od útleho veku bola aj moderátorkou rôznych relácií, napr. Triangel, Zóna D, Štúdio Kontakt, Varený a pečený.

Zuzana Vačková je členkou rôznych charitatívnych spolkov, napr. Parasport 24, ktorý pomáha handicapovaným športovcom na Slovensku a je zameraný hlavne na stredné školy. Na Deň matiek už niekoľko rokov moderuje v Senci podujatie „Míľa pre mamu“. Okrem toho je herečka v správnej rade Nadácie Linaje, ktorá sa venuje autistom a problematike týraných žien. Bola založená 27. septembra 2010. Členovia tejto nadácie vydali rozprávkovú knižku pod názvom Rozprávky z Ôsmeho svetadielu a prostriedkami získanými z predaja chcú podporiť vybudovanie rezidenčného zariadenia pre deti a mladých dospelých postihnutých autizmom – Ȏsmy svetadiel v obci Borová. Zuzana napísala so svojou dcérkou do knižky jednu rozprávku o tom, ako sa im podarilo zachrániť z hniezda vypadnuté vtáčatá. „A odvtedy vždy, keď dievčatá ráno ležali v postieľke a klebetili a spoza okna sa ozýval krásny vtáčí spev, Maruška s mamičkou sa spokojne usmievali a Minka priateľsky krútila chvostíkom.“ [7]

Zuzana Vačková, od založenia nového autorského divadla La Komika v roku 2015, hrá na jeho doskách v rôznych inscenáciách (pozri tabuľky pod textom). Riaditeľom, režisérom a autorom hier je Karol Vosátko, ktorý o svojom divadle hovorí: „...Kvalita je tvorená aj všetkými ľuďmi, ktorí sa na divadle podieľajú. Sme malý neformálny kolektív až rodinného typu a je vzácne sa stretávať s ľuďmi, ktorí chcú a sú nadšenci a veľkí profesionáli zároveň!...“ [8]

Počas svojej kariéry spolupracovala skoro so všetkými hereckými osobnosťami, od najstarších umelcov až po mladších kolegov, napríklad: Emília Vášáryová, Božidara Turzonovová, Zdena Studenková, Kamila Magálová, Mária Kráľovičová, Martin Huba, Milan Lasica, Milan Kňažko, Stano Dančiak, Dušan Jamrich a iní. Hrá aj v rôznych seriáloch, jej najznámejšia postava je vždy usmiata Alica z Paneláku.

[9]

V roku 2021 si založila kanál na streamovacej platforme Twitch, na ktorej hráva videohry ako Fortnite, Minecraft, alebo varí rebarborový kolácz.

Tvorby a diela[upraviť | upraviť zdroj]

Filmy[upraviť | upraviť zdroj]

 Názov filmu Druh filmu  Štát Rok výroby  Réžia Rola
Kosenie Jastrabej lúky Hraný film ČSSR 1981 Štefan Uher Anička
Pulzovanie nášho vesmíru Televízny film ČSSR 1982 Viliam Gräffinger Zdena
Falošný princ Televízny film / rozprávka ČSSR/ NSR 1984 Dušan Rapoš Dvorná dáma
Štvrtá hlava draka Televízny film / rozprávka ČSSR 1985 Ľubomír Vajdička Veronka
Obyčajný deň Televízny film ČSSR 1985 Ľubo Kocka Jarka
To si ty, Anna? Televízny film ČSSR 1985 Peter Jezný Peťa, dievča

z  krúžku

Šiesta veta Hraný film ČSSR 1986 Štefan Uher Oľga
Nástupca Televízny film ČSSR / ZSSR 1986 Konstantin Chuďjakov 1. dievča
Kohút nezaspieva Hraný film ČSSR 1986 Martin Ťapák Fanka
Tristotridsaťtri strieborných prepelíc Televízny film ČSSR 1987 Ivan Krajíček Monika, asistentka TV producenta
Sedmé nebe Hraný film ČSSR 1987 Otakar Kosek Slávka
Koník z ebenu Televízny film / rozprávka ČSSR 1987 Ján Chlebík Najmladšia dcéra kráľa Sabúra
Ako som nedostal Nobelovu cenu Televízny film ČSSR 1987 Ľubo Kocka Gita
Lakomý Marko Televízny film / rozprávka ČSSR 1988 Ján Chlebík Zuzka
V našom meste býva Gulliver Televízny film ČSSR 1989 Josef Pinkava Učiteľka
Turandot Televízny film / rozprávka ČSSR 1989 Martin Kákoš Zelima
Staroružová dráma Televízny film ČSSR 1989 Vido Horňák Lenka
Nastúp na svoj vlak Televízny film ČSSR 1989 Juraj Takáč Anka
Nádej má farbu belasú Televízny film ČSSR 1989 Marta Gogálová Monika
Jablonka Televízny film / rozprávka ČSSR 1989 Ján Chlebík Hanka/Jablonka
Tajomstvá pod viečkami Televízny film ČSFR 1990 Juraj Nvota Monika Bábecká, študentka
Čerti nespia Televízny film ČSFR 1991 Juraj Takáč Anne Marie / Valika
Tri poviedky

