Jednoduchý opar

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Herpes)
Opar pery spôsobený HSV-1.

Jednoduchý opar alebo herpes (lat. herpes simplex) je skupina infekčných chorôb kože a slizníc. U väčšiny ľudí sa po prvej infekcii vytvorí dostatočná imunitná obrana. Je však stále veľké množstvo ľudí, u ktorých sa opakuje choroba na jednom mieste tela, najčastejšie na pere.

Povôdca ochorenia[upraviť | upraviť zdroj]

Ochorenie je spôsobené infekciou organizmu ľudským vírusom jednoduchého oparu (HSV, angl. Herpes simplex virus). Je to dvojvláknový DNA vírus patriaci do rodiny herpetických vírusov (Herpesviridae), podrodiny alfa (Alphaherpesvirinae), rod Simplexvirus. Rozoznávajú sa dva druhy Herpes simplex virus 1 (HSV-1) a Herpes simplex virus 2 (HSV-2).

Jediným nositeľom a prenášačom vírusu je človek. Väčšina populácie má počas života kontakt s vírusom, pričom len u časti dôjde k prejavu ochorenia. K prenosu dochádza kontaktom (bozk, pohlavný styk), slinami alebo kvapôčkovou infekciou. Vírus je neurotropný, šíri sa pozdĺž nervových vlákien do kože a sliznice.

Prejavy ochorenia[upraviť | upraviť zdroj]

Infekcia HSV-1[upraviť | upraviť zdroj]

Infekcia organizmu vírmi herpes simplex typ 1 sa najčastejšie prejavuje vo forme pľuzgierov, neskôr vredov a chrást na koži tváre (lek. tvárový opar, herpes facialis), hlavne na pere (lek. opar pery, herpes labialis).

Prvýkrát pri styku s vírusom dochádza často k tzv. primárnej infekcii v ústnej dutine, ktorá sa prejavuje vo forme vredov na sliznici ústnej dutiny (lat. gingivostomatitis herpetica). Tento typ ochorenia je typický hlavne u detí.

Infekcia HSV-2[upraviť | upraviť zdroj]

Herpes simplex vírus typ 2 sa najčastejšie prejavuje zápalom kože a tvorbou pľuzgierov, neskôr chrást, v oblasti genitálií a análneho otvoru u mužov i žien (lat. herpes genitalis).