Zuzana Šimkovicová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zuzana Šimkovicová
slovenská pedagogička a fyzička
Narodenie10. december 1922
Očová
Úmrtie25. január 1983 (60 rokov)
Bratislava

RNDr. Zuzana Šimkovicová (rod. Hovorková) (* 10. december 1922, Očová – † 25. január 1983, Bratislava) bola slovenská pedagogička a fyzička.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1938 – 1939 študovala na gymnáziu vo Zvolene, 1939 – 1943 na Učiteľskej akadémii v Modre, kde i maturovala. V 1946 – 1948 absolvovala prípravku pre meštianske školy v Banskej Bystrici, Prírodovedeckú fakultu UK vyštudovala diaľkovo v roku 1958. Titul RNDr. obhájila na MFF UK v roku 1981.

Ako učiteľka a neskôr stredoškolská profesorka pôsobila na rôznych miestach vo Valašskej Belej, Sucháni, Čavoji, Očovej, Bidovciach, Stupave a v Bratislave. V 1951 – 1982 učila na stredných školách v Bratislave (gymnázium J.Hronca). V neskoršom období sa ako vedúca predmetovej komisie fyziky zaslúžila sa o zavádzanie nových učebných metód a programov vo vyučovaní fyziky na stredných školách. Venovala sa výchove talentov a individuálnej práci so študentmi. Mnohí z jej absolventov a žiakov sa stali úspešnými vedeckými pracovníkmi alebo pedagógmi. Spoluzakladateľka Fyzikálnej olympiády, funkcionárka jej Krajského, neskôr Ústredného výboru. Členka Jednoty slovenských matematikov a fyzikov. Nositeľka viacerých pedagogických ocenení.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Matematický ústav SAV – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok. Vzhľadom na to, že tento zdroj ešte nemá vyriešené autorské práva podľa licencie CC-BY-SA 3.0, nie je zatiaľ vhodné preberať články označené touto šablónou.
  • Regionálne osobnosti VKMK – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.