s K. Machatom: Tesný frak

Televízny film Slovensko 1993 Ľubomír Vajdička Karola
Príbeh Mateja Hóza Televízny film Slovensko 1993 Peter Mikulík Eva
Mátohy rárohaté Televízny film / rozprávka Slovensko 1993 Ján Chlebík Strašidlo Leontínka
Spoveď Televízny film Slovensko 1994 Miloslav Luther Lavasseurová
O krásnej strige Televízny film / rozprávka Slovensko Jozef Banyák Dievča
Zázračná láska Televízny film Slovensko 1996 Martin Kákoš Dvorná dáma
O hlúpej žene Televízny film / rozprávka Slovensko Jozef Chudík Zuza
Celý muž Televízny film Česko 1997 Alois Ditrich Julie Yañezová
Život, který ti dávám Televízny film Česko 1998 Alois Ditrich Lucie
Fiaker číslo 21 Televízny film Slovensko 1999 Vladimír Strnisko Slúžka Petúnia
Vyhnanci Televízny film Slovensko 2000 Alois Ditrich Berta

Seriály[upraviť | upraviť zdroj]

Divadelné inscenácie[upraviť | upraviť zdroj]

 Autor diela  Názov divadelnej hry  Rok premiéry  Réžia  Divadlo  Rola
Maxim Gorkij Letní hostia 1987 Ľubomír Vajdička Slovenské národné divadlo Soňa
Henrik Johan Ibsen Nepriateľ ľudu 1989 Ľubomír Vajdička Slovenské národné divadlo Petra
Alexander Sergejevič Gribojedov Útrapy z rozumu 1989 Miloš Pietor Slovenské národné divadlo Líza
Sławomir Mrożek Tango 1990 Stanislav Párnický Nová scéna Ala
Eugène Ionesco Plešatá speváčka 1991 Juraj Vaculík Divadlo Astorka Korzo`90 Mrs. Martin
Collin Higgins Harold a Maude 1991 Juraj Vaculík Divadlo Astorka Korzo`90 Nancy Marsch
Stano Radič Zmena predstavenia 1993 Jaroslav Filip Štúdio S / Štúdio L+S Dievča
Nicolas E. Baehr, Larry Peerce Incident 1993 Martin Huba Divadlo Astorka Korzo`90 Alice Keenan
Joe Masteroff,

John Kander,

Fredd Ebb

Kabaret 1994 Juraj Nvota Divadlo Astorka Korzo`90 Kit Kat Girl
Noël Coward Rozmarný duch 2010 Peter Mikulík Svetlá nad  rampami Slúžka Edith
Viliam Klimáček Krvák 2014 Karol Vosátko Gunagu Zuza, EKO teroristka
Karol Vosátko Navždy alebo nikdy 2015 Karol Vosátko La Komika Katka Hostovecká
Karol Vosátko Dobrodružstvá Dona Dušana 2015 Karol Vosátko La Komika Gabika
Jakub Nvota Kemping story 2016 Jakub Nvota Dočasné súbory Kamila
Marc Comoletti Štyria na kanape 2016 Eduard Kudláč Dočasné súbory Bubble
Karol Vosátko Slovak Geisha Story 2017 Karol Vosátko La Komika Svetlana
Judy Craymer

Catherine Johnson

Benny Andersson

Björn Ulvaeus

Mamma Mia!  2017 Svetozár Sprušanský  Nová scéna  Rosie

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. TISCALI.CZ. Zuzana Vačková životopis [online]. OSOBNOSTI.cz, [cit. 2017-07-27]. Dostupné online.
  2. BANÁŠ, J. Na kus reči. Vajnorská 21,Bratislava : Stredisko Kultúry BNM, 2017.
  3. BARANOVÁ, S. Kto je nepriateľ ľudu. 34. vyd. Bratislava : Večerník, 1989. S. 5.
  4. BARANOVÁ, S. Večné útrapy. 34. vyd. Bratislava : Večerník, 1989. S. 5.
  5. MAŤAŠÍK, A. Dôkaz životaschopnosti. 35. vyd. Bratislava : Večerník, 1990. S. 5.
  6. DEMEKOVÁ, A. Plod na druhom brehu. 44. vyd. Bratislava : Smena, 1991. S. 6.
  7. ZÁHOROVÁ, S. Rozprávky z ôsmého svetadielu. Bratislava : Slovart, 2012. ISBN 978-80-556-0729-0.
  8. A.S., News and Media Holding. ROZHOVOR: Slovenský režisér Vosátko - ľudia chcú surový jazyk, nejde to zvrátiť | Aktuálne.sk. aktualne.sk. Dostupné online [cit. 2017-07-27]. Archivované 2017-07-28 z originálu.
  9. SZĚPLAKI, Ladislav, PhDr. Zuzana Vačková (odborný text)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]