Drak

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Symbol rozcestia O iných významoch výrazu Drak pozri Drak (rozlišovacia stránka).
Ilustrácia okrídleného draka Friedrich Justin Bertuch, 1806

Drak alebo šarkan je mýtické zviera vyskytujúce sa v mnohých kultúrach.

Na rozdiel od bežne zaužívaných predstáv nie je možné problematiku drakov zhrnúť do predstavy rozprávkového draka a to dokonca ani jeho podobu. Predstavy o vzhľade draka prešli mnohými premenami, a preto jediné, čo je možné s istotou tvrdiť je, že ide o tvora s jednou hlavou alebo viacerými hlavami. Zjavne drakom s najvyšším počtom hláv bol stohlavý Ladón, naproti tomu čínske draky sú zásadne jednohlavé. Niektoré draky chrlia oheň, no vyskytujú sa aj zmienky o drakoch, ktoré chrlia mrazivý vzduch, kyselinu či dokonca paru alebo strieľajú blesky alebo plazmové strely. Ďalším problémom opisu predstavy draka spočíva v krídlach. Drak mohol mať, spravidla netopierie krídla, ale z rôznych bájí je známe značné množstvo drakov bez krídel. Dokonca nie je možné presne povedať, koľko nôh mohol mať drak v ľudských predstavách, pretože sa vyskytujú štvornohé aj dvojnohé draky (Wyverny), no sú známe draky aj viacnohé alebo dokonca beznohé. Existujú zmienky aj o morských drakoch. Draci majú rôzne elementy. Najčastejšie elementy drakov sú oheň, voda, vzduch, kamene, ľad, blesky a zeleň.

Umenie[upraviť | upraviť zdroj]

Azda najväčšou zaujímavosťou je rozšírenie povestí a príbehov o drakoch, dajú sa nájsť prakticky všade. Od Japonska po Anglicko, od Perzie po Rusko. A preto sa výraz pre draka v mnohých krajinách líši. V Japonsku, Kórei a Číne existuje výraz Lung, v Rusku je to Zirnitra alebo v staroslovančine Zmej, v Poľsku Smok, v Maďarsku Sárkány (z ktorého pochádza slovenský výraz šarkan), Anglicko, Írsko, Škótsko má Wyvern, Weyvern či Wyrn alebo Wurm, a konečne v latinčine Draco.

Draci sú populárni najmä v literatúre, a to už od legendárneho Smauga od Tolkiena. Ale výraznú premenu z beštiálnych tvorov unášajúcich panny na mierumilovné bytosti priniesla hlavne spisovateľka Anne Mccaffreyova svojimi knihami Drakeni z Pernu. Ako divoké a nebezpečné tvory sú draky opisované v známej fantasy knižnej sérii Harry Potter. Draka osedlá hlavný hrdina fantasy série Eragorn. V inej známej fantasy sérii, Pieseň ľadu a ohňa, na drakoch kedysi jazdili príslušníci kráľovského rodu Targaryenovcov.

Okrem literatúry zasiahli aj do filmu a to legendárnym filmom Dračie srdce či populárnym animovaným filmom Ako si vycvičiť draka. Dnes dokonca vznikajú rôzne fandomy zamerané len na draky. Taktiež drakológia sa stáva čoraz populárnejšou témou.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Wikicitátoch Wikicitáty ponúkajú citáty od alebo o Drak
  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Drak
  • Spolupracuj na Wikislovníku Wikislovník ponúka heslo Drak

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]