Zóna A

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zóna A
Zóna A – spevák Koňýk
Zóna A – spevák Koňýk
Základné informácie
Pôvod Bratislava, Slovensko
Žáner(-re) punk
Pôsobenie 1984 – súčasnosť
Webstránka www.zonaa.sk
Členovia skupiny
Koňýk
Revo
Vajco
Martin

Zóna A je bratislavská panková kapela, ktorá vznikla v roku 1984 z členov skupín Paradox a Ex-Tip (prvotne Tip, posledne Extip).

História[upraviť | upraviť zdroj]

Počas komunistického režimu nemohla verejne (až na pár výnimiek) koncertovať, ŠtB jej rušila koncerty, kapelníci boli častými návštevníkmi na Verejnej bezpečnosti. V tomto období skupina nesmela oficiálne vydať žiaden album, piesne sa preto po Slovensku šírili na neoficiálnych nosičoch bez účasti oficiálneho vydavateľstva Opus. Piesne „Janko“, „Prečo je život taký?“, „Pivo“ a „Cigánsky problém“ sa stali istým druhom protestu. Objavovali sa v nich dobové politické témy, ako špehovanie (napr. v skladbe „Muž s kožušinovým límcom“) či narážky na socialistický internacionalizmus („Nech žijeme!“).

Prvý album Potopa vyšiel v roku 1990. So zmenou režimu záujem o Zónu A na chvíľu opadol. V roku 1993 skupina vydala nový album Nie je to také zlé. O rok neskôr vydala kapela ďalší album Útok na špicu hitparády podľa rovnomennej skladby. Obsahoval najmä skladby nahraté pre dva televízne filmy: „Zóna A“ („Príbeh slečny N“) z r. 1985 a „Nezmením sa!“ z r. 1989. Obidva filmy boli socialistickou cenzúrou zakázané a odvysielané až po revolúcii.

Zóna A na Antifeste 2007

Po dvojročnej odmlke vyšiel v roku 1996 radový album V životnej forme. V tomto období sa Zóna A pridala k aktivitám divadla Stoka proti Vladimírovi Mečiarovi.

V roku 1999 Zóna A vydala výberový album starých nahrávok s názvom Nech žijeme!, ktorý obsahuje demonahrávky z rokov 1988 – 1989.

V roku 2000 vyšiel album Nikto nevie jak to dopadne, ktorý obsahoval 16 nových skladieb. Kritika ocenila skladby „Možno“ a „Nádherná zákerná“, kde na klavíri hosťuje Jaroslav Filip. Po vydarenom albume mala skupina v tvorbe prestávku. Vyplnili ju viacerými vydarenými koncertmi v Stoke, na punkových festivaloch a predovšetkým každoročne na festivale Pohoda, kde skupina roky patrila k najväčším lákadlám s výbornou odozvou. Pamätný je koncert na festivale Rámus vo Svätom Jure (tzv. „Peklo vo Svätom Jure“ v roku 2003, ktorý bol prerušený zásahom policajných kukláčov).

V roku 2004 vyšiel zatiaľ posledný radový album Na predaj. Zo štrnástich nových skladieb zaujme predovšetkým song „Ideálny svet“. Typická poetika Zóny A ostala zachovaná, nie je zaťažená pretvárkou a pózami, ktoré sú komerčným kapelám často vlastné. Videoklip k piesni „Bratislavské dievčatá“ sa v roku 2006 umiestnil na popredných miestach v televíznych hitparádach v TV Markíza či TV Musicbox.

V roku 2005 sa členovia kapely objavili v 34-dielnom televíznom seriáli STV Rodinné tajomstvá. V ňom prvýkrát oficiálne odzneli pieseň Chlieb (pieseň Chleba v cenzurovanej podobe) a tiež tanečná verzia legendárnej skladby Nezmením sa!, ktorú naspievala mladá speváčka Luloo s Koňýkom.

Na jar 2007 skupina vydala nový výberový album Klenoty a odpadky s raritnými skladbami z obdobia rokov 1991 – 2000, ktorý je určený hlavne pre zberateľov a verných fanúšikov. Booklet k nemu navrhli Revo a Koňýk. Obsahuje texty a komentáre ku všetkým skladbám. K piesni „Prečo to tak vždycky skončí?“ z tohto albumu bol nakrútený prvý animovaný videoklip v histórii skupiny, ktorý mal premiéru po koncertoch Zóny A v bratislavskom klube Randal 25. a 26. 9. 2009 a následne na českej hudobnej stanici Óčko TV.

V roku 2010 vydáva Zóna A výberový album Všetko najlepšie! (EMI Music), ktorý obsahuje tri nové skladby. Nasleduje množstvo koncertov na domácej ako aj zahraničnej scéne. V roku 2014 Zóna A oslávila 30 rokov svojej kariéry. Aktuálne sa pripravuje nový radový album. Začiatkom roka 2016 z kapely odišli Lump a Tuleň, nahradil ich Vajco (bicie) a Ozi (basgitara). Apríl 2018 prichádza nový gitarista Martin Polák, Revo prechádza na basu.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Single Zóny A[upraviť | upraviť zdroj]

  • „Súčasť stroja“, 1993 – Incognito Records (7" EP)
  • „Chlapi“, 1995 – Incognito Records (7" EP)
  • Split: Zóna A / Vandali, 2005 – Gorecult/ Inflagranti Records (7" EP)
  • „Paradox – Nezmestíme sa do svojej kože“ / „Všetko je prázdne“, 2005 – Inflagranti Records (CD)

Paradox bol predchodcom Zóny A. CD obsahuje kompletné prvé dve demokazety z rokov 1982 – 1983.

Zostava kapely[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasná zostava[upraviť | upraviť zdroj]

Bývalí členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]